Wednesday, 29 August 2012

i'm sooooooo buzy!

phewwww...i'm exausted.

seriously, it's not easy being a working & full time mummy..

sebelum ni tokmi jaga, ummi dia bole la rilek2 saja duk rumah. balik kerja goyang2 kaki. kalau rajin, masak dinner utk abahnyewww..kemas rumah pun gitu2 aja. banyak masa leh rilek2.bila weekend, cabut balik kampung jumpa irdina..malam tidoq lena sampai pagi. baju pon iron time subuh2 lepas mengepam stok utk irdina.

tapiii minggu ni...

hari ni, dah 3 hari ummi jaga irdina. isnin lepas rilek sikit sebab ummi cuti & hantar irdina ke rumah ibu pengasuh untuk testing. Alhamdulillah dia oke..x nangis teruk2 punnnn. siap rampas puting member sorang lagi sampai budak tu nanges.haha. sementara irdina di rumah pengasuh, ummi memulakan misi mencuci rumah. ya la, sebelum cuti raya, ummi tinggalkan rumah agak tunggang langgang. bila anak ummi dah ada ni, kebersihan harus diutamakan...vacuum semua habuk2. mop lantai sampai berkilat. susun2 semua barang yg berselerakan. hari tu rasa penat sangat..malam tu pulak pi kl hantaq maksu irdina sbb dia pinjam keta ummi utk balik raya hari tu.

esoknya, terbangun lambat sebab terlupa kunci jam. kelam kabut ummi. mana nak iron baju, nak masak bekal utk anak ummi, nak siapkan beg anak ummi ke pengasuh, hari pulak hujan lebat...sooooo hectic! irdina pulak bangun awal, konfem2 dalam 7.30 mcm tu da ngantuk balik. time tu la ummi nak mandi, nak siap2 pi keja..meraung haaa anak dara tu depan bilik air sementara ummi mandi. jenuh ummi mandi laju2.haha.gedebuk gedebek sempat jugak hantar irdina kat pengasuh sebelum pukul 8 & ummi pon sempat sampai ofis ngam ngam 830.phewww..what a buzy tuesday morning....

tu baru cerita di pagi hari..di petang harinya pulakkkk.....

oleh sebab abah irdina sampai dulu, so dia la yg pi amik irdina. abah kata dengar irdina nangis teruk sampai tersedu sedan. nampak ja abah, terus irdina senyap. abah dia ni bukan boleh pelik2 sikit kat anak dia. mula la nak pikir macam2.hadeihhhh....pening kepala ummi. sampai rumah, abah buat spot cek seluruh badan. alhamdulillah okeee...cuma mata ja bengkak sikit sebab nanges tadi. ummi sampai, buat double spot cek pulak..irdina is OK.hehe..so, terus bedesup pi semayang Asar, then suapkan irdina makan malam. biasala anak dara ni..makan saja dah sejam.nak mandi lagi, nak siap lagi...makin besar ni makin susah nak bagi pakai baju. dia boleh duduk statik selama 2 3 saat saja. mana sempat ummi nak pakaikan pampers & baju semua dalam 2 3 saat cekk oiiiii...nasib baik abah pandai bagi mndi dia. so, ringan sikit kerja. ummi pulak prepare2 kat dapur utk masak diner dan bubur nasi irdina esok pagi..phewww...jangan harap la dapat rehat goyang2 kaki macam sebelum ni.haha..

sebelum ni, pukul 730 irdina dah tidur. semenjak 9 bulan ke atas ni jadual tidur berubah. makin besar makin lewat. sekarang dalam pukul 830 - 900 baru mau tidur. nak tidur pon ada pe'el dia. guling2 satu katil sambil cari port yang paling best untuk tidur.serius lawak.haha.setiap malam macam ni. abeh x 'torah' sangat, ummi bg nenen sambil tepuk2 pungkok.terus lesappppppp ke alam mimpi indah.haha..baru la ummi boleh goyang2 kaki seketika...tugas2 lain banyak lagi nak buat ni..iron baju kerja, basuh pinggan mangkuk, sidai baju & etc....see, it's not easy right?

dari pengalaman 2 hari lepas, ummi & abah pon berdiskusi menyusun jadual harian supaya lebih teratur..Alhamdulillah, hari ni keadaan lebih baik dari semalam yg kelam kabut gila.. mungkin bagi org lain dah biasa dengan benda2 ni, tapi bagi weekend parent macam kami ni masih dalam mood penyesuaian menjadi full time parent. doakan kami mampu menjadi yang terbaik untuk si kecil kami. :)

hah, kemain panjang aku story kan. penat menulis ni.hee..dah la penat cuti raya x abesh lagi..weekend bulan ni penuh dengan aktibiti. hujung minggu ni kami akan ke Terengganu, holiday bersama family mertua. depa memang kaki berjalan. holiday kali ni di sponsor lagi.kami cuma sediakan duit minyak + tol + shopping..memang sempoi & terbaik la family mertua aku nih. :P next week lepas tu nak balik kampung pulak, bagi irdina jumpa tokmi..tokmi hari2 teringat kat irdina. kalu tokmi tepon tanya irdina macam mana, tokmi mesti 'hujan'..syiannnn kat tokmi.huuu..what to dooooo....ummi pun kena belajar macam mana nak jaga anak ummi.huuu...weekend lepas tu baru free kot.hukhuk

**my sweet little girl**

Thursday, 23 August 2012

Salam raya...

Assalamualaikumm...
Selamat Hari Raya
Maaf Zahir Batin
Andai ada tesalah bahasa tersilap kata
Harap dapat dimaafkan...
************************************
Raya tahun ni turn rumah aku dulu..manyak siokkk wooo..heee. Beraya bersama si kecik tu sangat seronok! Such a new experience n i love it! Irdina sangat seronok beraya sampai flat la.malam2 mesti tidoq awai. Dah 10 bulan nih macam2 perangai cerdik tu keluaq dan sangat melucukan. :) nnti aku hapdet gambar2 raya...naseb baik sempat jugak lari2 snap gambar family kecil2an kami nih.heeee...
Syukur alhamdulillah.I'm blessed with my life. Semoga setiap raya kami dapat bergembira bersama keluarga. :p

Wednesday, 15 August 2012

WW: cheeky girl!

**pantang nampak kamera, mesti senyum & posing skettt**

Tuesday, 14 August 2012

persiapan raya irdina

oh oh...4 hari lagi nak raya!! raya pertama as a mummy..seronok la dah ada anak nih.feel tu lebih sikit. semuanya eksaited. lagi eksaited bila nak prepare baju raya + aksesori raya sebab anak aku pompuan..rambang mata ummi nak memilih.ikutkan hati, semuanya nak dicapai! nasib baik abah kontrol nafsu menyoping ummi untuk baju anak sebab dah terlampau banyak. haritu kat Medan, dah angkut 4 lai legging & 2 blouse. lepas tu, dah janji ngan abah dah cukup baju irdina tu. tapi dalam hati rasa x cukup lagi. kasut, matching headband, & dress x dak lagi...so, apa lagi..menggoogle la ummi cari semua benda2 tu...haha...setakat ni, untuk irdina semua dah komplit.tunggu hari raya tiba ja lagi untuk melaram semua tuuu..haha.meh tengok list persiapan raya irdina:

legging 4 helai
blouse 2 helai
dress 2 pasang
baju kurung 4 pasang (3 dah siap, 1 pending)
headband 5 jenis
kasut + baby sandals 3+1

raya headband collection

raya shoes collection

free hair clip.. :) **melekat jugak hairclip ni kat rambut dia yg ciputtttt tu.haha**


ahaaa, kalah ummi dia...ummi kasut pon x cari lagi. handbag dah betahun x tukar2..sekarang asyik usung beg medela tu ke sana sini. minggu ni last shopping ...tadi baru lepas teman abah dia soping kat alamanda seblah ni.mentang2 la gaji masuk awai.huh, jelesh2! xpa, sok turn ummi pulak. ujung bulan lepas raya semua pokaiiiiii...hahahahha

ish, cepat la jumaat pelishhh!

Friday, 10 August 2012

iftar with petoms

huh..lama rasanya x gather2 together macam ni dengan petom2..susah jugak nak cari time bila semua orang free kan.nasib baik dapat jugak curi2 masa untuk bukak posa sekali semalam.weeeeee....i'm so glad to meet theme there!almaklumla, sejak dah kawin ni tumpuan mestila ke suami.bila dah ada anak, tumpuan tu nak kena bahagi dua pulak.jadinya, masa untuk kawan2 sangat terhad.hukuk..so, here goes the story & pictures:

The Manhattan Fish Market
Subang Parade
090812


petom berempat ni ja sampai awal..yang lain sampai x lama lepas waktu berbuka sebab stuck dalam jem..isk2


our platter set..makan sampai muntoh...


**gaya macam pengantin baru...syian irdina kena tinggai kat kampung.isk2**

us..the petom..

love them all! I'Allah, kalau ade rezeki nnti aku buat open house kecil-kecilan eh..bergantung pada tahap 'kebuasan' dan 'kemerapan' si kecik tu..haha..

Wednesday, 8 August 2012

WW: ummi, i can drive you to shopping mall later :)


**can u see the car 'potong' me while i'm driving?isk3...not good to drive laju-laju**

Friday, 3 August 2012

hati tersentuh..

semenjak jadi mak nih, hati aku mudah sangat tersentuh...tambah2 lagi benda berkaitan dengan anak2 ni.

aku sangat sedih bila tengok berita bayi dibuang.baby yg comel & x bersalah tu dibuang macam sampah. memang x patut! xdak perasan ke orang yang melahirkan baby tu? x kan sikit rasa sayang pun xdak sampai sanggup buat benda x patut macam tu. mungkin perasaan takut melebihi segalanya...

While surfing tadi, i've found a blog..read all the older entries and almost crying. **nasib baik dapat kontrol.kalu x mau tekejut satu opis ni kenapa aku nangeh tiba2.hukhuk** it's about Putera Harraz Darwisy. full story can be read here. Doc diagnose dia ada pendarahan yang serius dalam otak mungkin disebabkan jatuh/gegaran yang kuat. masa tu Darwisy baru 2 bulan & ditinggalkan dekat babysitter. baru lepas pantang & kecik sangat lagi.

i just couldn't imagine if this kind of thing happen to my daughter. after reading what happened to him, aku rasa lagi sanggup ulang alik tetiap minggu KL-PNG macam sekarang daripada tengok anak yg awalnya dilahirkan sihat & sempurna tiba2 jadi macam tu..biarlah aku yg penat. sesungguhnya aku rasa aku  x kuat untuk menghadapi benda2 macam ni. kagum dengan mama Darwisy ni. semangat dia sangat kuat! sekali lagi naluri keibuan aku tersentuh.huuu..

I'Allah nanti lepas raya, kami nak bawak Irdina balik sini, for real.haha..she's big enough at that time**10 month++**, so i'm quite trusted to leave her at babysitter.aku nak pesan kat akak pengasuh tu, kalau jatuh ka apa ka, jgn sorok2. i will not angry if she tell me right away..

To Darwisy, aunty doakan Darwisy cepat sembuh dan sehat seperti biasa. To mama Darwisy, i really adore your strength berdepan dengan dugaan Allah ni. Semoga rahmat Allah sentiasa berada bersama kalian.

sekian....


p/s: aku rasa semua yg dah jadi mak/ nak jadi mak soon mungkin paham apa yg aku rasa ni kan.. i love my irdina dunia akhirat.. :)

july has ended...

salam 1jumaat..hehe

alhamdulillah, dah hampir setengah Ramadan kita puasa. x lama lagi nak raya.hee..for me, alhamdulillah dapat berpuasa dengan baik tapi extra dahaga sikit..oleh itu, stok susu juga berkurangan but still ada rezeki untuk irdina. :)

ohh, how time flies...dah bulan Ogos haa..our July has just ended. setiap tahun July sangat bermakna untuk kami sebab it's our birthday month! actually, we didn't celebrate it at all this year..just a simple wish pukul 12 malam, lepas tu tidur balik.hahaha..so not romantik! aku pun tatau kenapa kami x pi secret resepi utuk beli kek walaupun sepotong lepas tu..haha..janji nak celebrate tapi sampai ke sudah x celebrate jugak.isk2..untuk hadiah, aku belanja hubby sandal nike sebab dia mintak itu.so not the very surprise..ada la jugak planning nak buat surprise tu tapi x menjadi.hakhakhak...untuk hadiah birthday aku pulak, hubby bagi RM500 untuk soping kat Medan...bila kira2 balik, yg banyak aku beli adalah baju Irdina.haha.**dan juga kain pasang tapi kebanyakannya sedekah kat sedara mara**

anyway, since it's still in early August, i think it's not too late to write the birthday wish right?hehe.

to my dearest husband, Mohd Iqbal:

Happy 26th Birthday!
semoga menjadi abah yg terbaik untuk Nur Irdina Nazihah
dan juga bakal adik2nya nanti.
menjadi suami yang terbaik untuk Nurul Nadiya **a.k.a aku lewwww tuu**
menjadi pembimbing yang terbaik untuk kami
and i love you dunia & akhirat.


i wish for our happiness & marriage will remain glowing forever..

dulu berdua

sekarang bertiga

next next next year ber??haha


 
Images by Freepik