Wednesday, 3 February 2016

Europe Trip May 2015 - The Journey Begin

Pheww...nak dekat setahun baru nak up story Europe trip tahun lepas?? hahaha..nak buat macam mana, bizi memanjang..tapi kali ni aku akan cuba untuk habiskan keseluruhan part2 travel ni..takut jadi cam entry pi korea dulu..smpai part berapa entah pastu terus stop...hahahah..terukkkk!! oke, let's start the journey story.. =)

Since Dec 2014 dah jelajah UK secara backpackers berdua, kesiankan anak2 kena tinggal, hubby tanpa sengaja skodeng2 tiket flight..dan kebetulan masa survey tu, x silap dalam bulan 2 ada promo dari etihad airways. since bagi hubby harganya berpatutan, terus hubby ambil tiket KUL - CDG (Paris). Total harga tiket kami 4 beranak around RM7k++. kali ni memang amik return tiket Paris sebab nak tour europe jugak..xkan asek2 pusing UK saja kan...tapi of kos la akan bawak budak2 ni ke london jugak nanti..

kami memang backpackers saja kali ni..x ambil travel agent langsung sebab kami memang selesa dengan itinerary percutian sendiri.flexibel dan boleh ubah suka hati...europe memang sangat sesuai untuk backpackers..tambah ada buadak2, lagi la nak kena sesuaikan dengan masa & mood depa...kalau dengan agent ni rasanya kelam kabut sikit...sebulan dua sebelum travel, kami dah survey & booking sesiap penginapan dan kereta sewa. masa ni itinerary pun dah kena ada dan dah tau nak pusing ikut route mana...semua ni aku serahkan dekat hubby sebab dia terer skit bab2 planning ni..

selain penginapan & kereta sewa, entrance tiket ke tempat2 yang kami nak pi pun dah beli siap2..penting ya ni untuk dapat extra diskaun. untuk ke london nanti kami akan naik keretapi eurostar..tiket eurostar ni pun kena beli awal2 ya..sila survey dulu harga tiket di website eurostar untuk mendapatkan harga yang paling berpatutan dan sesuai dengan bajet...lepas tu baru plan bila masa yg sesuai untuk ke london. kami yang berbajet ciput ni kena la cari harga yang paling murah..lagi satu, pastikan tiket yg dibeli tu ada flexibility untuk tukar time..ada sebabnya,,,nanti aku cerita..total return tiket keretapi london-paris ni dalam RM700++...asalnya plan nak drive ja terus ke london tapi nampak gaya macam leceh pulak nak bawak keluar kereta sewa dari paris ke london..nak kena naik kapal bagai..so yang terbaik adalah dengan menaiki kereta api...tu untuk dewasa saja ya...kanak2 bawah 4 tahun free..=)

persedian nak ke europe kali ni x banyak sangat sebab bukan musim sejuk..di musim bunga ni pun sejuk jugak tapi pakai sweater saja pun dah oke..hubby lagi sempoi, pakai selipar selamba ja..orang lain semua paling kurang sneakers, ni dia pakai selipar cam kat malaysia...x stail langsung! hahahahah..untuk anak2, kami bawa ubat sesiap dari sini...segala jenis stok ubat tok nenek bawak sebagai spare..selebihnya berserah dan tawakal semoga kami dan anak2 sihat saja..

oke la, sambung next part ya untuk cerita dah smpai di europe nanti...hehehhe..panjang2 sangat kang penat nak menulis dan penat pulak orang nak membaca..hehe



Paris May 2015




Tuesday, 2 February 2016

My iman humaira

 Selalu anak kedua jarang enterprem kat blog mak2 khenn...masa anak sulung dulu kemain semua benda nak update...inilah nasib anak kedua...hahahahha..kesian2





Kali ni meh nak crita pasal si ushuk iman ummi ni...alhamdulillah still fully bf walaupun stok pam hari ni adalah untuk hari esok...tapi iman x banyak songeh, dia minum ja mana yg ada..abah kata dulu duk gaduh sgt irdina tu anak abah, sikit2 nak abah...sekarang dapat dah sorang anak ummi...melekat macam gam..hahahaha...manja kemainnnn...sampai ummi nak buat kerja pun susah..asek nak berdukung ja...layan ja la anak manja yg sorg nih..heheh


Akal makin banyak sejak dua menjak nih...semua nak buat sendiri..makannak suap sendiri, minum pun nak minum dlm cawan sendiri, xmo orang pegangkan..mandi pun kalo boleh nak mandi sendiri..kadang nak marah sebab berteraboq abih semua tapi nak tergelak pun ada tengok akal dia tu...

Berjalan lambat skit dari kakak dulu...iman dapat kaki masa umur 1 tahun 2 bulan rasanya...sekarang xyah cakap la..berlari ke sana sini..jenuh nak ligan especially kalu kat mall...kalau lepas mandi pun sama..lari bogel2 keliling rumah dulu baru nak pkai pampers suma...aiyoyo..malu la adik oiii...

Since dia ada kakak,semua yg dibuatnya tiru dari kakak..kadang memang lawak...hahahaha..mulut makin petah sekarang..dah pandai cakap dalam bentuk ayat pendek yg orang boleh paham...mengadu kat ummi/abah/tokmi kata orang buat dia pun da pandai...jangan buat main la ngn budak ni..hahahha...ada sekali tu dia main dengan abah, pastu tetiba nangis...bila tanya kenapa, iman kata "abah bit adik"  [translation = abah cubit adik] ada la campoq lagi patah2 perkataan jerman dia tu tapi so far dah banyak perkataan yang makin jelas & kita paham..



Baru2 ni dah pandai merajuk emo dengan ummi..mana belajaq entah..kemain ngamok dia tu. Ummi pujuk pun dia duk buat akal lagi..sekali ummi buat xtau, baru tau nak mai nyendeng balik ngan ummi...hakhakhak..amik obatttt dah nak merajuk sangat..

Iman ni jenis lembut sikit orangnya..dari gayanya nampak macam mudah di ajar skit berbanding kakak..kakak tu banyak ikut abah...keras & cerewet sikit..hanya abah dia saja terer nak handle perangai kakak..katanya dah perangai lebih kurang  sama so memasing memahami la tu...heh..apa laaa

Berdua ni memang suka gaduh..dah memang adat adik beradik kalau x bergaduh tu x sah...sat kakak buat adik..adik pulak bila x puas hati pi gigit, x pun tarik trambut kakak..tu yg buat kakak nak belasah dia lagi tu...haihhhh

2 orang anak, 2 jenis perangai..tu belum campoq perangai abah depa lagi..penin jugak ummi kadang2..yg tu nak yg macam ni, yg ni nak macam tu...isk2..sabaq ja la nak handle semuanya...dannn..semua kerja kena jadi multitasking...kata supermom! Hoho..

Oke lah, supermom GTG...ada masa, ada mood, nanti ada la update lagi..hahaha
 
Images by Freepik