Saturday, 2 February 2013

tentang botol susu

patut la naluri keibuan aku ni melonjak2 nak tukar botol susu irdina semenjak dua menjak ni..huuu..baru aku tau rupanya botol susu kena tukaq 6 bulan sekali.ini untuk yg BPA-free..kalau bukan yg BPA-free tu 3 bulan sekali kena tukar.haiyoh2

sekarang irdina guna avent..ingatkan da pakai yg brand mahal ni lama la skit tahan kan..kalau ikutkan recommendation, botol avent ptt ditukar kalau crack atau calar di bahagian dalam.so far, dlm botol irdina x la nampak calar lagi..**ke dah calar tapi aku x perasan haa??** kalo ikut abah irdina lg xbleh pakai.haha...dia ingat avent ni tahan selama lamanya..sbb botol mahal katanya...huuu...

tapi menda dari plastik ni mana nak tahan selama2nya kan..tambah pulak aku kerap basuh, hari2 sterilized brp kali utk pastikan bersih...tu semua punca jugak utk menyumbang memendekkan jangka hayat botol.huuu..bila kira2 balik, dah 7 bulan irdina guna avent..sebelum tu guna NUK & medela sbb x seswai ngn avent lg..masuk umur 8 bulan baru guna avent secara tegar.huuu...maknanya dah expired dah ni!! okeh, malam ni jugak kita p cari botol baru!

ummi ada berkenan 2 jenis botol yg bkn dr plastik...satu jenis kaca & satu lg stainless steel...tgh berkira2 nk amik jenis mana satu..huuu..**nak soping botol susu pon pening kepala** kalau amik kaca, takut cpt pecah. memang la ramai review kata kalau setakat budak yg baling atau jatuhkan x pecah tapi kalau dengan irdina ni aku risau skit.haha..kenapa? sebab dia memang suka baling barang bila nak bg dekat kita...masa amik dan tengah bawak ni pegang baik punya..penuh berhemah & cermat..skali dah nak sampai kat ummi dia lempaq..selalu mcm tu.henpon aku ni pn da bnyk kali jd mangsa.sbb tu walau screen crack pn masih tahan lasak kot.hahaha....

ni barnd Aary Green..ada banyak lagi brand botol kaca yg menarik.hehe


yg stainless steel tu pn nice jugak. brand Pura Kiki..wide neck..ni memang tahan la selama lamanya..**mengikut review yg aku da baca la**cuma tukar teats setiap 3 bulan..harga pon boleh tahan jugak..tapi ada sedikit cons di mana sarung getah x disekalikan...bila panas tu budak xleh nak pegang botol...sarung getah beli asing tapi harga dah almost nak sama dengan botol..huuuu..sedangkan botol plastik yg ada susu suam2 ni pn kdg2 irdina lepaskan...inikan pulak stainless steel..huuu

haih, pening jugak nak pilih botol susu yg terbaik untuk anak kan..

No comments:

Post a Comment

 
Images by Freepik