Monday, 25 March 2013

xdak kerja la..huuu

haishhh...

aku tgk kat opis ni kemain semua org bz testing la, buat WI la, meeting la dll...aku rasa macam aku sorg ja yg xdak kerja.hahahah..heaven tu memang la tapi aku kan jenis yg x bleh kalo xdak kerja **ceeewwaaahhhhh**, jadi aku rasa sangat bosannnnn!!  sebenarnya boleh ja kalau nak study apa yg patut tp x terbukak la pulak bahan2 bacaan tu.hahah.duk surfing sampai lebam.haih, bila nak jadi expert ni?!!haiyohhhh

nasib baik masa singgah alamanda td sempat rembat pa&ma..hoho..x berniat pon nak beli tapi ada ternampak mcm ada freebies, tu yg terus p skodeng.ahaha...dapat la softener comfort ultra pure trial pack.bole testing basuh bju irdina mlm ni.hahaha **ketaq pala sungguh!** lg pulak bekenan dgn topik kali ni pasal berpantang secara caesarean...mmg kena sgt la dgn aku..dulu masa aku pantang, lgsg xdak ilmu tentang ni sbb duk bajet beranak normal..oleh itu, artikel ni sgt bagus utk rujukan masa depan..kita hanya merancang nak bersalin secara normal atau apa sekalipun namun Allah yg menentukan segalanya..pa&ma mmg bnyk sgt membantu. tapi semenjak irdina makin besar ni aku da jarang beli sebab xdak masa nak baca.lagi pulak dia suka duk koyak majalah aku! huwaaaaaa! alternatifnya sekrang, mari membaca majalah di ofis sementara bos xdak!haha

Saturday, 23 March 2013

earth hour

hai hai...

sambut x earth hour td? kami pkul 900 baru teringat hari ni earth hour tu..itu pun lpas terbukak tv3 tgk berita.heh...cecepat bagitau hubby suh tutup lampu semua. si kecik ni bila da gelap melilau2 la dia taktau ke mana..last2 skali abah ajak masuk tdoq...x brp menet lepas tu aku bukak lampu sbb rimas gelap2 sensorg kat dpan..dua beranak tu da masuk bilik..**ceit, ckp la takot** haha..

lega ummi abah bg irdina tdoq malam ni. bole ummi sambung mengemas rumah yg bagai tongkang ni..sebbek timbunan baju gunung jerai dah landai selamat masuk almari..haha..ni suma gara2 maksu irdina nak mai jaga dia sat minggu dpan sbb pengasuh mntak cuti 2 hari..so, better aku kemas rumah daripada di repot ke tokmi kata rumah x kemas.haha..

oke la, malas nak membebel pnjg2..da mengantuk tapi bnyak yg belum setel.mandi pon belum lagi.malashnyewwww!!huhuhu

p/s: blogget apps dah makin user friendly.nak update thru phone pon dah makin bes.hehehehhe

Friday, 22 March 2013

kak long kawasan. hahah!

pejam celik pejam celik dah 1 thn 5 bulan da nur irdina nazihah sayang ummi ni...cepatnya masa berlalu..rasa mcm baru ja mengandung, bersalin dan berpantang.huuuuiiii, kenangan sungguh...

sejak dari umur dia 10 bulan, kami da ambil balik irdina utk duduk dgn kami. itu pun jenuh gak tokmi nak lepaskan..mula kata 6 bulan da bole amik pastu delay...pastu delay lagi sampai la 10 bulan...ya la, mana larat nak ulang alik tetiap minggu pastu nak menahan rindu kat syg ummi tu lagi..huuu..ummi pn nak jaga dia jugak..alhamdulillah dpt pengasuh yg dekat dan baik. yg boleh jaga  makan pakai anak ummi ni sementara ummi kuaq p kerja...semenjak duduk dgn pengasuh ni irdina nampak macam dah pandai berdikari, pandai bawak diri, pandai berkawan dll..pendek kata nampak macam budak besar la...kenapa ummi kata macam tu?meh nak cerita:

1. sejak duduk dgn ibu (pengasuh) masa dia umur 10 bulan, irdina terus pandai pegang botol sendiri.masa duk ngn tokmi langsung xmo pegang sendiri sampai tokmi risau...sekarang dah boleh pegang dgn jayanya lagi expert..haha

2. sebelum ni irdina tidoq dlm buai di siang hari. semenjak datang sorang baby baru, da kena turun pangkat tidoq kat bawah.hahaha..syian anak ummi ni. hari tu tergerak hati ummi nak tnya ibu cmna nak bg dia tdoq kat bawah..ibu kata senang ja.bagi susu, letak atas bantal pastu nanti dia tutup muka dgn bear dan tidoq..wowww, ummi is sooo amaze. patut la kalo masuk buai di siang hari dia mcm susah nak tdoq.hehehe..hjg mggu ni ummi boleh try test.hehehe

3. sekarang irdina dah makin faham apa ummi & abah cakap..sukanyaaa ummi anak ummi da makin pandai...ummi sgt amaze dgn irdina sekarang.bila suruh duduk, pandai mai duduk dkat ummi..bila suruh amikkan barang, pandai dia amikkan barang tu..siap  dah boleh tolong ummi kemas katil lagi haa..tapi besa la budak kecik lagi. bukan semua arahan kita dia nak buat tapi bila ada perkembangan positif macam ni ummi is soooo happy!

4. dah pandai nak menyonteng dah haaa...pantang dpt pensel @ pen, sofa ummi pon jadi la tempat dia berkarya.nasib dia x attack dinding.kalu x lagi naya.huhuh.salunya ummi bagi kertas kosong utk dia menyonteng dan dia sangat sukaaaa!

5. antara ABC dan alif baa taa, irdina lagi suka alif baa taa..tambah2 yg versi arab...ulang la sepluh juta kali kat youtube tu, langsung dia x bosan. kadang ummi terfikir bagus jugak kalo kita ajaq anak bahasa arab selain bahasa inggeris..irdina memang sangat berminat..setakat ni kalau ummi acah "ankaboot" (labah-labah), irdina paham pastu kelam kabut lari sebab dia takot "ankaboot". serius comel! hakhak....selain tu kalau sebut "dhifdaq" (katak), irdina mesti kata "aakkk" ( x dak) sebab dia x nampak ada katak.hahaha..comellllll!!! lepas ni nak ajaq dia "samakah" (ikan), "usfur" ( burung) dll...nak bagi dia biasa dgn bahasa arab memandangkan dia berminat..heee...

seronok sangat dengan pe'el budak nak besar ni..sangat kelakar! sampai abah pon x sampai hati nak bagi irdina adik lagi walaupun gaya irdina da macam kak long kawasan.hahah..ummi doakan anak ummi membesar dengan pintar, dikurniakan kesihatan yg baik dan menjadi anak yg solehah & cemerlang dunia akhirat!

Monday, 18 March 2013

adik irdina??!

sepatutnya due period hari sabtu tapi still x period lagi..aku dah gegelabah suruh hubby beli pregnancy test kit kengkonon bajet pregnant..dalam hati da seronok2 kalo betul pregnant sebab semenjak dua menjak perasaan teringin nak mengandung tu melonjak2..haha..**gedikss** tapi ada jugak perasaan macam x ready nak tambah anak..takut x boleh nak handle..**gedik bertambah2..haha** hubby xmo belikan pon pregnancy test kit tu sbb dia kata kalo aku betul pregnant nanti terus muntah2..nampak sangat dia fobia aku morning sickness cm dulu.haha...i have a few separate conversation with mum & hubby on this matter..

masa sembang2 dgn mak:

aku: alamak, kami x period lagi ni..patutnya sabtu dah period....huuuu

mak: pernah ka lewat camni? kalau nak bagi irdina adik pun tunggu la dia 3 tahun..ni baru setahun lebih..tokmi tengok kecik lagi dia...kesian dia kalau dapat adik. nnti kurang kasih sayang..bla..bla..bla..bla...hampa pi la jalan2 puas2 dulu...nnti da ada anak kecik susah pulak nak berjalan2..

heh, kemain mak aku punya bebelan...sayang betui kat cucu yg sorang tu..haha..


sembang2 dengan hubby:

aku: huuuu, x period lagi ni..cemana kalau termengandung?huhuhuhuh

hubby: tunggu dulu lagi 2 3 hari baru test. kalau positive tu xpa la..terima ja la rezeki Allah nak bagi..tapi kalau boleh bila dia dah ada adik abg nak kita pindah balik penang..xmau la duk kat sini..kat sini ummi ngan abah dua2 bizi. takut irdina & adik dia terabai.kesian kecik2 ni terabai. kalau duk kampung ada la jugak tokmi/ opah yg tolong jaga dgn penuh kasih sayang..bla bla bla.....

heh, puloksss...cenggitu kekdahnya..bila ckp pasai nak pindah balik penang ni ja aku jadi stress pulak..ingat senang nak mintak pindah?!!huhuhuhuh..

bila cerita kat hubby pasal kata2 tokmi, membuatkan hubby berfikir panjang..**bole la pulak terpengaruh kan** then hubby decide to plan for adik irdina next year..cehh, kalau tau x cerita....ahahha..tapi aku x kesah sbb ada betul jugak kata2 mak aku..mak suruh enjoice dulu bertiga..pi jalan2 sana sini. nnti bila dah ada anak kecik susah pulak nak berjalan2...hehehe..okeh tokmi, ummi will take your advice & will planning for my tiny family gateway as much as possible. will enjoice the every moment! hoyeahhhhhh...

sekarang, semua sembang2 di atas boleh diabaikan sebab aku dah period.hahahahah...tokmi & hubby mesti lega sebab irdina akan masih solo lagi buat masa ni...memang cucu kesyangan tokmi & anak kesayangan abah ni...untung la irdina.heheh..


Tuesday, 12 March 2013

memasak untuk yg tersayang

helloo worlds!!!


cheewahhhhh...kemain.haha...i'm still quite busy **kengkononya** but manage to find sometime to write something here.so, kali ni meh nak cerita pasal masak memasak. ahaaaa, satu family aku tau aku ni paling x reti memasak. ya, aku sedaq diri akulah org yg paling loser dlm bab masak memasak.haha.
mak, abah & adik aku suma superb masak memasak! especially mak & abah. perghhhh, sedap sehingga menjilat jari! adik aku so so la...terer skit la dari aku. HAHA

entah cemana mai mana mood aku hari tu entah, tetiba teringin nak masak nasik tomato untuk irdina & hubby..surf punya surf resepi akhirnya dapat la dari satu blog. simple & nampak mcm sedap..so apa lagi, roger hubby kata malam ni aku nak masak. tengah hari tu seblum amik irdina, sempat aku singgah alamanda cari barang..semangat x??!!hohoho

malam tu keletung keletang la aku kat dapur...si irdina macam biasa. pantang tengok aku kat dapur, dia pon mula la mengada2 nak itu, nak ini, nak suruh dukung la.kengkonon nak tolong ummi masak..tolong la sangat kan si kecik tu.heh....menjerit la aku ke abahnyew suh amik irdina, jadi aku bole memasak dengan tenangnya..hohohoh...tung tang tung tang siap la aku punya nasi tomatoto & aym masak pedas..x berani nak buat aym masak merah buh tomato banyak2 sebab hubby jenis makan pedas2...tapi nasik aku telebih air..hukhuk.maklumla, 1st time memasak masakan yg kompleks sket nih.huhuh..kemain tepon mak mintak tips nak bg nasik x lembik..dalam hati riso jugak hubby xmo makan sebab salah satu kepantangan dia adalah nasik lembik.huuuuuuu...doa & tawakal je la aku..mak kata memang nasik tu nampak lembik benyai sbb ada butter, nanti da sejuk dia terlerai la jadi sebutir2...fuh, masa kaut buh dlm pinggan utk hubby kemain aku kipas2 bagi sejuk. nak bagi terlerai sebutir2..haha..gigih beno..alhamdulillah, hubby makan bole tahan la. dapat kpi 2.9/5 dari hubby.hahahahha...jadi la kannnnn....irdina? heh..makan dengan cara dia la..

pastu, hubby request lagi nasik tomatoto utk weekend lepas..aku pon oke saja sbb bahan2 semua dah ada..kali ni air nasik aku sukat betul2..fuh alhamdulillah, semua menjadi...hubby pon mkn bnyk! ada satu perasaan happy yg x dpt nak digambarkan bila suami makan banyak makanan yg kita masak!! dah lama x rasa mcm tu sbb seblum ni asek mkn kedai..xpon beli tomyam bgkus, aku just masak nasik & gorang teloq ja.hahahah..mmg loser abeh la. so, aku berazam nak belajar memasak lagi utk suami & anak yg tersayang...tapiiii....**ada jugak tapi, isk3** kena tengok mood jugak.haha..kalau tgh mood malas tu jawabnya kedai le jugak.hahahahaha



portion org diet.haha

 
Images by Freepik