Saturday, 24 December 2011

a lot!!~

lot's of words wondering in my mind but i just couldn't find a free time to write.

currently a bit busy with office workload and as a new working mummy!!!!

gonna find a free time to update this weekend.

huh.

gtg.daa~

 

Thursday, 15 December 2011

mengimbau memori

aiceh tajuk mcm jiwang semacam ja.hakhak

i love blog-walking semenjak dua menjak tiga menjak nih.ya la, boring duk umah.tb pon tadak cita beh sgt.irdina pon asek tdoq,so bleh la surf2 sat.hee.sambil2 sekodeng2 blog mummy2 to be n mummy2 baru nih, tiba2 aku teringat n rasa rindu time pregnant hari tu..

masa awal2 kawen dulu asalnya plan lambat lg nak ada baby.nak enjoy2 berdua dulu.pas setahun dua bru nak ada baby.ekceli, walopon plan nak ada anak lambat lagi tapi dlm hati aku teringin nak baby.x sangka pulak Allah bg rezeki cepat.hehe.3 bulan after nikah, out of the blue i'm pregnant.

seryesly masa tu aku x bajet lgsg aku pregnent.aku jadi penat, letih n ditambah plak keja kat opis belambak.pastu kna ganti opismet mc, trus sambung keja smpai malam.16 jam keja, mmg aku rasa truk sgt time tu.pastu period plak on off.x banyak pulak tu.sket2 saja.pastu selang 2 3 hr turun lg sket2.aku dah riso.sakit apa la plak nih.trus kol mak.mak kata jangan2 aku nih mengandung.hahahaha.aku gelak ja time tu.

sampai rumah trus ajak hubby pi bli pregnency test kt watson.amek yg murah2 aja sbb nk try ja dlu.balik2 umah, bedesup aku pi toilet.x smpai semenet dah nampak double line.biaq betuiiiii...cm x caya jaa!!tunjuk kat hubby, dia pun mcm agak caya x caya..takut2 kut yg murah nih slh ukuran ka apa ka, aku p watson bli yg mahal pulak. pun result yg sama.hohoho..nak kata eksaited sgt pun x, tapi teruja la jugak.utk triple confirm, trus pi cek kt dokter.mmg kompem la aku pregnent.kicikkk lagi time tu.bru 5 minggu peknen.hee.haaa, time tu aku da stat penin2 tapi leh tahan lagi.esoknya, trus all-day morning sickness menyerang bertubi2.haha.masa tu aku rasa seksanya awal2 mengandung nih.mcm dah tobat xmo mengandung lg dah pasnih..tapi Allah tu Maha Kuasa, semua kesakitan n penderitaan tu dah x ingat bila si kicik nih dah keluaq.hee.

masuk 2nd trimester, aku dah start enjoy.all-day morning sickness mmg dah hilang.sakit2 lain plak mai, tapi aku x kesah sgt sbb x se'horible' morning sickness tu.hoho.tetiap bulan x sabaq nak pi scan nk tgk baby.makin hari makin besaq prut n makin syiok aku rasa.masuk 3rd trimester, baby semakin aktip bergerak smpai berombak2 perut..baby's kick, big bump makes me feel proub as a mommy to be. :)

now, Irdina dah ada depan mata.sayang sangat kat Irdina!! I'm glad to be a mom..hari2 jaga irdina.dapat tengok irdina membesar.rasa mcm nak brenti keja pon ada.hmmmm....


ummi syg irdina!!!

Wednesday, 14 December 2011

ummi's dilemma

as a new working mother, i think most of us have these dilemma:

1. baby xmo minum EBM dlm botol


**phewww..sangat susah nak mengajar irdina minum my milk dlm botol. i use avent bottle.mungkin dia rasa puting silikon avent tu keras n susah nak sedut.huuu..mak aku kata try la tukar guna puting getah.lembut skit..so, i do some surfing n jumpa la NUK latex teat. me n hubby decided to try since it have a unique shape.nasib baik senang nak cari brand NUK nih.kt guardian bersepah.hehe.alhamdulillah, irdina seems to like it..senang2 saja dia habihkan 3oz tanpa termuak balik..so, avent kena simpan dulu.tunggu dia besaq skit baru leh try bg.haiyoh2..**


2. baby susah nak tidur lena


**solution yg paling mudah adalah beli buaian.this is the last choice yg kami akan amek tapi nampaknya macam terpaksa beli jugak.

why?

sebab irdina sangat susah nak tidoq lena di siang hari.jenuh la ummi dia nih goyang2 atas betis, hayun2 sambil bawak pusing tawaf satu rumah baru dia mau lena.tu pun sat saja.kalu letak dlm rocker yg kna njut2 manual tu bleh la tahan stgh jam.huuu..hari tu dah suggest kt abah irdina untuk bli bouncer fisher price since we have 2 RM 50 baucer kat mom's care tapi abah dia x sempat nk p bli.oh, sungguh kuciwa.kalu belikan tu, maybe irdina leh tdoq lena skit..biaq bouncer tu goyang2 sendri.ummi pon leh wat bnyk kija.huu..ni nak tinggai pun susah.memang kena duduk dekat dia 24 jam.huu.apa pun, ummi will discuss further ngn abah.tapi nampak gaya abah nk blikan jugak buai.haiyoh...susah la nak usung buai ke sana sini.huu**


owh, i wish i could have this one for irdina..**will pujuk her abah to tong2 wit ummi to buy this instead of buaian.**

Tuesday, 13 December 2011

jalan2 with irdina :P

halooo...

finally she's sleeping.buleh la ummi update blog skit.hee.so, this is the 2nd week ummi jaga irdina seorang diri tanpa bantuan tokmi or opah.1st week is quite a though week.tambah2 masa 1st n 2nd day sementara irdina nak seswaikan diri dengan environment sini.phewww..tahap kesabaran ummi menjaga irdina teruji.alhamdulillah, now i know how to tackle my daughter.heee..dah boleh baca perangai dia n dah boleh pujuk dia.abah juga sangat helpful.he helps ummi a lot untuk menjaga irdina.walopon penat pi kija, dah la hari2 turun site, malam2 tetap tolong ummi utk tidurkan irdina. **terima kasih ya Allah kerna telah mengurniakan kepadaku seoang suami yang sangat penyayang**

5 hari terperuk dalam rumah, weekend la masa nak berjalan2.hoho.asalnya plan nak bwk irdina dlm baby carrier, tapi bila testing kat umah rasa cm x seswai.so, trus blikan dia sroller idaman ummi.haha.got her SCR6 wit 3 tayar.hee.sukanya ummi!!

hari sabtu kami follow abah irdina turun site kt wangsa maju, pastu trus p carrefour sana...irdina sgt suka duk dlm stroller baru dia.sepanjang dlm carrefour dia x tdoq pon.mata duk celik tgk sana sini pastu wat gaya nak sembang2 ngn ummi n abah smbil gelak2.hehe.x sempat nk snap gmbaq.hukhuk

hari ahad pule kami pusing2 bangi n alamanda. masa lunch kt wong solo, irdina sedap ja tidoq sbb dlm keta ummi da umpan dia nenen smpai dia terlena.hoho.tapi kt alamanda dia da wat perangai.haiyoh2.sempat jugak ummi soping blouse trudy & teddy kt irdina sbb ada sale 50%.sejak mengandungkn irdina lg aku sgt suka bju2 trudy&teddy nih.hee.abah kata dpt bonus nih leh pi bli lg.ummi suka!!!!

oleh sebab x puas ronda2 alamanda, hari isnin aku ajk hubby pi lagi.mulanya nk p IPC tp hubby kata  tunggu gaji dlu bru leh p soping guna baucer kt mom's care,sambil2 tu len jln2 kt ikea.nasib baik irdina x wat perangai sangat.bleh ummi jln lamo2.sempat gk la blikan irdina mothercare sleepsuit **20% less** n her 1st toy kt toys'r'us.seriously ummi don't mind spending hundreds to buy things for her asalkan ummi puas hati.hehe.


sleeping very nyenyak atas ummi



close up



drebar kami.heheh



"saya x reti nak hai2 lg la ummi". :D



abah holding her daughter sementara ummi habihkan prosperity beger



sleeping in her stroller after mengamuk depan carrefour alamanda.haha.kna dukung dodoi2 sambil jln bru mau tdoq.


okeh, sampai sini dulu.ada kesempatan nnti ummi irdina apdet lg.hee.daa~

Saturday, 26 November 2011

4 hari lagiii!!!

holaaa...

4 hari lg nak abes pantang!hoyeh2.sementara irdina tidoq, leh la aku apdet skit2.

x sabaq rasanya nak bawak irdina kuaq jalan2.first & foremost kna bli baby carrier dulu sbb abah irdina eksaited nak dukung irdina.pastu baru p beli stroller.kalo ikutkan ummi irdina nih, skrg jugak nak beli stroller.so, plan nak balik SK maybe minggu depan.minggu ni banyak yg ummi kena belajaq ngn tokmi (mak aku) cara2 nak menguruskan irdina. makin besar, makin aktip sayang ummi ni.tidoq siang pon 5 menet ja mau..org tua2 kata makin besaq makin banyak akal.hee..

semenjak jadi ummi nih, masa utk menda2 len sgt terhad.even diri sendiri pon x sempat nak urus.mata aku yg dulunya chantek **hakhak.perasan** kini dah jadi mata panda.memang dah xdak istilah tidoq lena.malam2 3x irdina akan bangun nak nenen.siang2 time irdina tidoq, aku plak x ngntok.huu..bila dah sebulan lebih nih, irdina dah pandai xmo tdoq siang.malam still mangkit nenen 3x.penat memang penat smpai kadang2 aku mcm dah nak give up.tapi bila tgk irdina senyum n buat aksi kiut miut, hilang suma rasa2 tu.timbul plak rasa sedih sebab ummi irdina cepat sgt give up.sian kat irdina.hukhuk.indahnya rasa menjadi seorang ummi nih.

op op..irdina dah mgkit nak nenen..brb..

*******************************************************************************************************

okeh, irdina da tdoq atas riba ummi nih.kinyang da haa..alhamdulillah aku dpt fully breast feed irdina n stok susu pun banyak.sampai melimpah ruah.bangun pagi mesti basah bju.kdg2 smpai tmpt aku tdoq pon basah sbb susu meleleh.dulu risau jugak tkt2 x bnyk susu.mungkin ni rezeki irdina n niat aku nk fully BF anak kesayangan nih.heee.oke,pelaburan membeli medela swing sgt berbaloi baloi.aku dah mula wat stok susu utk irdina utk disimpan. :)

anak aku nih sgt la x suka dibedung.kalu bedung siang hari, 5 menet ja tahan.pastu dah mola meronta2.malam ja leh bedung elok2, tu pon kna tunggu dia tdoq nyenyak.hukhuk.kicik2 lg dah mcm2 .haiyoh2


hari pertama irdina



free style moment



irdina dah ilang rambut.hee.muka cam budak laki ja.isk3


majlis aqiqah & cukur ranbut irdina dah dibuat pada hari ke-7.nnti aku apdet.tu pon kalu sempat nk pegang leptop.huu.latest punya gmbaq bnyk dlm henpon tp x sempat nk transfer lg.smpai sini saja yaa..bye2

Saturday, 12 November 2011

our princess

salam...

holaa!!miss me?haha.
i'm back for a while.sementara baby tengah tdoq guling2 atas aku ni,
sempat la aku nak apdet skit2 blog nih.hee.sekarang sude pandai nak memerap kat umi dia nih.haiyoh.

Alhamdulillah, selamat sudah melahirkan our cutest princess 3 minggu lepas.

Nur Irdina Nazihah bt Mohd Iqbal
17/10/11
3.13 kg, 50cm
Delivered thru EM LSCS :(

Terkilan jugak x dapat nak kuaqkan irdina ikut pintu.mgkn mmg dah tersurat irdina kuaq ikut tgkap.hehe.xpa2, utk anak2 yg akan datang, akan sedaya upaya kuaqkan ikut pintu. **lambat lagi okee.hoho** walopon kena operet,tapi merasa jugak la aku sakit nak bersalin smpai pintu rahim dah tebukak 7 cm. Sakitnya tu mau tau la..org yg dah besalin kompem tau kan..oleh sebab kpla baby masih tinggi,xmo masuk jalan maka tepaksalah kena operet.aku pn redha ja time tu sbb dah x tahan sgt dah rasa.so, crita time besalin nnt aku karang sbb ni guna hp hubby..ssh nak taip.hukhuk

hari ni hari ke-26 aku berpantang n baby pon dah berumur 26 hari. :P 18 days to go utk abih pantang..eee, x sabaqnyaaa nak kuaq jalan2 bawak irdina.I'm proud to be a mother.byk dugaan n cabaran nk menjaga anak yg kecik ni.nasib baik irdina anak yang baik dan senang diurus.really love my baby!!

Oke la, smpai sini saja dulu.len kali apdet lg.gambar irdina nnt aku share.bye2 :p

11.11.11

To my precious husband:

Happy 1st Wedding Anniversary!!
Thanks for being the most wonderful husband.
You give me all the joy and happiness.
I love u so much and always love you forever.
Semoga rumahtangga kita berkekalan hingga ke akhirnya.

From:
Your beloved wife :)

Saturday, 15 October 2011

midnight hungry

skrg da pukul 12.39 menet tgh malam n me soo the very hungry.huu.tu la, td mkn nasi briyani kt pt muntaq skit jaa walopon sedap.nk wat cmna, x lalu nk mkn bnyk.lg plak perut tgh x sedap sbb angin.huu.hari ni x terkareb lg.salunya awai2 pg lg dah cr jamban.haha**blum nak terberanak lg yaa.hakhak**
So, hubby la jadi mangsa aku yg kena kuaq tgh2 mlm p cr beger.sebbek mlm ni balik alma.ole itu, bnyk lg gerai beger tepi jalan yg masih bukak.hee.series lapaq gilas nih.
bby plak x reti nak duk diam.sgt aktip di malam hari sjak akhir2 ni.haih, bila la anak ibu nih nak kuaq.x sabaq dah rasanya nak main ngn ank ibu nih.huu..abah tu lg la x sabaq2.hr2 pujuk bby kuaq.hehe.bby masih siok duk dlm perut ibu nih.hee.ibu lg suka ank ibu ni aktip.at least i know u there and healthy. :)

oh, mana beger nih x sampai2 lg..lapaq siuttt..

Tuesday, 11 October 2011

ouch!!

halooo againn!!

hee.like i story yesterday, kalu ada apdet tu maknanya x beranak lagi. hoho.smlm not in the mood nak apdet lg..so, here i am live from penang. :)

semalam pi sepital ngn hubby.dr mlm tu aku tdoq x lena sbb cuak nak kena seluk ngn dokter.mcm2 soklan aku da prepare nak tanya dokter.huhuh.mangkit pagi, trus kijut hubby suh mandi siap2 suma.dlm pkul 11 cemtu smpai sepital.dekat ja sepital itngn umah mak mentua aku nih.ada la dlm stgh jam perjalanan.sbb tu standby kat sini sementara ada hubby.hoho.kalu dr tg pendang, memang menapak la jauhnya.so, smpai sepital aku ingat ramai la org sbb last time checkup mmg rmai. sejam lebih menunggu. tu x temasuk dokter naik ward tgk pesakit lagi.isk3.tp smlm masa smpai, org x ramai punn and dokter xdak kat bilek sbb dia tgh ada operation kat OT. oleh itu, kena la tunggu.berakaq jugak la pungkuk sementara nak tunggu dokte tu.huhuh.sebbek aku dapat turn cepat jugak.hoho.masa nak cek tu, hubby xleh masuk..kna tunggu kat luaq.haha.aku plak neves nak kna seluk.ceit.

dokter: hi nurul, baby aktif?

aku: aktif jugak dokter.tapi da kurang sikit.

dokter: perut ada rasa mengeras x?

aku: ada.

dokter: hmm, dlm stgh jam tu brp kali mengeras?

aku: x sure la dokter. x perasan pon.hehe

dokter: oke, lpas ni u monitor dlm stgh jam brp kali perut mengeras ye.

aku: oke dokter.

dokter: sy nak cek u punya pintu rahim ye.kalo dah terbukak, hr ni admit. kalo belum, minggu depan dtg cek lg.

aku: oke dokter. (dalam hati bedebar2)

dokter: u relax ye. jgn angkat bontot.

hah, amekaw!! aku igt x saket mana kena seluk nih. sekali senak siut.bekerut dah muka aku ni rasanya.rasa mcm lama pulak dokter cek.sakit kutt..

dokter: hmm..x tebukak lagi nih. kita tgk minggu depan cmna ya.

aku: oke dokter.yg pasal kepala baby besar tu mcm mn ya?boleh normal ke dokte?

dokter: xpe, u jgn risau.yg tu kita sama2 usaha nnti.kita tgk dulu minggu depan mcm mn.

aku: ouh. oke.

dengan blur + sakit x abeh lg, aku pn kuaq menonong dr bilek dokter.dah telupa suma soklan yg nak tnya kat dokter tu.huhuh.so, next appointment adalah isnin depan. tapi kalu da sakit seblum tarikh appointment, bole trus pi ke bhgn emergency.hubby punya la bising kat aku sbb x tnya dokter soklan2 yang aku nak tnya tu.huuu..nak wat cmna.tetiba jadik blurr.huuuu.aku sebenarnya nak rikues utk induce kalo xbleh bersalin normal.xmo kena operet.huu..nak rasa mcm mana rasanya beranak normal.huu.

hubby pon dah x sabaq nk tunngu baby kuaq.hari2 dia pujuk baby.tapi dah baby xmo kuaq lagi nak wat cmna.hehe.lg plak, aku x trun tanda2 nak besalin lg.haiyohh..hari2 doa supaya cepatla baby kuaq.dah x sabar rasanya nak pegang anak sendiri.hee.**ekceli dah x larat nak usung perut..nak usung baby plak.hehe** apa2 pon, doakan aku selamat melahirkan baby. oke, la.lapaq pule..baibai for now. :P

p/s: mlm td aku skt perut n skt pinggang cm senggugut tapi sekali ja.adakah itu tanda2 dah nak dekat bersalin??hummm.. **garu2 dagu**

Monday, 10 October 2011

@38 weeks 1 day

haloooo...

i'm back!!! x beranak lagi aku nih.hakhak.masih lagi larat nak jalan2 soping tapi cepat semputt..huhuh..sepanjang minggu nih aku duk kampung.manyak syiokk ooo..rasa macam kembali ke zaman bujang dulu.bezanya kali ni perot aku muncitt sebab ado baby.hehe.

latest checkup hari rabu lepas kat kpj perda.1st time checkup without hubby.mak n abah temankan aku.hukhuk.result checkup sangat la membuatkan aku riso.huhu.masa scan, dokter kata kepala baby agak besar.ia normal tapi dokter takut x muat nak lalu pintu rahim.kepala baby da kat bawah tapi belum engage lagi.huuu.so, dokte bagi 2nd chance kat baby selama seminggu utk dia engage n nak tgk saiz kepala dia. kalu besar jugak, mebi akan kena operet.huwaaa!! aku xmo kena operet..aku nak bersalin normal.huuu.bila fikir2 balik, aku rela kena induce dari kena operet.diskas ngn hubby, dia pon setuju.so, tarikh appointment di cepatkan dari hari rabu ke hari isnin sbb alang2 hubby balek ni better dia pon ada skali masa jumpa dokter. leh diskas dengan lebih detail.next appointment, dokter nak cek pintu rahim.gulp! adakah itu maknanya kena seluk??oke, cuak sedikit di situ.huuu..seblum nih masa checkup kat kajang suma oke jaa..hukhuk.tiba2 balek mai penang jadi mcm ni pule.huuu..semoga semuanya dipermudahkan Allah.

oke la, untuk menghilangkan cuak nak jumpe dokter esok hari, meh nak share the most feveret pic of my baby yg aku duk simpan dlm wallet nih.hee..sukaaaa sangat tengok. rasa cm x sabaq nak tunggu baby kuaq.


ibu sukaaa sangat yang nih.hee.see her chuby cheek and tembam hand. :P **pandai posing rupanya anak ibu nih.hee**




hmm...xdak idea dah nak bebel apa. yang aku tau, aku dah x sabaq nak bersalin.haha.hari2 tunggu tanda tapi xdak punn..huhu.tapi pelvic pain still melimitkan pergerakan aku.kdg2 sakit sangat bila nak bangun.sbb tu aku malas baring.duduk lagi bagus.huu..tapi sakit jugak bila nak bangun berdiri.oh ya, baby makin berat.haritu dokter bgtau da 3.37 kg..mak aku gerun dengaq n dia suh aku stop makan supplement yg dokte bagi. dari dulu lg mak aku x berapa suggest makan supplement sbb takut baby besaq tapi aku telan jugak sbb hubby nak baby tembam.hehe.so, layan sajala labuuu..bila da jadi cmni, bru hubby suh stop mkn.hakhak.

oke la, stakat ini saja dulu.kalu aku apdet lg esok o lusa maknanya x besalin lagi la aku.hoho. **seronok betui baby duk kat dalam nih**

Sunday, 2 October 2011

my october

hola holaaaaaa....

ni mebi entri last aku sementara aku masih ada internet access kat kampung nih.hehe.skrg da masuk 37 minggu.baby da full term n bila2 masa saja baby akan keluar **eksaitednyaaa(+nevess)..hee** plan asal nak start maternity leave 10/10/11. tapi disebabkan oleh aku mengalami pelvic pain yg melampau, dokter x bg aku pi keja dah n dia bg mc smpai la start maternity leave aku tu. lagi pulak baby dak cukup matang n dokter kata bila2 masa aku boleh deliver.

So, hubby akn blik SK sorang2.wuu.cedih2.ikutkn hati nk ikut tapi semua org x bg sbb takut aku terberanak tgh jalan.hakhak.ole itu,stand by ja la kt kg.ujung mggu ni hubby akn blik lg.cian dia asek ulang alik.walopon dah besa tapi penat kutt.huu..aku plak dah lama berangan nk p konvo adik aku n petom ujung mggu nih.mmg x dapat lee..huu.cedih lagiii..wuwu.

Oke la, nk bebel banyak2 pn da x larat.next week kalu aku x deliver lagi n balik mai alma, leh la aku update lg.kt alma ada tenet.hee..kt tg pendang xdak tenet sbb org suka curi kabel tm.huhuh..okies, baibai for now. Doakan aku selamat melahirkan baby yg kiut miut dan sehat semuanya.

P/s: mintak2 la hubby subscribe no celcom data plan kt aku.leh dpt bb pree satu.leh update live from tg pendang.hoho

Thursday, 29 September 2011

pelvic pain..huwaa!!!

huuuu...

tiba2 malam tadi aku kena pelvic pain yang "oh dem, sakit siuttt!!!".. sebelum nih oke ja. x sakit sangat pon.sakit pon skit2 saja. banyangkan nak pusing badan dari kiri ke kanan tu masyaAllah, seksanya Tuhan saja yg tau.huu..lgsung x lena tidoq.ingatkan mangkit pagi dah oke.rupanya makin terukk!!!

nak jalan pi toilet pon makan masa 5 menet..memang selow la pergerakan aku hari nih.kalah siput bab*.hakhakhak..kat ofis ni pon satu hal.nak pi toilet da la jauh.dr tingkat 7 ke tgkat 1.pastu turun tangga p M floor.jalan smpai ujung bru jumpa toilet..terkengkang2 dah aku haa..dengan menahan sakit pastu dengan nak tekucilnya lagi.huwaaa!! seksanya idop..nak cuti cepat2 bole??? aku planning stat maternity leave 10/10/11.ikutkan hati skrg da tamo mai keja.huuu..

melalui pembacaan aku kat babycenter.com, aku mungkin mengalami symphysis pubis dysfunction or SPD.apakah itu??

What is symphysis pubis dysfunction?


The two halves of your pelvis are connected at the front by a stiff joint called the symphysis pubis. This joint is strengthened by a dense network of tough, flexible tissues, called ligaments. To help your baby pass through your pelvis as easily as possible, your body produces a hormone called relaxin, which softens the ligaments.

As a result, these joints move more during and just after pregnancy, causing inflammation and pain, known as symphysis pubis dysfunction or SPD.

What are the symptoms?


Pain in the pubic area and groin are the most common symptoms. But you may also have the following signs:

  • Back painpelvic girdle pain or hip pain.

  • A grinding or clicking sensation in your pubic area.

  • Pain down the inside of your thighs or between your legs. It can be made worse by parting your legs, walking, going up or down stairs or moving around in bed.

  • Worse pain at night. It can stop you sleeping well and getting up to go to the toilet in the middle of the night can be especially painful.


okeh..dah paham apa itu SPD. kalu ikut simtom2 nih mmg kompem nih.ole itu aku nak pi sepital satgi.dah x tertahan rasanya. nak jalan pon sakit.wuwuwu..smpai nak pi lunch pun tadak mud.tgh tunggu hubby sampai nak amek aku pastu pi sepital.adeh.

oke la.baibai.

mood swing

currently, mood aku x berapa baek.
X pasai2 rasa bengang pastu nangis.
Yg jd mangsa of kos la hubby.hoho
sebelum nih x pnah pun aku rasa moody cmni.
Mebi sbb stress keja n x sabaq nk cuti kutt.juga x sabaq nk tggu baby kuaq.hehe

disebabkan aku majuk ngn hubby hari ni, melepas la sude pink promo baskin robin hr ni. Kalu x mst da dpt eskem mint choc chip.wuuu

p/s: cemin blakang wuju retak sejuta.huwaa!!

Tuesday, 27 September 2011

di minggu ke-36

haloooo...

sabtu hari tu pi check up kat sepital. cam besa, semangat bangun awal sbb tamo dapat nombot lambat2.kalu x nanti tengah hari baru balek.huuu..sampai2 trus verify insurance. aku ingatkan lama, tapi sebbek sat saja sebab orang cam x ramai sangat lagi. aku pon lega sebab dapat turn nombot 5.hee..1st time pi dulu dpt nombot 13.2nd time nombot 8.makin awal nombot aku dapat. pasni nak try bg dapat nombot 1 plak.haha

harap ja dapat nombot awai, tapi dokter plak x masuk lagi.isk3..lama jugak kena tunggu.sambil2 tu aku skodeng2 baby yg comey2 kat ctu. pastu berangan2 aku main ngn baby comey aku plak.hahha.hubby plak menjadi peneman setia. sebbek dia ada bb. kalu x maunya dia mengamok tunggu lama2.hoho.pastu duk ngenen2 psp kat aku.hoho.taun depan ya sayangg...taun ni cek sengkek ckit...kalu x kena bayaq road tax wuju kompem da bleh bagi psp.hee. off topik plak.cis2.

ehe..masa check up 34 weeks hr tu dokter wat 3D scan lagi.baik betui la dokte ni. masuk kali ni dah kali ke-3 aku wat 3D scan tapi gambaq yg paling aku suka masa scan kat penang hr tu.hoho.gambaq best tapi dokter x bg cd plak.cuma print out ja. oleh itu, aku simpan dalam purse utk tatapan bila rindu nak tengok baby bulat aku nih.hee..mula igt malas nak mintak cd tapi cmna ntah rasa nak juga cd tu.lpas kuaq bilek dokter, menonong ja aku balik.lupa nak tunggu cd.haha.minggu lpas baru dokter bg cd tu.hehe..pagi2 baby x aktip sangat.masa scan tu dia duk tidoq kut.senyappp jaa..dokter kata duk pikiaq apa la baby nih.isk2..langsung x wat aksi. kalu nak baby aktip kna pi pkul 2 ke atas. time nih dia aktip x hengat smpai ibu dia pon da tataw nak duduk macam mana.hoho.


agak2 baby ikut muka sapa??ibu dia yg cun ni ka o abah dia yang encem tu?? **weekkkkkkk!!haha**


tatau nak kata baby banyak kut sapa. tunggu dia kuaq n besaq ckit baru nampak.hehe.x kesahlah ikut sapa tapi yang penting baby sehat semuanya. :) alhamdulillah sepanjang peknen ni darah aku normal saja. hari tu kena minum glukos utk cek ada diabetes ka dak. da la kena posa. patu 2 kali amik darah.penat n kebuloq dah aku sementara nak tunggu amek darah kali ke-2. mak duk pesan lpas minum tu muntahkan balik xpon minum air epal hijau untuk potong air glukos tu. tapi aku x wat pon sbb aku jujurrrr..haha. alhamdulillah, hasilnya aku xdak diabetes ponnnn..suma normal.hehe.


perkembangan baby pon oke n baby sehat. hari tu dokter estimate berat baby da cecah 3.1 kg. **berat da tuuuu** patut la ibu jalan skit pon da penat. hehe. so, dokter estimate masa lahir nnti dalam 3.5 kg. oke, kita wait n see yaa nnti.hoho.


okeh, hari ni gaji. hoyeahhhh!! so, leh la soping2 utk brg baby yg x abes lagi. blik satgi nak pi alamanda. nak cr printed napkin tu jugak2 smpai dapat n foam bath support.



comey kann..hoho :D


oke la.tataw nak bebel apa dah. post ni pon da 2 3 kali masuk draft baru aku publish.haha. banyak menda nak stori tapi x terstori sbb idea n mood nak menulis salu datang at not the right time.uhuuu..

Saturday, 24 September 2011

driving mummy

haloo..

mengikut perkiraan sendiri, minggu ni da masuk minggu ke-36 aku peknen. pendek kata dah 9 bulan. da masuk fasa menghitung hari...wawawawa...banyak menda x setel lagi adoyaii..sebbek baju baby dah basuh. tinggal nak peking2 masukkan dalam beg. barang2 aku yg x komplit lagi. aisehhh..tunggu gaji ni la nak komplitkan suma.huuu...mak aku pon da stat mintak mak bidan kat kampung buat kan air selusuh..mintak2 la sempat pi konvo kat mmu n konvo adek aku kat PICC..maunya wat aku terberanak awai, nangeh adik aku xdak org pi konvo dia.hahah.padan muka.wekk!!

so, aku masih drive macam besa dari Seri Kembangan ke TTDI walopon dah sarat. perut lagi setengah jengkal ja nak kena stereng keta.haha.kalu ikutkan hati memang dah x larat nak drive. nak parking satu hal.huuu..aku dah la salu smpai TTDI nih lambat walopon keluar dari rumah pukul 7.30 pg. tapi bergantung pada aliran trafik. selalunya 8.30 da smpai TTDI.sementara nak parking n jalan nek opish, dah makan masa 15 menet. 8.45 bru smpai opish.dah la skrg dah xleh jalan laju2..kdg2 terkengkang2 mcm penguin dah gamaknya.haha.ikutkn hati nk suh hubby hantar tapi hubby pulak bnyk keja. pastu nk tunggu dia mai amek aku pon satu hal. dlm pukul 6 tu bru smpai kt opis aku. baik la aku drive sendri. 5.30 tepat calolo. tekedek2 jln pi kt keta dah 5.45. drive 45 menet da smpai umah..hoho.better cmtu kan..

oh ya..tangan n kaki aku makin hari makin kembang..bila bangun tdoq, kompem kebas. nak bangun pi toilet, tapak kaki terasa semut2.tapi aku syukur sangat x mengalami kejang otot betis yg melampau. skit2 jaaa...hehe.sbb tu leh drive pi balik keja lagi. :Pehehe..mari tengok pengembangan tangan aku..



see, tangan kanan lebih kembang berbanding tgn kiri. cincin kt tgn kanan tu nampak macam ketat gila kan. memang terasa ketatnya tu. nak cabut pun susah. skrg lagi teruk.dah xleh masuk lgsg kat jari kanan.so, aku pkai dua2 cincin kat tgn kiri.haha..

Tuesday, 20 September 2011

counting days~



ya..aku sedang mengira hari untuk berjumpa dengan baby cute di dalam perot nih.hish..makin cuak lak rasa..macam2 perasaan bercampur aduk.x sabar, eksaited n takut pun ada...dah la aku xpenah handle baby..maklumla, adik beradik sikit.beza aku ngn adik aku 3 tahun ja. mana la aku reti nak jaga baby nih.aku besaq, adik aku pon makin besaq.haha

ekceli, aku ada lagi koleksi gambar scan 3D baby.kali ni memang dia tunjuk muka abeh la..ini yg scan kat kpj penang.baik betui dokter tu nak scan 3D lg kat aku..masa ni baby sangat aktip x hengat. dokter pun susah nak capture gambaq dia.isk2.igt nak aplod tapi hubby x bagi lagi..dia suh simpan dalam purse ja.hehe..mana leh tunjuk lagi.tunggu baby aku lahir nanti aku aplod yang real punya...ngeeee...geram2 tengok pipi bulat dia.hee...dua2 dokter kat hospital yg aku booking kata baby aku montel n chubby..haha..

barang2 baby aku x packing lg.isk3..minggu lepas balik kampung, aku bawak balik suma baju baby sbb nak basuh n tinggal half baju2 dia kat sana.sebenarnya saja bawak balik sebab nak tunjuk kat mak aku..nak bagi mak eksaited lebih.haha..mak aku siap nak blikan katil baby lengkap dengan aksesori kelambu suma. sebbek aku da beli katil baby awai2. hoho..



aku rasa macam sikit sangat ja baju anak aku nih..mak aku plak kata banyak. oke, bek kita ikut cakap orang yg lebih berpengalaman. :) tengok baju2 tu pun aku dah rasa geram.ngeee...minggu nih nak habiskan soping barang2 baby..ada sikittttttttt ja lagi..hoho..tapi aku still x dapat cari napkin bercorak yang aku nak..dalam website anakku ada multiprinted napkin tu tapi bila aku pi outlet anakku sampai kat penang, tadak punnnn...huuuu



 

aku ada nampak kat mothercare, tapi harganya mau tau laaa kalu nak compare ngn brand lain. aku dah kuciwa daa n da masuk tahap x kesah la napkin kosong pun tapi tiba2 hubby memberi harapan kat aku.hoho..mebi sebab kesian kat aku yang nak sangat2 multiprinted napkin tu, hubby ajak aku pi tengok kat mothercare nanti walopon aku da bgtau harganya..hoho..**aku rasa hubby pon nak tengok anak dia comey dibedung ngn napkin corak2 tu jugak kot.haha.**baru la grand gitewwww kan sayanggg...hakhakhak

oke, no idea dah..nak main ngn baby yang x reti duk diam kat dalam nih pulak.hee.. bai bai. :D

 

Thursday, 15 September 2011

neves2!!

aku neves nih!!

sok intebiuuu...

semoga dipermudahkan semuanya..

doakan yaaa.. :)

Tuesday, 13 September 2011

set bersalin..isk2

huh..kompius la nak pakai set bersalin apa lepas besalin nih..tetiap hari tipun mak, tetiap hari mak bising suh survey set bersalin apa aku nak pakai nanti.huuu...ada la aku survey2 sikit. ramai suggest guna nona roguy sebab pil phyto natal tu bagus dan memudahkan untuk buang air besar..mak aku plak suggest leesa formula sebab dapat bengkung n tungku free dalam set dia. kira set lengkap la..mak kata sekrang ni susah nak cari tungku, lain la kalu zaman dulu2.macam2 jenis tungku ada..haiyoh2...apa2 pun kena survey banyak2 sikit. tapi bila aku survey2, makin pening plak tatau nak pilih yang mana.huuu...ada yang kata set amway pon oke gak.isk2

tapi nona roguy tu mahal sket dari leesa formula n amway. bila pikir2 balik, kalu mahal tapi produk bagus apa salahnya kan.aku letak bajet untuk set2 nih suma dalam RM 300 - RM 400...kalu x cukup bajet, hubby kan adooo...hakhak..**ingat sket road tax Wuju mampush bulan nih..isk3** aku macam berat nak beli nona roguy sebab ramai kata senang lawas. takut jugak kalu kena sembelit nih.mesti ngilu nak yaki2, tambah pulak luka bersalin masih baru.**berdasarkan apa yang aku baca la**hukhuk...da la badan aku ni agak sensitip dengan herba. dulu aku penah makan pil surut mustika ratu tu, memang sembelit habis la.pastu period lambat datang. tapi nak selim punya pasal aku telan jugak.hoho.ada setengah2 orang cret bret plak kalu makan pil surut tu. len orang len badan, ye dopp..haha

oke, panjang dah aku merapu..so, aku bajet aku nak amek set asing2 la. untuk penjagaan dalaman, aku nak amek nona roguy. untuk bengkung n tungku tu nak amek jenama len.bole x macam tu? dah tanya mak, mak kata bole kut sbb yg tu luaran saja. tapi aku ada terbaca juge yang set nona roguy nih tahan untuk sebulan ja, kecuali pil phyto natal tu.x cukup la untuk pantang 44 hari pastu kena beli len.isk2..tapi macam nak jugak nona roguy nih.tatau la pasepa..hahah


* PhytoNatal - 90 biji- dalam bentuk tablet untuk dimakan
* Akar Herbanika - 10 paket- dalam bentuk paket dan perlu dicampur air untuk diminum
* Minyak Herbanika - 100 ml- minyak sapuan pada perut, pinggang dan badan
* Herbanika barut (krim) - 60gm- sapuan pada perut dan pinggang
* Uncang Cuci Herbanika - 10 paket- untuk jagaan kebersihan dan kesegaran wanita
* Herbanika Lulur - 100gm- untuk menyental kulit, kehalusan dan kebersihan kulit



ConfineMum Set Premium









Terdiri daripada Set B + Cotet Mas Uncang + 2 Pek Tungku Herba

Dengan 8 produk, ia memberikan penjagaan menyeluruh untuk kesihatan dalaman dan kecantikan luaran ibu selepas melahirkan.
Fungsi 2-in-1 (dalaman & luaran).
Disamping menyihatkan peranakan dan badan, Set ConfineMum Premium juga membantu memberikan kembali bentuk badan yang langsing menawan.


Ringkas dan mudah.
Ia tidak remeh, tiada bau, tak perlu dibancuh, tak berbau jamu yang tengit, tak berdebu, tidak dipek mengikut minggu hingga berbotol-botol dan menyukarkan kerana perlu diteliti terlebih dahulu setiap kali sebelum digunakan.



Hmm...stakat ni yg aku dah survey2 n bekenan nak amik adalah antara 2 set ni. mula igt cm nak survey sendayu tinggi punya tapi takut x seswai...aku pnah makan set untuk kuruss sendayu tinggi punya.memang panas...huuu..**ka badan aku yg mengada2 eh??haha** kalu aku amek yg nona roguy tu, bengkung n tungku nak kena beli asing..maknanya kena melabur lebih sikit. tapi aku ada jumpa org wat promo on9 utk set ni + bengkung.tadak tungku la pulekk..huhuh...kalu amek leesa formula tu, komplit semuanya...isk2.konpius laaa..balik ujung mggu ni kena sembang ngn mak lebih2 nih..huhuh. kalu tanya hubby, mesti dia akan kata ikut suka la nk yang mana pun..haiyoh. kepada yang berpengalaman, sila la bg pandangan..huu

Monday, 12 September 2011

raya raya..

Maaf Zahir dan Batin


ehe..amacam cuti raya?bes kan?!!rasa macam xmo masuk opish balik.huhuh.bes gila duk kat kampung. makan tip top.menu bertukar hari2..makan kuih raya sampai cemuih sampai nak update blog pon maleh.heee...


raya kali ni, aku beraya kat rumah hubby a.k.a rumah mentua. tahun depan turn umah aku puleee..tapi lpas smyang raya, kami balik tg piandang. sebbek alma - tg. piandang dekat jaa... sejam o 45 menet da leh smpai.tu la untungnya kawen dekat2. kalu sorang nun di utara, sorang nun di selatan, mau nangeh aku kalu x balik raya umah mak sendri.haha.oleh itu ya kawan, sila cari laki yg kampung dia dekat2 dengan kampung kita.haha


x sempat nak snap gambaq banyak2.skit2 ja dapat.tu pon kalut2.xdak gambaq proper langsung.hukhuk..aku punya la berangan taun ni dapat tgkap gambaq ngn family aku n family mentua.sekali x sempat sbb pagi raya tu ada sedara meninggal kat belah hubby n bila balik tg piandang, umah aku penuh dengan sedara yang duk mai bejalan raya.huu..sebbek ada jugak gambaq bedua ngn hubby tapi x romantika d'amore laaaa...hukhuk




bersama ibu mertua serta kakak n adik iparku..hehe **aku paling gemok dan bolat!!**



makcik bolat menang motokar.haha!! **sungguh x romantika d'amore.huh**


ya, tema kaler raya kami taun ni ialah pepel. rupanya sangat ramai orang pakai pepel taun nih yaaa..pi raya sana pepel, mai raya sini pon pepel.dah la pepel yang nak dekat2 sama lak tuh.macam buat rombongan beramai2 plak.haha. baju melayu pepel hubby tu pon dapat last menet. sebbek ada gak size dia. dah la cerewet. kain tu x sedap la, kain ni panas la. sebbek dapat jugak yang seswai dengan kulit sensitip **mengada** dia.hakhak. gambaq ngn family aku xdak punnn..hukhuk..cedih2!!


ehe...itu saja cerita raya aku. sbenarnya banyak menda nak stori panjang2 tapi maleh nak tulih sbb bukan di mood yang rajen untuk menaip panjang2 n story se'detail'nya..hee...sekian saja wat kali ini. sok2 aku rajen, aku apdet lagi yaaa...


duk kata nak wat checklist barang baby kat cni pn aku x tulih lagi.isk2...almost 80% da siap prepare. tinggal nak basuh baju baby n buh dalam beg. tapa, selow2..baru 34 minggu..haha..oh ya, berat baby di'estimate' oleh dokter da dlm 2.6 kg. patutla aku rasa makin berat..doktor jangka time lahir nanti berat baby dalam 3.3 kg..oke laa tu..lepas KPI yang abah dia set, tapi xleh lawan berat abah dia time lahir dulu..isk2..over la abah dia ni. asalkan baby sehat pun ibu dah cukup syukur. :D


hoyeah, counting days to see my baby!!


 

 

 

 

 

Tuesday, 23 August 2011

31st week

i'm 31st week pregnant!! hooraayyy!! 31st week journey with lots of 'disaster' and fun.hehe.


yup, my baby has less room to bersilat.syiann baby ibu nh.hehe..tapi even ruang da makin sempit pon dia masih sangat aktip bermain kat dalam nih haa..part sleeping most of the time tu agak x betui untuk baby aku .sebabnya, most of the time dia duk men masak2 la, garu2 perut ibu la, gotong royong la dan macam2 lagi.smpai semput aku kadang2 dibuatnya.tapi seronokk!!!

kdg2 siap leh nampak perut bergerak n beralun2.hee..bila abah dia kaco, pandai lak dia surrender.haha.senyap plak dia x bergerak.men nyorok2 ngn abah le tu.isk2.

hubby pon sangat amajing bila dia pon dapat rasa pergerakan baby nih.siap main teka2 lagi..ni tangan baby..oppp, bukan2 ni pungkuk dia la...meh nak babab ckit..haha..

skrg balik keja dah xleh drive laju2 sbb baby salu bagi warning.haha.dia suh ibu bawak rilek2 saja.pandai baby nih kan.

oh, x sabaqnya nak balik raya. minggu dpan da msuk 32 weeks = 8 bulan. dah x lama lagiii..heee

 

 

 

 

 

Saturday, 20 August 2011

reasons to be glad you're pregnant

found this article at www.babycenter.com. ada 50 sebab kenapa bes bila mengandung nih dan aku sangat setuju dengan sesetengahnya. masa awal2 dulu, aku kena morning sickness yang truk smpai aku sikit lagi rasa nak give up. bole dikatakan hari2 pi klinik amek mc sbb xlarat nak pi keja. sampai dokter pon da familiar. **muka amek mc.haha** sebbek hubby n family banyak memberi semangat. then, bila masuk 2nd trimester n morning sickness aku da beransur2 hilang, aku start enjoy being pregnant. hee.. here are my reasons why i'm glad being pregnant:

1. Maternity leave when you will have two whole months (or three months if you work for the government) to enjoy your baby. **wish i could get 3 month maternity leave. huu**

2. For once in your life you need to get heavier - pregnancy is Nature's way of making you feel good about putting on weight. **yup, berat aku da cecah 70 kg!! x pernah terbayang berat aku akan cecah angka 7. dulu time paling gumuk pon dlm 60++, tapi x smpai la 65 kg.hehe**

3. Suddenly you'll find you're getting lots of extra attention from parents, aunts and uncles, not to mention your husband. **aha, kalu balik kg, mak mesti suh aku duk rest2 kat depan. x bg aku tulun byk2 kat dapoq.hehe..hubby pon bnyk tolong wat kerja2 rumah.hee**

4. Suddenly you'll feel a new appreciation for your own mother and all she went through having you. **i love my mom even more**

5. Decorating the nursery: one of the most exciting things you'll ever do. **belom start decorate tapi da berangan2 nak beli itu dan ini. tambah2 my baby is baby girl. :P **

6. Feeling those first fluttering kicks and thinking, "Is that what I think it is? Or is it just wind?" **one of the best experience bila pregnant nih..first time aku rasa smooth baby kicks ni masa 18 minggu.hee.sooo eksaited!!** 

7.  Feeling a little pair of heels prodding under your diaphragm and knowing you'll soon be meeting the little person they belong to. **bila da masuk trimester 3 nih, pergerakan baby makin ketara. sometimes i can tell it's her hand garu2 my tummy.haha**

8. Choosing baby clothes and planning what you're going to buy. **one of the most exciting thing to do. i love baby shopping. x sabaq nak sambung baby shopping pas raya nih.heee**

9. Getting someone to take photos of you smiling over your enormous bump so that, one day, you can look back and be amazed you were ever that size. **yup2..lawak rasanya bila tengok time tengah bolat nih.haha**

10. Lying in bed with your husband's arms around you and your bump, knowing that love has created a new life. **i can see my hubby really love our baby. ya la, sapa x sygkan anak sendiri kan. hari2 mesti dia akan sembang2 ngn baby. kdg2 baby pon pandai bagi respon n aku suka tengok muka eksaited hubby.hee**

11.  Knowing that from now on, whatever happens, you'll never be bored again. **yup, i have somebody to take care with full of love. :D **

12. Imagining what he or she will look like. Your sweet little ears, of course, and his sexy eyes! **x sabar nak tunggu baby lahir nanti!!**

13. Dreaming about, "My daughter the prime minister/pop star/brain surgeon." **macam2 da hubby berangan utk our baby future.isk2**

14. Looking at your growing bump in the mirror and realising there's a person in there! ** aktibiti wajib tetiap hari. love my growing bump n salu aku bayangkan, besaq mana la baby nih.hehe**

15. Making out a squirmy outline on the ultrasound monitor. Asking for the pic to take home and pinning it up next to your work station, or just keeping it in your bag to sneak looks at. **pengubat kerinduan bila teringin nak tengok baby.hehe**

16. The expression on your husband's face as he sees the test strip turn blue, looks at your growing bump or feels the baby kicking. **it's a priceless expression!!**

remembering those things makes me glad that i'm pregnant walopon kadang2 ada rasa x selesa di sesetengah bahagian tapi semua tu adalah pengalaman. 10 - 9 weeks more to go before i can see my baby!! eksaitednyaaa!!! semoga dipermudahkan semuanya..amin.

p/s: pardon me for mixing english with malay.haha. **suka hati aku laa!!**

 

Thursday, 18 August 2011

semut di atas biskut.hehe

yep...i'm soooo not in mood to update my blog tapi macam banyak menda nak stori. lately, i feel a bit stress with my work and have shed some tears sambil ngadu2 kat hubby.hubby bleh plak kata, "x malu ka kat baby nengeh2 mcm nih.hahaha". dia gelakkan aku nangeh!!cis2.oke, dah lari dari stori asal yg aku nak tulih kat sini.isk2

it's raya kukis time!! hee...kan haritu aku kata weekend lepas aku nak wat beskut raya kan. menjadi jugak plan aku.haha.orang yg paling semangat adalah hubby. buttercup suma n tepung suma da siap beli. tapi ceri n esen vanilla xdak lagi..**masa beli butter hr tu lupa bawak list.isk2.**

so, hari jumaat malam tu lpas berbuka suma, kami pi giant. x bajet la pulak esen vanilla abeh. laku betui esen vanilla ni eh.rmai org da stat wat kueh raya kutt...pastu pi usha kat pasar borong. merata suma kedai hubby masuk, pon habis jugak esen vanilla tu. nak pi jusco, da lewat sgt. kompem jusco da tutup. so, hubby pon decide nak masuk kat tengah2 pasar borong yang kat tempat org jual ikan n sayur tu. aku kata kompem tadak tapi hubby pi gak cari. da mungkin nasib kami, dapat jugak esen vanilla yg di cari. semangat kan laki aku nak wat beskut sarang semut tuu!!! sanggup keluar masuk kedai semata cari esen vanilla. haha.

malam tu jugak la aku kena bancuh. testing dulu katanya. aku jadi tukang bancuh, dia jadi juru ukur bahan. teliti betui hubby masa ukur bahan. kalu kata 1 cawan butter, penuh cukup2 satu cawan tu. **kalu aku yang ukur kompem men agak2 ja.haha** nak buat sarang semut style hubby aku nih memerlukan kesabaran yang cukup tinggi.mana x nya, nak kena sagat dalam papercup. pastu kena buat dengan penuh kelembutan.haha. kalu ikut aku, sagat banyak2 pastu cedok masukkan dalam papercup ja. senang macam tu. huwaaa...sakit pinggang aku malam tu. sebbek testing skit saja dulu nak tengok jadi ka dak. meh kita tengok jadi ka dak sarang semut tu.

 



 

ini biskut memang jenis x nampak sarang. semut dia ja yang meremut kast atas tu.haha **sekilo choc rice abeh untuk 2 adunan. tu pon x cukup.haha**



baking time!!


terpakai jugak oven ke-2 nih. oven 1st tersimpan kat dlm stor. hubby malas nak amek sbb duk bawah sangat. 2 lagi oven x dirasmikan lagi. **taun depan leh wat bisnes biskut raya sbb oven bnyk sgt.haha**



semut2 yang da siap dimasak. nampak sedap x??hehe



yg da siap peking. da bole bawak balik kampung!!heee **yg dlm bekas bulat tu habih aku telan.haha**


heee..hubby puji biskut ni almost 99.5 % menjadi mcm mak sedara dia wat. aku pon rasa ni biskut tersedap yg aku pnah wat **bluwekk!!** esoknya malamnya, aku kena bancuh lg satu adunan n seperti biasa hubby la juru ukurnya. sambil bancuh tu, hubby pasang lagu raya. seryes syahdu.haha. tetiba rasa x sabaq nak raya plak.


posa n raya tahun ni adalah 1st time ekspirien aku sebagai seorang isteri kepada incik bos mohd iqbal.haha. banyak benda baru yang aku belajar. kalu tahun lepas, sahur ikut suka ja. ada megi, kita sentai megi. **tu kalu abeh maleh** xpon sahur kat kedai. tahun ni, 4.30 pg da mangkit. masak nasik n panaskan lauk2 yg dibeli.. kalu larat, malam tu aku masak sesiap. x pernah tepikiaq pon aku akan wat suma benda nih. dulu, kalu soq kat umah, mak kejut suh mangkit makan ja lagi. lauk2 suma da siap dihidang. baru aku rasa mcm mana mak aku rasa. berat tanggungjawab seorg isteri ni. ni belum ada anak2 yg ramai. as time goes by, i think i can managed. :D

Thursday, 11 August 2011

ramadhan

assalamualaikum..

bek skit bagi salam dulu sebelum menerjah teros.hehe. hari ni dah 10 Ramadhan dan rasanya x terlewat lagi nak mengucapkan Selamat Berpuasa kepada semua yang tengah skodeng blog aku nih.hehe**bajet cm ramai ja skodeng..bluwekk** Alhamdulillah dah 10 hari aku berjaya posa. target  aku nak posa penuh tahun nih. ya la, ingat senang ka nak dapat posa penuh cm nih.**bleh ja, taun depan peknen lagi.hakhak**seblom bulan posa hari tu aku duk kata nak prektis posa, tapi x prektis2 pon. dah la kerap lapar.mulut  ni plak asik nak mengunyah ja. kalu lambat makan ja da penin2.riso gak bila membayangkan bulan posa tu buleh ka aku nak posa nih.hukhuk.walopon perempuan mengandung x diwajibkan posa tapi sayang rasanya nak tinggalkan. lagiplak nanti kena ganti balik. x bes la posa time orang len x posa.bek posa sama2, baru la terasa meriahnya.hee.

nasib baik baby pon x mengamok sangat kat dalam nih.cukup tu suma nutrien ibu nak sumbat masa sahor.segala supplement suma telan pastu susu anmum lagi. semoga baby debab2 lagi.hee..abah dah x sabar dah nak cubit2 pipi gebu dia.haha.hubby sangat eksaited n sangat x sabar nak tunggu baby keluar. sabar ya sayang...ujung bulan 10 x lama lagi.

minggu lepas balik kampung.semangat nak soping raya kunun.nak tengok kaftan yg chantek2.**x muat nak pkai baju kurung.haha**x stail la kalu pkai baju meksi org mengandung tu.**tamo2..nampak tua.hukhuk**skali tadak pon yg besh2 kat sana.so decide nak tengok kat jalan tar.nak suh adek bambam aku skodeng2 dlu.kalu larat aku nak ajak dia pi soping skali **InsyaAllah larat munyaaa!!**.mintak2 la bule curik masa sikit. yang amajingnya, larat la pulak aku jalan2 soping kat penang tu.hahah.tu yg semangat nak pi jln tar plak.isk2

weekend nih aku da berangan nak wat kukis. hubby suka makan beskut sarang semut makcik dia n aku da amek respi.plan ujung minggu ni nak wat. dia rajen nak tolong aku.**rajen la sebab dia nak makan**.aku dah plan banyak biskut nak wat nih.harap2 hubby rajen la nak tolong.hee..

oke la, kali ni punya bebelan hanyalah karangan and no gambaq. nnti kalu aku terbuat kukis ujung minggu ni aku apdet.haha.kalu x apdet tu maknanya x jadi la tu.hakhak.ole itu, sekian saja wat kali ini. selamat berposa semuaa!!!

Thursday, 4 August 2011

menarik!

aha, sambil aku surfing2 di kala tengah bosan buat report customer, aku terjumpa benda alah nih.menarik untuk dikongsikan.hehe.macam mana nak tau jantina baby berdasarkan umur n month of conception.

"Here is a copy of a ancient and popular Chinese Lunar Calendar. Legend says that this chart is 93-percent accurate and was discovered buried in a 700-year-old tomb near Beijing. The original document is now currently housed at the Institute of Science of Beijing.


Let's put it to the test!
So, how does it work? By crossing the month a child was conceived with the age of the mother at conception, it is purported that you can determine the birth of your unborn child. For instance, a 30-year-old woman who conceived in January would give birth to a boy, according to this calendar. Remember, this chart is based on the month the baby is conceived and not when the baby was or will be born.


Ready to give it a try? If you're a mother, please check the month you conceived and your lunar age (add nine months to your actual age to determine your lunar age) at the date of conception."



aku dah try dah n setakat nih mcm 100% betui ja.haha...

my age: 24 tahun

month of conception: February

baby gender: girl!!! **betui laa baby girl kat dalam nih**

untuk menguji ketepatan lagi, aku try untuk aku plak.haha

umur mak masa peknenkan aku: 21 tahun

month of conception: October **tolak 9 bulan dr bulan kita lahir**

baby gender: girl!! **aku le tuuu**

tapikann, jangan la pecaya lebih2 pulak.itu just untuk anggaran sahaja. semua ni sebenarnya kuasa Tuhan. bak kata my hubby, apa yang Allah dah tetapkan & aturkan untuk kita tu adalah yang terbaik untuk kita. :D

just sharing some info.hehe

Wednesday, 3 August 2011

the princess in me :P


haluuu...

me just x sabaq2 nak update tentang my baby.hee. smlm smgt amek EL semata2 nak pi hospital untuk checkup n booking for delivery. ya la, da masuk 7 bulan maa..x lama lagi baby sudah mau keluar melihat dunia.hee. and of kos nak buat 3D scan skali.hee..kalu lambat2 nnti dah xleh wat 3D sbb baby da sangat besar n ruang untuk melihat dia beraksi juga kurang.so, waktu yg ideal untuk 3D scan ni adalah dalam 24-28 minggu.**this is the last week, sbb tu ibu nak jugak pi scan 3D baby.hee**selagi x wat 3D nih, selagi tu aku asyik terfikir mcm mana la muka baby nih.ikut abah ka ibu.hee..cukup ka dak semua sifatnya..**insyaAllah cukup** dan paling penting jantina baby.huu.selama ni asyik kompius tatau laki ka pempuan sbb last scan hari tu dokter mcm x kompem.huk2

akhirnya, semuanya terjawab semalam bila da dapat buat scan 3D di KPJ Kajang.dokter sangat baik tapi mungkin dia x cakap banyak sbb penat melayan ramai sangat patient. dapat nombot pukul 10.30, pukul 12.15 baru sampai turn.huhuh..penat woo menunggu.hukhuk.tapi, penat itu hilang bila dapat tengok my baby yang sangat aktip n cute nih. dokter kata my baby ni tembam sbb pipi dia bulat n chubby.meh kita skodeng meh.


give me 5 yoooo!!




baby ngantok.2 kali menguap haa..**kuat tidoq pa nihh**



chubby kan dia.hee


heee...suka sangat tengok baby beraksi kat dalam nih.macam2 gaya dia wat tapi asek bagi tepi ja..tamo tunjuk muka depan2.isk2.xpa la, tungu dia keluaq nanti ibu tengok la dia puas2.hee.nampaknya mimpi abah tu betui.abah mimpi baby ni baby pempuan n sangat comel n tembam.hee.awai betoi baby bagi hint kat abah.hehe


Syukur Alhamdulillah my baby sihat semuanya.sekarang berat baby da 1.3 kg.caiyok2 untuk tambahkan lagi berat ya baby.heee


Ibu & Abah love you.

Tuesday, 2 August 2011

makan2 lagi + baby shopping 2

**entry kali ni patutnya di post hari sabtu lepas tapi tersimpan dalam draft plak.haha**

happy entering trimester 3 to me!!!hehe

waa..seryes da stat rasa nevesssss..dah x lama lagi kut..**cuak2**

so, sebelum stat posa, nak kna sambung lagi baby shopping..tengs to aunty doory mok sebab impom aku ada baby fair kat mid valley minggu nih. so, dengan semangatnya aku bgtau hubby n hubby setuju.hee..besh2!! kebetulan pulak lpas tu hubby nak pi kuala selangor, so, bermula la journey kami di pagi yang x awal sangat.haha.

nasib baik kami gerak pi mid awal.kalu lambat mesti susah nak dapat parking n hubby mesti tamo pi dan tentulah aku akan kuciwa.ole itu, kita kena gerak awal ya kawan2 supaya x susah nak cari paking.hoho.smpai2 ja kna register masuk dlu.pastu baru leh jalan2 kat dalam. baby fair kali ni mcm lebey kurang yang bulan 4 hari tu.yg bezanya kali ni, my baby bump dah besar n aku da bole beli belah.hoho.

list barang baby yang nak dibeli da la x buat lagi.so, target nak tengok botol susu n apa2 yang patut saja.hubby kata kalu ada promo stroller scr 6 + 7 murah, dia nak beli terosss.x agak2 betoi.haha..untuk botol susu, we go for AVENT for newborn set. aku rasa macam agak berbaloi la..diskaun 50 hengget dari harga asal..at least x la aku terkial2 nak pilih botol susu & puting mana yang seswai untuk newborn baby. dalam newborn set tu dah lengkap semua.so, xyah riso2 dah nak cari asing2.skali beli lengkap terus.hoho.lagi pulak, botol tu boleh pkai smpai baby besar. hee.. next, jalan2 nak tgk set breast pump **hubby menyokong penyusuan susu ibu secara ekslusip, so wajib beli breast pump nih**. aku x expect nak amek breast pump medela sbb mcm agak mahal.bajet nak tgk yang modu or spectra 3 punya. skali jalan punya jalan, ada promo medela. mula bajet nak amek medela electric ja, pastu ntah macam mana pi amek medela swing pulak.hubby plak setuju saja..OMG!!set tu saja membuatkan duet melayang almost RM900..tapi memikirkan jangka masa panjang mungkin berbaloi  rasanya. huh..seryes terasa broke tetiba. haha.pastu dah xleh soping mewah2 dah...cuma aku sempat amek pillow n bolster set saja lagi.isk2



lpas habis soping2 di baby fair tu, kami pon gerak ke kuala selangor. hubby kata kena cepat sikit sebab dia nak bawak aku makan seafood kat Jeram. seafood kat ctu sangat sedap katanya. "sedap" bagi hubby tu maknanya memang sedap lah.tambah2 pulak dia nih cerewet.memang kalu bab makan memilih betui. so, aku rikues nak ketam besaq2 n gemuk2 3 ekoq sebab tetiba teringin nak makan ketam. so, inilah oder kami. **gambaq x chantek sbb lupa bawak kamera.isk3**

ikan pari bakar **x habih makan sebab besaq sangat** tapau bawak balik bagi kucin makan.kan dapat pahala tu dari membazir saja.hehe


ini ketam masak apa ntah.tapi seryes sedap. aku makan sampai menjilat jari.mampu makan sekoq setengah ja. **tamak** sebbek hubby tlg abehkan.haha



sotong goreng tepung. **yang ni aku x sentuh lgsung sbb x lalu..huu**



**mari makan..nyum2!!**


bagi aku seafood kat ctu memang bes.lagi bes dari makan kat umbai, melaka.**bagi aku la**kalu nak pi kena pi makan awal2 ya kawan2.kalu lambat kompem kempunan sebab penuh.lg plak orang suka reserved meja kat ctu.kalu teringin, silalah ke Aroma Ikan Bakar, Jeram.**nak tau kat mana sila la google.hehe**


sekian saja laporan makan2 kali ini. sementara aku x deliver lagi, bek la aku melantak macam2 selagi boleh kan.nanti lpas beranak kompem kena diet. da la berat da mencecah 70 kg.hakhak

 
Images by Freepik