Tuesday, 28 October 2014

Nur Irdina Nazihah dah 3 tahun!


3 perkara tentang Irdina Nazihah


1. sangat petah bercakap. kadang-kadang ummi kena tegur sebab salah cakap/buat benda depan dia..

2. dah x pakai pampers **yay!!** sebab dah pandai bagitau nak "cicin" kecuali bila nak berak dan tidur malam

3. peminat setia upin dan ipin..kalau dapat tengok kat youtube di henpon sanggup x tidoq, makan & minum..lepas kena marah kawkaw dengan abah baru tau serik..hahahaha..sekarang duk tunggu upin ipin kat tv9 hari-hari.



17/10/14, anak ummi seorang nih da 3 tahun! dah jadi kakak .dah boleh pi sekolah dah dia ni.heheheh..so kita buat a mini celebration later kat Secret Recipe Giant, Seri Kembangan. kebetulan abah & tokabah ada kat sini, boleh kita celebrate ramai-ramai. boleh ja ummi nak buatkan kek untuk irdina tapi x sempat la sayang..ummi duk berangan nak buat cupcake dengan dia..nanti la kita cari hari cuti yang panjang kita buat cupcake sama-sama okey!







apa pun, ummi sayang saaaaaaaangat kat kamu..walau ummi selalu bising-bising marah kamu, tapi ketahuilah ummi sayang kamu. mungkin kamu rasa terpinggir sebab ummi asyik melayan adik, tapi sayang ummi buat kamu x pernah hilang, makin bertambah..ummi selalu berdoa semoga Allah pinjamkan kamu kepada kami lebih lama, kurniakan kamu kesihatan yang baik, kurniakan kamu hati yang lembut, agar kami dapat mendidik & mengajar kamu supaya kamu membesar menjadi anak yang solehah dan menjadi bekalan untuk kami di akhirat nanti.







Wednesday, 1 October 2014

Buang air kecil tak lawas

Ehee....sopan gittewww tajuk entry kali ni..buleh ja nak letak kencing tak lawas tp better sopan sikit la kannn...hehe

Alkisahnya, baru-baru ni aku terkena penyakit ni..last kena masa sebelum kawen dulu..tu pun dia hilang sendri lepas minum air kosong banyak2..makumla, pundi kencing masih elok..sekarang dah beranak dua, alignment pundi kencing senang nak lari..hahahha...seksa woooo...dengan rasa nak terkencing kerapnya, pastu bila pi toilet asyik x puas, dengan anak nak susunya lagi..haiyohhhh..miserable aku jadinya..plan nak pi soping kat penang pun cancel...huuu

Dua hari jugak la aku merana sebelum jumpa the fast natural remedy untuk penyakit ni...berbotol2 aku minum air kosong..at least bila pi toilet tu banyak la jugak yang keluar & kurang sikit sakitnya..google punya google rupanya ramai jugak kaum wanita yang kena..lelebih lagi yang dah bersalin...antara punca utamanya adalah sebab tahan kencing terlalu lama..yeszzaaa, ni lah sebabnya aku kena kencing tak lawas ni..punya sedap tidoq sanggup tahan sampai ke subuh..amik obattttttt..merasa la aku akibat kemalasan tahap gaban ini..hahaha

Sebelum tu, kenapa sebab tahan kencing boleh jadi penyakit ni? Sebabnya air kencing kan mengandungi segala bagai bakteria dan kuman..bila ditahan, bakteria & kuman itu berkumpul di salur kencing dan menyebabkan jadinya penyakit kencing x lawas...ni secara ringkasnya lah..kalau nak detail, sila google sendiri ya...ramai yang kata pi klinik amik ubat tapi x berapa nak berkesan...then, terjumpa satu blog yang bagitau natural remedy untuk mengubati penyakit ni iaitu dengan minum 100% pure cranberries juice...katanya boleh cari kat watson, brand 21st century..makanya bergegas la aku ke parit buntar..mungkin dah memang rezeki aku, ada sebotol ja lagi pure cranberries juice tu...siap ada less haa..aku dapat dengan harga RM 39.95 dari RM 4+.++..murah jugak kan...

Sampai rumah terus zassss aku minum..x peduli dah masam ka apa janji hilang la penyakit ni...alhamdulillah,  baru sekali minum dah berasa kurang dan petang ni dah lega...it's truely work faster than I thought...kalau nak ubati penyakit ni kena minum 3x sehari..dan kalau nak total protection boleh la amalkan minum sekali setiap hari..so, pure cranberries juice ni dah masuk dalam list supplement aku bersama set shaklee yang aku amalkan sekarang..hoho..since aku breastfeed Humaira, natural remedy is my main choice to consume...Kalau dah xdak sangat baru la cari ubat doktor..

So, to women out there...if you had this kind of penyakit, please make an effort to find the 100% pure cranberries juice ni! It's natural & works like magic! Ceeewwwaahhhh **might be depend on your body reaction to the medicine too**

My life is happy again now! Hahahah

Thursday, 11 September 2014

set berpantang : Shaklee

dulu kemain kan nak amik set bersalin tanamera bagai..tapi entah kenapa x terbeli la pulak..sepanjang duduk kat kampung sebelum bersalin tu, x terasa nak pi cari pun..sampai la aku dah bersalin, set bersalin apa pun aku x beli..cumanya aku guna sabun scrub tanamera tu saja untuk hilangkan kesan pigmentation..lagi pulak humaira ada kuning so memang apa pun aku x makan, takut kuning dia x turun..bila mak dah bising x amik apa2 langsung, terus aku decide nak amik shaklee after compare between semua set2 bersalin pilihan..


ni semua yang aku amik..start makan pun 2 minggu lepas bersalin..agak lambat jugak la kan. order kat member adik aku..murah sangat dia jual. mula2 aku amik set basic saja, b-complex, zinc-complex, vitalea & vitamin C...next baru add on alfalfa & lecithin..tu untuk milk booster & membakar lemak..hehe..so far, aku sangat berpuas hati dengan set shaklee yg aku amalkan ni..badan memang terasa cergas, x penat sangat & alhamdulillah susu badan pun banyak & dapat buat stok untuk humaira..lecithin tu dah nak bukak botol kedua...suka sangat set basic membakar lemak ni..berat makin turun dan almost dah nak dapat berat sebelum pregnant kat humaira..target nak turunkan lagi sampai dapat berat sebelum kawen..banyak ooo nak kena turunkan! haha..harapnya dengan breastfeed ni pun dapat la jugak membantu..hee

kenapa aku nak kena turunkan berat lagi?? harusla nak nampak muda sentiasa walaupun dah anak 2.baru leh jadi hot mummy..hoho..lg pulak orang salu ingat hubby budak baru abes belajar! padahal bapak anak 2 dah weiii! awet muda sangat laki aku ni. badan duk menten cenggitu ja dari mula kawen sampai sekarang..aku suruh simpan janggut & misai dia xmo. rimas katanya..mana la orang x ingat dia budak baru abes U! tercabar aku tau...oleh itu, aku kena turunkan lagi berat supaya nampak muda juge..hahahaha..go mummy go!!!

Tuesday, 19 August 2014

Maafkan ummi sayang...

Huuu...
kesian anak ummi Humaira ni..
Kamu bukan jenis yg kuat meragam, cuma di masa2 tertentu saja kamu buat perangai..
Malam2 kamu tidur nyenyak, cuma sebelum kamu betul2 lena, kamu sedikit menguji kesabaran ummi..
Maafkan ummi syg kerana marah2 kamu bila kamu buat perangai..
Ummi sayang anak2 ummi..
Ummi sayang Irdina.
Ummi sayang Humaira.

"Ya Allah, kurniakanlah setinggi-tinggi kesabaran kepadaku dalam menjaga dan mendidik anak-anakku"

Sunday, 17 August 2014

Alhamdulillah..welcoming my 2nd daughter :)

Salam dan Selamat Hari Raya :)

Aku di dalam mode berpantang so kurang terasa la raya kali ni sebab x dapat nak berjalan & melantak rendang kerang feveret aku..sobsobsob..tapi takpa, ada hikmahnya bersalin di bulan Ramadan ni kan..hehehe

Alhamdulillah selamat sudah melahirkan puteri kedua pada 19/7/2014 yang lalu, bersamaan 21 Ramadan 1435 secara normal! syukur sangat2 Allah dah makbulkan doa aku selama ni nak bersalin normal. merasa jugak kepayahan dan kesakitan tu..at least i know i'm a supermummy :) bersalin operet pun supermummy jugak tapi kepuasan tu x macam bersalin normal. i've experience both.hehehe..so, meet my 2nd princess few hours after born :)


Nur Iman Humaira bt Mohd Iqbal
19/7/2014
3.15 kg
55 cm

Sepatutnya due date 17/7/2014 tapi Humaira nak mengeram lama lagi dalam perut ummi makanya terlewat la dekat 2 hari...haha..masa dah cukup 40 minggu tu, neves jugak aku menunggu kut2 la ada tanda nak bersalin namun hampeh apa pun tarak..tapi perut makin kerap mengeras tambah2 bila baby bergerak..last check up dokter da cakap kalau x bersalin jugak sebelum 17/7, dokter suruh datang utk admit pada tarikh tu, tapi hubby nego mintak 18/7 sbb dia ada keja...nasib dokter oke & dia suh datang lepas bukak puasa..masa otw pi hospital neves kotttt...sampai makan kurma pun mampu 3 biji ja.

dokter plan nak cek bukaan dulu, kalo x bukak lagi nak induce. tapi alhamdulillah masa dokter cek dah almost 4 cm..lega aku tau, terus diarah masuk labour room..inilah hasilnya bersabar walaupun dah terlebih hari..tanda "brown spotting" & darah da turun start 17/7 tu tapi sebab x sakit aku buat xtau dulu..contraction ada tapi x regular dan x sakit pun, makanya memang x suspek dah terbukak 4 cm..Alhamdulillah dipermudahkan bukaan jalan.

Masuk labour room pukul 12.00 tgh malam, trus kena drip masuk ubat untuk bersalin. contraction makin regular tapi still boleh rilek2 gelak2 dengan hubby dulu..nurse x pueh hati trus dia lajukan sikit drip tu..hamek kau! hahaha..merasa la sakitnya tapi still bearable lagi..boleh senyum2 lagi la masa tu..pastu dokter pecahkan air ketuban pulak..lagi bertambah la sakit & kekerapan contraction tu! nurse offer pain killer, tapi aku xmo..eksen kan satu pain killer pun x amik.bajet mampu bertahan la tu..bila bagitau dah terasa macam baby semakin menurun & terasa mcm nak meneran, nurse cek bukaan jalan..baru 7 cm! macam dah lama menahan sakit tapi baru 7 cm ja?!! nurse bagitau contraction dah masuk quite strong phase..ada lagi super strong phase lepas nih untuk sampai 10 cm..redo ja la aku yang mendengarnya...huhuhu

Masa bukaan 7 cm tu, nurse cakap kepala baby still tinggi..ahhhh, sudahhhhh...nak jadi macam irdina dulu dah ka nii..dalam hati aku doa banyak2 xmau la end up dengan operet..biar normal jugak kali ni...Alhamdulillah, nurse sangat helpful. tolong kosongkan pundi kencing & guide aku untuk push dari bukaan 7 cm tu supaya kepala baby ikut turun setiap kali ada contraction..bayangkan dah start push dari bukaan 7 cm sampai la 10 cm..memang semput aku! meneran pun kadang betul kadang x betul..memang x perasan dah sakit contraction sbb duk fokus push bila contraction tu datang..bila dah 10 cm, dokter pun dah datang untuk sambut baby, serius aku rasa dah x mampu nak push..macam dah habis semua tenaga..finally, dokter offer untuk vaccuum..aku cakap bagi aku try for the last time..in between contraction tu hubby ada jugak bg kurma & air zamzam tapi sebab terlampau letih, x mampu jugak nak meneran panjang, so with vaccuum assist, maka keluarla Humaira dari perut aku pada pukul 3.25 pagi...Masya Allah...perasaan lega tu x mampu diucapkan dengan kata-kata! hilang segala sakit! Humaira diletakkan di atas perut aku. dapat rasa badan baby yang baru dilahirkan..kuat jugak suara si kecik ni nangeh.heee.its really a magical moment! dulu memang x merasa sbb operet full bius .huuu..hubby setia di sisi dr awal masuk labour room sampai la bersalin..terharu sat bila hubby bagi ciuman kasih sayang & terima kasih...weeee..;ove u syg!

baru ja nak berasa lega rilek skit, dokter dah start sesi jahit menjahit setelah selasai keluarkan uri semua! warghhhhhh...ini sangat horror! bayangkan masa sakit nak bersalin aku boleh tahan x amik sebarang pain killer, tapi kali ni aku sendiri mintak nak sedut gas etonoks tu..biarlah aku terasa seperti di awangan dari merasa sakit dijahit..nurse sampai tegur jangan sedut banyak2 sangat sebab nanti boleh muntah & pening..aku pun slow down bila dokter berhenti jahit sat..bila dah siap semua, nurse pun bagi baby untuk breastfeed. SubhanAllah..pandai sungguh Humaira latch on..bangga & happy sangat masa tu sebab semua doa dari mula mengandung sampai la melahirkan, semuanya dimakbulkan! Syukur sangat2.. :)

Hari ni hari ke 30 Humaira dan aku berpantang. dugaan wohh berpantang masa raya2 ni..tahan ja la tengok orang makan itu ini..pastu mengeram ja la kat rumah tunggu orang datang..hahaha..xpa2..lagi 15 hari kami habis berpantang boleh la ronggeng2 mak kiah ke mall..gian nak bejalan2 keluar rumah dah ni tau..lg 15 hari lagi aku kena mandi air daun dan bertungku. chaiyok2!! nanti kalu berkesempatan aku story kisah berpantang pulak eh..hehe..

Ceritera raya 2014 kami

kakak & adik

 Berkat dari doa dan belajar dr kesilapan masa anak sulung dulu, banyak perkara yg aku dah improve. Alhamdulillah, Humaira is fully breastfeed..start hari ke-3 dah start kena pam sebab aku dah mula kena bengkak susu..nak menangis masa tu sbb punya la sakit sampai tdoq pun kena sambil duduk..sekarang, dah nak penuh peti ais tokmi dgn susu Humaira..nasib la abah dia nak belikan mini freezer nanti..yes, my hubby sangat supportive bab2 breastfeed ni! kalau aku ter'mengeluh' or salah cakap masa susukan Humaira, mesti kena marah & ceramah..tadah telinga ja la mendengarnya..for him, i cannot say any negative thing about breastfeeding..In Shaa Allah, semoga rezeki Humaira ni berterusan sampai dia berumur 2 tahun :)

naahhh, ni Humaira dah nak cukup sebulan..hehe

si dembom ummi,,heheh

sleeping save & sound :)

Tuesday, 24 June 2014

been busy

dah nak masuk 37 minggu dah haaa...

adik baby pun semakin hari semakin aktif & BH contraction semakin kerap dan panjang..ummi masih bekerja..nasib minggu ni last week..next week dah nak start cuti dengan amik MC dulu kat dokter sebelum deliver..memang kalau ikutkan hati kalau boleh nak kerja sampai betul2 nak bersalin tapi nak buat macam mana, plan dulu terpaksa dirombak lepas abah dapat pindah balik penang.huu..kebetulan pulak time ni la ummi nak bz dengan testing bagai..

selalu macam ni tau, time tengah x plan apa2, xdak nak pi holiday mana2 bukannya ada kerja sangat pun...tapi bila dah ada plan semua bagai time tu la nak bz gila2...stresss hoi! tambah dah cukup sarat ni, nak ulang alik jumpa vendor, masuk bilik equipment, cari barang dll membuatkan ummi semput & malas sangat! tu belum nak kena troubleshoot issue yang tetiba jadi...warghhhhh!! sabaq2

nasib minggu ni last nak keja..haha

ummi, abah & kakak irdina dah x sabaq nak jumpa adik baby! weeeee..semoga dipermudahkan semuanya..Aminnnnn

gigih berjalan di Floria Putrajaya 2014 last weekend..haha

Kak Long comeyyyy :)

Wednesday, 14 May 2014

warded at 30 weeks 5 days

holaaaa...

kali ni bersiaran langsung dari sepital.hahah =)

never expected me to have this kind of vacation on wesak day.haiyohhhh..baru plan nak mengeram kat rumah. sekali kena duk sepital pulak.huuuu..alkisahnya bermula dengan brown spotting di pantyliner..ingatkan biasa saja sebab sebelum ni pernah jugak jadi.tapi dia stop sendiri.pernah tanya dokter, dokter kata mungkin sebab stress dan penat..sememangnya masa jadi tu aku stress skit. kali ni nak kata stress x jugak..hepi jaa rasa sebab dapat luangkan masa kat kampung lama.mungkin lebih kepada penat kut sebab hari2 keluar ke sana sini.....tapi makin petang makin teruk sebab dah keluar seketul darah beku..warghhhh!! horror sangat rasa..tapi kena cepat2 bertenang. xleh gelabah sangat.cecepat inform mak n hubby..hubby suggest pi klinik biasa dulu cek tengok sebelum pi hospital..makanya aku cecepat siap pi klinik kat parit buntar..bila cek, almhamdulillah kedudukan uri masih di atas dan baby masih aktif macam biasa. tapi dokter advice kalau brown spotting and bleeding berterusan kena pi hospital terus. lega sket aku sbb baby oke..

malam tu siap boleh bantai pulut durian lagi tauuu...kempunan lamaaaa dah ni nak makan durian. pokok durian belakang rumah mentua x berapa jadi tahun ni, lagi la kempunan aku.hahahha...sambil2 tu monitor jugak kut2 ada lagi brown spotting tu.so far, sampai pkul 1 pg xdak apa2..so rilek la sambung tidoq sampai pagi...tapi, bila cek semula pagi tu ada la pulekkk..aku wat lek ja dulu pi mandi pa suma sebab nak continue monitor lagi. still masih ada dan dah start nak banyak balik. terus bagitau kejut hubby suh bangun & pi sepital terus. nasib semalam cuti wesak tapi kesian jugak la kat hubby sebab dia tidoq lambat nak settlekan keja yang menimbun tu. kami gerak ke columbia asia taiping dalam pukul 11 lebih dan straight ke emergency room..sebab xdak orang, cepat ja aku terus dibawa ke labour room..rezeki aku jugak xyah tunggu lama2 kut sebab dokter memang dah ada kat sepital sebab ada org nak bersalin. terus dia datang cek tengok brown spotting bagai..dokter amik sample kat dlm miss V..cuak jugak aku takut sakit tapi oke jaa...lemah lembut dokter ni. dah amik sample, dokter bagitau kena warded 1 malam sbb nak monitor..dokter suspect sebab infection pada keputihan..huuu..dokter riso terbesalin awal makanya aku kena cucuk ubat untuk matangkan paru2 baby..sakit hoiiii cucuk tu..cucuk tetanus x sakit cam tu..huuuuu..hubby request untuk balik makan, amik barang pa suma dan sign form of responsibility sbb xmo masuk wad lagi walaupun dah check in.ahahah..kami akan datang balik seblum pukul 5 tapi pukul 6 lebih baru sampai kat sepital.heee..sempat jugak la aku ironkan baju keja dia untuk hari ni..




hubby temankan sampai dokter datang cek dan dinner sampai..alhamdulillah cek baby aktif macam biasa dan uri di atas. mostly mungkin sebab infection pada keputihan tapi result tu akan tau seminggu lagi..lepas tu kena cucuk lagi untuk ubat matangkan paru2 baby dan makan ubat antibiotik..nak meleleh jugak la ayaq mata tahan sakit cucuk kali kedua ni..yg 1st td staff nurse yg buatkan, x la rasa sakit benau camni..huuuuuu...since dapat bilik double bedded sebab single bedded da penuh, hubby xleh temankan..nak suruh tokmi temankan pun sian dia sebab xdak sofa panjang yg selesa untuk baring..makanya, tawakkal la aku lepak sensorang kat sepital.huuuuu..oke jaaa ni cuma lambat sket la leh terlelap..hopefully hari ni boleh discharge keluaq da..nak rest kat rumah pulak.bosan la duk sepital.wuwuwuwu

last nite dinner..sedap jugak hummmmm

subuh2 lagi dah kena monitor CTG

late breakfast..huuuu
nasib jugak la jadi ni masa aku tengah cuti kat kampung..at least ada la husband & family utk bg support.kalau jadi masa duk kat SK sorang2 x ke naya aku..mau emosi terumbang ambing ni...aturan Allah untuk kami sekeluarga sangat cantik..di kala aku tengah sarat nak cukup ni, hubby kena pergi training attachment dekat area2 KL/Bangi/Shah Alam untuk sebulan starting next week...elok2 sampai aku da cukup 9 bulan nanti InsyaAllah....aku pun akan start cuti panjang mulai awal bulan 7..masa tu pun da 37 weeks++. memang nak get redi kat kampung la masa tu..oleh itu, mari settlekan kerja awal2..huhuhu


Tuesday, 6 May 2014

review produk : Tanamera

assalamualaikum

eheee...dulu masa 1st pregnancy aku ni noob sangat! apa pun tatau, lebih2 lagi tentang penjagaan diri ketika mengandung. akibatnya, sendiri la tanggung. terasa huduh kemain masa tu. muka ja org nampak glowing sbb hari2 basuh dgn facial wash..haha..masa mengandung ni kan macam2 side efek yang kita dapat dari perubahan hormon, especially pigmentation. dalam bahasa melayunya, kulit jadi gelap berdaki2 terutamanya di kawasan yg berlipat seperti leher, ketiak & paha...**haha, over x description aku?** ala, ibu2 yang ernah mengandung mesti dah merasainya kan..malu tau tengok diri sendiri. nasib lepas bersalin, pakai scrub bagai hilang jugak daki2 tu..

tapi kali ni, sekali kena, aku dah beringat. bila masuk trimester kedua, dah mula nampak kesan pigmentation. so, sebagai langkah inisiatif permulaan aku beli scrub brand watson kat watson..mula ingat nak amik yang coco butter tapi teringin yang olive pulak..so, rembat lah yang olive tu...oke la, terasa bersih dan lembut kulit. yang paling penting kulit x kering..kadang2 almost setiap hari jugak aku pakai sebab scrub tu x kuat sangat.huuuuuuu..




satu hari, masa tengah surf2 pasal set bersalin tanamera, terbaca jugak review orang tentang penggunaan brown soap tanamera ni..banyak yang kata bagus dan sesuai digunakan ketika dari mengandung sampai la lepas bersalin untuk mendapatkan kulit yang mulus gittewwww...makanya, aku decide nak try 2 barang dari produk tanamera ni secara ala carte dan terbeli lah secara online di ardentloveonline


aku beli Virgin Coconut Oil (VCO) dan Brown Formulation Soap. VCO ni bagus untuk di sapu diseluruh badan dan boleh jugak digunakan sebagai minyak selusuh bila dah nak dekat2 bersalin nanti..boleh diminum 2 kali sehari. bagus jugak digunakan utk perineum massage untuk mengurangkan kesan koyakan semasa bersalin nanti.seeloknya disapu bila start masuk trimester 3. itulah sebabnya aku beli VCO ni..tapi mak aku kata kalau nak buat minum selusuh tu nanti dia buatkan minyak kelapa original homemade punya...x payah nak minum yang ni..ahahaha..brown soap of course la untuk ilangkan daki2 bagai tuuuuu..bagi aku, memang berbaloi aku beli 2 barang ni. masa mula2 guna brown soap tu dah kurang sket garis2 pigmentation..memang dah terasa mulus gittewwww...haha. **perasan**..tapi aku x berani guna hari2 sebab takut kulit makin menipis..kulit orang mengandung ni sensitip ye..so, aku selang guna 2 ke 3 hari sekali...sangat2 berpuas hati dengan sabun ni. kulit pun x kering..terasa kelembapan dan kelembutannya..ceeewwwaahhhh...patutla ramai review cakap best. adik aku try pun kata best pakai sabun ni..dia pun nak angkat satu nanti.heheh...insyaAllah, 2 produk ni akan aku guna berterusan sampai lepas bersalin nanti.. **harapnya x hot hot ciken shit yaaa** it's good to prevent the pigmentation early and better take care of yourself..i've learn from my mistake last time dan kali ni semuanya nak buat betul2...betul la pengalaman memang mengajar kita...


p/s: Ini bukan review berbayar..ini adalah hanya berdasarkan pengalaman dan kepuasan hati sendiri..heheheh

Wednesday, 30 April 2014

big girl already... =)

salam semua,

eheee...asyik2 ummi banyak cerita pasal adik baby and random rumbling saja lately..meh kali ni kita cerita pasal kakak irdina pulak =)

time flies sooooooo fast! sedar x sedar tahun ni irdina dah nak masuk 3 tahun. such a big girl already. semakin memahami apa kita cakap dan dia pun semakin petah! ummi is proud of u sayang. kadang bila tengok perkembangan dia dari sehari ke sehari membuatkan ummi rasa terharu..ada sentimental value di situ. cmna ya nak describe...

hmmmm...indescribably! u have to feel it yourself. i'm so blessed having her and eventually it makes me appreciate & love my mom more! baru paham macam mana perasaan seorang mak. walau nakal macam mana anak tu, walau seorang anak tu dah mengguris hati seorang mak, namun kasih sayang seorang mak tu tetap kuat, kekal abadi dan tiada gantinya! sroobbbssss..... **emosi seketika**

ahaa, ni baru anak masuk 3 tahun..belum lagi masuk sekolah, masuk asrama, masuk universiti & kawen..ummi dah fefeeling sentimental bagai..hikhikhik..

last week irdina ada kat SK..dah sebulan lebih dia duk kampung, sian ummi rindu dia sorang2 kat SK ni..next turn abah & tokabah pulak rindu kat irdina.hahaha..kali ni tokmi nak try ajar irdina cicin (baca=kencing) sendiri. ya la, dah 3 tahun patutnya dah mula pandai ke tandas sendiri.x payah pakai pampers dah. 1st day ajar, 3 kali jugak la terbabas sebab x berapa nak pandai lagi..kadang irdina yang lambat bagitau..kadang bagitau masa tengah cicin..haiyohhhhh

masuk hari kedua, alhamdulillah oke dah.xdak la terbabas.tapi kita kena kerap bertanya kat dia.agak2 lama dia main tu, ce tanya nak cicin x? kalau dia terasa tu, dia bagitau. kalau x rasa, dia kata tamau cicin..hehe..masuk hari ke-3 alhamdulillah makin ok. kalau x tahan sangat dah tu siap tegedik2 lagi haa..haha..lawak sungguh! tapi ada terbabas sekali sebab memang da betul2 x tahan la tu kot..it's ok syg...masa keluar bagi pakai pampers, tapi bila smpai rumah irdina cakap nak cicin..mula ingat nak suh dia cicin dalam pampers tapi ummi pikir takut nanti dia terbiasa pulak. terus bukak pampers & tegedik2 dia lari ke toilet..ummi cek kat pampers, still bersih. nampaknya, irdina makin paham. mungkin anak ummi ni pun dah rimas agaknya pakai pampers...you are doing so well sayang!

cakap pun kemain sekarang nih..susunan ayat yang keluar tu kadang2 lawak sangat! kadang dengar macam budak besar yang cakap..oh irdina, why so fast u big girl grow up....x puas lagi main dengan dia rasanya..tambah pulak bila sekejap duk kat SK sekejap duk kat kampung.huuuu..minggu ni, ummi dah home alone..nasib ada maksu temankan.nasib jugak la minggu ni 3 hari ja kerja, x la lemau sangat nak tunggu jumaat..itupun ummi dah rindu gila2 kat irdina.wuuuuuuu...sejak nak jadi kakak ni, nampak perangai dia makin matang...again, ummi is soooo proud of u sayang!

kakak besar dan mainan feberetnya...kapai tebang & bas!

ada budak tengah protes sbb kena marah..haha



anak manja ummi

manja abah

wait for ummi tonite ya sayang!




Monday, 28 April 2014

Gatei tangan..

Huh..aku ni pantang kalu tengok balance duit dlm acc banyak lagi..keja nak menyoping jaaa!!! Tambah pulak hujung minggu lepas x dapat memborong kat pureen warehouse sale, lagi la aku x senang duduk..tangan nih duk gateiiii pi surf skodeng barang apa nak beli dek kerana kecewa x dapat memborong! Huh, sabaq cek sabaqqqqqq....

Sunday, 27 April 2014

Rindu laa...

Uhuuuu...
Rindu la kat irdina..sebelum ni terasa rumah meriah sebab ada irdina..ni irdina dah balik kampung semula dengan tokmi n abah...kebetulan hubby pun ada 1 minggu kat sini last week, me was soooo very happy! Terasa lengkap semula...we also had a short weekend gateway to PD..**will story that later**
Ni baru beberapa jam lepas hantaq irdina, abah n tokmi ke airport, ummi dah rinduuuuu sangatt kat dia! Sunyi tau duk rumah. Ikutkan hati nak keluar pi merayau2 sbb xmo sunyi2 sangat.huuu...alhamdulillah semua selamat sampai penang. Irdina la ni duk nak nek kapai tebang sangat. Setiap kali pi airport mesti ingat dia yang nak naik..dek kerana kesiankan anak dara tu, abah dia pun belikan tiket balik skali hari ni..so ummi was left alone with makcu..uuuuuuuu...
Ummi can't wait for this Wednesday! X sabar nak balik kampung and have another weekend gateway to CH! weeee ♡♡♡♡

Tuesday, 15 April 2014

lemau again...

eheheh...

ni bukan lemau sickness mabuk2 ya...aku da sehat alhamdulillah. perut makin membesar, berat makin bertambah. dah naik +- 10 kg da ni.huuuuu...kalo dulu berat sekarang ni adalah berat nak bersalin da, tapi ni baru 6 bulan stgh..warghhhhhh!!! cemana nak turunkan berat lepas bersalin ni??!! kompem mencabar.huuhuhuhu...harap2 lepas ni x naik banyak dah..pliissssssssssss... =( =(

oke, off topic dah..ekceli aku dah lemau kerja...nak cuti panjanggggggg...nak pi holidayyyyyy!!!!!!!!! so far, banyak plan plan holiday yang terbantut..semuanya gara2 hubby bz la, x kena dengan timing org lain la, bajet xdak la..huuuu..plan cuti sekolah hujung bulan 5 nanti nak pi pulau redang. ingatkan time tu aku baru 7 bulan ++...rupanya masa tu dah 8 bulan ++. lagi 2 minggu nak cukup 9 bulan. amat berisiko rasanya kalau nak travel naik bot bagai..huhuhu..makanya terpaksa cancel..huuuu

next planning nak pi berkelah and bermalam di teluk batik. mak aku ajak naik cameron highland tapi rasa macam xdak apa selain sejuk dan nyaman saja di sana..kadang rasa boring dah pi sana.hahah..pi berkelah tepi pantai la pulak. boleh rendam irdina dalam air laut, bagi ilang abeh gatai2 badan dia tu..huuuu..ingat nak ajak hubby pi masa cuti hari pekerja nanti, tapi tetiba dia kena standby pulak masa tu..haih..see, selalu bila plan baik punya ada saja yg x kena..huhu..nak paksa jugak hubby untuk available time tu...2 hari 1malam ja kottt..wuuuuu..kemain bz dia kat opis baru ni..nak ajak pi holiday bz, nak manja2 pun bz...boleh tak bila time aku balik mesti dia ada breakdown. even bukan standby tapi rajin kemain turun site. pastu balik subuh2 hari.siang tu kompem mengantuk & penat.nak ajak kemana pun dah x bes..huuuuu

me want a holiday pleaseeee!!!!



Wednesday, 9 April 2014

I'm feeling loved!!

This song is dedicated to me by hubby this morning. The lyrics & melody is soo sweet..me is sikit lagi nak nanges terharu tauuu...somehow, being a 'pjj' couple make u appreciate ur love one more and that's what we feel rite now! I love u mr hubby! ♡♡♡

"Ku adalah manusia
Yang paling beruntung
Memiliki kamu

Kau tiada habisnya
Menyayangi aku sepenuh hatimu
Cinta yang luar biasa
Ku serahkan.. pada dirimu

Kaulah cinta sesungguhnya
Sekuat hatiku kan menjagamu
Demi cinta seutuhnya

Ku kan berjanji seumur hidupku
Takkan lelah mendampingimu"

#Song by Sabhi Sadhi, "Cinta Sesungguhnya"





P/s: tetiba terasa feeling2 cam baru kena ngorat ngan pakwe masa zmn muda remaja dulu ..hikhikhik...but it sweeter bcos he is my husband now♡♡♡♡

Thursday, 27 March 2014

wishlist

hmmmm....

sedar x sedar masuk 6 bulan dah aku pregnant. 3 months ++ to go! should be thinking what to buy for adik baby dah ni. heee...so, pink or blue?? ce teka, ce teka....

it's pink!Alhamdulillah

kalo ikutkan teringin nak baby boy tapi rezeki Allah tentukan girl, kami terima dengan senang hati :) irdina dapat geng main masak2..ummi dapat geng menyoping sorang lagi..hee..dah dapat bayangkan kecomelan irdina dan adik dia nanti..weeee...mesti sweet sangat! aku suka tengok both anak dr halina, wife dr syed muzaffar tu..dua2 girl & sgt sweet n comel..harap2 irdina dan adik dia macam tu jugak nanti. =)

oleh itu, x banyak la barang utk kami tambah. boleh recycle kakak irdina punya  sikit2. mostly baju bajan la...banyak yg elok lagi..cuma ada la beberapa barang yang ummi nak belikan untuk adik. sian jugak dia, xkan semuanya nak recycle kakak punya kan..hehehe. so, ummi pun dah buat wishlist barang yang ummi nak beli kali ni untuk kami.here goes the list:

1. car seat maxi cosi pebble **InsyaAllah...target cabriofix tapi kat UK, pebble tengah sale. harga termasuk shipping sampai Malaysia lagi murah dari cabriofix yang jual kat sini. Ummi dah contact seller tu. harapnya dia reply la cepat..huhuhuh**

2. newborn outfit. **romper banyak boleh recycle kakak punya. ummi is soo in love with mothercare punya material so dah terbeli pinky long sleeve vest ni hari tu. nasib ada diskaun 40%.hohoho. next target, sleepsuit pulak.weeee!!**


3. spare part Medela Swing. 
    - tubing 
    - connector

4. new storage bottle untuk simpan susu perahan. sekarang dah ada yang kaler2 ni. bekenan sangat!haha




5. Set bersalin Tanamera. 
 - dulu guna NonaRoguy Herbanika tu. tapi x abes pun makan jamunya sebab panas dan x berapa sesuai utk BF. Tanamera ni berasaskan bahan semulajadi,x panas dan ala ala spa gittewww, juga sesuai utk BF. sila google utk reviewnya tau. tapi, aku akan pilih mana yang perlu sahaja sebab kadang x semua aku akan pakai. **learn from experience** lagi pulak, mak mertua pun dah ada order jamu kampung utk aku..heheheh..yang penting, masuk 8 bulan nanti, aku nak beli Virgin coconut oil dia utk buat perenium massage utk memudahkan dan mengurangkan koyakan ketika bersalin..**really hoping for normal delivery nanti!**


6. buaian/katil baby rotan
hehe..ni wishlist bersama hubby sebab haritu tengok anak cousin hubby guna. kami sangat2 berkenan. kenapala masa irdina dulu x terfikir nak cari yang macam nih..heh..insyaAllah hujung minggu ni nak pi survey..kalu rasa cam mahal sangat, just guna balik ja la baby cot irdina dulu..add on tilam & crib set saja..tapi tu pun makan kos jugak.hmmmmm



okeh, ini saja dulu wishlist untuk kali ni..semua ni akan dibeli secara berperingkat. mana yang mungkin x perlu mungkin akan dikeluarkan dari wishlist. tapi rasanya macam semua perlu jaaaa...hahahhahaha. me is sooooo sexcited! =)) doakan semuanya berjalan lancar yaaaaaa. Aminnnn





Monday, 17 March 2014

risau

hmmm...macam2 anak muda zaman sekarang...

i've been on that stage of their life..sememangnya kita hanya mahukan keseronokan..nak enjoy katanya!semuanya terletak atas kemahuan diri sendiri dan pengaruh rakan2. ya, aku belajar kat universiti swasta. selalunya bila orang dengar belajar dekat U swasta ni semuanya sosial, perangai x elok dll..kebanyakan yang buruk2 saja. tapi Alhamdulillah, aku dikelilingi rakan2 yang sangat bagus,..we just enjoying ourselves, doing things together, "gosipping" like all girls love to, laughing like monster etc...seronok bila kenangkan balik.hehe...that time x dengar la pulak budak mati kat konsert sebab dadah bagai ni..ke aku yang taktau or x dengar berita.. tapi sekrang aku rasa benda2 macam ni sangat ekstrem dan budak2 sekarang semakin dan tersangat lah sosial!

sebagai seorang mak, of course aku sangat risau dengan masa depan anak2 aku.risau bila memikirkan dengan siapa anak2 aku bakal berkawan, mampukah mereka bertahan dengan dugaan di luar sana...risau keadaan di masa hadapan.

risau risau risau!!

"Ya Allah, berikanlah kami petunjuk dan jalan untuk mendidik anak2 kami menjadi insan yang cemerlang dunia dan akhirat. yang sentiasa takut untuk melakukan larangan-Mu. yang sentiasa akan mengikut perintah-Mu. Sesungguhnya Engkaulah Tuhan yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang"

Thursday, 13 March 2014

bersalin di mana?

hmmm...

yang ni kena start fikir dari awal2 mengandung lagi..nak bersalin kat mana nanti?? since aku dah ada experience anak sulung dulu, membantu jugak la utk kali kedua ni. masa bersalin kat irdina dulu, i was hoping for normal delivery tapi keadaan x mengizinkan **kalau betul la kan** ataupun disengajakan untuk C-sec. wallahualam

jadi kali ni, aku nak strive jugak untuk normal. xmau serah diri awal dan nak tunggu betul2 sakit baru gerak pi hospital!

since due date masa tengah bulan puasa dan nak dekat raya dah, aku dalam dilemma nak bersalin kat mana. memang sangat convenient kalau nak bersalin kat KL/Selangor ni sebab banyak choice private hospital yang ada dokter perempuan..kalau bersalin sini, nak travel balik kampung lepas bersalin tu satu hal...pastu masa dah nak terberanak, belum tentu hubby ada sini untuk temankan..me want hubby temankan macam duluuuu..uuuuuu

makanya, lepas berbincang dan berfikir panjang, kami decide utk bersalin di Penang/Perak. Here are the list of some private hospital yang terdekat dengan aku:

1. KPJ Penang, Bandar Perda



  • dulu aku bersalin kat sini dgn Dr Fawziah. bagi aku, aku x berapa ngam sangat dengan dia. dia serius dan susah nak senyum. pendek kata, x berapa mesra. tambah pulak aku ni kan 1st time, lagi la tatau apa2 dan dia pun x banyak membantu. dari awal check up, dia asik kata kepala baby besar dan aku maybe kena C-sec. see, awal2 lagi dah bagi hint. bila dah bersalin, dia bagitau tulang pelviks aku kecik dan lepas ni kalau nak bersalin lagi memang kena operet. oh nooooo, ini yang aku x mau dengar. 
  • sekarang, bila checkup utk anak kedua ni, doc akan tanya history bersalin anak 1st. bila cerita, semua macam buat muka pelik kenapa aku kena operet sedangkan baby sedang2 saja. hmmmmmmmmm....so, KPJ is out of my list this time.

2. Pearl Maternity Hospital, Bayan Lepas


  • google punya google, terjumpa hospital ni. dokter perempuan islam dan mendapat review yang agak baik dari orang ramai **walaupun ada jugak sesetengah yang kata dokternya garang**. bila bagitau hubby, dia setuju. nasib jugak PMCare cover sini. maka, aku pun set la appointment...apa yang aku x gemarnya, receptionist/ nurse yang angkat kol tu sangat lah x memberangsangkan. macam biadap pun ada sbb aku x habis cakap dia dah letak. so, aku dah cam slack sikit nak ke situ...maybe out of list jugak.hmmmmmmm

3. Columbia Asia Taiping



  • ini final choice hospital. taiping dekat dengan rumah mak aku. dokter perempuan india. memang kalau boleh nak yang muslim tapi ada dokter lelaki..memang x la aku nak tadah perut kat dokter laki kan..bila kol utk set appointment, dia kata boleh walk in..biasa la kalau hospital besar ni mesti receptionist berbudi bahasa..maka, sabtu lepas kami ke sana untuk buat detail scan 4d. saja suka2 nak tengok keadaan adik baby. 
  • 1st time ke Columbia Asia Taiping ni, rasa selesa dengan suasana dalam hospital yang tenang dan x sesak. walaupun kena tunggu almost 2 jam baru sampai turn, me is tak kesah sebab masuk2 ja bilik dokter, kami disambut dengan senyuman dan dokter sangat baik dan lembut serta peramah..after sembang2 sket pastu dia buat detail scan..Alhamdulillah, adik baby is growing healthy. bila buat 4d, x berapa nak jelas sebab baby still kecik tapi dah boleh nampak iras2...nampak macam kakak dia dulu ja.hahahah..nak kata apa dah kan, ummi n abah pun kadang org kata adik beradik, maka anak pun nak sepesen la gittewwww...hahahahha..jantina adik baby???? hmmmm...hmmmmm...hmmmmmm...nanti la tunggu lagi skali scan 19 hb ni kat klinik baru nak konfem betul2...heheh..hari tu dokter macam ragu2 sket tapi dia konfemkan jugak jantina tu..xpa2, kali ni ummi rileks skit.x kalut eksaited macam dulu...dulu anak 1st khennn, semua benda ummi eksaited! hoho
  • guest how much detail scan 4d???? it only cost me RM103 for scan & consultation! me sangat puas hati! walaupun dokter hanya print 4 gambar scan without cd, aku memang x kisah sebab dengan servis yang macam ni membuatkan aku nak datang lagi..yeszzaaaa, terus kami decide aku akan bersalin kat sini. hubby pun suka enviroment Columbia Asia Taiping =) oh lagi satu, aku dapat goodies bag jugak..weee weee weee, me is soooo suka! **sapa yang x suka kan dapat goodies bag..heheh..mak shin chan sangat!**'

wah, panjang huraian aku..haha...apa2 pun, aku nak kena jugak buat back up plan bersalin kat sini..ya la, kita hanya merancang dan x semestinya akan terlaksana. kalau kat sini, mungkin aku nak pilih Pusat Rawatan Islam Azzahrah or KPMC Puchong or Columbia Asia Puchong..semoga dipermudahkan semua urusan aku nanti =) amin





Pray for MH370

Pray for MH370

Satu dunia sedang bercerita tentang kehilangan pesawat malaysia airlines MH370..kehilangan yang sangat misteri. Tiba2 lenyap dari radar. Banyak sangat versi cerita dan teori semua orang duk buat...Kadang2 sampai serabut baca spekulasi yang macam2 tu!

Sesungguhnya kejadian ini amat terkesan kat aku..kenapa?? Sebabnya, pada malam kejadian aku pun berada di klia..menanti untuk naik flight MH1194 ke penang pada pukul 1145 malam...ni 1st time aku naik MAS...sebelum ni asik naik AirAsia dan baru sekali merasa naik Malindo Air sbb tiket balik penang bole dapat murah..kebetulan pulak kali ni aku dapat tiket MAS dgn harga berpatutan, awat pulak x beli khennnn...haruslah nak merasa naik dari klia pulak...

But I felt something strange that nite...it's not like x sedap hati tapi more to rasa neves...mebi sbb 1st time nak naik MAS kut..ceittt..mcm la baru 1st time naik flight kan nak neves2 ni...dah lah boarding gate nun jauh di hujung skali, jenuh mak buyung ni nak berjalan...huhuhuh...nasib sampai2 flight dah ada..syukurla x delay..kalu delay mau lagi lambat aku sampai...

Flight start jalan dalam pukul 1157 cmtu (if im not mistaken)..masa nak gerak ke runway tu terasa cm dia jalan laju..kona2 masuk runway terus rempit utk take off...pehhh, memang pilot rempit ni...kalu AA selalunya dia akan stop sat baru pecut...alhamdulillah time take off suma mcm biasa..x la terasa apa2 sangat....20 menet ++ lepas  tu tetiba flight cm gegar2..biasa la tu langgar awan..tetiba gegar gila2 sambil terasa menjunam...masyaAllah...cuak gila aku waktu tu, dup dap dup dap rasa...pastu pilot buat announcement dah nak landing..huish, biaq betui ni..cepat gila dah nak landing..aku dah makin cuak..jangan la jadi apa2..mcm2 doa aku baca.mintak2 selamat landing...huuu...seryes x penah rasa perasaan ni..even masa pi korea dulu pun xdak experience mcm ni...huuuu..Mungkin itu adalah perkara biasa bagi frequent flyer or kamu mungkin pernah rasa yg lagi dahsyat, tapi since aku x pernah mengalaminya, aku rasa luar biasa..

Alhamdulillah...selamat jugak landing kat penang...jumpa2 hubby terus aku cerita betapa neves & cuaknya aku td...hubby pun cakap pilot MAS ni rempit..sebab cepat jugak aku smpai...masa otw balik rumah, hari hujan..so, aku assume yg gegar2 teruk td tu sebab langgar awan hujan..it's ok..

Esok harinya, hubby bangun tidoq bagitau ada flight MAS hilang..dasat betui laki aku ni..dapat tau dalam mimpi ka?? Ropanya mangkit2 tidoq terus tgk forum favorite dia tu...x lama lepas tu keluar berita kat tv..seriusssssss buat aku ingat balik experience aku malam td! MasyaAllah...kalau betul la apa2 jadi dekat flight yg hilang tu, aku dapat bayangkan apa penumpang2 rasa dan aku sendiri dapat bayangkan kalau aku dalam situasi tu..betul2 buat aku rasa x senang..betul2 buat aku ingat mati!

huuu..x dapat nak gambarkan perasaan tu. Bila terkenang balik, aku mungkin ada terselisih dengan para penumpang MH370 di klia..mereka juga x jangka itu mungkin kali terkahir dapat jumpa family, dapat peluk cium anak2, suami/isteri, mak abah....apa2 pun, kalau itu dah qada & qadar Allah, kita manusia x mampu nak buat apa..memang kita sayang dan cintakan keluarga kita tapi kita kena lebih cintakan Allah..mungkin ada hikmah disebalik apa yang berlaku..jugak jadi iktibar utk aku lebih ingat Allah dari lebih lalai dengan hal2 dunia.

Apapun, marilah kita doakan yg terbaik utk MH370..I don't have any relatives in that flight but I know the FO. my ex-schoolmate at mrsm taiping...kami satu batch of course.  Dia dalam kelas reka cipta, x amik biologi..lepas habis spm, aku ada dgr cerita dia masuk pilot school...mungkin memang minat dia nak jadi pilot kan...and also got 2 close relative to TM staff...yg sorang tu wife AGM if I'm not mistaken...mesti husband dia tengah risau sangat kan..huu..semoga semua anggota penyelamat mendapat petunjuk dan dapat mengakhiri penantian ni...betul la, penantian itu suatu penyeksaan...

Wednesday, 12 March 2014

mencari mood

huuuu...mai dah mood pemalas...
banyak benda terfikir nak update tapi bila bukak ja page new post, terus blank tatau nak update apa..
hmmm...semoga esok mood aku datang...sigh~

Monday, 3 March 2014

dilemma..oh stroller

eheee...

dalam banyak2 barang baby, yang paling aku suka adalah stroller. mungkin bagi certain orang x nampak apa keperluan stroller itu dan x kesah design macam mana janji boleh pakai, tapi bagi modern mommy **cheewwaaahhhhh** macam aku nih, sangat sukakan gaya dan trend design stroller masa kini...haha..kemainnnnnn

haritu bekenan quinny zap xtra, dah dapat beli dan puas hati tapi susah nak bawak travel pulekkkkk...masa nak pi korea terpaksa beli mydear buggy..hubby xmo bawak quinny..hukhuk.
sekarang, tengah famous stroller babyzen yoyo!!!! me is soooooooo bekenan..1st lightweight stroller yang menepati size cabin luggage flight dan boleh bawak masuk simpan kat tempat luggage atas kepala tuuuuu...memandangkan kami ni suka travel dan dah terbeli tiket flight utk tahun depan, makanya babyzen yoyo adalah stroller yang menepati keperluan kami..haha..sangat senang nak fold & unfold..x caya tengok video dia kat youtube ni..sebelah tangan dukung anak, sebelah tangan bukak stroller.serius smart! even buggy mydear tu pun perlukan kedua2 belah tangan utk fold & unfold..

tapiii...tapiiiii...tapikannnnnnnnn

hubby kata kalau nak beli stroller baru, dia suh tolak quinny tuuu..sobsobsob..dia x suka ada banyak2 stroller..menyemak katanya...pembaziran jugak bila ada banyak2 nih..huuuu..tapi since anak nak masuk dua ni, aku verangan nak beli carseat maxi cosi cabriofix utk adik baby. boleh pakai dengan body quinny tu. body quinny bila dah lipat memang kecik dan sangat convenient..inisiatif nak beli car seat sebab nak ajar adik baby duduk dalam tu awal2..xmo jadi macam kakak dia..buas sangat dlm kereta..sat kedepan, sat kebelakang..berapa kali dah jatuh gedebuk gedebek bila ter'brek' mengejut.huuu..sangat bahaya okeee...dah ada pengajaran disitu..

tapikannnn lagi

kalau beli carseat, x compatible la pulek dengan babyzen yoyo niii...so far yang aku duk gugel, xdak lagi carseat yang compatible..huuuu..tapi nak jugak2 stroller tu..selagi x dapat, selagi tu la aku akan duk nyanyi2 tepi telinga hubby..hahaha...ada jugak aku jumpa beberapa online shop yg buat kutu utk stroller ni..tapi bila kira2 balik harga macam mahal sket..better aku simpan duit sendiri bulan2 xpun tunggu bonus nanti khennn...

setelah difikir2kan ada beberapa alternatif untuk aku tukar stroller ni. hohohoh

1. jual quinny zapp yang ada sekarang, dan upgrade ke quinny zapp extra 2.0 yang boleh fold seat sekali dengan body stroller..so, boleh la add on car seat maxi cosi.

2. maintain quinny, dan buat tabung simpanan untuk babyzen yoyo. dalam masa yang sama, pau hubby untuk car seat.hakhak..**memang tak la laki cek nak setuju**

haih, hover kan mak...anak x demand, mak plak yang ngengada lebih.ceittt..let's wait and see what happen next...adakah berjaya aku memujuk hubby utk babyzen yoyo & maxi cosi cabriofix.....

p/s: hmmpphhhhhhh......tabung stroller xleh start lagi bulan ni sebab wuju pau suh repair aircond dan tukar tayar depan dia....sobsobsob =(

Wednesday, 12 February 2014

sembang tengah hari

hehehe...

happy cek sebab hubby ada kat sini 2 hari..2 hari ni pi ofis sama-sama.weeee..tapi malam ni hubby dah nak balik penang.sedey sikit di situuu..tapi xpa, jumaat ni hubby mai balik.hoho

lunch 2 hari ni pon lunch sama-sama even ada lunch yg dah disediakan di ILSAS..masing-masing nak luangkan kualiti masa bersama-sama..it was a very good time we had together =) balik keja pon sama-sama..suka sangattttt!!terasa normal kembali buat seketika..heeee

okeh, back to the main topic.

alkisahnya, masa nak bayar parking di alamanda tadi ada sepasang couple depan kami..kemain manja-manja gitteewwww, lalu mengingatkan aku time zaman kami laki bini ni couple dulu...hahahha..lepas couple tu blah, aku cakap kat hubby:

aku : mmmmm..mmmmm...manjanya couple tadi..x kawen lagi kemain haaa..sok ni dah kawen, nak pegang bini camtu pon susah..**cakap sambil jeling-jeling kat hubby**

hubby: **gelak sambil jeling manja balik kat aku sambil tangan nak bayar parking autopay** ehehehe...nak buat macam mana, dah kawen bila nak pegang ja kena short letrik..camna nak manja-manja lagu tu...

aku: ellleeehhhhhh...alasannnnnnnn

hubby: betui laaaa....tebalik pulak kita ni..patutnya dulu time couple tu yang kalu pegang kena short letrik, ni dah kawen pulak jadi camtu..hahahhahaha

heh, ada saja jawapan laki aku nih..rasa lawak pun ada..hahahahhahah...

tapi kadang, ada logiknya jugak.we had build up our own theory.. =) bila dah kawen ni, hidup penuh dengan aktiviti..bila balik keja penat, maka badan pun mula mengeluarkan cas negatif ..selalu bila aku nak pegang hubby mesti sakit cam kena short letrik tu..kadang hubby pun jadi camtu jugak..**ni teori pandai2 kami ja tau..haha**tapi x selalu laa...cuma time penat melampau ja jadi lagu tuu..hohohohoh

tapi dah kawen ni, buat apa nak tunjuk manja lebih depan public..kat rumah malam jumaat kan dah terlebih-lebih manja..hahahahha..tambah pulak dah beranak pinak.kena la jaga kelakuan sikit depan anak-anak kan...kadang, bukanlah nak bangga time couple dulu kami bermanja-manja bagai..cuma masing-masing sedang berada si zaman jahiliyah di mana terlalu mengikut perasaan dan pengisian ilmu agama tu sangat-sangat kurang..Alhamdulillah, lepas dah halal ni kami diberi hidayah sikit demi sedikit dan cuba untuk perbaiki diri menjadi hambaNya yang lebih baik. =) dan semoga kalian juga begitu..

sekian cerita sembang tengah hari antara laki bini..rasa macam kelakar tapi bila terkenang zaman seblum kawen membuatkan aku banyak berfikir..makanya, terjadi lah entry ni yang mulanya aku rasa lawak tapi ada pengajaran disebaliknya untuk difikirkan bersama.hehe..

wassalam

Monday, 10 February 2014

unexpected journey

Plan asal hujung minggu ni nak ronda2 jalan TAR dengan mak dan adik, sekali dapat panggilan telefon dari kampung yang tok sedara meninggal..makanya, kami pun bergegas balik kampung pagi2 hari sabtu tadi...this is sooooo unexpected and part of me is excitedddd...ya la, since my heart is no longer here, dapat balik kampung even 2 hari 1 malam pun dah cukup bermakna.hehe

me is sooo happy to meet hubby again walaupun malam ni nak pi amik dia kat airport pulak..x sabaq ooo nak jumpa hubby nak manja2..hahahahahah..irdina pon hepi jugak jumpa abah..malam2 tidoq pon bekepit dengan abah dia..maklumla, sebelum ni duk besa bekepit, pastu tetiba xdak.syiannnn anak ummi ni..

happy...3 of us :)

i'm looking forward for this week & next week activities! hubby datang malam ni dan akan balik penang malam rabu. then, jumaat malam InsyaAllah datang balik dengan tokabah sebab next weekend cousin aku kawen kat shah alam..dan mungkin ramai sedara nak datang rumah aku jugakk..weeeee =) me is soo like meriah2 ni..xdak la sunyi sangat rasa..lepas tu,next weekend, hubby akan datang lagi untuk temankan aku checkup n tengok adik baby! heee. aku memang dah cakap kalu checkup even dekat hospital nanti, aku xmo pi sensorang...nak jugak dia temankan sbb masa irdina dulu memang dia fully temankan aku kemana2 saja checkup...dan hubby pun berfikiran sama macam aku.heeeee..me is soo love u sayang! mmuuahhh :)

checkup kali ni InsyaAllah boleh nampak jantina adik baby. so, bole la ummi ronggeng2 pi expo baby lagi dengan aunty dory hujung bulan ni. hohohohoho




Friday, 7 February 2014

i wishhhh.....

oh, how i wish my hubby was here...

heh, x abih2 lagi nak mengeluh kan...kata dah terima kenyataannnnn..haiyoh, mungkin sebab masih baru so x berapa nak ready lagi.bole gittewww??haha

kebetulan pagi tadi masa nak pi keja, dah perasan tayar belah driver tu macam kempis sikit tapi rasa macam boleh lenjan lagi..baru keluar x sampai 100 m dari rumah, dengar bunyi "bap bap bap"..gaya bunyi macam dah flat dah tayar tu. terus brenti tepi.tengok2 memang dah flat.huuuu.ni kalo aku lenjan jugak mau pecah terus...mau x mau terpaksa la patah balik..

me is blurrr...x tau nak buat apa sebab tayar flat..masa ni la aku rasa sangat2 memerlukan hubby..dulu masa hubby ada kat sini, langsung x risau..terus kol saja, satgi hubby sampai setelkan semua.hohoho. kali ni, kelam kabut kol hubby mengadu **sebbek x nangeh..haha**, hubby suruh tangkap gambar tunjuk camna  keadaan tayar..dia pun tengok agak flat jugak then terus decide nak datang SK petang ni...




tapi memandangkan dia dah booking tiket flight untuk mai sini malam isnin depan, aku rasa alang2 sangat kalau dia nak mai petang ni n balik petang ahad..isnin tu nak terbang balik ke sini sbb ada kursus kat uniten.haihhhh...nampaknya aku kena berdikari lebih dari biasa lagi..hubby kata kalau pam sikit tayar tu dah boleh bawak pi kedai tayar..makanya, pergilah meminjam pam kat jiran depan rumah.lenguh kaki jugak aku mengepam smpai agak2 kembung skit, baru berani nak bawak jalan g kedai tayar.

Alhamdulillah, sampai jugak la aku bawak ke kedai tayar untuk tampung tayar..rupanya lubang tu halusssss sangat. jenuh budak kedai tu cari. sebbek kena 5 hengget ja.sebbek murah..
hahahahha..maklumla, xtau rate tampung tayar sbb sebelum ni semua ni keja hubby..aku ni tau  naik keta bawak pi keja ja..heheheh



Kadang2 rasa dugaan betul bila PJJ ni..semua kena hadap sorang2..sekarang baru aku sedar betapa aku memerlukan hubby di sisi..huuu..bersabarlah wahai hati..i still have irdina n baby in my tummy yang temankan aku disini..x ketinggalan jugak mak aku yg tersayang..hehe..how i love them all sooo much!

Sometimes, being far could make us closer. x kisah la dengan orang yang kita berjauhan dan juga yang berada di sekeliling kita =)

Wednesday, 5 February 2014

berdikari

assalamualaikum....

it's been quite a long time i'm not writing here..huhuh...as usual kalau mengandung dan ditambah pulak dengan sicknes2  bagai tu memang mood aku kelaut...bila ada update tu maknanya mood baru kelangit sket lepastu kelaut balik..hahaha..

hello february! 2nd month in 2014..mulai bulan ini, aku kena berdikari lebih dari biasa..yeszzaaaa, me now PJJ with my hubby...sobs sobs sobs =( semua ini terjadi gara-gara tiba-tiba hubby dapat kelulusan untuk berpindah ke TNB Nibong Tebal bulan lepas..i never know he applied for that..memang dia pun xdak cerita sebab katanya kalau cerita kat aku memang xkan dapat punya..sebab tu dia buat diam saja...sampai atiiii..dah la dapat tau time tengah mabuk haritu, dengan emosi x stabilnya maka menagis2lah akuuu kat dia...uuuuuuuuu...ingat sesenang ka aku nak mintak pindah balik penang cam dia! huuuuuuu

but, thinking from the positive side, mungkin ada hikmah disebalik semua ini. apa yang Allah dah tetapkan untuk yg terjadi sekarang adalah yang terbaik untuk kami sekeluarga sekarang dan mungkin akan ada yang lebih baik untuk masa depan..mana tau, dengan izin Allah aku dapat pindah ke penang sebelum aku deliver :) .. tapi, yang aku perasan, Allah mudahkan urusan aku untuk mintak bertukar. bila bagitau manager & AGM, boss2 aku ni x kesah kalau aku mintak pindah...bila bersemuka dengan GM untuk mintak sain borang pertukaran, Alhamdulillah diluluskan dengan syarat ada pengganti..dan x sampai seminggu, ada dah yang contact aku untuk gantikan tempat aku di sini...sekarang, hanya menanti panggilan dari HR penang kalau ada kekosongan..harap kalian semua yang terbaca doakan aku cepat2 dapat pindah ya...

x sanggup rasanya berjauhan dengan hubby..dari awal menikah dulu, tak pernah berpisah lama macam ni. dulu, kalau hubby outstation pun dia akan berusaha ulang alik sebab kesian nak tinggal wife kesayangan ni sensorang kat rumah..ceeewaahhhhh! haha...pendek kata, aku memang jenis yang terlalu bergantung pada hubby walaupun sebenarnya aku ni oke ja kalau nak berdikari sensorang pun..apapun, sekarang aku kena lebih berdikari sbb kami hanya akan berjumpa hujung minggu saja. hunjung minggu ja la yang bole nak manja2 ponnnn..hukhuk..

huwaaaaaaa....x sangka aku pon kena berPJJ!!!!! =(( =(( =((

memandangkan aku sedang mengandung, semua orang risaukan aku bila hubby dapat pindah ni..nasib baik la mak aku ada dan sehat lagi..sekarang, mak yang temankan aku dan irdina kat rumah ni. nanti bila mak balik kampung, adik aku pulak akan temankan..nasib baik jugaklah dia tengah praktikal skrg..so, boleh la ulang alik walaupun jauh sket...see, perancangan Allah adalah yang terbaik..disaat hubby dapat pindah, tapi aku masih bernasib baik ada yang akan temankan...dan aku akan sentiasa berfikir positif sampai kami sekeluarga dapat bersatu semula macam dulu.. =) mungkin rezeki anak kedua ni aku akan dapat berpindah dalam masa terdekat..siapa tahu kan? again, being positive is the key :)

dan hari ini, aku dah dapat terima kenyataan yang kami telah berjauhan untuk sementara. cuma jasad, bukan kasih sayang..our love will never fade to each other, InsyaAllah, instead it will grow more and more... ("*")

dan kemarin dulu jugak, pecah rekod aku drive selama 9 jam dari parit buntaq ke seri kembangan....jem huiiiiii nak mampuih kat heway..ramai sungguh umat manusia balik cuti raya cina ni..mana x balik kan, da cuti panjang..tambah2 yang keja kat wilayah cam aku ni..dapat cuti hari wilayah.hehe..seronok dapat balik kampung lama2..tenang hati pikiran dan badan..hilang abeh suma mabuk2 aku..sekarang dah masuk fasa start lalu makan untuk menggemokkan diri dan fasa happy pregnancy..weeeee! perut pun dah makin nampak..me sooo happy! irdina pon dah pandai cium2 perut ummi sayang adik baby..ummi harap irdina dapat jadi kakak yang baik dan sayangkan adik2 nanti...ummi is sooo in love with both anak2 ummi ni =)

oke lah, sekian saja coretan kali ni..bila mood makin meningkat ni mungkin akan rajin la jugak kotttt aku nak bercerita di sini..heee...

babai for now =)





Tuesday, 7 January 2014

perihal supplement

heh..kompius iols tau nak amek supplement apa pregnant kali ni..

sekarang kemain pemes Shaklee tu..time pregnant kat Irdina dulu harom xtau apa tu Shaklee..da beranak time cari milk booster baru terjumpa...tapi x beli pun. hubby kata kalo x istiqomah mengepam, makan la tok nenek supplement apa pun x banyak jugak susu. lagi satu mind set tu jangan duk set susu xdak.. yesss, my hubby sangat pentingkn penyusuan susu ibu and he always support me BF irdina dulu..cuma aku yang tertewas awal..BF irdina sampai dia 10 bulan saja and i is sooo sad..sobs sobs..now, i've learned the lesson! InsyaAllah bertekad nak BF adik baby smpai 2 tahun..this is a MUST!

oke, off topic dah..haha

so, memang aku berkira2 kali ni nak amik shaklee..siap dah bgtau dokter kata nak beli shaklee..dokter kata oke saja cuma nanti bila next checkup dia nak tgk kandungan iron sama ada mencukupi atau tidak..tapi dokter kata, sama saja kalau amik supplement dari klinik pun dan harganya jauh lebih murah..Shaklee mahal sebab dia MLM..hubby sangat2 setuju dengan dokter sbb memang dia x support aku membazir untuk nih..hahaha..sebab dia tau aku ni hangat2 taik hayam, takut menang membeli alah memakan..huhuhu

nak dijadikan cerita, 2 minggu lebih jugak la aku berkira2 nak beli ke x shaklee tu..dah siap wassap dealer tanya harga semua bagai tapi x jugak order..sampai la balik dari bercuti tadi, aku dah nekad nak oder shaklee..sekali bila bukak online banking, tengok2 balance dah sikit..huih, biaq betuiiiiii!!! rupanya dah kena tarik untuk payment loan rumah..tapi kata ada payment holiday loan rumah untuk bulan 11 & 12..tapi kenapa dia tarik dari gaji bulan 12???? whyyyyy??!! aku dah berangan duit2 tu nak guna untuk beli itu ini :( :(

sememangnya dah ditakdirkan duit tu bukan untuk shaklee dan bukan untuk aku membazir macam tu saja..finally, aku decide untuk amik obimin dan kalsium macam dulu..hubby kata, sehat elok ja irdina lahir..ummi makan obimin n kalsium ja pun..kesimpulannya, dengarlah cakap suami anda..hahahahaha **tetiba**

x kiralah apa jenis supplement yang kita amik pun, yang penting sentiasa berdoa dan bertawakal kepada Allah supaya anak dalam kandungan sihat dan membesar dengan sempurna... :)

Monday, 6 January 2014

2014! mari bina azam baru.... :)

salam...

iolss mood baru nak meningkat naik ni..alhamdulillah dah makin beransur hilang sickness2 ni..mintak2 la hilang terus dan kembali semula energy asal..terima kasih en hubby kerana banyak sangat tolong uruskan irdina dan hal rumah tangga...i love u more & more..mmuuahhhhh2 :* :* :* :* :*

sekejap saja kan dah masuk 2014..dah 6 hari di tahun baru..2013 was amazing year for me...banyak cuti dihabiskan untuk travel bersama family dan of course yang paling menggembirakan bila aku disahkan pregnant sekali lagi.. :) Alhamdulillah, Allah permudahkan jalan kami untuk dapat ahli baru.. 3 bulan lepas stop planning pill, kami dikurniakan rezeki ni..x sangka jugak cepat sebab selalunya orang kata lepas stop pill tu, body akan ambil masa yg agak lama untuk normalised balik hormon2..mak sedara aku pon 6 bulan stop baru dapat conceive balik..pucuk pangkalnya, semuanya terletak pada ketentuan Allah. :)

2014 will be another amazing and splendid year!

ini adalah antara azam yang aku target nak capai untuk tahun ni:

1. berharap sangat untuk bersalin normal!
2. berazam untuk breastfeed next baby sampai umur 2 tahun!
3. nak belajar memask dengan mak n mak mertua..heeee...
4. turunkan berat badan lepas besalin nanti ke berat ideal!!

eheee...cukup 4 ni dulu la. banyak2 takut x tercapai nanti..azam tahun lepas pun belum tercapai sepenuhnya..kalu nak review pon macam x berbaloi ja..hakhakhak....so, better fokuskan untuk azam 2014 nih...semoga aku diberikan kekuatan dan semangat untuk mencapainya... InsyaAllah :)



 
Images by Freepik