Friday, 8 January 2016

Minggu pertama Irdina di APC

hahahaha

kelakar oke tengok & dengar cerita budak-budak masuk sekolah ni...especially yang 1st day masuk hari isnin tadi..irdina start skolah hari selasa so relax la lagi hari isnin tu..since anak baru nak masuk tadika, xdak la banyak sangat preparation nak kena buat, cuma kena belikan beg skolah ja la....

seriously aku tak tau nak expect apa untuk hari pertama irdina ke sekolah..dari pandangan mata kasar aku ni, walaupun dia x pernah duk nursery **pernah la sat dulu 2 minggu**, duk rumah pengasuh pun masa kecik2 dulu ja, nampak dari gaya dia bercakap & bermain dengan sepupu sepapat macam oke saja..so, aku expect insyaAllah dia boleh bawak diri kat sekolah..but then, jangkaan aku meleset...hahahahahahah

hari pertama..

awal2 dah pesan supaya irdina jangan nanges pi skolah..bangun pagi & mandi xdak masalah sebab memang irdina jenis bangun awal & dah biasa mandi awal..part ni aku lega sikit..bermasalah sikit masa nak siap pakai tudung..ya la, x pernah pakai tudung tetiba nak kena pakai tudung pi skolah...macam2 alasan aku bagi finally mau jugak dia pakai tudung...

irdina dan beg sekolah pilihan..isk3


dari rumah gayanya macam happy nak ke sekolah..itu ini ditanya..keluar dari rumah, orang lain yang nak pi skolah, orang lain yang nanges..hahahhaha...mengamuk sakan humaira kena tinggal. apo la budak kecik tuuuuu...sedih la tu kena tinggal..tokmi kata dia mogok xmau makan sepagi tu..hakhakhak
budak mogok main thomas smpai terlena sendri..sian kat dia..haha


sampai kat skolah, muka dah mula nampak cuak..aku suruh dia pi masuk barisan, beratoq dengan kawan2  tapi irdina xmau..duk pegang tangan aku x mau lepas..siap kata x bagi aku balik, suruh duk kat sekolah dengan dia...ahhhh, sudah budak niiii...teacher semua duk pujuk2 tapi still dia xmau lepaskan aku...pastu ada sorang teacher ni amik dia, dukung and pujuk kat tepi tingkap..masa tu aku cecepat keluar..pastu dengar dia jerit ummiiiiiiiiiiii sambil nanges2...haiyooo..x sampai hati nak belah, aku masuk balik..berlari dia dakap aku balik..drama sangat anak dara ni tauuuuu...pastu aku pujuk2 dia..ugut sikit kata kalau dia xmau masuk barisan dengan kawan2 ummi balik, kalau dia baris elok2, ummi tunggu kat tepi...nasib dia dengar cakap...

first day session

bukan irdina saja yang nanges2...ada lagi 2 3 orang budak pun sama...hahaha..sabaq ja la kan...then ada sorang ayah student cakap kat aku suh tinggalkan ja...nanti pandai ja dia bawak diri pastu 2 3 hari oke la dia....tu la, aku pun silap pi masuk balik tadi, tapi x smpai hati kut nak tingaikan dia...sob sob sob...then senyap2 aku menyelinap keluar bila irdina x perasan..tengah turun tangga dengaq suara dia meraung kat atas....redooo ja la tinggalkan anak kat situu..semoga semua baik2 saja...sungguh x sangka drama ini terjadi...hahahahha

1st day teacher hantar gambar student kat group wassap, x nampak pun mana muka irdina..rupanya dia x berapa mau join lagi..nasib minggu ni minggu orientasi, untuk suai kenal dulu..mungkin irdina neves juga...teacher bagitau pagi tu saja 10 kali dia pi toilet....memang neves sangat anak ummi ni..aiyoooooo

tengah hari lepas ambil irdina, aku tanya seronok x pi skolah? irdina kata seronok, esok nak pi lagi..alhamdulillah...dia dah mula oke..teacher kata makan pun mau jugak..lega aku dengar sebab irdina ni jenis budak cerewet...kalau dia x mau makan, memang dia x makan smpai la tengah hari..tapi tengok bekal air kosong x terusik pun..xpa la nak, baru 1st day, ummi xleh letak high expectation sangat kat kamu..eheheh



hari kedua....

kebetulan malam tu abah irdina datang KL sat sebab esoknya nak kena hantar barang kat sini...abah janji nak hantar irdina, so irdina xleh nanges2 da...irdina agak takut dengan abah..abah garang lebih dari ummi...hahaha...seperti yg dijanjikan, irdina pi skolah dengan abah, ummi ikut belakang..tapi masa nak hantar irdina naik ke sekolah, kami hantar berdua..alhamdulillah...no more drama from irdina.pheewwww...lega sikit untuk hari kedua..

kalau hari pertama banyak pada suai kenal, hari kedua ni pulak semua dah start solat dhuha...teacher ada hantar gambar dalam group. jenuh aku tenung cari muka irdina.rupanya kat belakang luar saf..aiyoooo, buat perangai xmau sembahyang pulak. time break terus aku call teacher sebab risau tengok dia macam tu...teacher kata don't worry, irdina is ok...tu dia baru lepas balik dari toilet..hari ni 2 kali ja baru pi toilet..teacher kata insyaAllah lama2 ok la tu dia...ni baru 1st week, memang akan ada yang malu2 nak join lagi....okeeee, sekali lagi ummi has high expectation kat anak ummi ni...hahahah

anak-anak solat dhuha.. :)


sampai rumah, setiap masa aku pesan kat dia esok pi skolah sembahyang skali dengan kawan2...kalau irdina pandai sembahyang, bole mintak kepala ketapi thomas yang baru kat abah..hakhakhak

hari ketiga...

irdina makin improve. hari ni teacher hantar video student semua solat dhuha..dan, nampak irdina berdiri sekali dengan kawan2 perempuan kat saf belakang..walaupun mata melilau merata, tangan tergaru sana sini, it's ok sayang...janji kamu mahu sembahyang sekali...syahdu tau tengok budak2 ni pandai solat sama2..siap ada yang jadi imam..sejuk perut tengok anak kecik solat camni...

walaupun ada sedikit improvement dari 2 hari lepas, irdina masih malu nak berkawan..ada satu gambar yang teacher hantar, irdina macam terpinggir sorang2 kat belakang, sibuk dengan beg besaq dia tu..kesian sangat tengok, last2 kami bagi dia bawak beg galas yang kecik..dannnnn, irdina x makan pagi..al kisahnya aku terlambat ambil irdina hari ni, then teacher call bgtau irdina lapar & nak bagi dia makan mee...aku cakap xpa, sebab aku nak smpai dah..**instructor training lepas lambat pule tengah hari ni** bila aku smpai, teacher bagitau tadi pagi irdina xmau makan..dia malu kat kawan2..bila kawan2 yg half day dah balik dan yg full day naik tingkat atas, baru dengar suara irdina bercakap dengan teacher...pulak dah anak aku niiiii...haiyohhhhh


ce cari mana irdina..hint - cari beg hijau besaq..hahaha

macam biasa, kat rumah senantiasa kena pesan kat irdina supaya makan apa yang teacher bagi, kalu x nanti lapaq..

oh ya, teacher bagi homework mewarna, jenuh huiiiiii nak suruh anak dara ni mewarna sampai siap..separuh ja dia boleh kaler..sabaq ja la dengan budak ni...

hari keempat...

hari ni lambat sikit masuk kelas..kawan2 dah mula solat..huhuhu..masa ambil irdina tadi macam2 dia cerita..katanya dia da pandai sembahyang dengan kawan2, pandai makan kat sekolah..hari ni teacher bagi nasi lemak sedap, irdina makan sampai habis katanya...macam ni la patut hari2 tau irdina sayang...heheh

dah start masuk kelas...irdina kelas 5 Earth..hehe


oh my sweet little irdina =)


semoga next week xdak la monday blues ya sayang.**ummi ja bleh nak monday blues ni..haha**..tetiba cuti 2 hari, pastu dia buat perangai xmau pi skolah pulak naya ja ummi nanti...hahahhahahaha


phewwww....ni la kisahnya irdina dan sekolah...x sangka pemalu jugak anak aku yang sorang ni..nasib drama dia buat 1st day saja...kalu hari2 penin la aku setiap kali nak hantaq dia pi skolah...apa pun, banyak lesson learnt kali ni buat panduan ummi & abah untuk prepare supaya kamu dan adik menjadi anak2 yang terbaik & cemerlang dunia akhirat..aminnnnnn =)
 
Images by Freepik