Saturday, 24 December 2011

a lot!!~

lot's of words wondering in my mind but i just couldn't find a free time to write.

currently a bit busy with office workload and as a new working mummy!!!!

gonna find a free time to update this weekend.

huh.

gtg.daa~

 

Thursday, 15 December 2011

mengimbau memori

aiceh tajuk mcm jiwang semacam ja.hakhak

i love blog-walking semenjak dua menjak tiga menjak nih.ya la, boring duk umah.tb pon tadak cita beh sgt.irdina pon asek tdoq,so bleh la surf2 sat.hee.sambil2 sekodeng2 blog mummy2 to be n mummy2 baru nih, tiba2 aku teringat n rasa rindu time pregnant hari tu..

masa awal2 kawen dulu asalnya plan lambat lg nak ada baby.nak enjoy2 berdua dulu.pas setahun dua bru nak ada baby.ekceli, walopon plan nak ada anak lambat lagi tapi dlm hati aku teringin nak baby.x sangka pulak Allah bg rezeki cepat.hehe.3 bulan after nikah, out of the blue i'm pregnant.

seryesly masa tu aku x bajet lgsg aku pregnent.aku jadi penat, letih n ditambah plak keja kat opis belambak.pastu kna ganti opismet mc, trus sambung keja smpai malam.16 jam keja, mmg aku rasa truk sgt time tu.pastu period plak on off.x banyak pulak tu.sket2 saja.pastu selang 2 3 hr turun lg sket2.aku dah riso.sakit apa la plak nih.trus kol mak.mak kata jangan2 aku nih mengandung.hahahaha.aku gelak ja time tu.

sampai rumah trus ajak hubby pi bli pregnency test kt watson.amek yg murah2 aja sbb nk try ja dlu.balik2 umah, bedesup aku pi toilet.x smpai semenet dah nampak double line.biaq betuiiiii...cm x caya jaa!!tunjuk kat hubby, dia pun mcm agak caya x caya..takut2 kut yg murah nih slh ukuran ka apa ka, aku p watson bli yg mahal pulak. pun result yg sama.hohoho..nak kata eksaited sgt pun x, tapi teruja la jugak.utk triple confirm, trus pi cek kt dokter.mmg kompem la aku pregnent.kicikkk lagi time tu.bru 5 minggu peknen.hee.haaa, time tu aku da stat penin2 tapi leh tahan lagi.esoknya, trus all-day morning sickness menyerang bertubi2.haha.masa tu aku rasa seksanya awal2 mengandung nih.mcm dah tobat xmo mengandung lg dah pasnih..tapi Allah tu Maha Kuasa, semua kesakitan n penderitaan tu dah x ingat bila si kicik nih dah keluaq.hee.

masuk 2nd trimester, aku dah start enjoy.all-day morning sickness mmg dah hilang.sakit2 lain plak mai, tapi aku x kesah sgt sbb x se'horible' morning sickness tu.hoho.tetiap bulan x sabaq nak pi scan nk tgk baby.makin hari makin besaq prut n makin syiok aku rasa.masuk 3rd trimester, baby semakin aktip bergerak smpai berombak2 perut..baby's kick, big bump makes me feel proub as a mommy to be. :)

now, Irdina dah ada depan mata.sayang sangat kat Irdina!! I'm glad to be a mom..hari2 jaga irdina.dapat tengok irdina membesar.rasa mcm nak brenti keja pon ada.hmmmm....


ummi syg irdina!!!

Wednesday, 14 December 2011

ummi's dilemma

as a new working mother, i think most of us have these dilemma:

1. baby xmo minum EBM dlm botol


**phewww..sangat susah nak mengajar irdina minum my milk dlm botol. i use avent bottle.mungkin dia rasa puting silikon avent tu keras n susah nak sedut.huuu..mak aku kata try la tukar guna puting getah.lembut skit..so, i do some surfing n jumpa la NUK latex teat. me n hubby decided to try since it have a unique shape.nasib baik senang nak cari brand NUK nih.kt guardian bersepah.hehe.alhamdulillah, irdina seems to like it..senang2 saja dia habihkan 3oz tanpa termuak balik..so, avent kena simpan dulu.tunggu dia besaq skit baru leh try bg.haiyoh2..**


2. baby susah nak tidur lena


**solution yg paling mudah adalah beli buaian.this is the last choice yg kami akan amek tapi nampaknya macam terpaksa beli jugak.

why?

sebab irdina sangat susah nak tidoq lena di siang hari.jenuh la ummi dia nih goyang2 atas betis, hayun2 sambil bawak pusing tawaf satu rumah baru dia mau lena.tu pun sat saja.kalu letak dlm rocker yg kna njut2 manual tu bleh la tahan stgh jam.huuu..hari tu dah suggest kt abah irdina untuk bli bouncer fisher price since we have 2 RM 50 baucer kat mom's care tapi abah dia x sempat nk p bli.oh, sungguh kuciwa.kalu belikan tu, maybe irdina leh tdoq lena skit..biaq bouncer tu goyang2 sendri.ummi pon leh wat bnyk kija.huu..ni nak tinggai pun susah.memang kena duduk dekat dia 24 jam.huu.apa pun, ummi will discuss further ngn abah.tapi nampak gaya abah nk blikan jugak buai.haiyoh...susah la nak usung buai ke sana sini.huu**


owh, i wish i could have this one for irdina..**will pujuk her abah to tong2 wit ummi to buy this instead of buaian.**

Tuesday, 13 December 2011

jalan2 with irdina :P

halooo...

finally she's sleeping.buleh la ummi update blog skit.hee.so, this is the 2nd week ummi jaga irdina seorang diri tanpa bantuan tokmi or opah.1st week is quite a though week.tambah2 masa 1st n 2nd day sementara irdina nak seswaikan diri dengan environment sini.phewww..tahap kesabaran ummi menjaga irdina teruji.alhamdulillah, now i know how to tackle my daughter.heee..dah boleh baca perangai dia n dah boleh pujuk dia.abah juga sangat helpful.he helps ummi a lot untuk menjaga irdina.walopon penat pi kija, dah la hari2 turun site, malam2 tetap tolong ummi utk tidurkan irdina. **terima kasih ya Allah kerna telah mengurniakan kepadaku seoang suami yang sangat penyayang**

5 hari terperuk dalam rumah, weekend la masa nak berjalan2.hoho.asalnya plan nak bwk irdina dlm baby carrier, tapi bila testing kat umah rasa cm x seswai.so, trus blikan dia sroller idaman ummi.haha.got her SCR6 wit 3 tayar.hee.sukanya ummi!!

hari sabtu kami follow abah irdina turun site kt wangsa maju, pastu trus p carrefour sana...irdina sgt suka duk dlm stroller baru dia.sepanjang dlm carrefour dia x tdoq pon.mata duk celik tgk sana sini pastu wat gaya nak sembang2 ngn ummi n abah smbil gelak2.hehe.x sempat nk snap gmbaq.hukhuk

hari ahad pule kami pusing2 bangi n alamanda. masa lunch kt wong solo, irdina sedap ja tidoq sbb dlm keta ummi da umpan dia nenen smpai dia terlena.hoho.tapi kt alamanda dia da wat perangai.haiyoh2.sempat jugak ummi soping blouse trudy & teddy kt irdina sbb ada sale 50%.sejak mengandungkn irdina lg aku sgt suka bju2 trudy&teddy nih.hee.abah kata dpt bonus nih leh pi bli lg.ummi suka!!!!

oleh sebab x puas ronda2 alamanda, hari isnin aku ajk hubby pi lagi.mulanya nk p IPC tp hubby kata  tunggu gaji dlu bru leh p soping guna baucer kt mom's care,sambil2 tu len jln2 kt ikea.nasib baik irdina x wat perangai sangat.bleh ummi jln lamo2.sempat gk la blikan irdina mothercare sleepsuit **20% less** n her 1st toy kt toys'r'us.seriously ummi don't mind spending hundreds to buy things for her asalkan ummi puas hati.hehe.


sleeping very nyenyak atas ummi



close up



drebar kami.heheh



"saya x reti nak hai2 lg la ummi". :D



abah holding her daughter sementara ummi habihkan prosperity beger



sleeping in her stroller after mengamuk depan carrefour alamanda.haha.kna dukung dodoi2 sambil jln bru mau tdoq.


okeh, sampai sini dulu.ada kesempatan nnti ummi irdina apdet lg.hee.daa~

 
Images by Freepik