Wednesday, 29 August 2012

i'm sooooooo buzy!

phewwww...i'm exausted.

seriously, it's not easy being a working & full time mummy..

sebelum ni tokmi jaga, ummi dia bole la rilek2 saja duk rumah. balik kerja goyang2 kaki. kalau rajin, masak dinner utk abahnyewww..kemas rumah pun gitu2 aja. banyak masa leh rilek2.bila weekend, cabut balik kampung jumpa irdina..malam tidoq lena sampai pagi. baju pon iron time subuh2 lepas mengepam stok utk irdina.

tapiii minggu ni...

hari ni, dah 3 hari ummi jaga irdina. isnin lepas rilek sikit sebab ummi cuti & hantar irdina ke rumah ibu pengasuh untuk testing. Alhamdulillah dia oke..x nangis teruk2 punnnn. siap rampas puting member sorang lagi sampai budak tu nanges.haha. sementara irdina di rumah pengasuh, ummi memulakan misi mencuci rumah. ya la, sebelum cuti raya, ummi tinggalkan rumah agak tunggang langgang. bila anak ummi dah ada ni, kebersihan harus diutamakan...vacuum semua habuk2. mop lantai sampai berkilat. susun2 semua barang yg berselerakan. hari tu rasa penat sangat..malam tu pulak pi kl hantaq maksu irdina sbb dia pinjam keta ummi utk balik raya hari tu.

esoknya, terbangun lambat sebab terlupa kunci jam. kelam kabut ummi. mana nak iron baju, nak masak bekal utk anak ummi, nak siapkan beg anak ummi ke pengasuh, hari pulak hujan lebat...sooooo hectic! irdina pulak bangun awal, konfem2 dalam 7.30 mcm tu da ngantuk balik. time tu la ummi nak mandi, nak siap2 pi keja..meraung haaa anak dara tu depan bilik air sementara ummi mandi. jenuh ummi mandi laju2.haha.gedebuk gedebek sempat jugak hantar irdina kat pengasuh sebelum pukul 8 & ummi pon sempat sampai ofis ngam ngam 830.phewww..what a buzy tuesday morning....

tu baru cerita di pagi hari..di petang harinya pulakkkk.....

oleh sebab abah irdina sampai dulu, so dia la yg pi amik irdina. abah kata dengar irdina nangis teruk sampai tersedu sedan. nampak ja abah, terus irdina senyap. abah dia ni bukan boleh pelik2 sikit kat anak dia. mula la nak pikir macam2.hadeihhhh....pening kepala ummi. sampai rumah, abah buat spot cek seluruh badan. alhamdulillah okeee...cuma mata ja bengkak sikit sebab nanges tadi. ummi sampai, buat double spot cek pulak..irdina is OK.hehe..so, terus bedesup pi semayang Asar, then suapkan irdina makan malam. biasala anak dara ni..makan saja dah sejam.nak mandi lagi, nak siap lagi...makin besar ni makin susah nak bagi pakai baju. dia boleh duduk statik selama 2 3 saat saja. mana sempat ummi nak pakaikan pampers & baju semua dalam 2 3 saat cekk oiiiii...nasib baik abah pandai bagi mndi dia. so, ringan sikit kerja. ummi pulak prepare2 kat dapur utk masak diner dan bubur nasi irdina esok pagi..phewww...jangan harap la dapat rehat goyang2 kaki macam sebelum ni.haha..

sebelum ni, pukul 730 irdina dah tidur. semenjak 9 bulan ke atas ni jadual tidur berubah. makin besar makin lewat. sekarang dalam pukul 830 - 900 baru mau tidur. nak tidur pon ada pe'el dia. guling2 satu katil sambil cari port yang paling best untuk tidur.serius lawak.haha.setiap malam macam ni. abeh x 'torah' sangat, ummi bg nenen sambil tepuk2 pungkok.terus lesappppppp ke alam mimpi indah.haha..baru la ummi boleh goyang2 kaki seketika...tugas2 lain banyak lagi nak buat ni..iron baju kerja, basuh pinggan mangkuk, sidai baju & etc....see, it's not easy right?

dari pengalaman 2 hari lepas, ummi & abah pon berdiskusi menyusun jadual harian supaya lebih teratur..Alhamdulillah, hari ni keadaan lebih baik dari semalam yg kelam kabut gila.. mungkin bagi org lain dah biasa dengan benda2 ni, tapi bagi weekend parent macam kami ni masih dalam mood penyesuaian menjadi full time parent. doakan kami mampu menjadi yang terbaik untuk si kecil kami. :)

hah, kemain panjang aku story kan. penat menulis ni.hee..dah la penat cuti raya x abesh lagi..weekend bulan ni penuh dengan aktibiti. hujung minggu ni kami akan ke Terengganu, holiday bersama family mertua. depa memang kaki berjalan. holiday kali ni di sponsor lagi.kami cuma sediakan duit minyak + tol + shopping..memang sempoi & terbaik la family mertua aku nih. :P next week lepas tu nak balik kampung pulak, bagi irdina jumpa tokmi..tokmi hari2 teringat kat irdina. kalu tokmi tepon tanya irdina macam mana, tokmi mesti 'hujan'..syiannnn kat tokmi.huuu..what to dooooo....ummi pun kena belajar macam mana nak jaga anak ummi.huuu...weekend lepas tu baru free kot.hukhuk

**my sweet little girl**

1 comment:

  1. uishh..susahnya jadi bini og mak org..tu bau sorg anak..kalo 2 3 orang nnt, cmno?? nak kene bangun kol bape?? nak siapkan anak lagi, masak lagi, keje lagi..

    gud luck nad! aku tau hang buleh. malaysia buleh, hang laaagi buleh!!

    ReplyDelete

 
Images by Freepik