Tuesday, 19 August 2014

Maafkan ummi sayang...

Huuu...
kesian anak ummi Humaira ni..
Kamu bukan jenis yg kuat meragam, cuma di masa2 tertentu saja kamu buat perangai..
Malam2 kamu tidur nyenyak, cuma sebelum kamu betul2 lena, kamu sedikit menguji kesabaran ummi..
Maafkan ummi syg kerana marah2 kamu bila kamu buat perangai..
Ummi sayang anak2 ummi..
Ummi sayang Irdina.
Ummi sayang Humaira.

"Ya Allah, kurniakanlah setinggi-tinggi kesabaran kepadaku dalam menjaga dan mendidik anak-anakku"

Sunday, 17 August 2014

Alhamdulillah..welcoming my 2nd daughter :)

Salam dan Selamat Hari Raya :)

Aku di dalam mode berpantang so kurang terasa la raya kali ni sebab x dapat nak berjalan & melantak rendang kerang feveret aku..sobsobsob..tapi takpa, ada hikmahnya bersalin di bulan Ramadan ni kan..hehehe

Alhamdulillah selamat sudah melahirkan puteri kedua pada 19/7/2014 yang lalu, bersamaan 21 Ramadan 1435 secara normal! syukur sangat2 Allah dah makbulkan doa aku selama ni nak bersalin normal. merasa jugak kepayahan dan kesakitan tu..at least i know i'm a supermummy :) bersalin operet pun supermummy jugak tapi kepuasan tu x macam bersalin normal. i've experience both.hehehe..so, meet my 2nd princess few hours after born :)


Nur Iman Humaira bt Mohd Iqbal
19/7/2014
3.15 kg
55 cm

Sepatutnya due date 17/7/2014 tapi Humaira nak mengeram lama lagi dalam perut ummi makanya terlewat la dekat 2 hari...haha..masa dah cukup 40 minggu tu, neves jugak aku menunggu kut2 la ada tanda nak bersalin namun hampeh apa pun tarak..tapi perut makin kerap mengeras tambah2 bila baby bergerak..last check up dokter da cakap kalau x bersalin jugak sebelum 17/7, dokter suruh datang utk admit pada tarikh tu, tapi hubby nego mintak 18/7 sbb dia ada keja...nasib dokter oke & dia suh datang lepas bukak puasa..masa otw pi hospital neves kotttt...sampai makan kurma pun mampu 3 biji ja.

dokter plan nak cek bukaan dulu, kalo x bukak lagi nak induce. tapi alhamdulillah masa dokter cek dah almost 4 cm..lega aku tau, terus diarah masuk labour room..inilah hasilnya bersabar walaupun dah terlebih hari..tanda "brown spotting" & darah da turun start 17/7 tu tapi sebab x sakit aku buat xtau dulu..contraction ada tapi x regular dan x sakit pun, makanya memang x suspek dah terbukak 4 cm..Alhamdulillah dipermudahkan bukaan jalan.

Masuk labour room pukul 12.00 tgh malam, trus kena drip masuk ubat untuk bersalin. contraction makin regular tapi still boleh rilek2 gelak2 dengan hubby dulu..nurse x pueh hati trus dia lajukan sikit drip tu..hamek kau! hahaha..merasa la sakitnya tapi still bearable lagi..boleh senyum2 lagi la masa tu..pastu dokter pecahkan air ketuban pulak..lagi bertambah la sakit & kekerapan contraction tu! nurse offer pain killer, tapi aku xmo..eksen kan satu pain killer pun x amik.bajet mampu bertahan la tu..bila bagitau dah terasa macam baby semakin menurun & terasa mcm nak meneran, nurse cek bukaan jalan..baru 7 cm! macam dah lama menahan sakit tapi baru 7 cm ja?!! nurse bagitau contraction dah masuk quite strong phase..ada lagi super strong phase lepas nih untuk sampai 10 cm..redo ja la aku yang mendengarnya...huhuhu

Masa bukaan 7 cm tu, nurse cakap kepala baby still tinggi..ahhhh, sudahhhhh...nak jadi macam irdina dulu dah ka nii..dalam hati aku doa banyak2 xmau la end up dengan operet..biar normal jugak kali ni...Alhamdulillah, nurse sangat helpful. tolong kosongkan pundi kencing & guide aku untuk push dari bukaan 7 cm tu supaya kepala baby ikut turun setiap kali ada contraction..bayangkan dah start push dari bukaan 7 cm sampai la 10 cm..memang semput aku! meneran pun kadang betul kadang x betul..memang x perasan dah sakit contraction sbb duk fokus push bila contraction tu datang..bila dah 10 cm, dokter pun dah datang untuk sambut baby, serius aku rasa dah x mampu nak push..macam dah habis semua tenaga..finally, dokter offer untuk vaccuum..aku cakap bagi aku try for the last time..in between contraction tu hubby ada jugak bg kurma & air zamzam tapi sebab terlampau letih, x mampu jugak nak meneran panjang, so with vaccuum assist, maka keluarla Humaira dari perut aku pada pukul 3.25 pagi...Masya Allah...perasaan lega tu x mampu diucapkan dengan kata-kata! hilang segala sakit! Humaira diletakkan di atas perut aku. dapat rasa badan baby yang baru dilahirkan..kuat jugak suara si kecik ni nangeh.heee.its really a magical moment! dulu memang x merasa sbb operet full bius .huuu..hubby setia di sisi dr awal masuk labour room sampai la bersalin..terharu sat bila hubby bagi ciuman kasih sayang & terima kasih...weeee..;ove u syg!

baru ja nak berasa lega rilek skit, dokter dah start sesi jahit menjahit setelah selasai keluarkan uri semua! warghhhhhh...ini sangat horror! bayangkan masa sakit nak bersalin aku boleh tahan x amik sebarang pain killer, tapi kali ni aku sendiri mintak nak sedut gas etonoks tu..biarlah aku terasa seperti di awangan dari merasa sakit dijahit..nurse sampai tegur jangan sedut banyak2 sangat sebab nanti boleh muntah & pening..aku pun slow down bila dokter berhenti jahit sat..bila dah siap semua, nurse pun bagi baby untuk breastfeed. SubhanAllah..pandai sungguh Humaira latch on..bangga & happy sangat masa tu sebab semua doa dari mula mengandung sampai la melahirkan, semuanya dimakbulkan! Syukur sangat2.. :)

Hari ni hari ke 30 Humaira dan aku berpantang. dugaan wohh berpantang masa raya2 ni..tahan ja la tengok orang makan itu ini..pastu mengeram ja la kat rumah tunggu orang datang..hahaha..xpa2..lagi 15 hari kami habis berpantang boleh la ronggeng2 mak kiah ke mall..gian nak bejalan2 keluar rumah dah ni tau..lg 15 hari lagi aku kena mandi air daun dan bertungku. chaiyok2!! nanti kalu berkesempatan aku story kisah berpantang pulak eh..hehe..

Ceritera raya 2014 kami

kakak & adik

 Berkat dari doa dan belajar dr kesilapan masa anak sulung dulu, banyak perkara yg aku dah improve. Alhamdulillah, Humaira is fully breastfeed..start hari ke-3 dah start kena pam sebab aku dah mula kena bengkak susu..nak menangis masa tu sbb punya la sakit sampai tdoq pun kena sambil duduk..sekarang, dah nak penuh peti ais tokmi dgn susu Humaira..nasib la abah dia nak belikan mini freezer nanti..yes, my hubby sangat supportive bab2 breastfeed ni! kalau aku ter'mengeluh' or salah cakap masa susukan Humaira, mesti kena marah & ceramah..tadah telinga ja la mendengarnya..for him, i cannot say any negative thing about breastfeeding..In Shaa Allah, semoga rezeki Humaira ni berterusan sampai dia berumur 2 tahun :)

naahhh, ni Humaira dah nak cukup sebulan..hehe

si dembom ummi,,heheh

sleeping save & sound :)

 
Images by Freepik