Monday, 25 July 2011

makan2 + baby shopping 1

ehee...serunut la weekend nih. hubby menunaikan janjinya nak bawak aku makan kat keramat. aku x expect pon dia nak bawak dlm masa terdekat nh.ya la, da nak ujung bulan kuttt..time ni kan dah agak2 kering sementara nak tunggu gaji masuk.huuu...mebi hubby pon dah x lalu nak makan area2 cni, tu yang nak pi sana juga. da la hari jumaat tu hubby balek lambat sket. aku da bajet macam x jadi, so aku layan saja la. i know my hubby la...haha..tapi, sampai2 umah semngat plak dia ajak nak pi makan situ. aku pon serunut laa..hoho

so, dimanakah kami pi makan??di keramat maa...jauh kutt dari SK..hubby semangat nak pi sebab kdai western nih amatlah di suggest oleh ramai orang terutamanya dalam CG(Carigold). lagi satu sebab ni kedai orang melayu, ole itu halalnya terjamin n xyah was2 nak makan. nama kdai ni adalah "That Little Gerai (TLG)". nak tau spesifik kat mana pi google. hoho. meh tengok apa yang kami oder malam tu. hubby teringin nak makan lasagna sbb rmai kata lasagna dia bes.hehe.another suggested dish adalah mashed potato wit black paper sauce.pendek kata, apa yang kami makan malam tu adalah suggested dish dari ramai orang. enjoice!


lasagna yang umphh i would say. melted cheese yang nyummy2!



hubby yang lapaq x hengat tersenyum dapat makan. :)



mashed potato wit black paper sauce. mmg sedap.



big ass burger for me. sedap2.patty yang sangat tebal ~200g. **dalam menu tulis cmtu** x habis oke aku makan sebab da kenyang.hoho



makan x hengat sebab lapaq jugak. :P



air kat sini besa2 ja. don't expect too much.nak minum spesel2 pi la SS2.



aha.snap2 sementara tunggu makanan sampai.


oke la makan kat ctu. servis agak cepat jugak la.tapi rasanya ikot nasib gak kot.besa la bila pi makan kat kedai yang memang orang akan ramai.hehe. sekian saja laporan makan2. :D


meh sambung dengan story baby shopping plak.hee.mulanya hubby asek tamo stat soping lagi.katanya awal lagi.dia ingat aku larat kut nak pi soping time bulan posa. dah nak masuk 7 bulan kut.la ni pon da macam penguin da aku jalan.haha **kadang2 ja la bila sakit pinggang n sakit celah paha melanda.huu**..bila dah maleh melayan aku dok asek merengek2, dia pon setuju.hoho.sukaaaa!!!


1st attempt, pi skodeng kat alamanda. kali ni memang nak beli yang basic2 saja. hubby pesan suh amek kaler putih ja suma sbb kami masih x sure baby nih laki ka pempuan..mak pon bising sbb hari tu aku bli romper tu smpai 7 lai.mak kata banyak sangat tu.mak pesan jangan beli banyak sangat sebab baby cepat besaq.oke laaa...bli sikit2 sudeee...pusing2 kat alamanda, masuk parkson, masuk anakku, masuk mothercare, tadak pon yang aku bekenan n yang kami cari. baju2 untuk newborn sangatlah limited.huu..balik la umah dengan kuciwa.dapat beli Anmum Materna saja hari tu.**da 6 nak masuk 7 bulan baru nak stat minum.isk3**


2nd attempt, hubby ajak pi tengok kat area bangi. baru teringat ada bnyak baby outlet kat sana.so, kami pon pi la ke manjaku kat bangi. masuk2 saja trus aku eksaited n rambang mata nak pilih. banyak jugak la pilihan untuk newborn yang comey2 dari brand macam2.sukaaa2!!! tapi apakan daya, aku leh pilih yang kaler putih n kaler2 yang universal saja.uhuuuu.so, ni yang aku amek untuk soping kali ni...


mittens & booties + bonnet. susah betui nak cari yang universal nih kat alamanda. sebbek banyak choice kat manjaku sampai aku rambang mata.hahaha



baju lobang2 nih hubby yang nak sangat beli sebab sesuka hati ja dia nak assume baby ni kulit cam dia.x tahan peluh n panas.heee


ohoho...pas pnat pusing2 kat bahagian baju, hubby ajak naik atas tengok stroller n baby cot. tetiba hubby cam eksaited gila bila tengok stroller yang dia bekenan ada n harga pon berpatutan. hubby kata next month da bole beli stroller.hoho.dia yang eksaited lebih plak. hari tu kata tunggu baby lahir baru nak beli stroller.lawak betoi laki aku nih. :D



yaaaa...inilah dia stroller yang hubby nak beli tu. SCR 6 + SCR 7 car seat yang convertible untuk letak atas stroller. harganya amat2lah berpatutan. less than 1 k. memang dalam bajet. berangan nak pi usha quinny.tapi bila survey2 harga macam mahal sangat la pulak.macam x berbaloi nak habiskan ribu2 untuk stroller saja.ribu2 tu bek bagi aku soping lagi bagus.haha. hubby la ni yang nak sangat stroller tayar besar2 camni.nak pi race ngan sapa ntah.haha


p/s: harap2 hubby bagi pi Signature Antenatal Spa Treatements kat Ireetouch nanti. Da la tengah ada promo skrg nih.sangat la berbaloi.heee...plish hubby plishhhhhh!!!! :D


Saturday, 23 July 2011

hospital

adeh..dah 6 bulan++ nih macam2 menda dah stat kena pikiaq.dah stat kena buat birth plan. penting nih ya birth plan kawan2.tambah2 pulak kalu ni baby 1st.da la ekspirien apa pon tadak.da la dalam family aku anak sulung.lagi la tatau apa.huu.apa2 pon seblum tu kna cari hospital yang seswai untuk bersalin nanti.

plan hubby kalu bole nak aku bersalin kat penang.tapi aku plak takut x sempat nak balik sana dah sakit kat sini.huuu..so konklusennya, wat back up 2 hospital.satu kat sini, satu lagi kat penang. kompius aku nak cari hospital bersalin yang seswai nih..so, saja2 skodeng kat website KPJ n tengok KPJ Kajang Specialist ada maternity package.



aku pon apa lagi, try la kol nombot2 yang ada tu. tengok harga boleh tahan.xpa sbb PMCare cover.haha.**bila lagi nak abehkan duet kampeni kan.** sebbek package tu ada lagi and of kos la paling penting nak kena tau dokter dia pempuan ka laki.hubby memang particular skit bab nih.dia nak dokter pempuan n melayu yang handle aku nanti.alhamdulillah dua2 dokter kat ctu pempuan n melayu lagi tuu..lpas kompemkan ngn hospital tu, aku trus kol hubby n dia setuju.lagi pulak kajang pon bukannya jauh sangat dari SK nih. sambil2 tu aku ada gak suf2 cari ekspirien orang yg da pnah besalin kat ctu.semuanya kata memuaskan hati..pastu, trus kol klinik qistina untuk referkan aku ke sepital tu.hoyeahhh, satgi da leh pi amek surat refer tu.

oke la..nak stat wat birth plan pule.checklist barang2 baby pon x stat buat lagi.haiyoh2..

Thursday, 21 July 2011

babymoon

eheee....sude kembali dari babymoon di cameron. :D **cameron ja ponnn**

apa itu babymoon? google lah sendiri.hahah.ya la, plan asal nak hanimun kat medan bulan 5 hari tu, tup tup ter'peknen' plak. so, malas nak pi jauh2 n just jalan2 dalam malaysia.x la penat sangat. heeee. ekceli bila da masuk 6 bulan nih la masa yang seswai nak jalan2 and still mampu nak usung baby bump yang makin nak membesar nih.hehe. masa 4 5 bulan dulu adalah masa untuk recover dari morning sickness. sampai skrg ada menda yang aku alah lagi terutamanya bau softner downy passion yg kaler merah tuu..**kompem bleh temuntah kalu tercium bau tu.huuu**.oke, off topik.

oleh kerana aku staff tm, so booking la tm resort kat sana. 75 hengget satu malam untuk apartment 2 bilek tapi sayang xdak dapuq untuk masak2.ole itu, aku da plan awal2 untuk bwk rice cooker dari rumah.**rupanya sangat beguna rice cooker aku nih.haha**. nak booking banglow tnb rasa macam besaq sangat pulak.lagi pulak dengar kata banglow tu horror. patutla 1 malam 10 heng saja.hahha.

kami bertolak dari SK hari jumaat n family aku join kami kat atas pada esok harinya. ni suma gara2 abah susah sangat nak dapat cuti.huuu.dah betolak dari SK pon tgh hari, smpai kt cameron pon lambat la juge. konon nak nek awal2 pagi, tapi pagi tu jugak la baru kelam kabut nak peking2.haha. OTW nak nek tu hujan. sampai kat atas tu sejukkkkk saja.sukaaaa!!!heee..ok la, malash nak story panjang2. layan gambar sudeeeee..**semangat beli kamera baru sempena nak pi babymoon nih.kale pink lagi tuuuu..hoho**


nak interprem wuju di cameron.hehe


ni la gunanya rice cooker aku bawak.leh wat stoberi coklat tuu..jagung kukus pon leh wat tapi lupa tangkap gambaq pulak. :P



posing2 sket.hee



mak n adek bambam.haha



menantu n abah-in-law. :D



heee








ibu-to-be & abah-to-be with baby bump. :D



 anak2 abah.





makan sumanya berasaskan stoberi smpai aku rasa muak makan stoberi. haha





ekjosted mummy.huhuh


ahahha..baru aku perasan muka aku da bolat. xpanjang macam dulu lagi. semuanya makin bolat..jalan sket dah termengah2..tambah2 kat cameron ni jalan bukit2, memang sakit la kaki aku. jalan sat ja dah nak cari tmpat duduk.haha.stamina x kuat betoi. walopon x sempat nak pi banyak tempat, aku still sangat hepiiii n rasa macam nak duk sana trus pon ada sebab sejukkkkkkkkk jaa..takpa2, hubby da janji tahun dpan kompem mai lagi.nak booking banglow tnb seminggu.**horror2**


Thursday, 14 July 2011

@ 24~25 weeks

halu halu haluuuuu....

ekceli aku nak update pasal last scan hari tu lama dah tapi disebabkan kad antenatal yang ada gambar baby terjatuh bawah katil n aku da bising kat hubby bnyk kali tapi dia tamo amekkan, maka aku la menyeronot amek bawah katil malam tadi.hehe.so, ada semangat sket nak update hari ni.haha.

nasib baik masa scan hari tu dokter di dalam mood yang oke tapi aku cam x puas hati gak sebab dokter x dapat nak mengenalpasti jantina baby. tapi dokter kata nampak macam baby girl.hehe.oke, aku da terbayang2 skirt2 yang comel2 yang aku n hubby da usha2.hoho.


**ini baby sudah makin besar.heee**


ehe..seblah kanan tu kepala baby. baby dalam keadaan menonggeng time ni. time ibu n abah nak skodeng dia, dia plak pi menonggeng cmtu.aiyoh2..tu yang dokter pon susah nak tengok jantina dia.isk2. nanti masa nak scan 3D/4D jangan duk menonggeng dah ya sayang.baring elok2 n wat posing bes2 sket.nanti ibu bagi can interprem kat blog ibu.hahahha


ahad hari tu lepas hantar family hubby balek, hubby ajak pi alamanda untuk restock makanan n nak pi skodeng kamera untuk babymoon esok.hee..aku suka pi alamanda sebab ada can nak pi mothercare untuk cari barang baby. dah lama aku duk ajak hubby, tapi dia tamo lagi sebab awal lagi katanya. plan asal nak soping2 ujung bulan nih, tapi aku pujuk2 gak hubby nak bli sikit2 dulu sebab aku macam dah x sabaq tegedik2 sangat da nak soping.**eksaited baby first**hahah..so, hubby pon makan pujuk n masuk la dalam mothercare. tiba2 aku jadi rambang mata tatau nak pilih apa..bole x macam tu.......hahahhahaha


banyak sangat yang aku bekenan, rasa macam nak beli semua.hubby suh cari yang untuk universal dulu sebab tatau lagi baby ni baby boy ke girl..huuu..lastly, ini pilihan kami...




**ada gajah, bear n zirafah lagi tuu.hee**



**eksaited abah-to-be**


universal la kot ni kan.baby girl bole, baby boy pon seswai.heheh.eksaited tauuu bila dah beli sket2 nih.wat aku x sabaq nak soping lagi ja.hubby kata tu sah hari2 aku akan ngadap baju tu, namun tekaan hubby salah sebab hari2 balik keja aku penat pastu kena paksa tidoq awai.huuuu.. :(


oke la, sekian saja baby apdet kali ni.hehe



Tuesday, 12 July 2011

bad monday.

huh..aku patut kena banyak bersabar..fuh fuh fuh...

macam2 jadi semalam **x la macam2 sangat pon**. aku pon tatau kenapa..apa yang aku nak kalut sangat ntah.haishhh..

pagi2 lagi dah kena saman ngan polis sebab potong Q kat heway timur barat dari arah desa waterpark. macam mana aku leh x prasan ada polis pagi semalam ntah. patut la suma orang x brani nak potong tepi. dah aku tengok kosong, aku pon layan ja potong. skali kat depan ada polis siap tunggu daa...haha..trus panggil wuju aku ke tepi n mintak ic n lesen.aku pon reda ja la kena saman. lpas kna saman trus roger hubby tnya brpa kalu kena saman potong Q. hubby kata RM 300..huwaaaa!!mahalnyaaa...pastu nak kompemkan lagi aku kol abah.**abah kan ex-polis trafik.mesti lagi tau**..

tuttt...tuttt...tuttttt **tepon abah**

aku : helo abah, kami baru lpas kna saman nih.hahahahhaha

abah : laaaa...hang wat pa yang kna saman tu?

aku : kami potong q. x prasan ada polis kat dpan.huhuhu

abah : sapa suruh hang potong q.kna RM300 tau dak...bla...blaaa..blaaa **kena beletiaq sat**..abeh tu hang turun dari keta dak?

aku : dak pon. kami maleh.kami reda ja kna saman.hahah

abah : laaaa, awat x turun..kalu hang turun mintak maap patu habaq la alasan munasabah sakit prut ka, nak tekencin ka..tambah pulak dia tengok fizikal hang mcm tu. mesti dia x saman. abah pon dulu kalu orang turun mintak maaf suma abah x saman. tu tandanya orang tu x sombong.

aku : ya ka...awat x habaq awai2. mana kami nak tau. abah pon x penah nak bagi ilmu cara2 nak elak kena saman.hahahhahahhaha


**dah tekoyak dah saman tu..haha**


so, kesimpulannya di sini, kalu kita kena saman ya kawan2, kita kena turun dari kereta dan mintak maap kat tok bon yang nak saman kita tu..buat la muka kesian sikit.pastu bagi la alasan yang logik2.heheh..kompem x kena saman. kalu kena saman gak, yang tu aku pon tatau nak kata apa. tok bon tu hati kering kot.hehe. tapi abah kata suma polis trafik mcm tu, kalu kita mintak maaf n cakap baik2 sejukkkk hati depa, trus x jadi saman. dapat nasihat ja.heheh.xpon ceramah free. :D


tu baru cerita pagi. sampai2 ja ofis, toilet kat floor aku dah tutup untuk renovation.adeh, naya betui nak kna travel pi cari toilet nih. ni kalu nak terkincit sangat2 mau bole berterabur tengah jalan nih.huuuu...mau x mau, kna la gak pi toilet kat M floor.


dari tingkat 7, tunggu la lip yang super duper lembab n turun ke tingkat 1. lpas tu turun pulak tangga nak ke tingkat M tu.pastu jalan kona kiri kona kanan smpai la nunnnnnnnnn di hujung baru jumpa toilet.huh.huh. x ke menyeksakan tu. ni nasib baik aku baru 6 bulan pregnen. tu pon da temengah2 da naik tangga turun tangga. ni kalu da masuk trimester 3 ni mcam mana la gamaknya.da la time tu lagi kerap nak buang air.huuuuu...sekarang pon aku kontrol2 minum2..huuu.menci2.duk mintak tukaq x dapat approval lagi.huh.


oke.da malas nak stori pasai toilet.


nak stori time balik keja pulak.mula aku bajet jalan clear la kt kerinchi link tu. skali da smpai kat situ, da jem nak dekat tol da.haishhh...aku pon layan la.apa la nasib hari isnin kan.aku pon folo la lorong yang betui.maleh nak nyelit2.wat penat ja.tapi ada la sebijik keta nih nak nyelit depan aku.da la signal x bagi apa pon tak.tau2 nak mai rapat.aku pon hon panjang bagi kat dia.skali dia pusing tengok aku pastu bagi jari tengah. seriyes kuang hajaq!!!!!trus aku nak naik angin. memang dasar makan ba*i btui la ca ya nun alip tu. pastu aku tunjuk la penumbuk kat dia **ececec..bajet berani** pastu dia wat brenti2 mengejut plak.memang kuang hajaq la.da la no plet pon WTF. mcam driver dia jugak.huh. nasib baik aku pregnen.so aku pon mengalah n kunyah potato bun smpai habis dengan tangan teketaq2 menahan marah...huh.sabaq ja la.


ini la story hari isnin aku. huwaaa...wat aku miserable satu hari.huhu..


 

Friday, 8 July 2011

chenta hati

hari ini ada 070711 dan hari ini adalah hari lahir hubby.




to my beloved husband


i love you so much


who always bring a smile to my face


who always laugh at my jokes


who always there by my side



semoga jodoh kita berkekalan sehingga ke akhir hayat.


thanks sangat2 for taking me as your wife


sorry no big surprise for you. **masing2 busy.huu**


nasib baik baby ada bagi hadiah kat abah.hee..seblum ni hubby asek x dapat rasa baby gerak2.tiba2 pagi ni baby respon bila abah letak pipi n dapat rasa baby gerak. mungkin baby pon nak pegang abah dia kot.heee..pandai la sayang ibu ni.my hubby sangat eksaited tadi. :D


p/s: aku mintak samsung galaxy s2 kat hubby, dia pulak mintak ipad 2 kat aku.haha.



Saturday, 2 July 2011

julai'11

okeh..tetiba aku rasa bulan julai ni sangat la pack.setiap weekend ada saja aktibiti.yang pastinya julai adalah bulan kami.heee...



tapi kan..bila aku dah list balik macam x banyak la pulak. mebi aku rasa pack sebab weekdays dah hari2 pi keja.**xkn nak monteng suka hati kan.haha**weekend ja la yang nak rest kat rumah pon.uhu..tapi, bulan 7 punya weekend da fully book ngn macam2 aktibiti. meh meh kita lihat apa aktibiti2 itu:

week 1:

2/7 - aku kerja lagi. ganti opismet aku cuti. bukan salu pon.hehe.bole dapat book off sehari.so, leh cover cuti aku yang dah nak abeh nih.isk3.dah aku kerja weekend ni, hubby pon sibuk la jugak nak kerja.sanggup dia mintak kat bos nak pi outstation sabtu ahad nih.huuu..malamnya, berangan nak ajak aku pi ikea. heh, i know my hubby well la.so, sila la jangan percaya kata2 dia bulat2.haha.kompem malam tu tebongkang dua2.huu

- 4th antenatal checkup. hubby kata malam pas dia balik dari kuala selangor pon bole lagi pi.isk2.x suka la pi cek malam2 nih. nnti dokte dah ilang mood cm hari tu.dengan aku skali hilang mood nanti.huuu

3/7 - hubby pi outstesen lagi tapi half day saja. tapi aku rasa macam sia2 saja kalu 6.30 pagi betolak dari sk ke kuala selangor pastu tengah hari nak balik sk.penat tuuu...huuuu

week 2:

9/7 - pi kenduri ngn family in-law. dah la malam plak tu.kat dewan mana ntah area2 kl ni jugak.siang tu kompem depa ajak jalan2 pi sana sini.

week 3:

15/7 - 17/7 - hoyeah2..masa dinanti2 telah tiba.babymoon@cameron..heeeee..mulanya nak pi berdua saja. ya la, dulu kan x sempat hanimun betoi2.stakat teman hubby outstesen, dia pi keja n aku plak melepak sorang2 kat bilik hotel.bukan hanimun la tuuu...isk2..tapi disebabkan oleh mak n abah aku nak hantaq adik bambam aku balik unikl, so ajak depa ikut sekali.heee..minggu ni beday aku.aku da rikues yang nih kat hubby..**ahaa...tatau  dapat ke x. :D **



week 4:

okeh, minggu nih macam free sikit tapiiiii dah kena start shopping baju baby. walaupun ada yang kata masih awal tapi time ni dah nak masuk 7 bulan kotttt...kompem2 la kena get redi da.heee..eksaited2.ikutkan hati aku nak ajak hubby start shopping minggu ni tapi hubby kata tatau lagi baby girl ke boy.mari tunggu dan lihat result 4th antenatal checkup nih.heeee...pastu nak pi wat scan 3D/4D plak...bes2.heee.kalu nak start shopping bulan 8 nih rasanya macam x mampu ja sebab bulan puasa. lagiplak nak shopping baju raya lagi.heee..hubby da eksaited nak beli baju raya untuk baby.aku kata raya puasa ni baby mana keluar lagi.isk3..then hubby kata tu untuk raya haji maaa...haiyoh2, kecik lagi kut baby time raya haji...hahahha...comel ja hubby aku nih.dia plak yang lebih2.hahahha

oh ya, time ni pon da stat kna survey2 hospital nak bersalin nanti. aku pon tataw nak bersalin kat mana lagi tapi rmai yang nasihat better cari hospital besar2 sbb masa nak bersalin nanti macam2 komplikasi leh jadi.hmmm..plan asal nak bersalin kat penang.tu pon kalu sempat la kan.mana nak tau tetiba terberanak kat cni.hahaha...

oke la..ini saja bebelan aku di petang jumaat yang indah nan permai ini. jam pon da 4.59 pm n aku pon nak start peking2 nak balik.heee...bye2
 
Images by Freepik