Wednesday, 25 March 2015

Biskut Oat Chocolate Chip versi sihat

hohohoho..

haruslah resipi versi sehat punya..kata tengah diet kan tapi mulut  tuuuuu...craving nak  makan macam2 sangat! hari2 mesti tapau kudap-kudap...kalau bukan soft cookies famous amos **mmm,sedapnya cranberry oatmeal** paling koman mesti tapau soft cookies subway...sedappp sangattt!!! tapi kalori untuk sebiji soft cookies paling kurang pun 150kcal ke atas. jadi, kenapa aku x google saja resepi untuk healthy choc chip cookies kan?!

lalu, jumpa lah resipi yang sangat healthy **bagi aku la**...x menggunakan tepung, telur dan butter. semua itu digantikan dengan oat, susu & minyak sayuran. ni resepinya...


2/3 cwn + 1/2 cwn tepung oat (140g)
1/4 sudu teh garam
1/2 sudu teh baking powder
4 sudu besar gula perang
4 sudu besar gula putih
1/4 cwn atau 1/3 cwn badam /pecan/walnut/hazelnut cincang
1/2 cwn atau lebih chocolate chip (better semi-sweet)
1 sudu teh vanila extract
2 sudu besar minyak sayuran
3-5 sudu besar susu


cara-cara:
1. campurkan semua bahan kering dalam satu bekas dan gaulkan
2. campurkan semua bahan basah dalam satu bekas lain dan sebatikan.
3. masukkan bahan basah ke dalam adunan bahan kering serta gaul hingga sebati
4. bakar didalam oven yang dipanaskan pada suhu 150 - 170 degree sampai masak.

tips:
**tepung oat tu aku blend saja instant oat sampai halus.
**aku blend gula sampai halus supaya senang larut dan kurang manis skit. kalau guna gula kasar takut nanti gula x lanah maka jadila biskut oat gula...hahaha
**kacang tu nak letak boleh, xnak letak pun bole.ikut suka hati.
**susu masukkan dulu 3 sudu besar..agak-agak x cukup baru tambah lagi 1 atau 2 sudu besar.

end product..hehe

rupa sangat cantik! rasa pun sedap jugak tapi x sesedap famous amos la kan..bau tu dah ala2 la..haha...masa panas & suam tengah biskut memang lembut lagi..simpan dulu semalamam bagi sejuk betul-betul...sure crunchy..yang aku buat ni cam keras sikit..mungkin terlebih susu sebab aku masukkan 4 sudu besar..adunan macam berair sket tapi apa pun still jadi boleh makan dan sedap..hohohoho..eating with pleasure gittewwww..x risau sangat kandungan kalori yang banyak sebab sah sah oat itu menyehatkan..**saiko diri sendiri..haha**

sekian saja resepi sehat dari aku..selamat mencoba! :)

Thursday, 19 March 2015

Throwback Thursday


UK, Dec 2014
London - Manchester - Liverpool - Cornwall













Kota Kinabalu, Sabah 
5 - 8 Feb 2015












Wednesday, 4 March 2015

Salam 2015..hehehehe

phewwww...my last post was on October last year...soooo last year!


issokayy...let's start new words in 2015 :)


Assalamualaikum ...

Dah bulan 3 dah pun..baru terkedek-kedek nak up post baru.haha.me is soooo not in wrinting mood plus busy sangat dengan testing..tambah-tambah lagi dengan customer yang banyak songeh..mencabar keimanan dan kesabaran tapi banyak jugak benda baru dapat belajar...ok la tu kan..

So, anak-anak apa cerita? Alhamdulillah sihat-sihat saja, membesar bagai juara! hoyeahhhh...Humaira dah 7 bulan ++..dah start solid food masa seminggu lagi nak masuk 6 bulan..will story that later **kalau sempat & ada mood nak update lagi lepas ni naaa..haha**.. kakak Irdina is soooo big girl! diapers free di siang hari..dah try buat malam tapi beberapa kali terbabas..sampai lencun habis, bukan setakat tilam tapi dengan baju sekali..haru biru tengah malam kena tukar cadar, lap badan & tukar baju semua..xpa la kakak, next year kita try lagi. next year dah nak masuk sekolah..weeee**ummi is feeling old...sigh**

This year travel plan? hurmmm...maybe nak tour pulau-pulau di Malaysia..last month dah pi Pulau Manukan, Sabah...SubhanAllah..sangat cantikkkk! so, looking forward for our next pulau tour..entah bilanya..haha...since husband tukar ke Nibong Tebal, dia sangattt busy!Susah nak cuti panjang..hari tu MAS buat promo tiket ke london utk bulan 3 or 4 ni, memang memendam rasa ja la kami sebab jadual hubby sangat pack dan sangat susah nak cuti..kalo tak boleh tour europe sekali lagi dengan anak-anak pulak...huhuhuhu..xpa, ada rezeki lain kali pulak kan.. :)

My update? hahah...me is soooo gemok now!! huhuuh...sejak masuk kerja, berat makin naik n kadang-kadang sangat drastik..sehari naik sekilo tuuuuu...gilaaa wehhhhh!! padahal x makan banyak mana pun **tipuuuuuuuuuuuuuu....hahah**. Finally, sebab rasa dah over sangat...aku join membership dengan Kevin Zahri..ya, i'm sacrificing my RM100 shopping budget this month..sob..sob...but it worth it!
Now i know, rupanya aku gemuk air..sob..sob..again..which is, agak senang nak turun berbanding gemuk lemak..**i'm lucky..yippeeee** Dah 2 hari aku start kurangkan calorie intake, minum banyak air dan dah turun 1 kg by today!! yipppeeeeeee!! Alhamdulillah x kacau sangat production susu untuk Humaira asalkan ambil karbohidrat & protein yang mencukupi..looking forward to cut more kilos!

oke lah...cukup bebelan untuk hari ini..banyak kerja menanti..huhu..

us :)
xoxo

 
Images by Freepik