Thursday, 27 September 2012

October is coming =)

Oktober tahun lepas memang sangat2 dinantikan iaitu kelahiran Nur Irdina Nazihah dan tahun 2012 adalah ulang tahun Irdina yg 1..ummi is soooo excaited! aku dah mula buat plan sikit2 based on some guideline dari babycenter & google. basically, we should have this in our plan:

1. Budget
2. Time
3. Guest list
4. Theme
5. What to be served?
6. Goodies bag/ door gift **
7. Birthday Cake

**ikut suka nak bagi ke x..hehe

ni antara yang aku jumpa di internet la. masalahnya sekarang adalah tempat. plan A aku nak buat di McD. after survey2 kat website McD, it's quite limited. no outside food, only for 1 hour 30 minutes & etc on the T&C. kami macam malas nak buat kat rumah sebab nak mengemas rumah after party itu adalah sangat meletihkan. tapi kalau xdak choice sangat, nampak gaya kena import maksu Irdina le ni.hahah. so, plan B adalah di rumah..which mean i need to import her maksu early untuk proses mengemas rumah sebelum majlis. maksu oke kannnn??haha..nnti aku belanja hang tau. :p

anyway, this is my only plan. x discuss betul2 lagi dengan abah irdina. kena propose awai2 ni.takut lambat2 nnti proposal ditolak..x ke sedih ummi irdina nih.hahah..


Wednesday, 26 September 2012

nak renovate la!

it's time to renovate my kitchen!

1st time masa masuk rumah tu, impression aku pada dapur tu adalah WOW! full set kitchen cabinet atas bawah, siap dengan build in dapur masak lagi. sungguh menjimatkan kami yang baru kahwin ni dari nak pening2 kepala memikirkan nak beli dapur dan kabinet bagai dengan sewa RM600 sebulan. sangat berbaloi!  and now, the house is officially mine. Alhamdulillah. 

dan, aku dah semakin muak dengan kabinet dapur tu..dah semakin mereput & aku berjaya menjadi penternak lipas agresif.haha..mana x agresif kalau kita tengah masak pun lipas tu boleh keluar & lalu depan aku selambe rock dia ja..aku cucuh montot dia dengan fire starter baru tegedik2 lari. soooo sakit hati! mulanya xmo guna racun serangga sebab memikirkan ada irdina. pesticide is not good for baby, but since irdina bercuti ke kampung, abahnya pun dengan gigih sembur Baygone (lipas) dalam kabinet tu. esoknya, bergelimpangan la segala keturunan tok nenek lipas tu atas lantai. manyak siokkk ooo aku **tapi geli**. rasa macam dendam terbalas dengan kematian keturunan lipas tu.haha...x hingin aku nak snap gambar setelah aku kumpul lipas2 tu dan tempek kat sini. konfem kome nak muntah.

keadaan dapur sekarang..sooo semak! x lalu aku nak simpan dlm  kabinet bawah mahupun atas kerna semuanya ada bau lipas!

dan, aku pun bising2 kat hubby nak tukar kabinet. sebenarnya, dari dulu lagi aku dah bising2 tapi memandangkan bajet xdak terpaksa relaks dulu. sekarang dah rasa agak2 macam mampu sikit tu yang hubby approve permintaan aku dengan syarat kalau nak tukar, tukar terus yg stainless steel punya.senang.lipas x mampu nak menyelinap masuk, x mereput dan tahan karat..

hah, lega aku! eksaited nak p survey kabinet baru. maka, minggu ni aku isytiharkan minggu survey kabinet!hoho...sukaaa sukaaa!! ada tempat yang kami jumpa jual harga kilang tapi kena tunjuk contoh design yg kita nak..ada certain jugak yg ada showroom.macam tu lagi senang kita nak decide. apa2 pun, kami masih dalam survey mode. kalau rajin, aku akan update progress.**kalau rajin okee** abeh malas nanti aku tunjuk yang dah siap **InsyaAllah**.

hehe 

me too want Storksak!

i was introduced to Storksak when i read Dr. Halina's entry in her blog here and then terus gedik2 google pasal DIAPER BAG tu..ya, itu adalah diaper bag. ingatkan handbag brand apa la mulanya tu kan..hahaha. teras jatuh chenta haa kau dengan Storksak! so stylish & simple..i bet all mommies out there also would love their design..

Storksak Olivia

hoyeah, aku sudah jatuh chenta dengan Storksak Olivia! Cantek kannnnnn...semangat tengok produk review dalam youtube.lagilah aku berkenan dan kalau boleh nak order after gaji masuk!haha..after convert the price into MYR, guess how much?? RM 500++..next, try google pulak mana malaysian online store yg jual Storksak..so jumpa kat sini. Olivia price is RM599!(w/o shipping cost yet) fuhhh...berpeluh haaa...memang x dapat la nak borong bulan ni..hahahhaha.

oleh itu, aku memasang niat nak potong RM200 sebulan mulai bulan ni. so, by Disember, dah boleh order.hohohohoho...adakah niat aku ni akan jadi kenyataan? tunggu la Disember ni. kalau jadi kenyataan tu InsyaAllah aku update kat sini.hahaha

**semalam masa lunch ngan hubby, aku try bodek dia:

me: abang abang abang abangggggg sayaaanggggggg..hehehehhehheeeeee *manja2 gitew*

hubby: hah, nak apa pulak ni? awat?

me: hari tu dah janji kan kalo masuk duit claim nak belanja ayang henbeg kann?kan kan kan??

hubby: haaaaa...tadak tadak tadak..dah lari bajet dah ni..tu la, bulan lepas belanja sakan masa raya..abeh dah aih suma claim tu..nak beli henbeg, kumpul duit sendiri.

me: alaaaaaaaaa....huhuhuhuhu

**heh, menyesal aku x angkut handbag mahal awai2 masa hubby tengah offer dulu..konon nak tunggu yang lagi berkenan. bila bajet dah lari kan menyesal.hahahahha...xpa2, tunggu claim yang akan datang ya sayanggggg! hohoho

Saturday, 15 September 2012

jarang update.huuu

it's been a while i'm not writing here.......
macam selalu,banyak menda nak story tapi ada saja alasan x ter'story' kat sini.isk2...what to dooooo...there's a few reason actually..
life has been quite busy when my daughter around.tapi alhamdulillah ummi dah jadi makin manageable.heee..time ni la banyak meeting kat annexe..time ni la besepah2 testing nak masuk lab...time ni la nak kejar orang utk dapatkan sign off work instruction..phewww, hampir x terkejar haaa...itu cerita kerja..then, kesihatan irdina pulak x menentu.
sejak 3 minggu duduk dengan ummi ni, setiap minggu demam.tiap minggu ummi mc sbb nak jaga anak ummi...kesian sangat kt irdina.hidung tersumbat, kahak banyak, tidoq pun x lena. dah puas pi klinik area SK ni tp stil x ok. setakat makan ubat kahak tapi kahak x keluar pun x guna jugak sbb baby mana reti nak buang kahak sendiri..dah x tahan sangat, kami bawak dia ke Klinik Kanak2 Tan di Klang. kemain jauh haaa...tapi sangat bagus servis & dokternya..dan yang paling best, kos perubatan di cover oleh PMCare TM! So its freee...sbb tu kami sanggup pi jauh2.haha..after dokter cek, terus bagi gas utk cairkan kahak then sedut kahak tu keluar..selesai semua tu baru nampak irdina selesa sikit.tdoq malam pon dah semakin lena. senang sikit hati kami.
xtau la apa punca dia demam on off ni...boleh jadi sebab cuaca yg xmenentu. mungkin jugak berjangkit dari baby lain kat rumah pengasuh. dan boleh jadi jugak sebab keadaan rumah yg berhabuk dan kurang bersih..at last, her abah decide utk hantar irdina duk dengan tokmi seminggu di kampung supaya ummi n abah boleh buat kerja2 pembersihan kaw kaw punya di rumah SK ni.haha...
syiannnn kat irdina kann...hukhuk
next reason, keyboard leptop ummi dah weng..huruf p dah xleh tekan. kena guna on screen keyboard which is sangat leceh! sebab tu mood nak menghapdet blog terbantut.haha.tunggu la dapat leptop kampeni baru rajen balik kut.heee..update guna fon? x puas n kurang bes...hukhuk...
apa lagi eh reason? hmmmm, ni je la kot..isk2...
ok la, da ngantuk..kena tidoq da ni.nnti tengah malam kompem kena mangkit bancuh susu kat anak dara ni.he2..no more beauty sleep sejak ada anak ni but its worth it! we should enjoy every moments instead of complaining. baru la x stresss...he3..
bye2..nite!
 
Images by Freepik