Thursday, 29 September 2011

pelvic pain..huwaa!!!

huuuu...

tiba2 malam tadi aku kena pelvic pain yang "oh dem, sakit siuttt!!!".. sebelum nih oke ja. x sakit sangat pon.sakit pon skit2 saja. banyangkan nak pusing badan dari kiri ke kanan tu masyaAllah, seksanya Tuhan saja yg tau.huu..lgsung x lena tidoq.ingatkan mangkit pagi dah oke.rupanya makin terukk!!!

nak jalan pi toilet pon makan masa 5 menet..memang selow la pergerakan aku hari nih.kalah siput bab*.hakhakhak..kat ofis ni pon satu hal.nak pi toilet da la jauh.dr tingkat 7 ke tgkat 1.pastu turun tangga p M floor.jalan smpai ujung bru jumpa toilet..terkengkang2 dah aku haa..dengan menahan sakit pastu dengan nak tekucilnya lagi.huwaaa!! seksanya idop..nak cuti cepat2 bole??? aku planning stat maternity leave 10/10/11.ikutkan hati skrg da tamo mai keja.huuu..

melalui pembacaan aku kat babycenter.com, aku mungkin mengalami symphysis pubis dysfunction or SPD.apakah itu??

What is symphysis pubis dysfunction?


The two halves of your pelvis are connected at the front by a stiff joint called the symphysis pubis. This joint is strengthened by a dense network of tough, flexible tissues, called ligaments. To help your baby pass through your pelvis as easily as possible, your body produces a hormone called relaxin, which softens the ligaments.

As a result, these joints move more during and just after pregnancy, causing inflammation and pain, known as symphysis pubis dysfunction or SPD.

What are the symptoms?


Pain in the pubic area and groin are the most common symptoms. But you may also have the following signs:

  • Back painpelvic girdle pain or hip pain.

  • A grinding or clicking sensation in your pubic area.

  • Pain down the inside of your thighs or between your legs. It can be made worse by parting your legs, walking, going up or down stairs or moving around in bed.

  • Worse pain at night. It can stop you sleeping well and getting up to go to the toilet in the middle of the night can be especially painful.


okeh..dah paham apa itu SPD. kalu ikut simtom2 nih mmg kompem nih.ole itu aku nak pi sepital satgi.dah x tertahan rasanya. nak jalan pon sakit.wuwuwu..smpai nak pi lunch pun tadak mud.tgh tunggu hubby sampai nak amek aku pastu pi sepital.adeh.

oke la.baibai.

mood swing

currently, mood aku x berapa baek.
X pasai2 rasa bengang pastu nangis.
Yg jd mangsa of kos la hubby.hoho
sebelum nih x pnah pun aku rasa moody cmni.
Mebi sbb stress keja n x sabaq nk cuti kutt.juga x sabaq nk tggu baby kuaq.hehe

disebabkan aku majuk ngn hubby hari ni, melepas la sude pink promo baskin robin hr ni. Kalu x mst da dpt eskem mint choc chip.wuuu

p/s: cemin blakang wuju retak sejuta.huwaa!!

Tuesday, 27 September 2011

di minggu ke-36

haloooo...

sabtu hari tu pi check up kat sepital. cam besa, semangat bangun awal sbb tamo dapat nombot lambat2.kalu x nanti tengah hari baru balek.huuu..sampai2 trus verify insurance. aku ingatkan lama, tapi sebbek sat saja sebab orang cam x ramai sangat lagi. aku pon lega sebab dapat turn nombot 5.hee..1st time pi dulu dpt nombot 13.2nd time nombot 8.makin awal nombot aku dapat. pasni nak try bg dapat nombot 1 plak.haha

harap ja dapat nombot awai, tapi dokter plak x masuk lagi.isk3..lama jugak kena tunggu.sambil2 tu aku skodeng2 baby yg comey2 kat ctu. pastu berangan2 aku main ngn baby comey aku plak.hahha.hubby plak menjadi peneman setia. sebbek dia ada bb. kalu x maunya dia mengamok tunggu lama2.hoho.pastu duk ngenen2 psp kat aku.hoho.taun depan ya sayangg...taun ni cek sengkek ckit...kalu x kena bayaq road tax wuju kompem da bleh bagi psp.hee. off topik plak.cis2.

ehe..masa check up 34 weeks hr tu dokter wat 3D scan lagi.baik betui la dokte ni. masuk kali ni dah kali ke-3 aku wat 3D scan tapi gambaq yg paling aku suka masa scan kat penang hr tu.hoho.gambaq best tapi dokter x bg cd plak.cuma print out ja. oleh itu, aku simpan dalam purse utk tatapan bila rindu nak tengok baby bulat aku nih.hee..mula igt malas nak mintak cd tapi cmna ntah rasa nak juga cd tu.lpas kuaq bilek dokter, menonong ja aku balik.lupa nak tunggu cd.haha.minggu lpas baru dokter bg cd tu.hehe..pagi2 baby x aktip sangat.masa scan tu dia duk tidoq kut.senyappp jaa..dokter kata duk pikiaq apa la baby nih.isk2..langsung x wat aksi. kalu nak baby aktip kna pi pkul 2 ke atas. time nih dia aktip x hengat smpai ibu dia pon da tataw nak duduk macam mana.hoho.


agak2 baby ikut muka sapa??ibu dia yg cun ni ka o abah dia yang encem tu?? **weekkkkkkk!!haha**


tatau nak kata baby banyak kut sapa. tunggu dia kuaq n besaq ckit baru nampak.hehe.x kesahlah ikut sapa tapi yang penting baby sehat semuanya. :) alhamdulillah sepanjang peknen ni darah aku normal saja. hari tu kena minum glukos utk cek ada diabetes ka dak. da la kena posa. patu 2 kali amik darah.penat n kebuloq dah aku sementara nak tunggu amek darah kali ke-2. mak duk pesan lpas minum tu muntahkan balik xpon minum air epal hijau untuk potong air glukos tu. tapi aku x wat pon sbb aku jujurrrr..haha. alhamdulillah, hasilnya aku xdak diabetes ponnnn..suma normal.hehe.


perkembangan baby pon oke n baby sehat. hari tu dokter estimate berat baby da cecah 3.1 kg. **berat da tuuuu** patut la ibu jalan skit pon da penat. hehe. so, dokter estimate masa lahir nnti dalam 3.5 kg. oke, kita wait n see yaa nnti.hoho.


okeh, hari ni gaji. hoyeahhhh!! so, leh la soping2 utk brg baby yg x abes lagi. blik satgi nak pi alamanda. nak cr printed napkin tu jugak2 smpai dapat n foam bath support.



comey kann..hoho :D


oke la.tataw nak bebel apa dah. post ni pon da 2 3 kali masuk draft baru aku publish.haha. banyak menda nak stori tapi x terstori sbb idea n mood nak menulis salu datang at not the right time.uhuuu..

Saturday, 24 September 2011

driving mummy

haloo..

mengikut perkiraan sendiri, minggu ni da masuk minggu ke-36 aku peknen. pendek kata dah 9 bulan. da masuk fasa menghitung hari...wawawawa...banyak menda x setel lagi adoyaii..sebbek baju baby dah basuh. tinggal nak peking2 masukkan dalam beg. barang2 aku yg x komplit lagi. aisehhh..tunggu gaji ni la nak komplitkan suma.huuu...mak aku pon da stat mintak mak bidan kat kampung buat kan air selusuh..mintak2 la sempat pi konvo kat mmu n konvo adek aku kat PICC..maunya wat aku terberanak awai, nangeh adik aku xdak org pi konvo dia.hahah.padan muka.wekk!!

so, aku masih drive macam besa dari Seri Kembangan ke TTDI walopon dah sarat. perut lagi setengah jengkal ja nak kena stereng keta.haha.kalu ikutkan hati memang dah x larat nak drive. nak parking satu hal.huuu..aku dah la salu smpai TTDI nih lambat walopon keluar dari rumah pukul 7.30 pg. tapi bergantung pada aliran trafik. selalunya 8.30 da smpai TTDI.sementara nak parking n jalan nek opish, dah makan masa 15 menet. 8.45 bru smpai opish.dah la skrg dah xleh jalan laju2..kdg2 terkengkang2 mcm penguin dah gamaknya.haha.ikutkn hati nk suh hubby hantar tapi hubby pulak bnyk keja. pastu nk tunggu dia mai amek aku pon satu hal. dlm pukul 6 tu bru smpai kt opis aku. baik la aku drive sendri. 5.30 tepat calolo. tekedek2 jln pi kt keta dah 5.45. drive 45 menet da smpai umah..hoho.better cmtu kan..

oh ya..tangan n kaki aku makin hari makin kembang..bila bangun tdoq, kompem kebas. nak bangun pi toilet, tapak kaki terasa semut2.tapi aku syukur sangat x mengalami kejang otot betis yg melampau. skit2 jaaa...hehe.sbb tu leh drive pi balik keja lagi. :Pehehe..mari tengok pengembangan tangan aku..



see, tangan kanan lebih kembang berbanding tgn kiri. cincin kt tgn kanan tu nampak macam ketat gila kan. memang terasa ketatnya tu. nak cabut pun susah. skrg lagi teruk.dah xleh masuk lgsg kat jari kanan.so, aku pkai dua2 cincin kat tgn kiri.haha..

Tuesday, 20 September 2011

counting days~



ya..aku sedang mengira hari untuk berjumpa dengan baby cute di dalam perot nih.hish..makin cuak lak rasa..macam2 perasaan bercampur aduk.x sabar, eksaited n takut pun ada...dah la aku xpenah handle baby..maklumla, adik beradik sikit.beza aku ngn adik aku 3 tahun ja. mana la aku reti nak jaga baby nih.aku besaq, adik aku pon makin besaq.haha

ekceli, aku ada lagi koleksi gambar scan 3D baby.kali ni memang dia tunjuk muka abeh la..ini yg scan kat kpj penang.baik betui dokter tu nak scan 3D lg kat aku..masa ni baby sangat aktip x hengat. dokter pun susah nak capture gambaq dia.isk2.igt nak aplod tapi hubby x bagi lagi..dia suh simpan dalam purse ja.hehe..mana leh tunjuk lagi.tunggu baby aku lahir nanti aku aplod yang real punya...ngeeee...geram2 tengok pipi bulat dia.hee...dua2 dokter kat hospital yg aku booking kata baby aku montel n chubby..haha..

barang2 baby aku x packing lg.isk3..minggu lepas balik kampung, aku bawak balik suma baju baby sbb nak basuh n tinggal half baju2 dia kat sana.sebenarnya saja bawak balik sebab nak tunjuk kat mak aku..nak bagi mak eksaited lebih.haha..mak aku siap nak blikan katil baby lengkap dengan aksesori kelambu suma. sebbek aku da beli katil baby awai2. hoho..



aku rasa macam sikit sangat ja baju anak aku nih..mak aku plak kata banyak. oke, bek kita ikut cakap orang yg lebih berpengalaman. :) tengok baju2 tu pun aku dah rasa geram.ngeee...minggu nih nak habiskan soping barang2 baby..ada sikittttttttt ja lagi..hoho..tapi aku still x dapat cari napkin bercorak yang aku nak..dalam website anakku ada multiprinted napkin tu tapi bila aku pi outlet anakku sampai kat penang, tadak punnnn...huuuu



 

aku ada nampak kat mothercare, tapi harganya mau tau laaa kalu nak compare ngn brand lain. aku dah kuciwa daa n da masuk tahap x kesah la napkin kosong pun tapi tiba2 hubby memberi harapan kat aku.hoho..mebi sebab kesian kat aku yang nak sangat2 multiprinted napkin tu, hubby ajak aku pi tengok kat mothercare nanti walopon aku da bgtau harganya..hoho..**aku rasa hubby pon nak tengok anak dia comey dibedung ngn napkin corak2 tu jugak kot.haha.**baru la grand gitewwww kan sayanggg...hakhakhak

oke, no idea dah..nak main ngn baby yang x reti duk diam kat dalam nih pulak.hee.. bai bai. :D

 

Thursday, 15 September 2011

neves2!!

aku neves nih!!

sok intebiuuu...

semoga dipermudahkan semuanya..

doakan yaaa.. :)

Tuesday, 13 September 2011

set bersalin..isk2

huh..kompius la nak pakai set bersalin apa lepas besalin nih..tetiap hari tipun mak, tetiap hari mak bising suh survey set bersalin apa aku nak pakai nanti.huuu...ada la aku survey2 sikit. ramai suggest guna nona roguy sebab pil phyto natal tu bagus dan memudahkan untuk buang air besar..mak aku plak suggest leesa formula sebab dapat bengkung n tungku free dalam set dia. kira set lengkap la..mak kata sekrang ni susah nak cari tungku, lain la kalu zaman dulu2.macam2 jenis tungku ada..haiyoh2...apa2 pun kena survey banyak2 sikit. tapi bila aku survey2, makin pening plak tatau nak pilih yang mana.huuu...ada yang kata set amway pon oke gak.isk2

tapi nona roguy tu mahal sket dari leesa formula n amway. bila pikir2 balik, kalu mahal tapi produk bagus apa salahnya kan.aku letak bajet untuk set2 nih suma dalam RM 300 - RM 400...kalu x cukup bajet, hubby kan adooo...hakhak..**ingat sket road tax Wuju mampush bulan nih..isk3** aku macam berat nak beli nona roguy sebab ramai kata senang lawas. takut jugak kalu kena sembelit nih.mesti ngilu nak yaki2, tambah pulak luka bersalin masih baru.**berdasarkan apa yang aku baca la**hukhuk...da la badan aku ni agak sensitip dengan herba. dulu aku penah makan pil surut mustika ratu tu, memang sembelit habis la.pastu period lambat datang. tapi nak selim punya pasal aku telan jugak.hoho.ada setengah2 orang cret bret plak kalu makan pil surut tu. len orang len badan, ye dopp..haha

oke, panjang dah aku merapu..so, aku bajet aku nak amek set asing2 la. untuk penjagaan dalaman, aku nak amek nona roguy. untuk bengkung n tungku tu nak amek jenama len.bole x macam tu? dah tanya mak, mak kata bole kut sbb yg tu luaran saja. tapi aku ada terbaca juge yang set nona roguy nih tahan untuk sebulan ja, kecuali pil phyto natal tu.x cukup la untuk pantang 44 hari pastu kena beli len.isk2..tapi macam nak jugak nona roguy nih.tatau la pasepa..hahah


* PhytoNatal - 90 biji- dalam bentuk tablet untuk dimakan
* Akar Herbanika - 10 paket- dalam bentuk paket dan perlu dicampur air untuk diminum
* Minyak Herbanika - 100 ml- minyak sapuan pada perut, pinggang dan badan
* Herbanika barut (krim) - 60gm- sapuan pada perut dan pinggang
* Uncang Cuci Herbanika - 10 paket- untuk jagaan kebersihan dan kesegaran wanita
* Herbanika Lulur - 100gm- untuk menyental kulit, kehalusan dan kebersihan kulit



ConfineMum Set Premium









Terdiri daripada Set B + Cotet Mas Uncang + 2 Pek Tungku Herba

Dengan 8 produk, ia memberikan penjagaan menyeluruh untuk kesihatan dalaman dan kecantikan luaran ibu selepas melahirkan.
Fungsi 2-in-1 (dalaman & luaran).
Disamping menyihatkan peranakan dan badan, Set ConfineMum Premium juga membantu memberikan kembali bentuk badan yang langsing menawan.


Ringkas dan mudah.
Ia tidak remeh, tiada bau, tak perlu dibancuh, tak berbau jamu yang tengit, tak berdebu, tidak dipek mengikut minggu hingga berbotol-botol dan menyukarkan kerana perlu diteliti terlebih dahulu setiap kali sebelum digunakan.



Hmm...stakat ni yg aku dah survey2 n bekenan nak amik adalah antara 2 set ni. mula igt cm nak survey sendayu tinggi punya tapi takut x seswai...aku pnah makan set untuk kuruss sendayu tinggi punya.memang panas...huuu..**ka badan aku yg mengada2 eh??haha** kalu aku amek yg nona roguy tu, bengkung n tungku nak kena beli asing..maknanya kena melabur lebih sikit. tapi aku ada jumpa org wat promo on9 utk set ni + bengkung.tadak tungku la pulekk..huhuh...kalu amek leesa formula tu, komplit semuanya...isk2.konpius laaa..balik ujung mggu ni kena sembang ngn mak lebih2 nih..huhuh. kalu tanya hubby, mesti dia akan kata ikut suka la nk yang mana pun..haiyoh. kepada yang berpengalaman, sila la bg pandangan..huu

Monday, 12 September 2011

raya raya..

Maaf Zahir dan Batin


ehe..amacam cuti raya?bes kan?!!rasa macam xmo masuk opish balik.huhuh.bes gila duk kat kampung. makan tip top.menu bertukar hari2..makan kuih raya sampai cemuih sampai nak update blog pon maleh.heee...


raya kali ni, aku beraya kat rumah hubby a.k.a rumah mentua. tahun depan turn umah aku puleee..tapi lpas smyang raya, kami balik tg piandang. sebbek alma - tg. piandang dekat jaa... sejam o 45 menet da leh smpai.tu la untungnya kawen dekat2. kalu sorang nun di utara, sorang nun di selatan, mau nangeh aku kalu x balik raya umah mak sendri.haha.oleh itu ya kawan, sila cari laki yg kampung dia dekat2 dengan kampung kita.haha


x sempat nak snap gambaq banyak2.skit2 ja dapat.tu pon kalut2.xdak gambaq proper langsung.hukhuk..aku punya la berangan taun ni dapat tgkap gambaq ngn family aku n family mentua.sekali x sempat sbb pagi raya tu ada sedara meninggal kat belah hubby n bila balik tg piandang, umah aku penuh dengan sedara yang duk mai bejalan raya.huu..sebbek ada jugak gambaq bedua ngn hubby tapi x romantika d'amore laaaa...hukhuk




bersama ibu mertua serta kakak n adik iparku..hehe **aku paling gemok dan bolat!!**



makcik bolat menang motokar.haha!! **sungguh x romantika d'amore.huh**


ya, tema kaler raya kami taun ni ialah pepel. rupanya sangat ramai orang pakai pepel taun nih yaaa..pi raya sana pepel, mai raya sini pon pepel.dah la pepel yang nak dekat2 sama lak tuh.macam buat rombongan beramai2 plak.haha. baju melayu pepel hubby tu pon dapat last menet. sebbek ada gak size dia. dah la cerewet. kain tu x sedap la, kain ni panas la. sebbek dapat jugak yang seswai dengan kulit sensitip **mengada** dia.hakhak. gambaq ngn family aku xdak punnn..hukhuk..cedih2!!


ehe...itu saja cerita raya aku. sbenarnya banyak menda nak stori panjang2 tapi maleh nak tulih sbb bukan di mood yang rajen untuk menaip panjang2 n story se'detail'nya..hee...sekian saja wat kali ini. sok2 aku rajen, aku apdet lagi yaaa...


duk kata nak wat checklist barang baby kat cni pn aku x tulih lagi.isk2...almost 80% da siap prepare. tinggal nak basuh baju baby n buh dalam beg. tapa, selow2..baru 34 minggu..haha..oh ya, berat baby di'estimate' oleh dokter da dlm 2.6 kg. patutla aku rasa makin berat..doktor jangka time lahir nanti berat baby dalam 3.3 kg..oke laa tu..lepas KPI yang abah dia set, tapi xleh lawan berat abah dia time lahir dulu..isk2..over la abah dia ni. asalkan baby sehat pun ibu dah cukup syukur. :D


hoyeah, counting days to see my baby!!


 

 

 

 

 
 
Images by Freepik