Thursday, 13 March 2014

Pray for MH370

Pray for MH370

Satu dunia sedang bercerita tentang kehilangan pesawat malaysia airlines MH370..kehilangan yang sangat misteri. Tiba2 lenyap dari radar. Banyak sangat versi cerita dan teori semua orang duk buat...Kadang2 sampai serabut baca spekulasi yang macam2 tu!

Sesungguhnya kejadian ini amat terkesan kat aku..kenapa?? Sebabnya, pada malam kejadian aku pun berada di klia..menanti untuk naik flight MH1194 ke penang pada pukul 1145 malam...ni 1st time aku naik MAS...sebelum ni asik naik AirAsia dan baru sekali merasa naik Malindo Air sbb tiket balik penang bole dapat murah..kebetulan pulak kali ni aku dapat tiket MAS dgn harga berpatutan, awat pulak x beli khennnn...haruslah nak merasa naik dari klia pulak...

But I felt something strange that nite...it's not like x sedap hati tapi more to rasa neves...mebi sbb 1st time nak naik MAS kut..ceittt..mcm la baru 1st time naik flight kan nak neves2 ni...dah lah boarding gate nun jauh di hujung skali, jenuh mak buyung ni nak berjalan...huhuhuh...nasib sampai2 flight dah ada..syukurla x delay..kalu delay mau lagi lambat aku sampai...

Flight start jalan dalam pukul 1157 cmtu (if im not mistaken)..masa nak gerak ke runway tu terasa cm dia jalan laju..kona2 masuk runway terus rempit utk take off...pehhh, memang pilot rempit ni...kalu AA selalunya dia akan stop sat baru pecut...alhamdulillah time take off suma mcm biasa..x la terasa apa2 sangat....20 menet ++ lepas  tu tetiba flight cm gegar2..biasa la tu langgar awan..tetiba gegar gila2 sambil terasa menjunam...masyaAllah...cuak gila aku waktu tu, dup dap dup dap rasa...pastu pilot buat announcement dah nak landing..huish, biaq betui ni..cepat gila dah nak landing..aku dah makin cuak..jangan la jadi apa2..mcm2 doa aku baca.mintak2 selamat landing...huuu...seryes x penah rasa perasaan ni..even masa pi korea dulu pun xdak experience mcm ni...huuuu..Mungkin itu adalah perkara biasa bagi frequent flyer or kamu mungkin pernah rasa yg lagi dahsyat, tapi since aku x pernah mengalaminya, aku rasa luar biasa..

Alhamdulillah...selamat jugak landing kat penang...jumpa2 hubby terus aku cerita betapa neves & cuaknya aku td...hubby pun cakap pilot MAS ni rempit..sebab cepat jugak aku smpai...masa otw balik rumah, hari hujan..so, aku assume yg gegar2 teruk td tu sebab langgar awan hujan..it's ok..

Esok harinya, hubby bangun tidoq bagitau ada flight MAS hilang..dasat betui laki aku ni..dapat tau dalam mimpi ka?? Ropanya mangkit2 tidoq terus tgk forum favorite dia tu...x lama lepas tu keluar berita kat tv..seriusssssss buat aku ingat balik experience aku malam td! MasyaAllah...kalau betul la apa2 jadi dekat flight yg hilang tu, aku dapat bayangkan apa penumpang2 rasa dan aku sendiri dapat bayangkan kalau aku dalam situasi tu..betul2 buat aku rasa x senang..betul2 buat aku ingat mati!

huuu..x dapat nak gambarkan perasaan tu. Bila terkenang balik, aku mungkin ada terselisih dengan para penumpang MH370 di klia..mereka juga x jangka itu mungkin kali terkahir dapat jumpa family, dapat peluk cium anak2, suami/isteri, mak abah....apa2 pun, kalau itu dah qada & qadar Allah, kita manusia x mampu nak buat apa..memang kita sayang dan cintakan keluarga kita tapi kita kena lebih cintakan Allah..mungkin ada hikmah disebalik apa yang berlaku..jugak jadi iktibar utk aku lebih ingat Allah dari lebih lalai dengan hal2 dunia.

Apapun, marilah kita doakan yg terbaik utk MH370..I don't have any relatives in that flight but I know the FO. my ex-schoolmate at mrsm taiping...kami satu batch of course.  Dia dalam kelas reka cipta, x amik biologi..lepas habis spm, aku ada dgr cerita dia masuk pilot school...mungkin memang minat dia nak jadi pilot kan...and also got 2 close relative to TM staff...yg sorang tu wife AGM if I'm not mistaken...mesti husband dia tengah risau sangat kan..huu..semoga semua anggota penyelamat mendapat petunjuk dan dapat mengakhiri penantian ni...betul la, penantian itu suatu penyeksaan...

No comments:

Post a Comment

 
Images by Freepik