Thursday, 5 May 2016

what i love....

okeh, break kejap dari cerita travel..

Now i have discover my passion..it doesn't take too long to discover that i love baking..hahahha..tu ja punnn...

But seriously, i had a big dream for my passion...mana tau satu hari nanti apa yang aku suka ni boleh memberi pulangan lumayan untuk aku....yes, sekarang dah ramaiiii homebakers yang meniaga. even ofismate aku pun dah start buat bisnes baking ni...tapi setiap orang akan ada rezeki dia masing-masing kan...x salah kalau aku pun nak mencuba..hehe

Me? aku memang dah lama nak start bisnes ni tapi keaadaan sekarang agak tidak mengizinkan. anak-anak masih kecik dan perlukan lebih perhatian...kalau aku start baking, kompem depa akan terabai sedikit..**mungking banyakk..huhu**..lagi pulak aku n hubby still pjj..nak berulang alik lagi, then xkan bila ada hubby pun aku nak baking..sudah kurang kualiti masa bersama di situ..hubby pun dah bagi warning kalau dia ada jangan baking..sob sob sob...tapi aku still ambil tempahan secara sambilan di mana aku rasa ada waktu lapang untuk baking..

sebelum ni ada jugak dah yang order cake..paling banyak order carrot cake and chocolate brownies topped with salted caramel & almond croquant...fuhh, gempak kan nama....hahahah..ada jugak tempahan cake & cupcakes untuk event TM dari ofis adik aku..yang tu memang aku bagi bulat-bulat kat dia untuk buat...cuma pantau dari segi kualiti dan bahan yang digunakan...bagi aku, menggunakan bahan-bahan yang berkualiti akan membuatkan kek rasa lebih sedap...


carrot cake


carrot cake


chocolate brownies with salted caramel & almond croquant

Ni lah antara cake yang dah termasuk dalam senarai baking & dah ada orang order & repeat order..Alhamdulilah..walaupun bukan order hari-hari tapi aku tetap suka..coming soon, soft japanese cotton cheesecake will add in the list...itu favourite hubby & dia yang suggest utk aku jual kek tu raya ni...hewhewhew...mungkin boleh la by request..

Bawah ni pulak kek yang orang order kat adik aku...kebanyakannya kek birthday & kek untuk event TM...yang TM tu  x jumpa la pulak dalam gallery..mungkin aku dah delete...nanti kalu jumpa aku tempek sini...






Aku dah ada beberapa list of cake receipe untuk dicuba dan mana tau kut2 boleh start jual kan...mula dengan minat dan mungkin satu hari nanti dapat jadi sumber pendapatan..aku dah cakap kat hubby nanti bila nak renovate rumah dia yang nak siap hujung tahun ni, kena buat satu kaunter/ruang untuk aku baking...x sabar untuk ittewwww....heee...








 
Images by Freepik