Wednesday, 15 April 2015

mengajar anak-anak duduk dalam car seat

phewwwww....

susah jugak nak ajar budak2 ni duduk dalam car seat..ada saja drama dari dua beradik ni especially humaira ...dia punya mengamok tuuuuuu...x menahan..disebabkan oleh nak travel x lama lagi dan budak berdua ni wajib duduk dalam car seat, maka ummi dan abah hanya mempunyai sebulan saja untuk mengajar mereka supaya bertahanlah duduk dalam car seat itteewwwww...huhuhuhuh

masa sudah suntuk ni, kemain ummi google macam mana nak ajar budak2 especially baby duk dalam car seat...banyak jugak suggestion yang jumpa antaranya umpan anak dengan mainan favorite, hari2 bagitau kenapa dia kena duduk dalam car seat dll. mungkin setiap budak lain caranya so menggunakan suggestion orang, ummi testing untuk budak2 ni..heheh..

seminggu sebelum, hari-hari bagitau adik dgn kakak kena belajar duduk dalam car seat, kalau xmau xleh ikut ummi ngan abah pi jalan2..irdina tu ofkos la dah memang faham apa kita cakap...humaira?? buat muka blurr ja bila bagitau..haha..mulanya nak test budak2 ni time weekend..at least abah drive, ummi boleh la tengok & pujuk kalau2 ada yang mengamok..tapi, disebabkan tokmi n maksu nak balik kampung awal hari jumaat tu, so ummi decide untuk bawak budak2 ni ambil abah kat airport...ofkos mereka WAJIB duduk dalam car seat masing2! kalau x macam mana ummi nak drive kan...

10 minit pertama.....si kakak memang eksaited duduk atas seat dia sendiri..ummi pun rasa lebih selamat macam tu..kalau x duk pi balik depan belakang pastu pening nak muntah..x pun bila ter'brek' mengejut dia mengamuk kat kita..haha...si adik??awal2 masih bertahan...masuk saja highway cyberjaya nak ke dengkil-klia, mengamuk sakan sebab ummi x amik..kemain la longgok macam2 bear, mainan kat dia semua x lut...sambil2 pujuk  pun x lut jugak...haihhhh...tapi ummi terpaksa buat xtau...last skali terpaksa berhenti sat di stesen minyak...bila ummi ambil, senyap terus..alahai humaira..mcm mana nak travel nanti ni..huhuuhuhuhuh...dah pujuk n bg dia rilek dlm 5 menet, ummi letak balik humaira di car seat dan teruskan perjalanan dannnn sambil bukak lampu dalam kereta...baru la humaira diam sampai airport...rupanyaaaa, takut gelap kottt..hahaha..masa abah bawak oke la pulak dia...haiyohhh la anak ummi ya humaira oi!

muka sembab baru lepas mangamok


nak keluar esoknya, kami letak dua2 dalam car seat lg..kali ni dua2 kat belakang..semak kereta penuh dengan segala bantal masing2, bear dll..nak pujuk diam punya pasal..hahaha...alhamdulillah dua2 behave dan baik2 saja...humaira siap terlena dengan nyenyaknya dalam tu...mission complete!! yeahhhh!!! dah lulus untuk ikut ummi n abah jalan2..heheheh



drama terjadi lagi lepas hantar abah ke airport...awalnya dua2 bantai tidoq sedap punya...tengah hari kan waktu tidoq budak2 ni...lucky ummi budak2 ni start jaga bila dah kat traffic light nak masuk simpang ke SK..humaira apa lagi...mula la start enjin nak mengamok dia tuuu...nasib dekat dengan rumah dahhh..kalu x ummi pun melalak sekali..hahahah

dua2 tengah sedap lena dibuai mimpi
humaira dah mula nak start enjin mengamok..haha
bila tiap kali keluar, mereka dah diwajibkan untuk duduk dalam car seat masing2...alhamdulillah kakak is good dan adik is getting better..cumanya, kalau ummi drive sorang2 mesti adik akan mengamuk masa otw tu...tapi kalau abah yg drive x pulak dia nak buat perangai lagu tu...oooo, behave la tu kononnya depan abah ehhhh...pandai kamu humaira..so, one of travel checklist settle..mari berharap mereka akan behave seperti ini lagi nanti...heheheheh



No comments:

Post a Comment

 
Images by Freepik