Thursday, 26 December 2013

Throwback holiday: Medan 2012

hoh..ini cerita zaman tok nadok ni..patutnya 2 tahun lepas da update tapi memanjang kemalasan...dah nak dekat 2 tahun baru nak story. apo laaaa..isk2

Percutian ni di sponsor oleh FIL...thank you sooo much!! kalo nak mengharapkan kami mengumpul duet sendri memang x cukup derr sbb seblum tu dh berjoli sakan kat Langkawi.hohoh..kami cuma perlu sediakan duit shopping.hoyeahhhh! duet shopping cukup la kan kalo nak simpan sket2 kami laki bini ni.hee.. kami pi 13-16 Julai 2012..balik time hari besday aku tuuuu..kira celebrate kat Medan la.ceewwaaahhhh. x celebrate pon.just a simple wish dari hubby pon dah memadai.hee..trip ni pun dah boleh dikategorikan sbg hadiah besday jugak kannn.. :)

************************************************************************

13 Julai 2012

flight kami dari penang airport pukul 4.30 ptg..x sampai sejam dah sampai Medan. x sempat nak paneh pungkok flight dah land...Airport Medan sangatlah kecik berbanding airport2 di Malaysia. turun2 flight kena jalan kaki ke airport. dah la panas, sian kat irdina.huhuhuh. semua urusan kat imegresen sana setel dengan lancar. nasib baik pak supir dan pemandu pelancong kami dah ada tunggu. aku x ingat apa nama supir kami tapi pemandu pelancong tu kami panggil ibu hartini/tini..**sebab dah lama sangat, banyak menda aku dah lupa.haha**. tapi sekarang airport kat Medan dah canggih...besar macam KLIA dah katanya..hehe

dua orang eksaited nak naik flight..haha

ada budok penat travel jauh katanya..hee

destinasi pertama kami setelah sampai di Medan adalah ke Brastagi..kami akan bermalam di sini..Brastagi ni adalah tempat pelancongan tanah tinggi ala-ala Cameron Highland gitu...sejuk jugak malam di sini..aku x expect malam akan sejuk gilos, so aku x ready pon sweater utk irdina..sian irdina...aku hanya bagi pakai jumpsuit dan balut dengan selimut..x cukup tebal selimut yang bawak, lastly balut dengan comforter hotel..nasib yg tu tebal, baru buleh tidoq lena si kecik tuu...tapiiiiii...ada kejadian x diingini berlaku.huuu...biasa la kalau kita datang tempat baru, dan kawasan tempat tu berdekatan dengan kubur, gereja, kuil dsbg **paham2 la indonesia kan macam2 agama ada** tambah pulak medan ni kawasan orang batak yang puja macam2, irdina kena usik tepat jam 12.00 malam...horror sangat aku rasa masa tu..mula irdina menangis merengek2 biasa saja, bila makin lama pujuk makin kuat menangis..kami dah boleh agak kenapa jadi macam tu, terus abah irdina azan kuat2 dan mintak sesapa yg kacau tu pi la tempat lain... Alhamdulillah, x lama lepas tu irdina tenang semula..huhuhuh..sian anak ummi...


kena balut macam ni baru boleh tidoq lena..huuu

outfit sementara sebelum beli sweater dan cap...hehe


14 Julai 2012

esoknya lepas breakfast, kami pusing2 sebentar di pekan Brastagi..actually, xdak apa sangat lah yang menarik bagi aku...view pon biasa2 aja...serius cantik lagi Cameron Highland...hahaha..kemudian kami teruskan perjalanan ke Lake Toba..x ingat dah berapa jam perjalanan tapi bagi aku sangat lah lamaaaaa....nasib juga time tu aku still BF irdina, so keja dia memeram kat aku dan tidoq..langsung x banyak kerenah.heee.senang bawak anak dara tu jalan2....hoho...dalam perjalanan, kami singgah di Air Terjun Si Piso-Piso..view sangat cantek! Kawasan ni terletak di permulaan Lake Toba..tempat yang kami nak bermalam nanti masih jauh nun di hujung sana...serius sangat besar Lake Toba ni! kagum aku dengan alam ciptaan Allah ni...





di Air Terjun Si Piso-Piso






setelah beberapa jam perjalanan, kami singgah di salah satu tempat yang orang suka singgah minum2 dan makan2 sambil menikmati pemandangan Lake Toba yang cantik..di sini, kami dihidangkan pisang goreng dan teh halia panas...dengan cuaca yg sejuk sbb angin bertiup kuat, minum teh halia dan makan pisang goreng panas adalah satu nikmat! dah kenyang perut, kami teruskan perjalanan ke Parapat..huih, jauh sungguh nak ke sana pun..sepatutnya dah smpai di Parapat, kami akan naik bot ke Pulau Samosir, pulau di tengah2 Lake Toba..tapi memandangkan keadaan angin yg bertiup kuat dan air tasik agak bergelora, makanya program ke Pulau Samosir ditunda ke hari esoknya...aktiviti petang di Parapat pada hari itu adalah bebas.makanya kami pon layan tidoq ja la..penat lenguh badan suma naik van lama sangat..huuuu..

nyummm nyummmmm


nasib malam kami di Parapat tidak diganggu oleh "makhluk2" lain..tapi irdina ada jugak terjaga macam x selesa..huuuuu

15 Julai 2013

pagi2 hari lepas breakfast, kami pun menaiki bot ke Pulau Samosir..pulau ni dihuni oleh orang batak apa ntah..aku pon x hengat..kebanyakannya bukan beragama islam..kami di bawa melawat kawasan bersejarah dan cara kehidupan masyarakat di Pulau Samosir...banyak kedai2 yang menjual cenderamata tapi kena berhati2 dalam nak tawar menawar..guide kami dah warning awal2..kami pun dah terkena, ingat nak beli fridge magnet..mula kata 3 magnet 12000 rupiah, bila nak bayar dia naikkan lagi harga..bila kita argue balik, dia marah2 sambil menjerit2..pehhh, x beragakk..terus kami blah dari situ...haahhaha..peniaga tu duk bising2 lagi kat belakang tapi kami buat x dengar n buat muka x bersalah..hohohoho..so, hati2 ya kalau nak membeli di sana..









lepas habis pusing di Pulau Samosir, kami bertolak ke tanah besar dan akan bergerak balik ke Medan..yang ni pun makan masa setengah hari dari Parapat ke Medan..huuuu...sekali lagi lenguh abih pungkok2..sampai2 di Medan, kami di bawa pusing2 ke factory outlet (FO) dulu sementara menunggu makan malam dan check in di hotel..aku sukaaaaa sangat pi FO ni...macam2 aku hangkut untuk irdina...hubby kata ni belum lagi bawak aku pi Bandung..kalu pi sana lagi menggila aku..sedangkan FO yg x besar mana kat Medan ni pon dah buat aku separuh gila...heheee...untuk irdina saja, aku abihkan dalam 300000 +- rupiah..pueh hatiiiiiiii....tapi still rasa x cukup..boley gittewww???haha...hubby kata duit kena simpan utk esok kalo nak soping kain pasang  dan telekung kat pajak ikan..


trying her new outfit from FO :)


kat sini kami menginap di Madani Hotel kalo x silap namanya..hotel milik org Islam...dalam bilik siap ada Al-Quran lagi..Alhamdulillah, malam tu irdina tidoq nyenyak sekali..sikit pon xdak gangguan...bilik hotel pon sangat selesa...

16 Julai 2012

hari ni hari last kami di Medan...flight balik Malaysia petang dalam pukul 5 lebih macam tu..jadi, kami masih ada masa lagi untuk menyoping..hohohoh..lepas breakfast, kami angkut semua barang dan check out...destinasi soping 1st yg tourist guide kami bawak adalah ke kedai telekung...dia kata kedai ni agak mahal sikit tapi kualiti telekung dia sangat baik..hmm...memang agak mahal bagi aku..aku target telekung bunga sulam penuh tu bawah RM50 sepasang...tapi di kedai ni dalam RM 80 sepasang...disebabkan kami x punya banyak masa untuk pusing2, aku pun beli la 2 pasang utk mak dan adik...

dah habis semua soping telekung, kami di bawa ke mall apa ntah namanya...request by cousin hubby..nak menyoping handbad murah katanya...disebabkan aku macam x berapa bekenan dengan barang2 kat situ, maka kami pun pusing dalam mall saja tengok2 kalu ada benda yang menarik...perut pulak dah mula berkeroncong, so kami pi lepak2 kat kfc..saja nak try kfc Medan..hahahah...set kfc sini lain dari kat Malaysia...rasa pon agak lain..pastu hidangkan atas pinggan kaca..pehhh, kaya dan rajin membasuh pinggan betul kfc kat Indonesia nih..nak dijadikan cerita, abah irdina tengah beratur di kaunter nak beli aiskrim sundae tetiba ada bunyik...

"pranggggggg pang pang pang"

bertaburan kaca di lantai...kus semangatttttt..ingatkan irdina dah yang jatuh baby chair sekali..nasib la irdina tengah duk atas riba aku masa tu, tapi ditendangnya sisi meja sampai senget meja tu..aku pulak x sempat nak capai pinggan kaca itu, maka jatuh berderai lah ia...habis satu kfc terdiam dan tengok kat kami...arghhh, merah padam dah muka aku tau..hubby yg tengah beratur terus x jadi beli dan datang kat kami..terus dia ajak kemas2 dan kami pun berlalu pergi dari kfc dengan selambanya...hahhahahahah..kenangan sungguh!

ini la budok yang pecahkan pinggan ittewwww..haha


next, destinasi soping kami yang terakhir adalah di pajak ikan (pasar ikan)...kenapa dipanggil pajak ikan? sebab dulunya tempat tu adalah pasar yang menjual ikan tapi kemudian diubah menjadi tempat jual kain2 pasang dan lain2...tempat ni memang terkenal di kalangan rakyat Malaysia yang nak soping kain pasang...aku dah target satu kedai ni, lupa dah nama dia tapi doory yang rekemen sbb bole dapat harga kain pasang yg murah tambah2 kalau beli banyak...memang aku nak memborong banyak2 pun....sampai di kedai yang di cari, mula la aku menggila pilih...semua kain sulam tu cantik2! rasa macam nak borong semua..x ingat dah sepasang aku dapat berapa heng tapi sangat murah la...kalu di Malaysia, mau dekat 2 ratus sepasang...cekik darah betul kan....baik la pi soping straight kat indon...hahahahha..

dah puas nyoping, kami pun bertolak ke airport..sampai Penang airport dalam pukul 8 malam mcm tu..ni lah 1st flight irdina dan Alhamdulillah dia sangat behave..ni tandanya boleh bawak pi jalan2 lagiii..heeee...


mari pulangggg....


***********************************************************************

sekian saja cerita percutian pertama kami sekeluarga ke luar negara...heee...so, how Medan? bagi aku OK dan menarik untuk dijelajahi...tapi untuk diulangi mungkin berfikir 2 kali kot...rasa better pi Bandung / Bali / Jakarta pulak...heheh..just my personal opinion :)

2 tahun lebih baru ada hati nak siapkan entry ni kan..teruk2.isk2...tapi memang aku berazam nak siapkan jugak sebagai kenangan....seronok tau bila korek2 balik entry lama2 ni..haha...

Tuesday, 24 December 2013

oh irdina :)

hmmm...hujung2 tahun ni memang melemaukan..semua orang pakat duk cuti sampai tahun depan..aku??? maklum la, cuti da abeh 2 bulan yg lalu, makanya bertapa la aku kat opis ni.haha

alhamdulillah, kesihatan aku dah better sket dari sebelum ni..muntah2 tu tetap ada especially waktu pagi,macam dah jadi acara wajib keluarkan isi perut. huuu..kalu x, sebu perut & loya kat tekak x hilang sampai petang. so, dah redo lah aku dengan keaadaan sekarang.huhuh..yang penting aku kena paksa diri untuk sentiasa makan..minggu depan dah nak fly, harap2 badan aku makin sehat...fuh, x sabaq nak menyoping..weeeee. kalo bleh nak soping utk adik baby skali tapi awal sangat..gender pun xtau lagi..xpa la, ummi beli yg universal dulu..huntung la kak long kamu, kompem macam2 dapat.hohoh....ada rezki time adik baby da kuaq nanti, ummi ngan abah plan vacation lain pulak yaaaa...heheheh

oh ya, setelah sebulan kami tinggal irdina dengan tokmi, sekarang kami dah bawak balik irdina. drama sungguh nak bawak balik anak dara tu pun..haha..plan asalnya nanti tokmi yang akan bawakkan irdina balik mai sini next week..tapi, memandangkan irdina macam rindu sangat kat abah n ummi, sampai tejaga tengah2 malam cari ummi dan abah..dan abah dia pun dah rindu sangat dengan anak dara dia tu, makanya, kami pun bawak jugak la dia balik..ummi rindu irdina x??? ofkos la ummi pon rindu jugakkkk...tapi memandangkan keadaan ummi yang x berapa "controlable", kesian pulak ummi nak bawak dia balik..kesian sbb ummi x mampu nak jaga dia sepenuhnya...tapi nasib baik abah dengan ikhlas hati akan take care irdina full time..cuma keja ummi tolong basuh "uuu'uhh" irdina ja..hahah..pandai nooo abah hang..yang tu jugak dia taici kat ummi...hahaha...

alkisahnya, malam nak bawak irdina balik tu, kemain semangat dia duk pi balik ke kereta, kononnya tolong abah angkat barang...tokmi tengok si kecik kaluit tu dah mula meleleh ayaq mata...sedih tengok cucu dia eksaited nak balik ngan ummi..haha..aku lek2 ja tapi dalam hati sedih jugak..sian kat tokmi. mesti sunyi dia lepas nih.kalu x kat rumah yang besaq tu ada jugak si kecik yang duk berlari2 sana sini..xpa tokmi, tahun depan lagi meriah umah tokmi! hahahaha... then, bila kereta dah jalan, irdina pulak mula buat drama...menangis dia sambil tunjuk2 kat tokmi..macam tau2 ja dia nak tinggai tokmi..duk panggil "tokabai" (tokabah) "dai" (tokmi) sambil duk tunjuk2 ke rumah tokmi...jenuh jugak la pujuk sampai aku rasa nak suh abah dia patah balik...tapi kami teruskan jugak perjalanan..alhamdulillah, lama2 irdina pon ok..tapi esoknya tercari2 jugak la "tokabai" ngan "dai" dia tu..heheheh..sbenarnya kami rasa irdina 50-50 malam tu...dia nak ikut kami tapi dalam masa yang sama dia nak ada tokmi ngan tokabah jugak..cian anak ummi ni..huhuhu...minggu depan "tokabai" ngan "dai" mai kita pi jalan2 sama2 naaaaa....

nasib jugak esoknya ajak pi rumah pengasuh pun dia ok..x menangis or buat perangai..alhamdulillah anak ummi ni makin pandai, makin bijak, makin memahami dan makin petah! perangai dia di peringkat umur sekarang yang akan membuatkan ummi dan abah sentiasa tersenyum bila dikenang nanti...hehehhe..even sekarang bila ingat keletah dia akan membuatkan aku tersenyum..heeee...

these are few memorable and cute words that come out from that little tiny lips:

1. tokabai ==> tokabah
2. dai ==> tokmi **ikut rasa sedap mulut dia ja panggil tokmi "dai".hahahah**
3. yayaq ==> ayaq
4. yayaq jin ==> ayaq vitagen **feveret nihhhh**
5. ummi, na cicin ==> ummi, irdina kencin :)
6. tapai ==> kapal
7. nanak cim ==> nak aiskrim
....
...
..
.
dan banyak lagi..hahaha...kami pasti akan merindui moment2 dia cakap pelat ni!! 





dulu ummi risau jugak anak ummi lambat bercakap..tapi orang tua2 kata kalo budak dapat kaki dulu, cakap dia lambat sikit..hehe..x kesah la itu semua, janji anak ummi sehat2 saja.. :)









Wednesday, 11 December 2013

ragam kali ni ~

fuhhh....

dah di penghujung tahun 2013 dah pun...bzzzz sgt lately dengan testing bagai...nak melayan kerenah customer.arghhhh..dah la mood x menentu, badan penat, lambat makan ja nak muntah tapi nak makan pulak x lalu..haih, macam2 kan.dugaaannnnn...

pregnancy pulak baru masuk 2 bulan..pehhh, lagi sebulan nak menempuh sickness nih.. kadang rasa nak give up tapi kadang bersyukur jugak x seteruk dulu.apa pun, mengandung memang best tapi bila kena morning sickness ni terus rasa down..huhuh..kuat mengeluh kan aku nih..biasa la orang mengandung kan mood x menentu.hahaha **alasan**

pregnancy kali ni ada sikit perbezaan dari yg 1st dulu..kalo masa pregnant kat irdina, aku x leh makan seafood sangat especially sotong dan udang.tengok pun da rasa mual2 **hover kan!**.yang lalu nak makan pun ayam & ikan, tapi mostly ayam la...tapi kali ni ayam x berapa bole nak masuk sangat..seafood2 tu suka kemain tapi xdak la hari2 makan..tapi boleh telan la dari dulu tengok pon dah mual2 kan..hoho

makan pulak kena kerap2..kalo exceed 2 jam x makan apa, mula la perut nak meragam..bergelodak semacam, maka terpaksa la aku cari benda untuk mengunyah..so far aku kunyah2 breakfast cereal. sat milo, sat koko krunch, sat honey star..mana yang rasa lalu nak telan itu la yang bantai..boleh la melegakan sikit perut tu...kalu abeh malas mengunyah, minum ja susu...tapiiii...kadang2 x lut jugak sbb angin akan tolak balik susu tu keluar..makanya, cecepat la ke toilet..huhuhuh

sekarang kan musim hujan,makanya lantai mozek adalah sangat sejuk dan kaki aku x tahan...cepat sangat masuk angin bila kaki sejuk nih..walopon dah sapu minyak telon irdina berkodi2 tapi tetap sama..makanya lagi, terpaksa la aku berstokin dalam rumah dan juga di luar rumah.tidoq pun kena berstokin.hahahaha...berstokin luar rumah yg wajib tu pun kadang2 skip **astaghfirullah**.isk2 tapi xpa, mungkin ni jadi pemangkin untuk aku berstokin sentiasa...bagus la adik baby ni, awal2 dah ajar ummi untuk menutup aurat dengan lebih sempurna..heee..semoga Allah pelihara kamu sayang. :)


cuma ada satu persamaan masa pregnant dulu dan sekarang....aku mampu telan cekelat berkodi2..hahahhahah...coklat lah ubat perut kosong aku pagi2 dan dikala aku penin2..makan ceklat terus rasa fresh sebentar. nasib la aku borong banyak2 masa pi langkawi hari tu...hohohoh..harap2 x kena kencing manis..uuuuuuuuu



 
Images by Freepik