Monday, 12 March 2012

ready for solid food??

hmm..ummi irdina ni kalut la nak introduce solid food kt irdina.budak kicik ni baru nak masok 5 bulan.isk3.asek masak utk sendri n hubby makan, teringin nak masak utk anak pulak. semangat meng'google'kan diri mencari respi2 yg seswai utk intro solid food kat irdina. seblum tu, kena research dulu seswai ke tak nak bagi ank yg baru 4 bulan lebih ni solid food. actually, baby will show some sign when they ready for solid food. Irdina has shown some tapi ummi decide utk mulakan bila irdina dah nak masuk 6 bulan or 6 bulan 1 hari.hehe


How will I know when my baby's ready?

Your baby will give you clear signs when he's ready to move beyond liquid-only nourishment. Cues to look for include:
  • Head control. Your baby needs to be able to keep her head in a steady, upright position. - (yup, sudah steady kepala anak ummi ni.hee)
  • Losing the "extrusion reflex." To keep solid food in his mouth and then swallow it, your baby needs to stop using his tongue to push food out of his mouth. -( x sure sebab x penah try sumbat apa2 lagi selain BM)
  • Sitting well when supported. Even if he's not quite ready for a highchair, your baby needs to be able to sit upright to swallow well. - (yaaa, sangat suka nak duduk tegak2 atas ummi okeyy, macam la dia da buleh duduk sendri)
  • Chewing motions. Your baby's mouth and tongue develop in sync with his digestive system. To start solids, he should be able to move food to the back of his mouth and swallow. As he learns to swallow efficiently, you may notice less drooling – though if your baby's teething, you might still see a lot of drool. -(dah kurang sket la drooling tu tapi kadang2 banyak jugak..hmmm)
  • Significant weight gain. Most babies are ready to eat solids when they've doubled their birth weight (or weigh about 15 pounds) and are at least 4 months old. -( dah 4 bulan lebih tapi berat pulak x sure brp sbb x pi klinik lg.isk3)
  • Growing appetite. He seems hungry – even with eight to ten feedings of breast milk or formula a day. -(yg ni x berapa nak sure sebab kadang2 irdina mcm kuat menyusu n kadang2 kurang.hmm)
  • Curiosity about what you're eating. Your baby may begin eyeing your bowl of rice or reaching for a forkful of fettuccine as it travels from your plate to your mouth. -(haaa, ni sangat obvious okeyyy!!tengok ummi makan sampai x berkelip mata tu.macam teringin ja apa yg ummi mkn.haha.sian anak ummi ni.)

ahaa, sabar ya ummi irdina.sket hari ja lagi anak ummi tu buleh mamam. nnti masak sedap2 utk irdina.hee..eksaited2!!!

cepatnya rasa masa berlalu.mcm berat hati ja nak masuk keja balik bulan 4 nih..dah dpt bayangkan hanya jasad sj duk kat opis, fikiran melayang2 teringat irdina. x decide lagi nak tinggal irdina kat mana.nursery or dgn tok mi balik. since skrg mcm2 yg jadi kat nursery, membuatkan ummi n abah kembali fikir panjang. bayangkan kalau yg masuk berita tu adalah irdina yg di'tape' mulutnya n dibedung dengan kain pelikat ketat2.. huwaaaaa, tak sanggup! kesian sgt! sedangkan ummi sendri x pernah terfikir nak buat anak ummi menda pelik2 mcm tu.abah kata, xpa ummi n abah penat ulang alik tetiap minggu asalkan irdina membesar dengan sehat! KL - PNG tu dah rasa mcm sekangkang kera ja.hehe.

mmmuuaahhhh!!!!

2 comments:

  1. nad..fb?..snang nk keep in touch n be updated..=)

    ReplyDelete
  2. xde fb la...hukhuk

    blog ni la satu2nya tempat aku nak hapdet.hukhuk

    ReplyDelete

 
Images by Freepik