Wednesday, 12 February 2014

sembang tengah hari

hehehe...

happy cek sebab hubby ada kat sini 2 hari..2 hari ni pi ofis sama-sama.weeee..tapi malam ni hubby dah nak balik penang.sedey sikit di situuu..tapi xpa, jumaat ni hubby mai balik.hoho

lunch 2 hari ni pon lunch sama-sama even ada lunch yg dah disediakan di ILSAS..masing-masing nak luangkan kualiti masa bersama-sama..it was a very good time we had together =) balik keja pon sama-sama..suka sangattttt!!terasa normal kembali buat seketika..heeee

okeh, back to the main topic.

alkisahnya, masa nak bayar parking di alamanda tadi ada sepasang couple depan kami..kemain manja-manja gitteewwww, lalu mengingatkan aku time zaman kami laki bini ni couple dulu...hahahha..lepas couple tu blah, aku cakap kat hubby:

aku : mmmmm..mmmmm...manjanya couple tadi..x kawen lagi kemain haaa..sok ni dah kawen, nak pegang bini camtu pon susah..**cakap sambil jeling-jeling kat hubby**

hubby: **gelak sambil jeling manja balik kat aku sambil tangan nak bayar parking autopay** ehehehe...nak buat macam mana, dah kawen bila nak pegang ja kena short letrik..camna nak manja-manja lagu tu...

aku: ellleeehhhhhh...alasannnnnnnn

hubby: betui laaaa....tebalik pulak kita ni..patutnya dulu time couple tu yang kalu pegang kena short letrik, ni dah kawen pulak jadi camtu..hahahhahaha

heh, ada saja jawapan laki aku nih..rasa lawak pun ada..hahahahhahah...

tapi kadang, ada logiknya jugak.we had build up our own theory.. =) bila dah kawen ni, hidup penuh dengan aktiviti..bila balik keja penat, maka badan pun mula mengeluarkan cas negatif ..selalu bila aku nak pegang hubby mesti sakit cam kena short letrik tu..kadang hubby pun jadi camtu jugak..**ni teori pandai2 kami ja tau..haha**tapi x selalu laa...cuma time penat melampau ja jadi lagu tuu..hohohohoh

tapi dah kawen ni, buat apa nak tunjuk manja lebih depan public..kat rumah malam jumaat kan dah terlebih-lebih manja..hahahahha..tambah pulak dah beranak pinak.kena la jaga kelakuan sikit depan anak-anak kan...kadang, bukanlah nak bangga time couple dulu kami bermanja-manja bagai..cuma masing-masing sedang berada si zaman jahiliyah di mana terlalu mengikut perasaan dan pengisian ilmu agama tu sangat-sangat kurang..Alhamdulillah, lepas dah halal ni kami diberi hidayah sikit demi sedikit dan cuba untuk perbaiki diri menjadi hambaNya yang lebih baik. =) dan semoga kalian juga begitu..

sekian cerita sembang tengah hari antara laki bini..rasa macam kelakar tapi bila terkenang zaman seblum kawen membuatkan aku banyak berfikir..makanya, terjadi lah entry ni yang mulanya aku rasa lawak tapi ada pengajaran disebaliknya untuk difikirkan bersama.hehe..

wassalam

Monday, 10 February 2014

unexpected journey

Plan asal hujung minggu ni nak ronda2 jalan TAR dengan mak dan adik, sekali dapat panggilan telefon dari kampung yang tok sedara meninggal..makanya, kami pun bergegas balik kampung pagi2 hari sabtu tadi...this is sooooo unexpected and part of me is excitedddd...ya la, since my heart is no longer here, dapat balik kampung even 2 hari 1 malam pun dah cukup bermakna.hehe

me is sooo happy to meet hubby again walaupun malam ni nak pi amik dia kat airport pulak..x sabaq ooo nak jumpa hubby nak manja2..hahahahahah..irdina pon hepi jugak jumpa abah..malam2 tidoq pon bekepit dengan abah dia..maklumla, sebelum ni duk besa bekepit, pastu tetiba xdak.syiannnn anak ummi ni..

happy...3 of us :)

i'm looking forward for this week & next week activities! hubby datang malam ni dan akan balik penang malam rabu. then, jumaat malam InsyaAllah datang balik dengan tokabah sebab next weekend cousin aku kawen kat shah alam..dan mungkin ramai sedara nak datang rumah aku jugakk..weeeee =) me is soo like meriah2 ni..xdak la sunyi sangat rasa..lepas tu,next weekend, hubby akan datang lagi untuk temankan aku checkup n tengok adik baby! heee. aku memang dah cakap kalu checkup even dekat hospital nanti, aku xmo pi sensorang...nak jugak dia temankan sbb masa irdina dulu memang dia fully temankan aku kemana2 saja checkup...dan hubby pun berfikiran sama macam aku.heeeee..me is soo love u sayang! mmuuahhh :)

checkup kali ni InsyaAllah boleh nampak jantina adik baby. so, bole la ummi ronggeng2 pi expo baby lagi dengan aunty dory hujung bulan ni. hohohohoho




Friday, 7 February 2014

i wishhhh.....

oh, how i wish my hubby was here...

heh, x abih2 lagi nak mengeluh kan...kata dah terima kenyataannnnn..haiyoh, mungkin sebab masih baru so x berapa nak ready lagi.bole gittewww??haha

kebetulan pagi tadi masa nak pi keja, dah perasan tayar belah driver tu macam kempis sikit tapi rasa macam boleh lenjan lagi..baru keluar x sampai 100 m dari rumah, dengar bunyi "bap bap bap"..gaya bunyi macam dah flat dah tayar tu. terus brenti tepi.tengok2 memang dah flat.huuuu.ni kalo aku lenjan jugak mau pecah terus...mau x mau terpaksa la patah balik..

me is blurrr...x tau nak buat apa sebab tayar flat..masa ni la aku rasa sangat2 memerlukan hubby..dulu masa hubby ada kat sini, langsung x risau..terus kol saja, satgi hubby sampai setelkan semua.hohoho. kali ni, kelam kabut kol hubby mengadu **sebbek x nangeh..haha**, hubby suruh tangkap gambar tunjuk camna  keadaan tayar..dia pun tengok agak flat jugak then terus decide nak datang SK petang ni...




tapi memandangkan dia dah booking tiket flight untuk mai sini malam isnin depan, aku rasa alang2 sangat kalau dia nak mai petang ni n balik petang ahad..isnin tu nak terbang balik ke sini sbb ada kursus kat uniten.haihhhh...nampaknya aku kena berdikari lebih dari biasa lagi..hubby kata kalau pam sikit tayar tu dah boleh bawak pi kedai tayar..makanya, pergilah meminjam pam kat jiran depan rumah.lenguh kaki jugak aku mengepam smpai agak2 kembung skit, baru berani nak bawak jalan g kedai tayar.

Alhamdulillah, sampai jugak la aku bawak ke kedai tayar untuk tampung tayar..rupanya lubang tu halusssss sangat. jenuh budak kedai tu cari. sebbek kena 5 hengget ja.sebbek murah..
hahahahha..maklumla, xtau rate tampung tayar sbb sebelum ni semua ni keja hubby..aku ni tau  naik keta bawak pi keja ja..heheheh



Kadang2 rasa dugaan betul bila PJJ ni..semua kena hadap sorang2..sekarang baru aku sedar betapa aku memerlukan hubby di sisi..huuu..bersabarlah wahai hati..i still have irdina n baby in my tummy yang temankan aku disini..x ketinggalan jugak mak aku yg tersayang..hehe..how i love them all sooo much!

Sometimes, being far could make us closer. x kisah la dengan orang yang kita berjauhan dan juga yang berada di sekeliling kita =)

Wednesday, 5 February 2014

berdikari

assalamualaikum....

it's been quite a long time i'm not writing here..huhuh...as usual kalau mengandung dan ditambah pulak dengan sicknes2  bagai tu memang mood aku kelaut...bila ada update tu maknanya mood baru kelangit sket lepastu kelaut balik..hahaha..

hello february! 2nd month in 2014..mulai bulan ini, aku kena berdikari lebih dari biasa..yeszzaaaa, me now PJJ with my hubby...sobs sobs sobs =( semua ini terjadi gara-gara tiba-tiba hubby dapat kelulusan untuk berpindah ke TNB Nibong Tebal bulan lepas..i never know he applied for that..memang dia pun xdak cerita sebab katanya kalau cerita kat aku memang xkan dapat punya..sebab tu dia buat diam saja...sampai atiiii..dah la dapat tau time tengah mabuk haritu, dengan emosi x stabilnya maka menagis2lah akuuu kat dia...uuuuuuuuu...ingat sesenang ka aku nak mintak pindah balik penang cam dia! huuuuuuu

but, thinking from the positive side, mungkin ada hikmah disebalik semua ini. apa yang Allah dah tetapkan untuk yg terjadi sekarang adalah yang terbaik untuk kami sekeluarga sekarang dan mungkin akan ada yang lebih baik untuk masa depan..mana tau, dengan izin Allah aku dapat pindah ke penang sebelum aku deliver :) .. tapi, yang aku perasan, Allah mudahkan urusan aku untuk mintak bertukar. bila bagitau manager & AGM, boss2 aku ni x kesah kalau aku mintak pindah...bila bersemuka dengan GM untuk mintak sain borang pertukaran, Alhamdulillah diluluskan dengan syarat ada pengganti..dan x sampai seminggu, ada dah yang contact aku untuk gantikan tempat aku di sini...sekarang, hanya menanti panggilan dari HR penang kalau ada kekosongan..harap kalian semua yang terbaca doakan aku cepat2 dapat pindah ya...

x sanggup rasanya berjauhan dengan hubby..dari awal menikah dulu, tak pernah berpisah lama macam ni. dulu, kalau hubby outstation pun dia akan berusaha ulang alik sebab kesian nak tinggal wife kesayangan ni sensorang kat rumah..ceeewaahhhhh! haha...pendek kata, aku memang jenis yang terlalu bergantung pada hubby walaupun sebenarnya aku ni oke ja kalau nak berdikari sensorang pun..apapun, sekarang aku kena lebih berdikari sbb kami hanya akan berjumpa hujung minggu saja. hunjung minggu ja la yang bole nak manja2 ponnnn..hukhuk..

huwaaaaaaa....x sangka aku pon kena berPJJ!!!!! =(( =(( =((

memandangkan aku sedang mengandung, semua orang risaukan aku bila hubby dapat pindah ni..nasib baik la mak aku ada dan sehat lagi..sekarang, mak yang temankan aku dan irdina kat rumah ni. nanti bila mak balik kampung, adik aku pulak akan temankan..nasib baik jugaklah dia tengah praktikal skrg..so, boleh la ulang alik walaupun jauh sket...see, perancangan Allah adalah yang terbaik..disaat hubby dapat pindah, tapi aku masih bernasib baik ada yang akan temankan...dan aku akan sentiasa berfikir positif sampai kami sekeluarga dapat bersatu semula macam dulu.. =) mungkin rezeki anak kedua ni aku akan dapat berpindah dalam masa terdekat..siapa tahu kan? again, being positive is the key :)

dan hari ini, aku dah dapat terima kenyataan yang kami telah berjauhan untuk sementara. cuma jasad, bukan kasih sayang..our love will never fade to each other, InsyaAllah, instead it will grow more and more... ("*")

dan kemarin dulu jugak, pecah rekod aku drive selama 9 jam dari parit buntaq ke seri kembangan....jem huiiiiii nak mampuih kat heway..ramai sungguh umat manusia balik cuti raya cina ni..mana x balik kan, da cuti panjang..tambah2 yang keja kat wilayah cam aku ni..dapat cuti hari wilayah.hehe..seronok dapat balik kampung lama2..tenang hati pikiran dan badan..hilang abeh suma mabuk2 aku..sekarang dah masuk fasa start lalu makan untuk menggemokkan diri dan fasa happy pregnancy..weeeee! perut pun dah makin nampak..me sooo happy! irdina pon dah pandai cium2 perut ummi sayang adik baby..ummi harap irdina dapat jadi kakak yang baik dan sayangkan adik2 nanti...ummi is sooo in love with both anak2 ummi ni =)

oke lah, sekian saja coretan kali ni..bila mood makin meningkat ni mungkin akan rajin la jugak kotttt aku nak bercerita di sini..heee...

babai for now =)





 
Images by Freepik