Wednesday, 25 March 2015

Biskut Oat Chocolate Chip versi sihat

hohohoho..

haruslah resipi versi sehat punya..kata tengah diet kan tapi mulut  tuuuuu...craving nak  makan macam2 sangat! hari2 mesti tapau kudap-kudap...kalau bukan soft cookies famous amos **mmm,sedapnya cranberry oatmeal** paling koman mesti tapau soft cookies subway...sedappp sangattt!!! tapi kalori untuk sebiji soft cookies paling kurang pun 150kcal ke atas. jadi, kenapa aku x google saja resepi untuk healthy choc chip cookies kan?!

lalu, jumpa lah resipi yang sangat healthy **bagi aku la**...x menggunakan tepung, telur dan butter. semua itu digantikan dengan oat, susu & minyak sayuran. ni resepinya...


2/3 cwn + 1/2 cwn tepung oat (140g)
1/4 sudu teh garam
1/2 sudu teh baking powder
4 sudu besar gula perang
4 sudu besar gula putih
1/4 cwn atau 1/3 cwn badam /pecan/walnut/hazelnut cincang
1/2 cwn atau lebih chocolate chip (better semi-sweet)
1 sudu teh vanila extract
2 sudu besar minyak sayuran
3-5 sudu besar susu


cara-cara:
1. campurkan semua bahan kering dalam satu bekas dan gaulkan
2. campurkan semua bahan basah dalam satu bekas lain dan sebatikan.
3. masukkan bahan basah ke dalam adunan bahan kering serta gaul hingga sebati
4. bakar didalam oven yang dipanaskan pada suhu 150 - 170 degree sampai masak.

tips:
**tepung oat tu aku blend saja instant oat sampai halus.
**aku blend gula sampai halus supaya senang larut dan kurang manis skit. kalau guna gula kasar takut nanti gula x lanah maka jadila biskut oat gula...hahaha
**kacang tu nak letak boleh, xnak letak pun bole.ikut suka hati.
**susu masukkan dulu 3 sudu besar..agak-agak x cukup baru tambah lagi 1 atau 2 sudu besar.

end product..hehe

rupa sangat cantik! rasa pun sedap jugak tapi x sesedap famous amos la kan..bau tu dah ala2 la..haha...masa panas & suam tengah biskut memang lembut lagi..simpan dulu semalamam bagi sejuk betul-betul...sure crunchy..yang aku buat ni cam keras sikit..mungkin terlebih susu sebab aku masukkan 4 sudu besar..adunan macam berair sket tapi apa pun still jadi boleh makan dan sedap..hohohoho..eating with pleasure gittewwww..x risau sangat kandungan kalori yang banyak sebab sah sah oat itu menyehatkan..**saiko diri sendiri..haha**

sekian saja resepi sehat dari aku..selamat mencoba! :)

No comments:

Post a Comment

 
Images by Freepik