Tuesday, 19 April 2016

Europe Trip May 2015 - Perancangan Perjalanan

**Mood rajin cek dah maiii dahhhh..hewhewhew**

Meh nak sambung cerita yang tergendala hari tu pasal europe trip kami...

Kami mulakan perjalan dari KL ke Paris, turun di Charles De Gaulle (CDG) airport dengan flight Etihad Airways. Transit sekejap di Abu Dhabi. Kami lebih prefer transit flight macam ni instead of direct flight KUL-CDG sebab x terasa sangat letih perjalanan.at least ada jugak masa nak meregang otot dan berjalan2 sebentar..lama-lama dalam flight memang membosankan..lagi pulak flight dari KL tengah malam & sampai di Abu Dhabi dah pagi, makanya nak kena mandikan anak-anak supaya depa rasa fresh & selesa. Keselesaan & mood anak-anak memang menjadi keutamaan kami kali ni. Perjalanan KL - Abu Dhabi ambil masa lebih kurang 6 jam 30 minit dan Abu Dhabi - Paris 6 jam 15 minit..so total waktu perjalanan sekali dengan transit lebih kurang 16 jam ++...



Di sini meh nak senaraikan beberapa perkara penting sebelum travel yang kami buat dengan cara kami**actually mostly hubby yang buat..haha** sebagai panduan dan rujukan untuk anda yang merancang untuk travel mengikut selera sendiri..

1. Perancangan Perjalanan / Travel Itinerary.

Perkara paling penting sebelum travel setelah dah terbeli tiket flight adalah perancangan perjalanan ataupun travel itinerary. Masa ni lah kita kena plan route, tempat yang nak pi singgah & tempat bermalam..Kerja-kerja ni semua aku serahkan dekat hubby sebab dia memang pakar bab planning.hoho..aku cuma bagitau mana tempat yang aku nak pi then pandai-pandai la dia adjust masuk dalam plan..Lagi satu pandai-pandai lah bajet sendiri berapa malam nak bermalam di satu-satu tempat bergantung pada jumlah tempat menarik yang terdekat untuk di lawati. Macam kami peruntukkan 1 atau 2 malam di Paris - Switzerland dan 3 malam di London sebab nak shopping punya pasai..hahah.
So, roughly kami akan mulakan perjalanan dari Paris - Brussels - Amsterdam - Frankfurt - Interlaken - London - Paris. Jelajah kami kali ni akan melalui 6 buah negara.


Yang bestnya pi EU country ni, kita boleh melepasi sempadan antara negara tanpa perlu berhenti untuk menunjukkan passport dan sebagainya. Macam dari France tiba-tiba eh eh dah masuk Belgium rupanya, gittewwwww...ada jugak signbord welcome tu tapi kadang tak perasan pun..

2. Booking hotel & kenderaan.

Once dah ada route perjalanan, then kami proceed dengan booking hotel, kereta sewa & train Eurostar ke London. Lepas dah decide nak duduk 3 malam di London, aku pun usha tiket train Eurostar yang termurah kami boleh dapat di website Eurostar. Selalunya masa weekdays la..weekend surely mahal! Tiket paling murah yang aku dapat ialah 44.50 Euro seorang sehala. Kereta sewa hubby amik dengan Hertz sebab dalam banyak-banyak website, Hertz paling reliable dan dalam budget kami pada masa tu. Kami dapat mini SUV Renault Captur...best jugak Renault ni...driving manual tapi ada auto cruise, jadi x la penat sangat hubby bawak..cumanya leceh skit masa nak harung jem la..mau tercabut lutut..hahaha..Owh, rezeki kami dapat Renault ni denga built in GPS! x payah nak sewa GPS lain dah..

Hotel pulak xdak la nak booking yang berbintang tu..kebanyakannya budget hotel..kami peruntukkan lebih kurang RM 150 kebawah semalam. Dapat harga lagi murah lagi bagus...dah boleh jimat sikit di situ..Cuma kat London bugjet kena tinggi skit sebab kali ni kami nak stay kat central dan dekat dengan subway. Lesson learnt dari first trip ke UK dulu, hubby booking hotel di Wembley..agak jauh dari central London.Hotel memang selesa & murah tapi tak praktikal bila bawak anak-anak ni..

3. Entrance ticket.

Antara ticket yang kami purchase sebelum travel adalah entrance Keukenhof + parking & London HOHO bus..last December 2014 yang pi UK tu x sempat nak pusing London so sebab tu kali ni beli tiket naik London HOHO..seronok skit sebab naik dengan anak-anak...

4. Travel insurance.

Travel insurance ni x lah mahal mana pun...Kami ambil untuk satu family lebih kurang dalam RM100 - RM200 ++ untuk sepanjang tempoh travelling ni...yang ni x pandai nak ulas banyak sangat sebab hubby yang buat & lebih tahu.mungkin boleh google jugak pasal ni.yang pastinya, hubby ambil travel insurance ni as precaution. ya la, kalau terjadi apa-apa at least dah ada backup. selebihnya berdoa dan bertawakal kepada Allah supaya semua urusan dipermudahkan..

5. Barang keperluan anak-anak

Masa ni Irdina baru 4 tahun dan Iman 10 bulan. Since undang-undang sana mewajibkan penggunaan car seat, makanya terpaksa kami latih anak-anak duk dalam car seat sebulan sebelum travel..hahahha.. maklumla, harap ja ada car seat tapi x pernah nak praktikkan...bila nak travel baru kelam kabut nak ajaq anak-anak.padan muka..hewhewhew...Untuk Irdina, hubby sewa child seat **sebab murah sket berbanding car seat** dan kami bawak dari sini carseat untuk Iman..nasib ringan nak mengangkut ke sana sini...

Strolller??? A big NO from hubby...katanya beg dah banyak dan berat, mana nak pegang anak-anak dan usung stroller lagi..makanya, gigihlah aku menggendong si Iman tu dengan Bjorn...banyak berjasa sungguh Bjorn tu...x sia-sia beli masa Irdina kecik dulu...nasib Iman ringan lagi masa ni..hahahha..tapi kesian jugak la dekat Irdina...gigih dia ikut kami berjalan kat London...macam mana penatnya kami, macam tu jugak la dia...kesian sangat bila teringat tapi hubby kata ni la pengalaman untuk dia...kompom dia akan ingat sampai bila-bila..hahahahhaha

6. Stok Makanan & ubat-ubatan

Since drive sendiri dan berpandukan apps Zabihah **apps entry makanan halal di luar negara**, banyak jugak kami jumpa tempat makan muslim & halal...Stok makanan macam megi, biskut, serunding bagai tu ada la jugak bawak tapi x banyak...Oh, kali ni aku bawak periuk nasik kecik & magic baby bullet tu untuk blend makanan Iman...Stok beras tu dari ketupat bungkus adabi..Kami banyakkan biskut dan kudap-kudap jugak untuk Irdina...

Stok ubat pulak memang kami ambil sesiap di klinik sini...masing-masing dengan ubat sendiri. yang penting ubat batuk, selesema & demam..kalau jenis suka pakai koyok untuk hilangkan lenguh-lenguh boleh angkut salonpas sekali...hehe..segala jenis minyak angin kegemaran masing-masing pun aku bawak....


Itulah serba sikit persediaan dan perancangan kami sebelum travel...agak ad hoc jugak sebab beli tiket bulan 2 dan travel bulan 5...dengan masing-masing tengah busy, so terpaksa curi-curi masa untuk planning semua bagai...Alhamdulillah segala urusan perjalanan kami dipermudahkan pergi dan balik...Cuma ada beberapa tempat yang kami x dapat & x sempat pergi sebab kekangan masa dsbg...X pa, aku dah masukkan dalam bucket list untuk repeat next time kalau ada rezeki lagi...hahahahhaha **hubby, please take note!**

Sekian....hewhewhew








Friday, 15 April 2016

template baru!

hehehe...cantik tak template blog iols yang baru ni? dah lama duk remain template yang sama..bosan dah kan..tengok pun dah x semangat..haha...

so diharapnya dengan template baru ni, semangat blogging itu datanglah kembali...

hewhewhew...
 
Images by Freepik