Tuesday, 23 August 2011

31st week

i'm 31st week pregnant!! hooraayyy!! 31st week journey with lots of 'disaster' and fun.hehe.


yup, my baby has less room to bersilat.syiann baby ibu nh.hehe..tapi even ruang da makin sempit pon dia masih sangat aktip bermain kat dalam nih haa..part sleeping most of the time tu agak x betui untuk baby aku .sebabnya, most of the time dia duk men masak2 la, garu2 perut ibu la, gotong royong la dan macam2 lagi.smpai semput aku kadang2 dibuatnya.tapi seronokk!!!

kdg2 siap leh nampak perut bergerak n beralun2.hee..bila abah dia kaco, pandai lak dia surrender.haha.senyap plak dia x bergerak.men nyorok2 ngn abah le tu.isk2.

hubby pon sangat amajing bila dia pon dapat rasa pergerakan baby nih.siap main teka2 lagi..ni tangan baby..oppp, bukan2 ni pungkuk dia la...meh nak babab ckit..haha..

skrg balik keja dah xleh drive laju2 sbb baby salu bagi warning.haha.dia suh ibu bawak rilek2 saja.pandai baby nih kan.

oh, x sabaqnya nak balik raya. minggu dpan da msuk 32 weeks = 8 bulan. dah x lama lagiii..heee

 

 

 

 

 

Saturday, 20 August 2011

reasons to be glad you're pregnant

found this article at www.babycenter.com. ada 50 sebab kenapa bes bila mengandung nih dan aku sangat setuju dengan sesetengahnya. masa awal2 dulu, aku kena morning sickness yang truk smpai aku sikit lagi rasa nak give up. bole dikatakan hari2 pi klinik amek mc sbb xlarat nak pi keja. sampai dokter pon da familiar. **muka amek mc.haha** sebbek hubby n family banyak memberi semangat. then, bila masuk 2nd trimester n morning sickness aku da beransur2 hilang, aku start enjoy being pregnant. hee.. here are my reasons why i'm glad being pregnant:

1. Maternity leave when you will have two whole months (or three months if you work for the government) to enjoy your baby. **wish i could get 3 month maternity leave. huu**

2. For once in your life you need to get heavier - pregnancy is Nature's way of making you feel good about putting on weight. **yup, berat aku da cecah 70 kg!! x pernah terbayang berat aku akan cecah angka 7. dulu time paling gumuk pon dlm 60++, tapi x smpai la 65 kg.hehe**

3. Suddenly you'll find you're getting lots of extra attention from parents, aunts and uncles, not to mention your husband. **aha, kalu balik kg, mak mesti suh aku duk rest2 kat depan. x bg aku tulun byk2 kat dapoq.hehe..hubby pon bnyk tolong wat kerja2 rumah.hee**

4. Suddenly you'll feel a new appreciation for your own mother and all she went through having you. **i love my mom even more**

5. Decorating the nursery: one of the most exciting things you'll ever do. **belom start decorate tapi da berangan2 nak beli itu dan ini. tambah2 my baby is baby girl. :P **

6. Feeling those first fluttering kicks and thinking, "Is that what I think it is? Or is it just wind?" **one of the best experience bila pregnant nih..first time aku rasa smooth baby kicks ni masa 18 minggu.hee.sooo eksaited!!** 

7.  Feeling a little pair of heels prodding under your diaphragm and knowing you'll soon be meeting the little person they belong to. **bila da masuk trimester 3 nih, pergerakan baby makin ketara. sometimes i can tell it's her hand garu2 my tummy.haha**

8. Choosing baby clothes and planning what you're going to buy. **one of the most exciting thing to do. i love baby shopping. x sabaq nak sambung baby shopping pas raya nih.heee**

9. Getting someone to take photos of you smiling over your enormous bump so that, one day, you can look back and be amazed you were ever that size. **yup2..lawak rasanya bila tengok time tengah bolat nih.haha**

10. Lying in bed with your husband's arms around you and your bump, knowing that love has created a new life. **i can see my hubby really love our baby. ya la, sapa x sygkan anak sendiri kan. hari2 mesti dia akan sembang2 ngn baby. kdg2 baby pon pandai bagi respon n aku suka tengok muka eksaited hubby.hee**

11.  Knowing that from now on, whatever happens, you'll never be bored again. **yup, i have somebody to take care with full of love. :D **

12. Imagining what he or she will look like. Your sweet little ears, of course, and his sexy eyes! **x sabar nak tunggu baby lahir nanti!!**

13. Dreaming about, "My daughter the prime minister/pop star/brain surgeon." **macam2 da hubby berangan utk our baby future.isk2**

14. Looking at your growing bump in the mirror and realising there's a person in there! ** aktibiti wajib tetiap hari. love my growing bump n salu aku bayangkan, besaq mana la baby nih.hehe**

15. Making out a squirmy outline on the ultrasound monitor. Asking for the pic to take home and pinning it up next to your work station, or just keeping it in your bag to sneak looks at. **pengubat kerinduan bila teringin nak tengok baby.hehe**

16. The expression on your husband's face as he sees the test strip turn blue, looks at your growing bump or feels the baby kicking. **it's a priceless expression!!**

remembering those things makes me glad that i'm pregnant walopon kadang2 ada rasa x selesa di sesetengah bahagian tapi semua tu adalah pengalaman. 10 - 9 weeks more to go before i can see my baby!! eksaitednyaaa!!! semoga dipermudahkan semuanya..amin.

p/s: pardon me for mixing english with malay.haha. **suka hati aku laa!!**

 

Thursday, 18 August 2011

semut di atas biskut.hehe

yep...i'm soooo not in mood to update my blog tapi macam banyak menda nak stori. lately, i feel a bit stress with my work and have shed some tears sambil ngadu2 kat hubby.hubby bleh plak kata, "x malu ka kat baby nengeh2 mcm nih.hahaha". dia gelakkan aku nangeh!!cis2.oke, dah lari dari stori asal yg aku nak tulih kat sini.isk2

it's raya kukis time!! hee...kan haritu aku kata weekend lepas aku nak wat beskut raya kan. menjadi jugak plan aku.haha.orang yg paling semangat adalah hubby. buttercup suma n tepung suma da siap beli. tapi ceri n esen vanilla xdak lagi..**masa beli butter hr tu lupa bawak list.isk2.**

so, hari jumaat malam tu lpas berbuka suma, kami pi giant. x bajet la pulak esen vanilla abeh. laku betui esen vanilla ni eh.rmai org da stat wat kueh raya kutt...pastu pi usha kat pasar borong. merata suma kedai hubby masuk, pon habis jugak esen vanilla tu. nak pi jusco, da lewat sgt. kompem jusco da tutup. so, hubby pon decide nak masuk kat tengah2 pasar borong yang kat tempat org jual ikan n sayur tu. aku kata kompem tadak tapi hubby pi gak cari. da mungkin nasib kami, dapat jugak esen vanilla yg di cari. semangat kan laki aku nak wat beskut sarang semut tuu!!! sanggup keluar masuk kedai semata cari esen vanilla. haha.

malam tu jugak la aku kena bancuh. testing dulu katanya. aku jadi tukang bancuh, dia jadi juru ukur bahan. teliti betui hubby masa ukur bahan. kalu kata 1 cawan butter, penuh cukup2 satu cawan tu. **kalu aku yang ukur kompem men agak2 ja.haha** nak buat sarang semut style hubby aku nih memerlukan kesabaran yang cukup tinggi.mana x nya, nak kena sagat dalam papercup. pastu kena buat dengan penuh kelembutan.haha. kalu ikut aku, sagat banyak2 pastu cedok masukkan dalam papercup ja. senang macam tu. huwaaa...sakit pinggang aku malam tu. sebbek testing skit saja dulu nak tengok jadi ka dak. meh kita tengok jadi ka dak sarang semut tu.

 



 

ini biskut memang jenis x nampak sarang. semut dia ja yang meremut kast atas tu.haha **sekilo choc rice abeh untuk 2 adunan. tu pon x cukup.haha**



baking time!!


terpakai jugak oven ke-2 nih. oven 1st tersimpan kat dlm stor. hubby malas nak amek sbb duk bawah sangat. 2 lagi oven x dirasmikan lagi. **taun depan leh wat bisnes biskut raya sbb oven bnyk sgt.haha**



semut2 yang da siap dimasak. nampak sedap x??hehe



yg da siap peking. da bole bawak balik kampung!!heee **yg dlm bekas bulat tu habih aku telan.haha**


heee..hubby puji biskut ni almost 99.5 % menjadi mcm mak sedara dia wat. aku pon rasa ni biskut tersedap yg aku pnah wat **bluwekk!!** esoknya malamnya, aku kena bancuh lg satu adunan n seperti biasa hubby la juru ukurnya. sambil bancuh tu, hubby pasang lagu raya. seryes syahdu.haha. tetiba rasa x sabaq nak raya plak.


posa n raya tahun ni adalah 1st time ekspirien aku sebagai seorang isteri kepada incik bos mohd iqbal.haha. banyak benda baru yang aku belajar. kalu tahun lepas, sahur ikut suka ja. ada megi, kita sentai megi. **tu kalu abeh maleh** xpon sahur kat kedai. tahun ni, 4.30 pg da mangkit. masak nasik n panaskan lauk2 yg dibeli.. kalu larat, malam tu aku masak sesiap. x pernah tepikiaq pon aku akan wat suma benda nih. dulu, kalu soq kat umah, mak kejut suh mangkit makan ja lagi. lauk2 suma da siap dihidang. baru aku rasa mcm mana mak aku rasa. berat tanggungjawab seorg isteri ni. ni belum ada anak2 yg ramai. as time goes by, i think i can managed. :D

Thursday, 11 August 2011

ramadhan

assalamualaikum..

bek skit bagi salam dulu sebelum menerjah teros.hehe. hari ni dah 10 Ramadhan dan rasanya x terlewat lagi nak mengucapkan Selamat Berpuasa kepada semua yang tengah skodeng blog aku nih.hehe**bajet cm ramai ja skodeng..bluwekk** Alhamdulillah dah 10 hari aku berjaya posa. target  aku nak posa penuh tahun nih. ya la, ingat senang ka nak dapat posa penuh cm nih.**bleh ja, taun depan peknen lagi.hakhak**seblom bulan posa hari tu aku duk kata nak prektis posa, tapi x prektis2 pon. dah la kerap lapar.mulut  ni plak asik nak mengunyah ja. kalu lambat makan ja da penin2.riso gak bila membayangkan bulan posa tu buleh ka aku nak posa nih.hukhuk.walopon perempuan mengandung x diwajibkan posa tapi sayang rasanya nak tinggalkan. lagiplak nanti kena ganti balik. x bes la posa time orang len x posa.bek posa sama2, baru la terasa meriahnya.hee.

nasib baik baby pon x mengamok sangat kat dalam nih.cukup tu suma nutrien ibu nak sumbat masa sahor.segala supplement suma telan pastu susu anmum lagi. semoga baby debab2 lagi.hee..abah dah x sabar dah nak cubit2 pipi gebu dia.haha.hubby sangat eksaited n sangat x sabar nak tunggu baby keluar. sabar ya sayang...ujung bulan 10 x lama lagi.

minggu lepas balik kampung.semangat nak soping raya kunun.nak tengok kaftan yg chantek2.**x muat nak pkai baju kurung.haha**x stail la kalu pkai baju meksi org mengandung tu.**tamo2..nampak tua.hukhuk**skali tadak pon yg besh2 kat sana.so decide nak tengok kat jalan tar.nak suh adek bambam aku skodeng2 dlu.kalu larat aku nak ajak dia pi soping skali **InsyaAllah larat munyaaa!!**.mintak2 la bule curik masa sikit. yang amajingnya, larat la pulak aku jalan2 soping kat penang tu.hahah.tu yg semangat nak pi jln tar plak.isk2

weekend nih aku da berangan nak wat kukis. hubby suka makan beskut sarang semut makcik dia n aku da amek respi.plan ujung minggu ni nak wat. dia rajen nak tolong aku.**rajen la sebab dia nak makan**.aku dah plan banyak biskut nak wat nih.harap2 hubby rajen la nak tolong.hee..

oke la, kali ni punya bebelan hanyalah karangan and no gambaq. nnti kalu aku terbuat kukis ujung minggu ni aku apdet.haha.kalu x apdet tu maknanya x jadi la tu.hakhak.ole itu, sekian saja wat kali ini. selamat berposa semuaa!!!

Thursday, 4 August 2011

menarik!

aha, sambil aku surfing2 di kala tengah bosan buat report customer, aku terjumpa benda alah nih.menarik untuk dikongsikan.hehe.macam mana nak tau jantina baby berdasarkan umur n month of conception.

"Here is a copy of a ancient and popular Chinese Lunar Calendar. Legend says that this chart is 93-percent accurate and was discovered buried in a 700-year-old tomb near Beijing. The original document is now currently housed at the Institute of Science of Beijing.


Let's put it to the test!
So, how does it work? By crossing the month a child was conceived with the age of the mother at conception, it is purported that you can determine the birth of your unborn child. For instance, a 30-year-old woman who conceived in January would give birth to a boy, according to this calendar. Remember, this chart is based on the month the baby is conceived and not when the baby was or will be born.


Ready to give it a try? If you're a mother, please check the month you conceived and your lunar age (add nine months to your actual age to determine your lunar age) at the date of conception."



aku dah try dah n setakat nih mcm 100% betui ja.haha...

my age: 24 tahun

month of conception: February

baby gender: girl!!! **betui laa baby girl kat dalam nih**

untuk menguji ketepatan lagi, aku try untuk aku plak.haha

umur mak masa peknenkan aku: 21 tahun

month of conception: October **tolak 9 bulan dr bulan kita lahir**

baby gender: girl!! **aku le tuuu**

tapikann, jangan la pecaya lebih2 pulak.itu just untuk anggaran sahaja. semua ni sebenarnya kuasa Tuhan. bak kata my hubby, apa yang Allah dah tetapkan & aturkan untuk kita tu adalah yang terbaik untuk kita. :D

just sharing some info.hehe

Wednesday, 3 August 2011

the princess in me :P


haluuu...

me just x sabaq2 nak update tentang my baby.hee. smlm smgt amek EL semata2 nak pi hospital untuk checkup n booking for delivery. ya la, da masuk 7 bulan maa..x lama lagi baby sudah mau keluar melihat dunia.hee. and of kos nak buat 3D scan skali.hee..kalu lambat2 nnti dah xleh wat 3D sbb baby da sangat besar n ruang untuk melihat dia beraksi juga kurang.so, waktu yg ideal untuk 3D scan ni adalah dalam 24-28 minggu.**this is the last week, sbb tu ibu nak jugak pi scan 3D baby.hee**selagi x wat 3D nih, selagi tu aku asyik terfikir mcm mana la muka baby nih.ikut abah ka ibu.hee..cukup ka dak semua sifatnya..**insyaAllah cukup** dan paling penting jantina baby.huu.selama ni asyik kompius tatau laki ka pempuan sbb last scan hari tu dokter mcm x kompem.huk2

akhirnya, semuanya terjawab semalam bila da dapat buat scan 3D di KPJ Kajang.dokter sangat baik tapi mungkin dia x cakap banyak sbb penat melayan ramai sangat patient. dapat nombot pukul 10.30, pukul 12.15 baru sampai turn.huhuh..penat woo menunggu.hukhuk.tapi, penat itu hilang bila dapat tengok my baby yang sangat aktip n cute nih. dokter kata my baby ni tembam sbb pipi dia bulat n chubby.meh kita skodeng meh.


give me 5 yoooo!!




baby ngantok.2 kali menguap haa..**kuat tidoq pa nihh**



chubby kan dia.hee


heee...suka sangat tengok baby beraksi kat dalam nih.macam2 gaya dia wat tapi asek bagi tepi ja..tamo tunjuk muka depan2.isk2.xpa la, tungu dia keluaq nanti ibu tengok la dia puas2.hee.nampaknya mimpi abah tu betui.abah mimpi baby ni baby pempuan n sangat comel n tembam.hee.awai betoi baby bagi hint kat abah.hehe


Syukur Alhamdulillah my baby sihat semuanya.sekarang berat baby da 1.3 kg.caiyok2 untuk tambahkan lagi berat ya baby.heee


Ibu & Abah love you.

Tuesday, 2 August 2011

makan2 lagi + baby shopping 2

**entry kali ni patutnya di post hari sabtu lepas tapi tersimpan dalam draft plak.haha**

happy entering trimester 3 to me!!!hehe

waa..seryes da stat rasa nevesssss..dah x lama lagi kut..**cuak2**

so, sebelum stat posa, nak kna sambung lagi baby shopping..tengs to aunty doory mok sebab impom aku ada baby fair kat mid valley minggu nih. so, dengan semangatnya aku bgtau hubby n hubby setuju.hee..besh2!! kebetulan pulak lpas tu hubby nak pi kuala selangor, so, bermula la journey kami di pagi yang x awal sangat.haha.

nasib baik kami gerak pi mid awal.kalu lambat mesti susah nak dapat parking n hubby mesti tamo pi dan tentulah aku akan kuciwa.ole itu, kita kena gerak awal ya kawan2 supaya x susah nak cari paking.hoho.smpai2 ja kna register masuk dlu.pastu baru leh jalan2 kat dalam. baby fair kali ni mcm lebey kurang yang bulan 4 hari tu.yg bezanya kali ni, my baby bump dah besar n aku da bole beli belah.hoho.

list barang baby yang nak dibeli da la x buat lagi.so, target nak tengok botol susu n apa2 yang patut saja.hubby kata kalu ada promo stroller scr 6 + 7 murah, dia nak beli terosss.x agak2 betoi.haha..untuk botol susu, we go for AVENT for newborn set. aku rasa macam agak berbaloi la..diskaun 50 hengget dari harga asal..at least x la aku terkial2 nak pilih botol susu & puting mana yang seswai untuk newborn baby. dalam newborn set tu dah lengkap semua.so, xyah riso2 dah nak cari asing2.skali beli lengkap terus.hoho.lagi pulak, botol tu boleh pkai smpai baby besar. hee.. next, jalan2 nak tgk set breast pump **hubby menyokong penyusuan susu ibu secara ekslusip, so wajib beli breast pump nih**. aku x expect nak amek breast pump medela sbb mcm agak mahal.bajet nak tgk yang modu or spectra 3 punya. skali jalan punya jalan, ada promo medela. mula bajet nak amek medela electric ja, pastu ntah macam mana pi amek medela swing pulak.hubby plak setuju saja..OMG!!set tu saja membuatkan duet melayang almost RM900..tapi memikirkan jangka masa panjang mungkin berbaloi  rasanya. huh..seryes terasa broke tetiba. haha.pastu dah xleh soping mewah2 dah...cuma aku sempat amek pillow n bolster set saja lagi.isk2



lpas habis soping2 di baby fair tu, kami pon gerak ke kuala selangor. hubby kata kena cepat sikit sebab dia nak bawak aku makan seafood kat Jeram. seafood kat ctu sangat sedap katanya. "sedap" bagi hubby tu maknanya memang sedap lah.tambah2 pulak dia nih cerewet.memang kalu bab makan memilih betui. so, aku rikues nak ketam besaq2 n gemuk2 3 ekoq sebab tetiba teringin nak makan ketam. so, inilah oder kami. **gambaq x chantek sbb lupa bawak kamera.isk3**

ikan pari bakar **x habih makan sebab besaq sangat** tapau bawak balik bagi kucin makan.kan dapat pahala tu dari membazir saja.hehe


ini ketam masak apa ntah.tapi seryes sedap. aku makan sampai menjilat jari.mampu makan sekoq setengah ja. **tamak** sebbek hubby tlg abehkan.haha



sotong goreng tepung. **yang ni aku x sentuh lgsung sbb x lalu..huu**



**mari makan..nyum2!!**


bagi aku seafood kat ctu memang bes.lagi bes dari makan kat umbai, melaka.**bagi aku la**kalu nak pi kena pi makan awal2 ya kawan2.kalu lambat kompem kempunan sebab penuh.lg plak orang suka reserved meja kat ctu.kalu teringin, silalah ke Aroma Ikan Bakar, Jeram.**nak tau kat mana sila la google.hehe**


sekian saja laporan makan2 kali ini. sementara aku x deliver lagi, bek la aku melantak macam2 selagi boleh kan.nanti lpas beranak kompem kena diet. da la berat da mencecah 70 kg.hakhak

announcement!!



 

 
 
Images by Freepik