Tuesday, 3 January 2017

2017 - tahun baru azam baru

sekejap saja 2016 berlalu...

serious...this recent years start dari 2014 tu aku rasa masa berlalu dengan sangat pantas..pejam celik pejam celik anak-anak pun dah membesar dengan jayanya..tapi mak depa yang mengembang ni tak kuncup-kuncup gak lagi...hahahah..mungkin start dari 2014 tu aku asyik ulang alik KL-PNG selang 2 minggu sekali, tu yang tak terasa masa berlalu..kadang ada yang bertanya, x penat ka duk ulang-alik selalu? ya, penat!sebab tu la kadang tak terasa masa berlalu pantas..sekejap kat KL, sekejap kat PNG.. tapi ni lah dugaan PJJ..ada manis ada kelatnya..hewhewhew

2016 has been good to me. Alhamdulillah...

azam baru 2017? hmmm....dah masuk 3' series..my gosh!!

ada lah beberapa azam baru yang tersenarai dalam pikiran..aku bukan jenis seseorang yang suka mencatat sesuatu perkara dalam nota tapi untuk tahun ni aku kena cuba untuk ada mini planner/diary yang boleh diusung kesana sini..supaya hidup lebih terurus..lebih "organized" bak kata omputih..haha..jadinya senang aku nak senaraikan azam 2017 aku kat situ...aku tau kalau aku list kan kat sini pun memang kelaut la jadinya...takdaknya aku nak ulang tengok track satu2 khennn...hahaha

makanya, azam pertama aku adalah untuk membeli mini planner/diary! muahahahhaha..doakan aku sentiasa istiqomah dengan azam2 baru aku nanti..

till we meet next time...

nota: akan aku completekan entry jalan Turki tu nanti InsyaAllah....

Friday, 9 December 2016

Resepi : Homemade mushroom soup + garlic crouton

Holaaaaa....

Jom break jap dari cerita travel...kali ni meh kita update resepi puleeeee....sapa sini suka makan mushroom soup angkat tangannn?!! semua suka kan..especially kalo pi pizza hut tu cam rasa x cukup ja semangkuk kecik tu kan...resepi ni aku dapat dari mak sedara..dia pun belajar dari kawan dia...serius mavelessss!! lagi sedap dari pizza hut punya tauuuu **bos aku la yang kata..hahaha** tiada campuran langsung dengan instant mushroom soup yang ada di pasaraya tu...purely homemade gittewwwww...memandangkan aku dah siap tulis resepinya dan dah forward kat opismate semua, meh aku nak share jugak kat blog ni sebab good feedback banyak sangat....hahahhaha **seblah tangan ke bahu mata ke atas, sila rolling eyes**

Resepi Mushroom soup sedap =)

Bahan A
125 gm butter @ gantikan dengan ½ cawan olive oil
5 ulas  bawang putih (dipotong kasar)
4 senduk kecil tepung gandum
4 cawan air @ 3 cawan air + 1 cawan susu

Bahan B
Shitake Mushroom (dihiris nipis @ dicincang halus)
Brown Button Mushroom (dihiris nipis @ dicincang halus)
Isi ayam di potong dadu
2 kiub ayam Maggi/ 1 peket kecil serbuk ayam Tumix ( kalo rasa x cukup boleh tambah lagi ikut kesesuaian rasa)
Black pepper
Garam


Cara-Cara:

  • 1.       Cairkan butter & masukkan bawang putih. Tumis sampai naik bau.
  • 2.       Kemudian masukkan tepung gandum & kacau hingga sebati. Perlahankan api & masukkan air @ air+susu. Kacau sebati & tutup api.
  • 3.       Masukkan adunan ke dalam blender & blend sampai hilang ketulan2 tepung tu.
  • 4.       Masukkan semula adunan yang dah pekat & smooth selepas di blend tu ke dalam periuk & buka api.
  • 5.       Kemudian masukkan ayam, cendawan butang & shitake ke dalam periuk.
  • 6.       Lepas tu masukkan 2 ketul kiub ayam. Kalau masih rasa kurang, boleh tambahkan lagi ½ -1 kiub…agak2 ikut sesedap rasa sendiri..Kalau pakai Tumix, boleh masukkan sedikit demi sedikit sepeket kecil tu – ikut tahap rasa masing2. Takot kalo masuk sekaligus satgi masin kejung…haha
  • 7.       Tambahkan black pepper & garam sesedap rasa.
  • 8.       Terus masak sampai mengikut tahap kepekatan yang digemari. **kalo makin sejuk, sup ni akan makin pekat**


Garlic Bread crouton

½ buku roti gardenia yang kecil
1/3 – ½ cawan olive oil ( bole ganti dengan butter cair juge)
½ labu bawang putih (dicincang halus)
1 sudu besar dried parsley (McCormick @ Masterfood) – optional (kalo buh lagi sedap & wangi)
Garam


Cara-cara:
  • 1.       Roti dipotong dadu, ikut suka nak besar mana…nak byk potong kecik2 ( gunting je senang…xyah gigih nak potong..haha)
  • 2.       Dalam mangkuk lain, campurkan olive oil + bawang putih + dried parsley. Then, tambahkan garam agak2 dalam 2 cubit…gaul sebati pastu rasa dulu..kalu dah cukup masin ok la…kalu kurang tambah sket lagi…
  • 3.       Kemudian tuangkan adunan campuran olive oil td ke roti. Gaul sebati..kalau boleh biar semua roti bersalut dengan minyak tu. Kalu rasa minyak tu kurang, tambah la sket lagi…
  • 4.       Kalu ada air fryer, masukkan dalam air fryer & masak dalam 10 – 12 minit. Bergantung pada tahan kegaringan kegemaran masing2..
  • 5.       Boleh juga bakar dalam oven pada suhu 170, dalam 8 -10 minit @ agak2 sampai da garing.
  • 6.       Kalau nak goreng jugak boleh je, tapi kena google @ youtube la cara2nya…hohohoho


S    Sekian resepinya...

       Sila la cuba..masa 1st time rasa yang mak aku buat, serius aku macam WOW! ni lah rasa mushroom soup yang dicari-cari...ceeewaaahhhhh...mulanya aku ingat mak ada campur dengan yang instant punya...ropanya langsung xdak..dan ropanya sangat senangggggg!! Sila la cuba..serius x menyesal! haha

   
aku masak garlic crouton ni dgn air fryer...serius senang & memudahkan!

creamy mushroom soup...nyammm nyammmmm





Thursday, 1 December 2016

Hellooo!

I'm backkkkkk...hewhewhew

Long haul flight serius meletihkan, tapi oke ja...orang kata pengalaman baru kan..best jugak naik Malaysia Airline ni..ada ruang solat yang selesa, makanan pun bole tahan sedap...tapi jenuh cemuih jugak la budak-budak ni..hahaha


nanti aku update story trip ni...bagi abihkan trip Turkey part last tu dulu  naaaaa...

daaa~



Friday, 11 November 2016

6 years.....

Alhamdulillah...

It's been 6 years already me & hubby being a married couple...
6 tahun itu banyak turun naiknya...
Banyak suka dan duka...
Orang kata 5 tahun pertama tu adalah tahun2 yang mana kita masih lagi struggle dengan hidup berumahtangga..
Bila dah masuk fasa 5 tahun kedua ni pulak dah menuju ke arah kestabilan..
Betul la tu...syukur sangat dengan semua rezeki yang Allah bagi ni...

My wish to hubby:
~ Happy 6th years anniversary sayang! blaa blaa blaaa..........~

and he was like:
~tu la, i love u tooo ~

Pfffttttttttttttttttt.... hahahahhaha
x romentikkkk langsung!
tapi saiiyaaa sukaa....hehehe



Thursday, 10 November 2016

Birthday celebration di sekolah!

Heheheh....

Ni 1st time irdina celebrate birthday kat sekolah..anak biasa2 saja, umminya yang eksaited lebih...hahaha..kebetulan pulak last weekend ada parent's teacher meeting untuk amik result exam term 2 dan result irdina sangat mengejutkan & membanggakan, so ummi & abah decide utk buat kenduri kecil-kecilan di sekolah...

semangat ummi plan utk goodies bag dan design cake...Irdina request nak cake ada gambar pony & muka dia tapi ummi x setuju sebab tu macam biasa sangat...jadinya ummi plan letak seketui dua patung pony instead of edible image gambar pony...tapi abah irdina x setuju letak pony sebab takut berebut dengan kawan2 lain kat sekolah...maka, ummi have to change the cake design...abah suruh letak benda2 yang x akan menjadi pembaziran di atas kek tu so ummi pilih untuk longgokkan bermacam2 jenis cekelat..hehe....untuk goodies bag pulak, tokmi & tokabah sponsor air kotak, acu sponsor cake pop & ummi buat choc chip cookies dan gorengkan keropok sayur....most of barang2 dalam goodies bag tu homemade okayyyyy! gigih ummi ngan acu buat weekend tadi...kerja2 preparation untuk siapkan goodies bag & kek bermula dari jumaat last week..phewwwww...

dan hasilnyaaaaa.....hahaha (gelak dulu)

taaaadaaaaaaa..............

mmmm...amacem?

bole la untuk newbies baker macam ummi ni...kek kamu tu macam senget sket...tapi bila makan sedap ja kan...yang princess dua ketui tu irdina yang request suruh letak...tu memang princess mainan dia, dapat dari teloq kinder bueno tu...chocolate drip tu cair sangat sebab tu drip dia jadi x cantik..huuuu..patutnya kena kurangkan whipping cream tu...cake topper tu pun buat sendiri..dasar kedekut nak beli cake topper yang cantik2...hahaha...dah barang2 kraft pun ada, ummi DIY ja la ikut suka hati ummi...lagi pulak kan tengah saving untuk next trip...muahahahahahah...


standard bila birthday untuk budak2 mesti chocolate cake, tapi kali ni ummi buatkan carrot cake! sooooo healthy! baru la ada kelainan...dan as expected, kek kawan2 irdina yang lain tu mostly chocolate cake...hahaha...birthday celebration kali ni untuk budak2 yang lahir bulan Julai - Disember...bila buat sekali harung..berderet haa kek budak2 ni...kek anak ummi antara yang paling tinggi...ummi buat 4 layer...makan la puas2...hohoho...

Happy Birthday!
Mari potong kek
Ni la teacher kelas Irdina, Teacher Aina =)
Muka chohhh ja kalu tangkap gambaq...ce senyum skit..isk2
Irdina dan kawan2...dua2 kawan baik dia..Adzfar & Izzah..ni masa acara bagi goodies bag masing2 kat kawan2..

Adik Iman punya la seronok dapat ikut pi celebrate sekali kat sekolah kakak...mula2 malu, last2 dia yang sakan...asyik ajak ummi pi kat kakak ja..ummi suh pi sorang xmo pulak...malu tapi mahu niii...hahaha..Iman nampak seronok & enjoy..nanti InsyaAllah kalo still stay sini, ummi akan hantar Iman mai skolah ni jugak...heheheh...harapnya Irdina happy sangat dengan 1st birthday celebration kat sekolah dia...hujung tahun ni ada sambungan celebration lagi kat kampung...kali ni buat sekali dengan adik pulak...sorang request nak pony, sorang request nak olaf...layan ja la ummi dengan hampa ni...nanti lah ummi plan lain untuk yang tu..hehe..

Ni anak sapa lak ni? buat macam sekolah sendiri pulak...hahahah
Kecik ni pun seronok ikut pi sekolah kakak....haha


Thursday, 3 November 2016

#jenjalanjalan - Turkey Trip 2016 - Part 4

Atartuk Airport (Istanbul)  >  Bolu  >  Ankara  >  Cappadocia   >  Konya  >  Pamukkale  > Ephesus  > Izmir > Bursa  >  Istanbul


Perjalanan diteruskan ke Ephesus dari Pamukkale.sekali lagi pemandangan memukau di sekeliling membuatkan kami terpana...ceewaahhhh...kami melalui jalan yang berbukit bukau, bersalji di puncak dan dikelilingi dengan pokok cherry yang sedang berbunga...Serius cantik sangat...bunga cherry ni bersamaan dengan bunga sakura yang kat jepun tau...cek dah gugel sat tadi..hahah..sebab sakura dalam bahasa jepun itu bermaksud "cherry blossom"...xkan la aku salah kot kan...hahaha..actually masa kat Cappadocia lagi dah jumpa pokok cherry yang berbunga ni tapi rasa macam bukan tapi nampak macam ya....bila tengok2 balik memang di Turki ni pun ada ditanam pokok cherry dan kami jumpa ladang yang sangat luas dan besar dalam perjalanan dari Pamukkale ke Ephesus..hampir semuaaaa pokok berbunga dan boleh bayangkan x betapa cantiknya pemandangan tu?!! Sangat cantik! tapi x dapat tangkap gambar sangat sebab cuaca masih x berapa elok dan banyak hujan...

Kami sampai di Ephesus dah hampir waktu makan tengah hari. keluar saja exit dari highway, tetiba rasa macam masuk ke zaman Rom pulak...haha...boleh dikatakan kesemua bangunan di Ephesus direka berdasarkan seni bina Rom dahulu kala...sebelum melawat kawasan, kami singgah makan di kedai di tengah2 bandar..selalunya hubby akan mark dulu kedai2 yang mempunyai rating & komen yang baik di Trip Advisor..serius berguna apps tu tau...macam biasa la makan kebab...dah nak naik cemuih asyik makan kebab ja ni..hahaha...setel lunch, kami pusing2 sket kat area pekan ni & tapau fridge magnet...ternyata fridge magnet di sini lebih murah dari tempat pelancongan utama...nasib beli sesiap..


Posing sakan anak dara sorang ni
kami pun nak posing kat depan pokok oren jugee
Ephesus ni adalah salah satu kawasan dimana terdapat tinggalan kota zaman Ancient Greek dulu dan antara kota yang terbesar. antara tinggalan runtuhan yang masih kekal adalah amphitheater & The Library of Celcus..memang menjadi tarikan utama pelancong untuk ke sini..tiket masuk berharga 30 lira...mahal wehhh...tapi dah alang2 sampai, kami semua pun masuk la...bayangkan 4 org dewasa bersamaan 120 lira...phewwwww...lap peluh...mula2 masuk terus ke amphitheater...terpegun jugak laaa tengok tinggalan runtuhan dari zaman ancient greek ni depan mata..tapiiii....harga tiket masuk tu sangat x berbaloi dengan tarikan yang ada didalam tu...The library of celcus di tutup..xtau sebab apa..depa ada jumpa emas kut...siap ada askar pegang senapang jaga haaa...then xtau nak pusing kemana, kami pun pi la ke area belakang2 sikit...macam ada tempat mandi la, rumah tinggalan la tapiiii kawasan tu x terjaga langsung! penuh dengan semak samun...memang betul la komen org kat trip advisor tu, Hierapolis di Pamukkale much better daripada Ephesus! kalau ada yang teringin nak mai Ephesus tu aku sarankan baik pi melawat Hierapolis tu saja..huhuhu...so, bagi kami, Ephesus ni biasa2 saja...menyesal pun ada singgah mai...dah melayang beratus lira...oh, parking pun kena bayaq x silap dalam 10 lira...hukhuk


Di pintu masuk 

Amphitheater yang besar! 
Kami
Di laluan utama ke Amphitheater
Kawasan tinggalan yang dipenuhi semak samun

Tapi **banyak sungguh tapi aihhh..haha** selain tinggalan runtuhan zaman ancient greek ni, terdapat tarikan lain yang ada di sini antaranya The Cave of Seven Sleepers & rumah siti mariam (The Virgin Mary house)..rumah siti mariam ni dianggap suci & antara tempat tarikan utama penganut kristian & juga islam...mak mertua teringin nak tengok rumah siti mariam so hubby pun bawak naik...ia terletak di atas bukit yang tinggi...gerun huiii bila lalu tepi cerun masa tengah kona tu...nampak sayup ja pemandangan kat bawah...perjalanan ni sedikit sebanyak membuatkan kami muhasabah diri dengan kesusahan yang melanda siti mariam sewaktu dipulaukan oleh seluruh kampung dan mencari tempat berlindung.serius.bila dah laluinya, kita dapat rasakannya.sangat terkesan di hati...tapi bila sampai di puncak bukit, mak mertua x jadi nak masuk sebab takut kena jalan jauh macam tadi & masuk berbayar..huhu...xpa la, at least dah sampai..kami x singgah pun di The Cave of Seven Sleepers tu sebab nak kejar masa untuk bermalam di Izmir. InsyaAllah kalau ada rezeki satu hari nanti kami akan singgah ke sini lagi...lokasi sebenar gua kahfi ni tidak diketahui sebab terdapat juga beberapa lagi tempat antara di Jordan yang juga dikatakan The Cave of Seven Sleepers tu...apa2 pun, ianya tetap mempunyai tarikan & mungkin dapat membuatkan kita menghayati tentang kisah 7 pemuda tersebut...

Perjalanan diteruskan ke Izmir...kat sini hubby booking hotel di tepi laut...saja nak merasa suasana tidoq di tepi laut kat Turki..hehe..ramai jugak orang kat sini, depa macam amazing tengok ada orang asing check in..haha...mungkin jarang pelancong dari malaysia ke sini...aku x ingat nama hotel **pelupa macam biasa...haha** nanti aku check balik dengan hubby ya...since masa sampai masih lagi belum matahari terbenam, kami amik kesempatan untuk jalan2 & turun ke pantai....katanya ada private beach tapi pasir secoet ja pun...hahah...air lautnya SubhanaAllah cantik sangat...biru turqoise blink2 sebab memantulkan cahaya matahari..serius..cantik! air laut kompem la sejuk huiii...lagi pulak mana berani nak terjun x pasai2 ni..haha..banyak gila landak lauk kat situ...ni kalau org korea mai kompem depa terjun pi kutip landak laut tu...hahahaha...tidoq tepi laut ni sejuk gilaaaa kotttt....dah la lantai bilik hotel pkai mozek...sebelum ni semuanya berkarpet, jadinya x la sejuk sangat nak pijak...kami pun dah cam mat saleh ha pkai kasut dalam bilik sebab x tahan sejuk..memang aku xberapa lena tidoq..selimut pun berebut kami 4 beranak..ada heater tapi macam x berfungsi sangat...still sejuk lagi..esoknya hubby start sakit kepala & berasa nak demam..huuuu...


Private beach belakang hotel
Watching sunset
bangun pagi macam biasa, siap2 semua then pi breakfast. pilihan makanan kat sini banyak..kenyang makan, siap tapau telor rebus 2 3 biji sebab irdina nak makan...majority makanan berasaskan cheese....macam2 jenis cheese ada...sedap2 jugak, macam2 aku amik..haha..lepas check out, kami meneruskan perjalanan ke Bursa...kami akan bermalam di sana sebelum ke destinasi terakhir, Istanbul..

okeh, yang tu cerita di next entry part 5 ya..

see yaa!!


Tuesday, 25 October 2016

#jenjalanjalan - Turkey Trip 2016 - Part 3

Atartuk Airport (Istanbul)  >  Bolu  >  Ankara  >  Cappadocia   >  Konya  >  Pamukkale  > Ephesus  > Izmir > Bursa  >  Istanbul


Perjalanan ke Konya mengambil masa lebih kurang 4 jam, bergantung pada pemanduan dan keadaan cuaca..keadaan bentuk muka bumi sekeliling masih lagi lebih kurang macam pemandangan dari Ankara ke Cappadocia...tanah yang luas terbentang dan juga bukit bukau..saujana mata memandang tapi membuatkan perjalanan sepertinya tidak berpenghujung..boring jugak kadang tu, x sabar nak cecepat sampai...cuaca agak berangin dan sesekali hujan juga makanya hubby kena drive dengan berhati-hati..berbeza dengan Ankara & Cappadocia, bentuk muka bumi di Konya pula lebih landai..

Kami sampai di Konya hari Khamis malam Jumaat..ramai couple check in jugeee...mungkin depa ni pasangan suami isteri yang sedang belajar di Konya Universiti **husnuzonn**..ramai hokehhhh..hahah..masa nak check in kat sini satu hal jugak..ayam cakap ngan itik..lama gila hubby pi check in..ingatkan ada problem apa la yang lama sangat..hotel tempat kami menginap tu agak unik. macam mini apartment pun ada..ada mesin basuh, dapur untuk memasak, ruang tamu & yang menariknya bilik dan toilet adalah di tingkat atas. hanya 1 bilik saja..konsep yang menarik..sepanjang travel x pernah lagi jumpa hotel macam ni.x sempat pulak nak tangkap gambar dalam hotel sebab masing2 kepenatan nak mandi & berehat..since dah ada mesin basuh ni memang seronok la aku mendobi semua baju busuk dari hari 1st sampai..stok baju bersih pulak makin sikit..dah la x biasa guna mesin front load,pastu jenuh nak translate bahasa kat mesin tu pulak..nasib ada install english-turkish punya kamus..hahaha..since baju yang basuh sangat banyak, aku ada jemur jugak yang jenis tshirt tu di balkoni dengan harapan x  ditiup angin...rupanya angin sangat kuat sampai mampu menerbangkan satu baju tdoq irdina yang aku sayang sangattttt...Esoknya bila checkout request nak mintak tolong amikkan baju tu, orang hotel xmo sebab xmau ganggu guest yang duk kat bawah kami tu..makanya, tinggal ja la baju tu kat situ..xdak rezeki Irdina nak pakai baju tu lagi dah..huu


baibai baju irdina...duk la kat Konya naa..huhu
Since dah sampai Konya ni, aku ajak jugak hubby untuk jalan2 sebentar di bandar & cari fridge magnet..memang target aku kali ni untuk kumpul fridge magnet di setiap tempat yang kami lawati. Konya ni lebih dikenali sebagai bandar sufi. Di sini ada Mevlana Museum yang menyimpan hasil peninggalan para sufi terdahulu..berpandukan GPS akhirnya kami sampai juga di muuseum tu..Sepatunya kalau nak masuk kena bayar dalam 10-15 lira kut kalau x silap tapi rezeki kami hari tu kami dapat masuk free saja...mungkin rezeki hari jumaat kan. 



perkarangan mengambil wuduk..kat dalam tu masjid jadi boleh solat di situ..




Setel jalan-jalan tangkap gambar sikit, kami keluar untuk beli souvenir..mungkin orang Malaysia ramai jugak yang singgah kat Konya, pandai cakap melayu tau orang2 yang menjual ni.."mari mari abang kakak, murah murah" "dari malaysia? malaysia bagus..murah kakak 1 lira saja"...belilah kami fridge magnet 2 3 ketoi..haha


di perkarangan kedai-kedai souvenir.. 
Seterusnya perjalanan diteruskan ke Pamukkale..ada apa kat situ??Pamukkale adalah antara tempat pelancongan terkenal di Turki..ia adalah tempat takungan kolam air panas di batuan yang berwarna putih seperti kapas..Pamuk tu sendiri bermaksu kapas dalam bahasa turki..Pamukkale bermaksud istana kapas... selain kolam air panas, terdapat juga bandar lama Hierapolis, tinggalan dari zaman Ancient Greek dulu..menarik kan?! Di Turki pun ada tinggalan sejarah dari zaman Greek, x yah susah2 nak pi Greece dah...haha..bukan di Pamukkale ni saja, ada beberapa lagi tempat tinggalan sejarah dari zaman Ancient Greek  ni yang ada di Turki untuk dilawati, antaranya di Ephesus..memandangkan kami dah plan untuk ke Ephesus, jadi kami x masuk pun bandar Hierapolis ni walaupun mengikut rating di Trip Advisor, tour di Hierapolis lebih berbaloi daripada Ephesus..huhu..

Dari jauh dah nampak kawasan batuan putih tu..cantik sangat tau..bayangkan keadaan sekeliling yang berbatu cekelat & pokok2 menghijau, tetiba ada satu kawasan putih macam bersalji..x ke pelik nampak gitu? X sabar2 nak naik nak cuba2 rendam kaki kat kolam air panas dia, tapi memandangkan baru sampai, kami pi check in hotel dulu. Hotel di Pamukkale ni biasa2 saja tapi sangat dekat dengan tempat attraction tu.  Masa kat sini aku dah mula x sihat, batuk & selesema yang teruk! nasib ada bawak ubat sesiap dari sini..nak dekat habis sebotol jugak la ubat batuk aku telan...x pernah lagi travel sebelum ni aku x sihat macam ni..nasib jugak ada mak & abah mertua..boleh depa tolong2 tengokkan anak2...huhu




Esoknya, selepas breakfast kami pun gerak ke kawasan batuan putih tu..bila dah sampai rupanya nak naik ke kawasan kolam air panas tu berbayar..kalau x silap dalam 20 - 30 lira..pastu kena mendaki tinggi pulak tu, konfem mak & abah mertua x larat nak naik..dengan budak2 ni lagi...aku pulak nakkkk sangattt naik tapi hubby macam x berapa setuju sebab xkan nak tinggalkan budak2 ni dengan mak & abah lama2..kesian pulak kat depa..lagi pulak cuaca agak mendung dan sangat sejukkk, x silap suhu masa tu dibawah 10 degree..dengan beranginnya lagi...akhirnya aku mengalah la jugak..just tangkap gambar kat kawasan sekeliling..cantik jugak pemandangannya tapi aku nak naik atas tengok pool terrace dia...sob sob sob...X pa, aku dah masukkan Pamukkale dalam wish list untuk revisit nannti sekali dengan Cappadocia...haha..hubby please take note ya! 




tekangkang kaki mak nak halang anak dari lari pi main dgn itik..haha

sejukkkk..hari mendung



Kami

Lepas siap bergambar semua, kami jalan sekeliling tengok souvenir & tapau la fridge magnet seketoi dua...next kami terus gerak keluar dari Pamukkale menuju ke Ephesus..kena gerak awal sebab nak jalan-jalan kat Ephesus pulak...

Cerita Ephesus akan bersambung di entry part 4..

Nextttt....



Wednesday, 19 October 2016

#jenjalanjalan - Turkey Trip 2016 - Part 2

Atartuk Airport (Istanbul)  >  Bolu  >  Ankara  >  Cappadocia   >  Konya  >  Pamukkale  > Ephesus  > Izmir > Bursa  >  Istanbul


Setel bermalam ni Bolu, kami meneruskan perjalanan ke Ankara..nasib baik breakfast disediakan di hotel..hotel Muslim ya ni, so xyah ragu-ragu nak makan pun..macam-macam jenis cheese disediakan untuk dimakan dengan roti, jem, honey dan juga daging keping2 yang nipis tu...nasib ada daging tu, mau jugak budak2 ni makan..bole tahan la combination cheese, jem bagai ni..kena la dengan tekak aku..hubby pun layann ja laaa..

Tinggalkan memori spoil mood semalam di Bolu & hellooo Ankara...

Setelah mengharung 2 jam perjalanan, kami sampai di Ankara...jalan nak ke Ankara ni ah-meh-zingggg!! sekejap lalu ditepian tasik yang membiru, pastu panjat bukit masuk dalam kabus, kemuadian tiba2 cahaya matahari menyinar terang...SubhanaAllah..breathtaking view I should say..memandangkan semalam dah mendapat rehat yang mencukupi, maka hari ni kami sangat enjoy dengan perjalanan kami...semua macam "woowwww..tengok tuu cantiknyaaa, besnyaaaa"..semangat abah mertua merakam video di sepanjang perjalanan....hehe

Bila nak sampai ke Ankara, keadaan bentuk muka buminya berubah..kalau sebelum ni banyak pokok2, tetiba keaadaan sekeliling mcm kontang, kurang pokok2, banyak berbatu2 & kurang diduduki juga.ia juga berbukit bukau..bila dah masuk ke Ankara baru mula banyak kawasan kediaman..di sini, hubby booking house hostel, betul2 di tengah2 bandar..rupanya Ankara ni memang bandar yang terletak di kawasan yang berbukit-bukit..main road 2 lane tapi bila masuk celah2 lorong sangat kecik bagi kami yang menaiki kereta besar & panjang ni..lagi satu, cerunnya sangat killer...lebih dari 15 degree kecuraman rasanya...bayangkan tengah mendaki tetiba kena brenti kat traffic light..nak kenjui balik jalan jenuh huii..risau terundur balakang ja..kalu aku yang drive ni mesti dah nangeh kat traffic light tu..haha.seksa jugak nak cari house hostel ni sebab dia duk di celah2 lorong mana hala entah..seriussss menguji skill pemanduan anda kalau ke sini..

Aktiviti di Ankara? Nope, kami hanya melepak di hostel saja...house hostel ni cantek & cozy..ada ruang tamu, 2 bilik tidur, 1 bilik air dan juga balkoni..memang selesa...Sebenarnya ada jugak plan nak melawat tempat2 menarik kat Ankara ni macam Atartuk Muzium semua tu, tapi disebabkan keadaan jalan yang agak horror & thrill itu, hubby cancel saja plannya...lagi pulak masa tu kan ada pergolakan jugak kat Ankara..so, untuk keselamatan kami hanya stay di hostel saja..hubby & abah mertua saja yang keluar pi beli roti, jajan & makanan...Kiranya Ankara ni adalah pit stop kami sebelum ke Cappadocia...hubby kata menyesal pulak amik hotel kat tengah2 bandar..kalau tau macam ni keadaannya baik amik kat pesisiran saja..haha..tazzabar menunggu hari di Ankara berakhir sebab next destination nak tidoq dalam gua pulakkkk!! weeeee!!


Ruang tamu house hostel di Ankara


Ni jaa breakfast setiap hari di Turki...jangan harap nak nasik lemak roti canai...haha..sila cari apa yang x cukup dalam gambar ni? hmmmm....

Next destination ----> Cappadocia

Sapa tengok movie fazura yang "Manisnya cinta di Cappadocia" tuuuu?? yang naik hot air balloon tuu...pastu tidoq dalam gua tuuuu...hahaha...inilah tempatnya..Cappadocia atau Kapadokya dalam ejaan tempatan..Ankara ke Cappadocia lebih kurang 280 km & 3 jam perjalanan...tapi sekali lagi pemandangan sekeliling sangat memukau...dari jauh nampak gunung yang puncaknya bersalji..sangat cantik...serius! tak boleh nak gambarkan dengan kata2 tentang kecantikan pemandangannya...you have to experience it yourself..really! 



itu belom lagi sampai kat Cappadocia..baru perjalanannya saja sebab bila sampai saja di Nevsehir, wilayah yang bermulanya kawasan batuan unik itu, kami lagi terpegun..serius! lembah yang terbentuk hasil dari hakisan angin dari ribuan tahun dahulu..sangat memukau & membuatkan kami speechless..semua tengok ke luar menikmati keindahan yang terbentang..





kami menghabiskan masa 3 hari 2 malam di sini..Stay lama sikit sebab mak & abah mertua nak naik hot air balloon..in case x dapat naik hari pertama, ada backup hari kedua..pakej hot air ballon ni hubby dah survey sesiap sebelum fly lagi & dah bayar deposit pun...tapi nak dijadikan cerita, dua2 hari keadaan cuaca x mengizinkan untuk depa naik hot air balloon tu..nasib deposit dipulangkan semula..huhu..since x naik, so aku xleh nak cerita lah pasal rate harga hot air balloon ni..mungkin anda boleh cari di google..



Ingat x kami akan tidoq dalam gua? yeszaaa, memang dalam gua pun..tempat yang sangat menarik & owner yg sgt friendly. aku lupa apa nama gua tempat kami duduk ni..nanti aku tanya hubby & update semula kat sini **dasar pelupa..haha** biliknya bertingkat-tingkat..paling bawah ruang tamu, kecik & sempit sket sebab kami ada 4 org dewasa kan...tingkat kedua ada 2 katil single dimana bingkai katilnya telah ditarah daripada batu gua..tingkat ketiga ada satu katil king yang besar dan sangat selesa untuk kami 4 beranak...mak & abah mertua kat tingkat 2...then ada jugak balcony yang connected dgn ruang tamu..rasa macam duk banglow plak bertingkat2 pastu ada balcony ni..hahah..kebetulan masa kami menginap di situ x ramai orang, jadinya nampak macam kami ja yang ada..lagi la best, boleh buat suka hati..tapi xdak la suka hati tera mana sangat kan..x reti nak cerita panjang pasal hotel yang best ni, meh tengok gambar mesti terasa best jugak kan..hehe


Ruang tamu gua yang comel
Ada sofa bed untuk rehat-rehat sebelah heater


Pintu menuju ke toilet
Ruang tidur tingkat dua

Tangga untuk ke tingkat atas
Our super comfy bed..hehe
Adik sebok nak tiru kakak buat pis..haha
Balcony...meja tu tempat kami lepak sambil minum teh pekat piau..haha
View depan hotel
View di sebelah kanan hotel
View dari sebelah kiri hotel..
kedai souvenir pun banyak kat area2 hotel kami dan harga boleh tahan murah berbanding kedai di kawasan pekan...yang meniaga kat sini kebanyakannya orang2 veteran, dah tua2..depa sangat tertarik dengan budak2..banyak jugak la rezeki yang budak2 ni dapat..dapat gelang la, buah la, jajan la..kami pun tumpang la merasa apa anak2 dapat..bertuah mak bapak..haha

memandangkan masa smpai hari dah petang, makanya kami stay saja dalam gua..berehat & kumpul tenaga untuk jalan2 esok harinya..since mertua x dapat naik hot air balloon sebab keadaan cuaca berangin kuat, jadi tempat pertama yang kami tuju selepas breakfast adalah Goreme Open Air Museum..museum ini adalah museum terbuka yang terbesar di dunia..dikatakan dulu tiada kebebasan beragama jadi org dulu-dulu mengamalkan ajaran agama ini secara rahsia iaitu di dalam gua..kesemua tinggalan yang ada adalah tentang agama kristian..semua tempat yang dibuka untuk melawat adalah bekas gereja di dalam gua & segala tinggalannya....kami hanya melawat & melihat-lihat saja..hanya lebih mengkagumi seni bina & kekuatan orang zaman dulu utk hidup dalam gua..gelap kotttt..kalu aku dah fobia dah haa...nak masuk museum ni berbayar tau..x hengat berapa tapi oke la untuk ambil pengalaman & iktibar...


Minum teh sesubuh hari tengah sejuk gedik..haha

Irdina dah mula berhingus..sejuk sangat pagi2 hari..
Menanti matahari terbit dari ufuk timur...ceewwaahhhhh
Breakfast sedap!
Mak - Hubby - Irdina
Di Goreme Open Air Museum
The girls


Di tengah dataran Goreme open air museum
It's a breathtaking view!


Sister Love

Next kami ke pasabag valley..nak tengok batu cendawan..ada juga yang terbentuk macam bonggol unta..kesemua batuan ni terbentuk hasil daripada hakisan angin..berada di kawasan ni terasa seperti bukan di atas bumi...macam duk kat planet asing...sungguh indah ciptaan Allah kan.. =) kat sini ada tigaekor unta..tatau apa tujuannya tapi kami bergambaq ja la dengan dia, tu pun jauh2..ada jugak aiskrim turki dijual kat area souvenir tu..aku suh la hubby belikan untuk budak2 ni tapi x sedap mana ponnn...sedap lagi yang makan kat Itaweon, Korea dulu...hahaha



Kami




Setel ronda2 kat pasabag valley, kami ke kilang sutera...sekali lagi aku lupa nama kilang tu...tapi boleh refer rancangan Rasa Halal Turki yang di host oleh Heliza tu...depa penah mai kilang ni sebab tu kami pi jugak...mula2 takut nak masuk tapi balun ja masuk..free ja..boleh tengok cara pembuatan sutera bermula dari ulat kokon sampai jadi benang, pastu sampai jadi seketui karpet yang gebu gebas...rupanya benang sutera ppun ada gred kualitinya tersendiri..yang lagi high grade menghasilkan karpet sutera yang sangattttt lembuttttt...pastu pandai pulak dianyam/sulam ke bentuk macam2..gambar haiwan la, pemandangan la..harga?? mau tau laa...haha...aku cakap gak dekat hubby, kalau seratus dua teringin gak nak satu..memang idok la nokkk...verangan ja bole..paling murah pun ribu2 tau..telan ayaq lioq la dengaq...ahahah..


Irdina dan sarung ulat kokon..uncle yang bawak tour bagi sebagai kenangan..hehe
Sebakul ulat kokon
Seblah tu tempat nak memintal sarung kokon untuk dijadikan benang
Salah satu contoh design karpet sutera ribu riban...hahaha

Lepastu aku request nak ke underground city..tengok review orang macam menarik jugak..underground city yang terdekat dengan kami adalah Derinkuyu underground city...jauh jugak nak ke sana dari Goreme...rasanya lebih kurang 40km..GPS pulak bawak ikut jalan belakang mana entah..hampir separuh jalan aku dah ajak hubby patah balik tapi hubby kata alang2 baik teruskan juga...akhirnya sampai jugak ke Derinkuyu..tapi tempat dia macam agak krikkk kriikk kriikkk bagi aku...tak  nampak macam tempat pelancongan langsung. mungkin kami salah timing jgak kot, so patah balik ke hotel sebab x rasa ada menda menarik untuk diterokai. sebelum sampai hotel, kami singgah kedai runcit untuk tambah stock air & makanan..untuk anak-anak, hubby belikan stok susu yang banyak..depa kuat sungguh minum susu kat sini..sedap kot..haha

Hari ke-2, cuaca di pagi hari masih x elok & acara hot air balloon dibatalkan juga...memang sungguh xdak rezeki mertua nak naik sebab dua2 hari cuaca x elok...kalau semalam  pagi tu sekejap ja cuaca x elok, tapi hari ke-2 ni berterusan cuaca x elok sepanjang hari...kami pun x kemana sangat sebab next perjalanan pula ke Konya..Pit stop di tengah2 sebelum ke Pamukkale....hubby target nak sampai awal, kalau boleh sebelum malam, so kami kena gerak ke Konya awal, iaitu selepas breakfast..sambil2 tu singgah buat kali terakhir di pekan Goreme untuk beli fridge magnet & souvenir...hari-hari kami di Cappadocia berakhir si sini...sedih x dapat tengok hot air balloon, so re-tour ke Cappadocia is a must & ia akan masuk ke dalam wish list kami...semoga ada rezeki lagi di masa depan, InsyaAllah..hehe


Last posing sebelum check out..
Depan pintu bilik di tingkat 3..
Di celahan lorong gua..sejukkkk


Perjalanan seterusnya akan bersambung di part 3... =)

 
Images by Freepik