Wednesday, 5 August 2015

Nur Iman Humaira dah setahun!!

I called her "ushuk"...cos i love her baby smell..she still got her baby smell till now tapi masam peluh budak besaq tu dah ada la bila berpeluh tahap gaban..haha...

How time flies, she's one year old ++ already..ummi still can recall the feeling when you out from my womb! Now you are a big girl. Almost nak jadi kakchik tapi Allah knows best..you still can be my "ushuk" for the next few years..heheh

19 july...happy one year old sayang!! Sorry no big celebration for you coz surely you won't remember your 1st birthday party *cheapskate & lazy ummi..haha* Tunggu kamu besar skit kita buat birthday partay kamu, ummi & abah sekali...hehehe..semoga menjadi anak yang solehah serta cemerlang dunia & akhirat..ummi love you!





                Kesayangan ummi!




Monday, 3 August 2015

Keguguran....

Yes, I'm pregnant again for my 3rd child...kali ni memang unplanned! Melekat secara eksiden.haha.masa mula dapat tau, xtau nak react macam mana.perasaan bercampur. sedih,happy,blur...eh, betul ka pregnant ni? 

Dapat detect sebab keluar brown spotting..masa ni dah delay period seminggu lebih tapi x suspect pregnant sebab xdak tanda langsung! Breast x bengkak, supply susu macam biasa..nothing abnormal. Ingat brown spotting tu permulaan nak period tapi semalaman pakai pad, setitik pun x keluar.okeeee....dah mula suspect lain macam maka dicapailah pregnancy test yg sedia ada..1st test, double line yg sangat kabur...then decide beli clear blue yg digital tu terus...

Baammmmmmm....



Konfem humaira nak dapat adik! Terkesima juga aku masa keluar sign "pregnant" tu..bagitau hubby, and he said "alhamdulillah, kita terima rezeki Allah.." He's so positive! Mungkin sebab dia pun x kesah nak bertambah anak sebab hubby memang sangat sukakan baby. Budak2 ni pun kadang naik menyampah sebab asek kena cium & gomol dgn abah! 

my concern, kami pjj. Handle dua orang budak ni pun kadang rasa serabut inikan pulak  nak tambah lagi sorg. Lagi pulak, kesiankan tokmi.dah penat tolong jaga dua orang..kalu 3, lagi la penat! Tapi tokmi pun redo jugak walaupun mulanya nak pengsan katanya dengar aku pregnant lagi.finally, everybody accepting I'm pregnant.

Alkisah keguguran bermula jumaat lepas.tiba2 ada tompok darah keluar.aku anggap itu perkara biasa..mungkin sebab badan aku terlampau penat.memang aku penat...dari jumaat minggu sebelum tu sampai la jumaat lepas memang x rest sangat..ulang alik kl - png, irdina jatuh bilik air & buat p ct scan, training tgh2 kl 3 hari berturut2 mengharung jem nak keluar dari jalan sultan ismail, tu x termasuk sesat barat sampai ke tengah2 bukit bintang, pam susu rosak & nak mecari pam baru, hubby x jadi datang kl sbb kena standby, makanya kami yang kena balik kampung..huhu..i was really exhausted!! Ikutkan hati malas nak balik kampung tapi melapuk kat KL bertiga saja pun x best jugak..at last, balik la jugak..

Then, my bleeding start worsen..dah macam period masa heavy flow..berganti2 pad & kemuncaknya pagi ahad bila sakit senggugut macam cramp sangat kuat tapi alhamdulillah still bearable..petang ahad sakit mula hilang dan aku ingatkan xdak apa2 tp still heavy bleeding..nak p check kat klinik, semua klinik dr perempuan tutup..ingat nak ajak hubby pi hospital terus tapi hubby cakap rilek dulu..so kami decide nak pi klinik esoknya..

Namun, esoknyaa...

Belum sempat nak pi klinik, perut tiba2 rasa memulas macam nak tercirit..tengah siap2 tu, kelam kabut aku pi toilet..x sempat nak cangkung, plup terjatuh  seketul dari rahim..menjerit aku panggil tokmi! Konfem dah jatuh sesuatu dari rahim dan dengan yakinnya aku telah keguguran..x boleh nak describe perasaan waktu ni..ketulan tu pulak dah jatuh masuk lubang toilet.lagi lah blur xtau nak buat apa..call hubby, dia advice suruh ambil balik sbb kesian katanya..lebih baik sempurnakan dgn cara elok daripada flush terus dlm toilet tu..makanya, kami pun berusaha untuk ambil balik janin tu..

Aku x pernah pun track dah berapa week aku pregnant. Masa cek dengan clear blue dulu dalam 2-3 weeks, plus minus sekarang dah 5 weeks..tu belum lagi ikut kiraan doktor based on LMP which is aku x ingat pun bila LMP aku..*dah nama pun melekat eksiden kan, mmg x ingat la..haha* melihat pada saiz janin yang keluar, umurnya lebih dari 8 weeks..dokter klinik pulak kata dalam 3 bulan lebih..aku pun x sangka sebesar tu sebab bajet hanyalah gumpalan darah seketui saja..rupanya keluar janin yang dah nak terbentuk macam manusia..dah boleh nampak kat mana mata, bentuk kepala, tangan & kaki.SubhanaAllah! Tergamam & terkedu rasanya tgk janin tu..timbul rasa yang bersalah teramat sebab x jaga anak yg sorang ni betul2..hubby also feel what i feel..sama2 rasa menyesal dan sedih...hubby had quite a special connection with all his children in my womb. Dia yang akan termimpi akan budak2 ni sebelum mereka lahir & yes last nite he dreamed about this little one...& seems like a boy..tapi ni cuma mimpi, kami x percaya bulat2 tapi kemungkinannya tetap ada kan..sebelum ni pun hubby yang kerap mimpikan irdina & humaira masa masih dalam perut lagi dan semuanya sama macam dalam mimpi dia..

Apa2 pun, bersyukur sebab janin  keluar habis semua & aku x perlukan D&C...sekarang cuma perlu rehat & berpantang 44 hari! Macam orang bersalin tuuu...OMG!! Dah la raya x habis lagi, open house & jamuan sana sini...kempunan lagi le gamaknya aku niii..huhu.xpa la, janji badan sehat & kembali cergas...start dr pantang ni kena diet semula! Semoga mampu nak turunkan berat badan ketika berpantang  ini...*pelik rasa berpantang tapi xdak baby...huhuh*

 
Images by Freepik