Sunday, 28 April 2013

Long long time wishlist

Whoaaaaaaaa!!!!

Im soooo hepiiiii!!! My long long time wishlist akhirnya tercapai jugak! Terasa satu kepuasan di hati dah tercapai selain kepuasan mendapat note 2 dr hubby..heeee...aku memang mengidam stroller quinny lamaaaaaa sangat dah! Dari masa pregnant kat irdina lg...tapi apakan daya, masa tu kewangan x berapa nak kukuh..aku pulak duk ulang alik SK - TTDI..duet banyak abeh tgh jalan utk tol n minyak..hubby penah cakap kat aku masa tu aku keja cam x dapat apa jaa...hujung bulan konfem kering..nak merasa kaya sket pon tggu time bonus yg setahun sekali tu ja...huuu..sedey ja kan...

Tapi alhamdulillah Allah Maha Kaya! Lepas irdina lahir, rezeki kami bertambah sikit2...sampai la sekarang...thanks TM for the bonus and increment recently! Walopon bonus x bnyak mana sbb aku dpt pro-rate krn tahun lepas ada unpaid leave 2 bulan, tp syukur, cukup utk menyoping2...hehehehhe...

Aku memang duk survey2 quinny zap extra ni lama dah..dr tahun lepas aku pujuk hubby ajak tukaq stroller irdina sebab scr6 sgt bulky dan makan space keta aku n hubby...tambah2 myvi cinonet aku tu...bonet mmg da penuh ngn tong gas. dalam la jawabnya nak sumbat stroller..sebab tu hubby maleh usung scr6 tu kemana2..1st solution, kami beli baby carrier bjorn.time tu irdina kecik dan ringan lagi utk diusung kemana2...kalu la ni ka?!! Mau tecabut pinggang walopon bjorn still bole support berat irdina sekarang...tambah pulak dah leh bejalan berlari2..lagi la jenuh ummi & abah nak ligan bila p shopping mall...

Hubby setuju nak beli quinny bila bajet kami dah mencukupi..mula aku surf kat mudah, ada yg jual paling murah RM 950. hubby xmo amik risiko beli kt mudah sbb tkt kena scam..huh..igt senang nak cari kedai yg jual quinny zapp xtra 2012 bawah 1k??kebetulan dpt newsletter dr littlewhiz ada warehouse sale..aku duk pujuk ajak hubby pi tapi dia cam maleh2..macam2 alasan dia..tkt p tgk sale x berbaloi la, tkt xdak stok la dan dsbg...isk2

Mungkin hubby da sampai ke ultimate point bila irdina asek nak merayap berlari2 kat alamanda tadi sampei mengamok2, terus dia setuju nak p ke littlewhiz warehouse sale kat setia prima walopon dah pukul 3 lebih..aku pon apa lagi, seronok x terkira la!! Dengan pantasnya aku mengambil inisiatif kol littlewhiz tanya harga quinny zapp 2012 dan ada stok ke x..bila dah konfem baru berani pi..ya la, nak p bukan dekat..kalu sampai2 tgk harga mahal lagi sakit hati kan..hubby pecut gila2 la sebab masa tu dah pkul 4...dia tutup pukul 5.sebbek aku x buat ketaq pala..kalu x lagi stress hubby..hahaha

45 menet dr alamanda ke setia prima tu..jauh jugak tempatnya..sebbek x jem..hubby speed max 160km/h...seriau aku kat blakang ngn irdina nih..huhuh..sampai2 kat littlewhiz tu, terus p kat stroller..kecik ja tempatnya..aku igt macam manjaku, ropanya kedai tingkat atas yg kecik tu ja..tapiiii, orang ramai okeyyyy. Tanpa pikir panjang banyak soal, terus angkut quinny zapp xtra satuuu...sempat lagi rembat avent design baru dan teats lama...total damage hari ni RM1k ++...tapi aku rasa puas hati & berbaloi2..oh ya, stroller ni dapat harga RM999 masa warehouse sale ni...kalu harga sale biasa RM1200...perghh..dah sep banyak disitu. Hehe

Irdina kemain suka dgn quinny nih..pasepa eh?? Aku duk baca review kat blog2 lain pun, kebanyakan baby2 suka naik quinny bila bertukar dari stroller lain..selesa kot.haha.kemain suh ummi & abah tolak dia keliling dalam rumah..isk2..apapun, lega ummi dia oke nek quinny ni..lepas ni bole ronda2 shopping mall dengan hepinya..weeeee♡♥♡♥

Kagum!

Kagum dengan hubby...ni mesti dia mai mood rajen & baik hati ni . haha..org tgh rajen ni jgn ditegur..nanti hilang terus mood dia. :p

last week, selasa & rabu aku ada training kata tmtc. Kebetulan pengasuh irdina mintak cuti half day sbb anak dia ada appointment kat hospital sebelah pagi. Memandangkan aku xleh nak cuti/ half day, kami plan nak bg maksu irdina jaga, sekali maksu pun bz ada presentation fyp dia.haiyoh..mau xmau, abah irdina la kena amik cuti jadi baby sitter.haha...

Yang x sangka tu, balik2 rumah ingat nak basuh la baju2 yg aku dah longgok dalam mesin basuh pagi tu..sekali tengok dah clear. Wow!! Baju siap berjemur kat bilik ampaian cantek ja..hubby tolong basuh & jemurkan...kagum iolzz tau! Susah ni hubby nak jemurkan baju..last tolong pon masa irdina kecik2 lagi kut x silap.heee

Pastu nak basuh la pinggan mangkuk yang aku tinggal kelam kabut pagi tu lepas masak bekal irdina..semua aku da kumpul dalam sinki..sekali tengok dah kosong rupanya!! Hubby da basuhkan kata ko. Siap gonyoh periuk hangit aku lg sampei nak licin.ni yang paling aku kagum sekali!..selalunya jangan harap la hubby nak pegang sabun basuh pinggan sbb nanti tangan dia mengelupas..serius I olz is kagum...irdina pon hepi ja duk ngan abah dia...ada ciri2 mr mama nih.hahaha

Apapun, bersyukur sangat hubby banyak membantu...somehow he had change a bit dari dulu..dulu susah skit nak mintak tlg buat kerja2 camni kalo aku x mintak tlg dulu..sekarang dah rajen skit . alhamdulillah... ♡♥♡♥

P/s: oh, tentang botol susu stainless steel tu, aku nak tarik balik kata2 aku di entry yg lepas....ssslllrrruuuuppppl!!! Hahahah...actually,  xtau sbb apa puncanya susu tu nak jadi yogurt time tu, tapi so far after kejadian tu susu irdina masih okey walopon dalam botol stainless steel...hehehe..now, she happily drink in it.. :p

Thursday, 18 April 2013

Susu nak jadi yogurt!

Hmmm...somehow rasa macam xbes pulak guna stainless steel bottle nih...semenjak dah ada botol baru ni, aku guna botol ni ja la utk bg kat pengasuh irdina..hubby suruh bg botol avent tp aku mengeras jugak nak bg organickidz...aku pikir apa guna ada botol baru tapi still nak guna yg lama...lagi pulak rasa avent tu mcm da expired ja.huuu...1st day irdina guna organickidz kt rumah pengasuh nampak macam oke..

2nd day petang tu, aku nampak kepekatan  susu irdina lain mcm sket..aku bg dia minum, tp dia mcm x interested..oke, fine..aku bancuh susu lain dlm avent baru dia mau minum banyak.sementara tu organickidz biar dulu..pukul 9 mlm nak basuh botol, aku perasan bau semacam kat susu tu..pekat mcm yogurt,  bau masam2..selalunya pengasuh akan bancuh susu sebelum 530..kiranya, masa abah amik susu still suam & akan tahan sampai pukul 9...dah rasa pelik tapi wat dono ja dulu...

3rd day, jadi lg mcm tu...ni aku discover lg awal..pukul 7 susu tu dah nak jadi yogurt..ni dah over ni...aku try rasa..serius da masam macam nak basi..huuu..cemana la satu hari irdina minum kat rumah penngasuh kalau cenggini gaya susunya...huhu..nasib baik dia x menunjukkan tanda2 alahan x pon keracunan. Mintak simpang la..huhu

Tapi masa aku test hujung mggu lepas oke ja susu tu...x penah jadi pon mcm ni...kebetulan malam td hubby cek botol stainless steel tu..aku da basuh tapi hubby kata still bau masam & ada sisa2 susu...jadi, mungkin ni lah punca kenapa susu irdina cepat nak basi...botol x basuh betul2...salah aku gak pi gonyoh skit2 ja...x betul2 gonyoh dan double gonyoh...huuu..dan mungkin jugak di rumah pengasuh botol tu x dibasuh properly...so hari ni, aku bg jugak la avent tu...mau x mau hjg minggu ni kena p cari jugak botol plastik baru utk irdina. Bekal ke rumah pengasuh...hukhukhuk...

P/s: jenuh la kena tadah telinga dengar hubby beletiaq....hahahahaha

Monday, 15 April 2013

Kejutan yg x disangka!!!

**Sepatutnya post ni dah lama publish tapi x terpublish pulakss..ahaksss**

Hubby I ni kan jenis yg x romantis, x reti nak buat benda sweet2, nak bg seprais brg kemas ke & yg sewaktu dengannya...kdg tengok husband org lain adiahkan brg kemas la, jam la, henbeg la, henpon la...jeles jugaks sbb hubby I x pernah pun nak wat cenggiteww...hakhak...aku x expect & suruh pun dia buat camtu..x kesah sebenarnya tapi kdg2 teringin nak dpt seprais2 spesyel ni jugak..**gediksss**
Namun, pada tanggal 27/3/2013... dengan x semena-mena, hubby sepraiskan aku dengan sesuatu yg x disangka!!!!!

pembalut hadiah yang sangat sweet!!! **pandai jugak hubby aku ni kan pilih pembalut hadiah.terharu kott.haha**
my long time wish list!!


Thank you sayang!!!!! Never thought I will get my henpon idaman secepat ni..baru berangan nak simpan duit sket2 & tunggu bunus baru nak beli...itu pun nak beli note 1 ja sbb bajet x tinggi...I is x kesah tapi hubby lebih memahami..dia kata kalu aku beli note 1, satgi duk menyanyi2 teringin note 2..baik dia bg yg betul2 idaman kalbu .baru puas hati! Haha...he really understand me & thats why I love him!! I love you till jannah sayang!!  Semoga syg dimurahkan lagi rezeki..walaupun syg bukan seorang yg romantis seperti lelaki idaman malaya, but I couldn't ask more  because I have the best man of my life!

Lots of love ♥

Dapat jugak akhirnya...

Fuh, kemain lama aku x menulis kat sini padahal hari tu kemain semangat sangat guna apps blogger..haha..memang dasar hot hot ciken shit la..maap lerr...azam tahun baru nak buang perangai hot hot ciken shit ni x termampu lagi...isk2

Akhirnya...dapat jugak weiii membeli botol baru untuk anak dara aku nih...kemain surfing and survey nak beli botol apa selepas menyedari kekurangan botol plastik walaupun dah bpa free...aku dah ceritakan dalam entry sebelum ni..hubby jenis yg x suka membazir, jadi dia letakkan syarat kalau nak invest utk beli botol baru biar berbaloi dan tahan lama..kalu ikutkan hati aku, aku nak tukar2 brand ja..dah boring pakai avent nak tukar tomme tippy plak..dah boring nanti bole pakai brand MAM ka, MOMMA ka...ahaha..seee...dah nampak nak berlaku pembaziran di situ..ini yg hubby x suka..huhuh...so, either glass bottle or stainless steel bottle...

Aku pilih stainless steel bottle by OrganicKidz! Kenapa aku pilih organic kidz? Hari tu kata nak pura kiki kann...aku dah survey pura kiki kat certain2 baby outlet yg ada jual pura kiki ni...ada beberapa benda yg aku x bekenan sket kat brand nih...antaranya, penutup dia pakai silicon cap...aku ingat penutup stainless steel jugak. Bagi aku dah x berapa cantik disitu..pastu, body pulak sangat plain..aku suka yg corak2..haha..tu ja la sebabnya aku x pilih pura kiki..mengada2 kan..hoho..yang lain oke ja..pura kiki pon muat dengan various wide neck teats brand..avent pon muat jugak..so xdak masalah di situ..hehe

Aku bekenan organic kidz ni sbb 2 sbb kenapa aku kureng bekenan pura kiki...ahaaa...paham x?? X paham meh nak explain...organic kidz ada penutup stainless steel & body ada corak2 gittew...hahaha..payah jugak nk cari brand ni kat kedai2 brg baby even yg femes mcm manjaku...last2 skali cari punya cari aku beli online...harga botol include postage utk wide neck adalah RM 86...oder hari selasa, jumaat baru dapat..ni semua sebab pos laju yg entah hapa2...barang da sampai kt ppl kajang hari rabu, hari jumaat baru nak deliver...huhuhuh...nasib baik sempat gak amik...bole irdina melaram botol baru balik kampong..haha

So far, aku sangat puas hati dengan investment kali ni...senang nk handle...x payah jenuh2 nak gonyoh bila basuh mcm botol plastik sebab dia x melekat bau, warna dan rasa..ahaaa...cuma rendam teats dlm air panas jaaa...sgt memudahkan kerja aku yg semamangnya malas nk membasuh menggonyoh & sterilize botol...botol stainless steel ni kalau kita nak sterilize just tuang ayaq panas...kalau berani sila pegang botol tu kalo x kesah tangan nak melecoq.haha...kalau nk bancuh susu tu, pandai2 la nak agak2 suam mcm mana yg sesuai utk anak pegang...setakat ni, irdina is okay dengan tahap kesuaman susu dia...bole ja pegang & minum dengan baik...hehe...

Tapi ada jugak beberapa cons..susah sikit nak sukat air bila nak bancuh susu.tambah2 pulak tengah malam..ada garis sukatan kat dlm tapi jenuh nak kena tenung...huhu..susu cepat sejuk skit...pastu bila sejuk, gila2 punya sejuk sampai kdg2 budak x kalu nk minum..nak bg paneh balik, rendam ja dlm air panas...sat ja dia panas balik satgi...ha2

Oke, stakat ni saja review botol organic kidz aku...hehe...next month plan nak invest utk pura kiki pulak..ha2..kata tadi x bekenan kann...tapi nak beli jugak!!!

rupa lepas kelaur plastik pos laju
ececece...testing botol baru
semangat minum dalam botol baru..hehe
 
Images by Freepik