Thursday, 30 July 2015

Breastpump

If u wish to fully breastfeed your baby...my strong suggestion is please invest to buy a good & suitable breastpump that match with your budget!!

Kenapa aku cakap mcm tu? Thanks en suami sudi invest belikan medela swing masa anak 1st dulu...alhamdulillah mudah mengepam & hasil yang memberansangkan...namun atas beberapa sebab, I didn't manage to fully bf irdina...learned from lesson, dari mula pregnant humaira aku dh berniat nak fully bf dia & fikirkan cara untuk buat stok & maintain supply..yes, i did manage to fully bf her until now...dah setahun dah si kecik tu...sangat berbaloi dengan pembelian medela swing dulu...berkhidmat smpai anak kedua umur 1 thn...sehinggalah lepas raya hari tu, swing dah mula buat perangai...

Mungkin sbb salah aku jugak...valve ada kecacatan sket sbb aku slalu gigit nak tarik kalu x bole cabut dengan tangan..spare part x sempat nak beli sebab dah nak raya..disebabkan itu, susu selalu backflow ke dalam pam..makanya aku terpaksa kerap cuci pam mengikut instruction...*boleh cari kat website medela*..mungkin sbb x keringkan dengan betul or beberapa permasalahan lain, swing lost suction..memang x rasa suction langsung bila on..menggelabah sangat aku masa ni..dah la tgh training kat kl, stok humaira pun dah nyawa2 ikan....memang seharian menahan sakit susu penuh *seksa oo*..huhuh

Emergency sgt nak mencari breastpump lain...terpaksa pinjam breastpump  member (doory) untuk sementara waktu..dah la dengan bajet kurang, duit gaji bulan ni nak kena retain smpai hujung bulan, baru lepas raya pulak tu, maka kenalah cari breastpump yang berbajet rendah...memang nak cari double pump kali ni...dah survey & berkenan dgn spectra 9+ which seller pun boleh cod di seri kembangan..but, being en suami yang tahu pe'el bininya yang sorang ni, dia membangkang aku ambik brand lain selain medela...makanya, menteri kewangan aku tu meluluskan bajet untuk ambil medela swing maxi selepas beberapa perbincangan dibuat..hahaha.niat di hati nak rembat freestyle tp mahal sangat..lagi pulak beza swing maxi & freestyle cuma dr segi display & rechargeable battery sahaja..memang kalu amik freestyle dapat full set dengan cooler bag, ice box bagai tp semua tu aku dapat masa beli swing dulu..currently market price medela swing maxi mostly  1k above tapi aku jumpa seller di mudah.my yang jual below 1k dannnn boleh cod di seri kembangan!!!seller ni juga trusted seller di lelong so yakin sikit aku nak membeli dengan dia..alhamdulillah sekarang dah dapat barang & i'm one happy mommy with new breastpump! Hakhakhak





No comments:

Post a Comment

 
Images by Freepik