Monday, 26 March 2012

cuti cuti!!!

hoyehhhh!!!

we gonna have our 1st family vacation with tokmi n tok abah at langkawi tomorrow until friday!!sukanyaaaaaa!!memandangkan aku dah nak masuk keja bulan depan **sedih2.hukhuk**, eloklah abihkan minggu ni dengan bercuti..x sabaq okeee nak menunggu hari esok. aku dah planning awai lagi nak bg anak dara ni pakai apa.hahah.semangat x??maklumla, anak pompuan.harusla kena dressing chantek2.hoho

semangat oder crochet hat minggu lepas.bila dah pi amek besaq gedabak pulak. bawak la balik nak suruh tokmi kecikkan.alih2 dia pi kait satu lagi.hehe.semangat tokmi pun. baju irdina 3 pasang x sesiap lagi dijaitnya.yg lain dibuatnya dulu.hahahah..sebbek tokmi pandai jait baju.jimat skit duet ummi nak bli skirt2.**kedekut.haha**

oke la, dah nak start2 packing2 nih. this is the very 1st vacation for us after bersalinkan irdina.kalu nak pi bertiga saja rasa mcm horror ja nak duk kat bungalow tnb.ajak ramai2 x ebelebel.sebbek tomi n tok abah mau pi.hoho..10 heng saja satu malam, so 3 mlm 30 heng.sememangnya percutian yg menjimatkan.sukaaa lagiii!!!abah irdina bagi duet soping yg byk untuk ummi abihkan.hoho

baibai!!see you at langkawi!!hohohoho

Wednesday, 21 March 2012

misi mengGEMUKkan diri!

ahaaa...orang lpas bersalin lagi mau kuruskan badan..aku ni tebalik pulak.isk3..nafsu makan memang dasat.dulu buleh la nak kontrol2..skrg ni tambah dengan menyusukan anak ni lapaq x hengat. salu kalu BF baby ni makin senang kurus.tapi badan aku ni jenis makan telebih skit trus naik.hahaha..oke, mana tak naik badan kalau kat rumah ni ada saja supplement utk bagi gemok!

1. dalam kabinet dapur penuh dengan jajan n keropok kerepek. hubby beli ja lebih tapi makannya dak pun.oleh itu, jajan2 itu menjadi mangsa aku di kala menonton putri yg ditukar & bella calamidades.**inilah rutin harian seorang suri rumah sementara.bulan depan dah xleh wat macam nih.haha**

2. cake of the month! yg ni yg paling xleh tahan. sentiasa memanggil2 walaupun duk dlm peti ais. hari2 kompem satu slice.kalu setakat cake dari ah boon bakery, memang aku x layan namun apakan daya apabila ianya adalah sebijik kek secret recipe yg menggiurkan.hahaha..bulan lepas chocolate cheese berries, bulan ni choc mud.bulan depan?x tau lagi.kena tengok selera hubby nak makan yg mana pulak sampai cemuih.isk3

choc cheese berries
choc mud

3. diner homemade nasik goreng atas pkul 8.00 mlm. **kadang2 pukul 10 mlm pastu terus tidoq.haha** mana x lambat masak, nak tidoqkan anak dara kicik ni pon dah amek masa.itu kalu dia mau tidoq awai.kalu lambat lagi lambat la ummi dia masak n makan.kalu makan secoet xpa jugak.ni 2 pinggan wehh!haha

4. snek terbaru dalam peti ais: 1 quart baskin robin! flavor choc chip n choc royale apa ntah.semuanya coklat.memang menggembirakan dan juga menggemukkan!

sekian terima kasih. saya semakin kurus gemok!!lepas ni nak makan jusmetbagi gemok kurus.hahahaha



Wednesday, 14 March 2012

3rd children & maternity expo

sabtu lepas as usual, kami ikut abah irdina turun site area gombak..ummi dah bagitau abah awai2 yang kami nak pi expo kat midvalley dgn tujuan nak cari playgym utk anak ummi nih. salunya mesti ada skit special price berbanding harga kedai. nak cari kat online mcm maleh nak bayar kos penghantaran.alih2 sama saja harga biasa nnti.

pagi2 lagi semangat aku iron baju  kami suma sesiap.eksaited punya pasai.haha..abah irdina pesan nak pi awai sbb xmau parkng penuh n org ramai sgt.naseb baik sampai kat sana parking still banyak tapi bila dah sampai kat expo tu, ramai gilass org okeee!dengan stroller bermacam2 jenis n pesen haa..lucky we have her bjorn.x payah nak join bersesak2 dgn stroller lain.buat jem.haha. aku expect expo kali ni best n meriah mcm yg lepas2 tapiii......x bes mana ponnn...1 hall saja.pastu brg x bnyk sangat.ingatkan sabun Pureen ABD tu dapat la murah, alih2 RM 16 hengget harganya. bek la aku pi beli kat manjaku. baru RM15.90.pelik tengok org duk angkut bnyk2 padahal x murah mana pun.isk3..lepas pusing2 1 round, xdak pon menda yg berkenan.igt nak amek playgym twins baby. murah ja. offer tinggal RM80 dari RM 109..tapi tengok kaler cm x menarek n mainan pon x sempoi sangat. ummi keep on searching..........at last, jumpa jugak bright starts playgym..offer tinggal RM150 instead of RM249. tanpa membuang masa, terus aku sambar yg tu sbb kaler, design n mainannya sangat menarek.hoho..naseb baik abahnya pon setuju..lepas dapat tu, trus kami cabut.x tahan dah duk lamo2.makin sesak n org makin ramai.penin2.

sampai rumah, irdina mandi terus tidoq sbb penat satu hari berjalan. syiannn dia.hehe..x sempat ummi n abah nak testing letak dia main2 kat playgym baru. esoknya, da mangkit trus ummi letak dia kat situ..and she seems to like it!!ya la, sapa x suka kan barang baru.haha.



punya eksaited sampai buat buih haa.isk3

penat2 main terlena..pandai la anak ummi ni.hehe
oleh kerana maksu irdina dpt duet riban2 lg n dah janji nk belikan playgym dulu, maksu pon bank in kt ummi sbgai gnti sbb ummi dah belikan dulu.masyehhh maksu!!!next thing in ummi's list for irdina adalah bumbo seat and kiddopotamus stroller pad.hmmm..mana satu dulu yaaa??kena diskas n tong2 ngn abah ni.hehehe.oke la, nanti stori menda len pulok.bye2



Monday, 12 March 2012

ready for solid food??

hmm..ummi irdina ni kalut la nak introduce solid food kt irdina.budak kicik ni baru nak masok 5 bulan.isk3.asek masak utk sendri n hubby makan, teringin nak masak utk anak pulak. semangat meng'google'kan diri mencari respi2 yg seswai utk intro solid food kat irdina. seblum tu, kena research dulu seswai ke tak nak bagi ank yg baru 4 bulan lebih ni solid food. actually, baby will show some sign when they ready for solid food. Irdina has shown some tapi ummi decide utk mulakan bila irdina dah nak masuk 6 bulan or 6 bulan 1 hari.hehe


How will I know when my baby's ready?

Your baby will give you clear signs when he's ready to move beyond liquid-only nourishment. Cues to look for include:
  • Head control. Your baby needs to be able to keep her head in a steady, upright position. - (yup, sudah steady kepala anak ummi ni.hee)
  • Losing the "extrusion reflex." To keep solid food in his mouth and then swallow it, your baby needs to stop using his tongue to push food out of his mouth. -( x sure sebab x penah try sumbat apa2 lagi selain BM)
  • Sitting well when supported. Even if he's not quite ready for a highchair, your baby needs to be able to sit upright to swallow well. - (yaaa, sangat suka nak duduk tegak2 atas ummi okeyy, macam la dia da buleh duduk sendri)
  • Chewing motions. Your baby's mouth and tongue develop in sync with his digestive system. To start solids, he should be able to move food to the back of his mouth and swallow. As he learns to swallow efficiently, you may notice less drooling – though if your baby's teething, you might still see a lot of drool. -(dah kurang sket la drooling tu tapi kadang2 banyak jugak..hmmm)
  • Significant weight gain. Most babies are ready to eat solids when they've doubled their birth weight (or weigh about 15 pounds) and are at least 4 months old. -( dah 4 bulan lebih tapi berat pulak x sure brp sbb x pi klinik lg.isk3)
  • Growing appetite. He seems hungry – even with eight to ten feedings of breast milk or formula a day. -(yg ni x berapa nak sure sebab kadang2 irdina mcm kuat menyusu n kadang2 kurang.hmm)
  • Curiosity about what you're eating. Your baby may begin eyeing your bowl of rice or reaching for a forkful of fettuccine as it travels from your plate to your mouth. -(haaa, ni sangat obvious okeyyy!!tengok ummi makan sampai x berkelip mata tu.macam teringin ja apa yg ummi mkn.haha.sian anak ummi ni.)

ahaa, sabar ya ummi irdina.sket hari ja lagi anak ummi tu buleh mamam. nnti masak sedap2 utk irdina.hee..eksaited2!!!

cepatnya rasa masa berlalu.mcm berat hati ja nak masuk keja balik bulan 4 nih..dah dpt bayangkan hanya jasad sj duk kat opis, fikiran melayang2 teringat irdina. x decide lagi nak tinggal irdina kat mana.nursery or dgn tok mi balik. since skrg mcm2 yg jadi kat nursery, membuatkan ummi n abah kembali fikir panjang. bayangkan kalau yg masuk berita tu adalah irdina yg di'tape' mulutnya n dibedung dengan kain pelikat ketat2.. huwaaaaa, tak sanggup! kesian sgt! sedangkan ummi sendri x pernah terfikir nak buat anak ummi menda pelik2 mcm tu.abah kata, xpa ummi n abah penat ulang alik tetiap minggu asalkan irdina membesar dengan sehat! KL - PNG tu dah rasa mcm sekangkang kera ja.hehe.

mmmuuaahhhh!!!!

Thursday, 8 March 2012

syiannn anak ummi

huuu..syian anak ummi ni. entah mcm mana tetiba demam.sejak dari dlm pantang x penah2 nak demam.yg ada pun panas bdn gitu2 saja masa cucuk 2 bulan & 3 bulan.ya, anak ummi ni bukannya anak superman yg xkan jatuh sakit kan.hehe..
xmo senyum.saya demam.huu

masih lagi kuat angkat kaki.hee


Syian budok ni.huu

masuk hari ni dah 2 hari anak ummi ni demam..syiannya diaa..semalam dah pi klinik & dah amik ubat.suhu badan irdina 37.7 deg. boleh tahan gak tu.kalau boleh ummi xmo langsung sumbat paracetamol tu tapi keadaan memaksa.nasib baik anak ummi ni x susah nak makan ubat.

ingatkan smlm lepas makan ubat sekali da sehat sepenuhnya sebab bdn dah berpeluh2 segala.alih2, lpas nenen ngn ummi subuh tadi ummi rasa badan dia panas balik.trus tempek kool fever & bg makan obat.hari ni ummi bg irdina mkn obat smpai betui2 sembuh yaa syg. syiann syg ummi nih.huuu

agaknya macam ni la mak kita masa membesarkan kita kan..baru aku tau betapa risaunya mak kita kalau kita sakit dulu. tambah2 aku masa kecik2 taik penyakit.haha.skit2 demam, pastu kena paru2 berair pulak..huu..syian kat mak aku dulu.bila dah besar, dah kawen, dah ada anak, baru aku tau betapa berat tanggungjawab seorang isteri & ibu. betapa penat & lelah nak membesarkan anak yang menuntut pengorbanan yang besar.I LOVE MY MOM EVEN MORE!!!

Tuesday, 6 March 2012

maksu kayoo!!haha

hoyeahhh!!!

maksu irdina kayo..baru dapat duet MARA riban2.oleh iu mari kita pow dia cukup2.haha.haritu janji nak bagi hadiah kat irdina kannnn...jangan buat2 lupa yaa.hahaha.

memandangkan hujung minggu lepas satu family ada, so amat seswailah kita pow maksu irdina ni..haha.ingat nak ajak makan ikan bakar kat penang, tapi kesian la pulak kan.menangeh maksu dia satgi.haha.tunggu ummi irdina dpt bunus **banyak mn la nak dapat kali ni..iskisk**, nnti ummi belanja makan sana.hooohooo.oleh itu, kali ni maksu irdina belanja makan di secret recipe.**pt buntaq dah makin maju..ada secret recipe woo...woottt woottt**dah la.maleh nak stori panjang2. nak tempek gambar ja.mari layann.. :P






mengantuk pulok irdina ni..**ya la, patutnya time irdina tidoq tu.isk isk**



muka orang kaya.haha



choc cheese berries. our fav.



chicken parmigiana



noodle in tom yum soup



pan grilled dory with lobster sauce**x sedap.**



muka hepi sebentar.haha



sayang budok nih!!mmuuahhhh!!!


okeee...sekian saja laporan makan2 kali ni..**ya la tewwww**


baibai.

 
Images by Freepik