Tuesday, 6 May 2014

review produk : Tanamera

assalamualaikum

eheee...dulu masa 1st pregnancy aku ni noob sangat! apa pun tatau, lebih2 lagi tentang penjagaan diri ketika mengandung. akibatnya, sendiri la tanggung. terasa huduh kemain masa tu. muka ja org nampak glowing sbb hari2 basuh dgn facial wash..haha..masa mengandung ni kan macam2 side efek yang kita dapat dari perubahan hormon, especially pigmentation. dalam bahasa melayunya, kulit jadi gelap berdaki2 terutamanya di kawasan yg berlipat seperti leher, ketiak & paha...**haha, over x description aku?** ala, ibu2 yang ernah mengandung mesti dah merasainya kan..malu tau tengok diri sendiri. nasib lepas bersalin, pakai scrub bagai hilang jugak daki2 tu..

tapi kali ni, sekali kena, aku dah beringat. bila masuk trimester kedua, dah mula nampak kesan pigmentation. so, sebagai langkah inisiatif permulaan aku beli scrub brand watson kat watson..mula ingat nak amik yang coco butter tapi teringin yang olive pulak..so, rembat lah yang olive tu...oke la, terasa bersih dan lembut kulit. yang paling penting kulit x kering..kadang2 almost setiap hari jugak aku pakai sebab scrub tu x kuat sangat.huuuuuuu..




satu hari, masa tengah surf2 pasal set bersalin tanamera, terbaca jugak review orang tentang penggunaan brown soap tanamera ni..banyak yang kata bagus dan sesuai digunakan ketika dari mengandung sampai la lepas bersalin untuk mendapatkan kulit yang mulus gittewwww...makanya, aku decide nak try 2 barang dari produk tanamera ni secara ala carte dan terbeli lah secara online di ardentloveonline


aku beli Virgin Coconut Oil (VCO) dan Brown Formulation Soap. VCO ni bagus untuk di sapu diseluruh badan dan boleh jugak digunakan sebagai minyak selusuh bila dah nak dekat2 bersalin nanti..boleh diminum 2 kali sehari. bagus jugak digunakan utk perineum massage untuk mengurangkan kesan koyakan semasa bersalin nanti.seeloknya disapu bila start masuk trimester 3. itulah sebabnya aku beli VCO ni..tapi mak aku kata kalau nak buat minum selusuh tu nanti dia buatkan minyak kelapa original homemade punya...x payah nak minum yang ni..ahahaha..brown soap of course la untuk ilangkan daki2 bagai tuuuuu..bagi aku, memang berbaloi aku beli 2 barang ni. masa mula2 guna brown soap tu dah kurang sket garis2 pigmentation..memang dah terasa mulus gittewwww...haha. **perasan**..tapi aku x berani guna hari2 sebab takut kulit makin menipis..kulit orang mengandung ni sensitip ye..so, aku selang guna 2 ke 3 hari sekali...sangat2 berpuas hati dengan sabun ni. kulit pun x kering..terasa kelembapan dan kelembutannya..ceeewwwaahhhh...patutla ramai review cakap best. adik aku try pun kata best pakai sabun ni..dia pun nak angkat satu nanti.heheh...insyaAllah, 2 produk ni akan aku guna berterusan sampai lepas bersalin nanti.. **harapnya x hot hot ciken shit yaaa** it's good to prevent the pigmentation early and better take care of yourself..i've learn from my mistake last time dan kali ni semuanya nak buat betul2...betul la pengalaman memang mengajar kita...


p/s: Ini bukan review berbayar..ini adalah hanya berdasarkan pengalaman dan kepuasan hati sendiri..heheheh

No comments:

Post a Comment

 
Images by Freepik