Thursday, 19 July 2012

does she had enough sleep??

semenjak makin besar ni, irdina makin kurang tidoq siang. as a new mummy, aku selalu fikir cukup ka anak aku ni tidoq siang?puas ka dia tidoq?berapa jam dia patut tidoq siang?kalau dengan tokmi, irdina bangun pukul 6 pagi, pukul 8 akan tidoq balik. lepastu bangun, breakfast & mandi dan tidoq balik pukul 11 pagi. lepas lunch dalam pukul 2.30 ptg tu masuk buai.tapi selalunya dia xkan tidoq lama sangat.paling lama pun dalam sejam. kalau nak lama lagi, kena ada orang tunggu tepi buai. nampak bergerak sikit ja terus enjut. kalau dengan ummi, bila ngantuk ummi bagi tidoq. kalau xmau tidoq jugak setelah dipaksa, ummi ajak main.hahaha

alhamdulillah sejak dari dalam pantang lagi irdina memang jenis senang tidoq. senang bela dia ni. x banyak ragam sangat especially waktu malam. pukul 7 malam komfem dah tidoq. kalau terjaga tengah malam tu biasa la nak nenen & etc. sebab tu masa lepas pantang & masa aku unpaid leave, kami jarang keluar sampai malam. 6.30 wajib dah ada kat rumah. lagi satu petua untuk anak senang tidoq, pasangkan Al-Quran & zikir lazim. yg ni memang kami amalkan dari irdina lahir sampai sekarang dan InsyaAllah sampai bila-bila. jangan kata irdina saja lena tidoq..ummi abah dia skali lena tidoq.hahah..tapi bukan la dia x pernah terjaga langsung..biasala baby kalau x bangun malam itu x sah! heee..

ekceli, terbuka email dari babycenter dengan subject yang agak menarik...


How much sleep does your child need?

it so helpful! looking at this table, since irdana dah masuk 9 bulan, seems like irdina should have 3 hours day time sleep for 2x. maksudnya macam pagi tidoq 3 jam, petang tidoq 3 jam. but, she ain't like that! huuuuu...patut la badan x gedibam gedibum sangat macam baby lain tapi still comey! hee.. berat sekarang roughly dalam 8 kilo lebih...bole la. bole la..so, ummi kena berusaha keras untuk memujuk irdina tidoq dengan lebih lama di siang hari...tapiiiii, boring la kalau dia tidoq. x leh nak main ngn budak yang dah makin banyak perangai tapi gigi sebatang pon belum naik lagi! haha..

untuk full info, bole baca kat babycenter.com

itu saja nak share. bye2..

p/s: cerita medan akan di update nanti yaaa!! tungguuuu.....hakhakhak

No comments:

Post a Comment

 
Images by Freepik