Thursday, 28 June 2012

i just realize....

oh, i just realize i couldn't live without my lip balm...

**semalam lip balm jatuh bawah katil..dengan sedaya upaya di cuba untuk mencapai... hari ni x jumpa lib balm dalam rumah..nasib baik jumpa dalam wuju..fuh, legaa~**

Wednesday, 27 June 2012

kawen kawen~

hokeyh...

aku kebosanan tahap gaban kat opis sebab x banyak email dari customer masuk.sepatutnya aku bersyukur..bila bertalu-talu email, mengeluh pulak. haish...memang dasar manusia..haha.so, inilah kesempatan aku nak update blog sementara semangat meng'update' datang mencurah-curah.

bulan lepas masa cuti sekolah, ramai gila orang kawen. sepanjang perjalanan dari tg piandang nak balik alma, kemain banyak khemah kenduri. berbagai-bagai warna dan kaler. ada yang tiru tema aku kawen gak dulu. hakhak..**macam la aku sorang buat tema kawen hitam, putih,merah** invitation tu xyah cakap la. sehari ada  5 6 kenduri. xtau la orang lain dapat invitation banyak mana kan. makin popular, makin banyak la invitation kan..haha..aku ni x pemes pon..dapat 1 invitation ja.hahahahhahaha..yang banyak dapat family aku.

so, invitation ni dari member se'sekolah' rendah se'sekolah' menengah yang sama. tambah pulak family kami memang saling kenal, memang wajib la attend kan. lagi pulak rumah dia x jauh dari rumah mertua. dah alang-alang balik sana tu redah ja sekali. :p


To Intan Nur Aishah (if she happened to read my blog)

SELAMAT PENGANTIN BARU!!
Semoga kekal bahagia hingga ke akhir hayat.
Nanti dah dapat baby jangan lupa inform. :)
**boleh jadi kawan irdina :P**



i'm glad to meet my others old friend there!


okeh..tetiba rasa nak menyemak masukkan gambar kawen aku dulu jugak..boleh x???
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
**kecik2 je udah leee....gambar pengantin basi.hahaha**


WW: ummi, i can sit properly now!



pandai anak ummi. seminggu duk kat SK dah pandai duduk stabil. ni mesti semangat sebab tengok kawan-kawan kat rumah ibu duduk beramai-ramai.heee :P

Tuesday, 26 June 2012

alkisah.....

alkisah....

selepas pantang..

"anak tu kecik lagi..risau tokmi kalau nak hantaq kat nursery/pengasuh..xpa la bagi tokmi jaga dulu. tokmi pun bukan ada nak buat apa sangat pun kat rumah ni."

niat nak fully BF anak sampai cukup 6 bulan..bila tinggal anak kat kampung stok susu merudum.so, decide ambil unpaid leave 2 bulan..bila nak masuk kerja balik..

"risaunya tokmi kalau nak bagi irdina kat pengasuh. dah la pengasuh tu pun tengah mengandung. sat lagi takut dia pun x larat nak jaga irdina. sian cucu tokmi ni..xpa la, meh la tokmi jaga dulu. nanti dah 6 bulan ke atas hampa ambil la dia balik."

bila irdina dah 8 bulan..

ummi dengan yakin hati nak bawak irdina balik duduk SK dengan ummi. ditemani tokmi dan maksu untuk testing hantar irdina kat pengasuh. maklum la, anak dara tu dah pandai. dah kenal orang, memilih pulak tu. kalau tengok orang tua ja, mesti menangis. isnin lepas, semangat ummi ambil cuti sempena nak hantar anak ummi ke pengasuh. alhamdulillah anak ummi ni ok. x menangis pun tengok ibu (pengasuh). seronok lagi ada sebab ada ramai kawan-kawan. sinar harapan untuk irdina tinggal dengan ummi nampaknya sangat cerah! namun, keesokannya....

"tokmi risau la nak letak dia kat pengasuh tu lagi buat masa ni. dia baru duk meniarap berundur..budak-budak tu semua dah pandai merangkak la, meniti tepi-tepi sofa tu. kalu terjatuh kat atas belakang irdina yang duk memusing kat lantai ni x ka naya? kalau patah pinggang anak tu kita x leh nak buat apa dah. anak tu dah la pompuan, masa keluaq dulu elok ja, bila besaq jadi macam tu pulak.hang mau ka anak hang jadi macam tu kak? xpa la tokmi jaga irdina dulu sampai dia dah boleh merangkak meniti tepi2 sofa macam budak-budak tu..lepas tu hampa ambil la balik anak hampa ni. tokmi x halang dah. kalau x larat nak ulang alik tetiap minggu, balik la 2 minggu sekali.."

huh, tokmi dah keluarkan ayat-ayat untuk memujuk ummi supaya irdina balik kampung semula duk ngan tokmi. nehi tokmi nehi kalau nak balik 2 minggu sekali. seminggu x jumpa ni pun dah rindu bagai nak rak kat anak dara tu. mulanya ummi berkeras..ummi's motherhood instinct cuba melawan balik. namun, akhirnya ummi terpaksa mengalah juga sebab 1(ummi) lawan 3(tokmi, tokabah & abah irdina), kompem la ummi yang kalah. hadehhhh...xpalah, ummi mengalah dulu buat sementara ni..mungkin ada hikmah di sebaliknya. tapi, bila sampai masanya nanti, ummi akan fight untuk anak ummi nih!!!caiyokkkkk caiyokkkk ummi irdinaaaaa!!!

**saya cucu kesayangan tokmi..apo tengok2?!!**

Thursday, 21 June 2012

Odometer

X sampai 2 tahun pakai wuju odometer dah nak cecah 70km..dasat la kau pakai kereta. Ni baru la betul fullh utilize barang.nanti dah agak2 nak hancur kita tukar baru yaaa..heee


Monday, 18 June 2012

suka la tidur dalam kereta!

okeh, anak aku ni ada satu habit.so far, aku rasa semua baby kalau naik kereta mesti akan tertidur kan? kita pun boleh tertidur ini kan pulak budak kecik kann..habit anak aku ni aku perasan masa dari dalam pantang lagi. teringat dulu 2 minggu lepas bersalin, aku kena pi hospital untuk follow up. seblum nak pi tu, irdina menangis. masuk2 ja kereta, terus senyap n lepas tu tidur..tokmi kata, senangnya nak bagi irdina tidur kalau macam ni. dia mengamuk ja bawak naik kereta.hahahahah..sungguh x leh blah.. :)

kalau dulu, tidur sambil berbaring atas ummi dia la of kos, tapi sejak dah pandai duduk ni memang x la dia nak baring lagi dah..tempat feveret mula2 masuk kereta adalah tepi tingkap..senang nak babai tokmi, tokabah n maksu.hehe. bila dah mengantuk , duduk senyap ja atas ummi. macam mana nak tau irdina dah nak tertidur? irdina akan pusingkan kepala ke kiri dan kanan. tujuannya --> nak cari port yg paling selesa untuk tidur..kalau naik keta ummi, ummi suka sekodeng perangai anak ummi nak tidur ni kat cermin solek atas tu.**xtau nak kata cermin apa.paham2 sendri.haha** kalau naik keta abah, ummi sekodeng kat side mirror ja sebab keta abah xdak cermin solek tu. apa la toyota ni, cermin tu pun kedekut nak buh.huh..




see dia punya lentok....tengok pun dah sakit leher.masa baru-baru tidur x boleh kacau lagi sebab dia akan terjaga.kena biar lama sikit baru boleh ubah kedudukan dia..alahaiiii, comelnya anak ummi ni!ummi paling geram dengan kecomelan anak ummi bila dia tidur..heee...

bila ummi tenung anak ummi, terdetik di hati ni yang ummi bersyukur sangat2 dengan anugerah Allah untuk ummi dan abah ni..semoga ummi dapat mendidik anak ummi ni menjadi anak yang cemerlang dunia dan akhirat. :)

Monday, 11 June 2012

irdina meets her baby friend!

salam...

actually nak story pasal ummi's friend wedding n her angah wedding, tapi gambar asek terlupa nak transfer dari pendrive abahnya, so, later la eh..hehe..oleh itu, meh nak story pasal her baby friend. semua lahir tahun 2011..sama umur la, cuma beza bulan jaaa..and they are gegirl!!!







ini irdina nazihah dan amni najihah. amni lahir 16/10/11 dan irdina lahir 17/10/11..both daddy's are BFF!!! punya la berkawan baik sampai anak lahir pun selang sehari, pastu nama belakang pulak hampir sama.yang bezanya huruf 'z' dan 'j'..see, how amazing their friendship. berkawan baik dari sekolah rendah dan bawak haluan masing2 setelah masuk sekolah menengah tapi still get in touch bila free. oke, dua2 anak abah! haha

dua2 masa baru lepas pantang..keciknya la hai budak2 bedua nih.hehe




oke, ni pulak her kupu-kupu **maksudnya sepupu 2 kali**hehe. namanya nur fatini. simple ja kan. ummi irdina memang suka buh nama dia panjang2, biar nanti nak isi borang x cukup box nak tulis nama.haha. mama fatini ni sepupu abah irdina. jadinya irdina n fatini ni kupu2 la.heee..fatini lahir bulan November 2011..beza sebulan ja ponn ngan irdina.hehehe...

anyway, she definitely love her baby friend. :) kalau jumpa ja, mesti duk bersembang dalam bahasa yang masing2 saja paham..soo cuteee!!hehe..

Friday, 8 June 2012

ho ho ho balik kampong!!

**quick update**

sat lagi nak balik kampung lagi.
tengah tunggu abah irdina sampai untuk amik ummi irdina ni
kami rindu kat anak kami ni!!
minggu depan InsyaAllah minggu terakhir untuk ulang alik. :)


mana abah irdina nih??isk3
 
Images by Freepik