Wednesday, 9 October 2013

Jalan-jalan Korea, Annyeonghaseyo! - part 2


1/9/2013 (Ahad)

Mengikut itinerary, sepatutnya semalam kami pi Gyeongbokgung dan jalan-jalan kat Cheonggyecheon stream tapi dah semua flat, makanya ditangguhkan ke hari lain yang bersesuaian. kemain itinerary kan,..sampai2 terus nak jalan-jalan..sekali 1st day pon dah failed..haha. jadi, hari ni kena la ikut perancangan untuk ke Namsangol Hanok Village dan Namsan Tower. pagi2 lagi dah eksaited aku nak melihat suasana di korea. semalam kan x sempat menikmati. kemain merah mak ngah haaa tiga beranak kami. kalo semalam kami turun kat stesen Singil, hari ni kami ikut stesen Yeongdeungpo pulak..dua2 stesen ni dekat dengan motel kami tapi untuk 1st timer, better straight ke stesen Singil (line 5). senang nak spot hotel dan lebih dekat, bagi kami laa..dari Yeongdeungpo (line 4) , kami straight ke Chungmuro station (line 3) pastu jalan la kaki ke Namsangol Hanok Village..sebelum keluar, hubby dah mark sesiap tempat yang kami nak pi kat google map & offline map..keluar saja dari Chungmuro station dan ikut direnction map, terus kami sampai straight kat pintu masuk Namsangol Hanok Village. nak masuk free ya..






Namsangol Hanok Villange ni macam perkampungan zaman dulu2 orang korea. rumah tradisional korea la kiranya...ruang dalam rumah kecik2 comei ja..macam mana la orang korea dulu2 masuk kan..jenuh tebongkok2..haha..paling xleh blah toilet open air dia. terfikir jugak xkan xdak cover langsung?? mungkin dulu2 toilet jauh sket kut dari rumah, nak poo poo or shi shi jauh dari orang.hahaha..apa2 ja la. kat sini jugak boleh try pakai hanbok dan tangkap gambar..tapi entah kenapa aku x teringin pun...hmmmmm..**ke simpan duet untuk shooping hujung2 nanti???hhahaha**












next, dah puas jalan2 pusing di Namsangol Hanok Village, kami nak ke Namsan tower pulak. asalnya nak naik balik train kat Chungmuro tu tapi bila tengok subway map, hanya perlu satu transit saja untuk ke Myeongdong. hubby kata dari patah balik ke subway dan naik 1 train ja, baiklah jalan kaki sebab mengikut map depan tuuuuu ja... tapiiii, depannn tuuuuu ja la sangat...bepeluh ketiak jugak hoi nak jalan ke myeongdong! aku sikitttt lagi nak meletop..memandai betui hubby i nih. tau la selalu turun site sambil tengok map. tapi ni korea, bukannya malaysia sayangku huiiiii....nasib jugak la x sesat. kalo x dah nangeh tengah jalan da haa..hahaha

dah penat jalan kaki ke myeongdong tu sepasal...lepastu nak ke stesen cable car pulak. hazab weh! jalan naik bukit bagai. dengan tolak si kecik yang tengah sedap tidur dalam buggy sambil memanjat bukit...berganti2 la kami menolak....kali ni aku berpeluh tahap gaban. tercungap2 bila sampai kat stesen cable car tu..dah la bekpes sikit ja. x bajet pulak kena jalan jauh naik bukit camnih.huuuuuu....nasib bawak bekal biskut dan roti gardenia. sampai ja atas namsan tower lepas naik cable car tu, terus cari port nak melepak..lutut cam dah nak tercabut, kaki dah lenguh2... nasib ada satu tempat kosong tepi sorang ahjussi ni. menyempit la kami 3 beranak kat situ..duk bawah pokok sambil menikmati bunyi cengkerik di musim panas dengan angin sepoi2 bahasa yang menyamankan. heaven! sambil2 tu tengok la ragam orang korea bersantai..sejam berehat sambil snap2 gambar sket, kami jalan ke tempat padlock yang banyak tu...seriussss banyak.kami x beli pun apa2 jenis kunci untuk letak kat situ..hubby x bagi..tapi bila pikir2 balik cam nyesal plak! patutnya letak la kan satu untuk kenangan kami da sampai kat Namsan Tower...hukhukhuk..



irdina malu-mali sebab ahjussi seblah asek nak tegur dia..haha




tenang dan mendamaikan..silap haribulan buleh terlena nih!

sesi merehatkan kaki




seoul view from namsan tower


next agenda, teddy bear museum. aku memang naaakkkkk sangat bawak irdina ke sini. irdina kan sangat suka bear! tapi bear yg besar ragam tinggi nak lebih kurang aku tu dia takut..tambah2 yang bejanggut bejambang stail org korea dulu2 tu..hahaha...terus xmo jalan kaki..nak suh orang dukung xpun tolak dia dlm buggy.isk2..spoil laaa....tapi bear yg kecik comei2 tu dia oke.heheheh..apo la anak ummi ni. teddy bear museum ni menceritakan sejarah kehidupan org korea dari zaman yg maharaja dulu2 sampai la kedatangan org inggeris hingga la ke evolusi moden korea sekarang..siap ada bear k-pop and bear buat breakdance tauu...comel sangattt...x lupa jugak bear gangnam! besar pulak tu..kemain bergangnam stail di situ..haha



takut bear besaq sangat..isk2





bear k-pop ya olllss




bergangnam dengan bear besar..haha

annyeongggg irdina!!

dah habis dah tour itinerary kami untuk hari pertama nih...perut pon dah kriokk krioookkkk! lapar sangat dah masa ni..hubby decide ke itaewon untuk lunch..lunch apa pukul 3 lebih dah masa tu. kami terus ke Myeondong station untuk ke itaewon..2 kali tukar subway line kut..1st time sampai itaewon tercangak2 nak makan dekat mana..tengok seberang jalan nampak banyak kedai turki yg jual kebab..tapi aku nak nasikkkkk!! i is hungry like monster dah ni tau..jalan punya jalan sampai naik ke atas bukit sikit nun,ada la jumpa kedai yg jual nasi tapi penuhhhh pulak..so redo ja la makan kat kedai kebab pun..aku suruh hubby amik yang combination ada nasi..walopon sikit x kesah la...janji ada kan..ngengadaaaa..haha..


ice peach tea and lemonade..yummy & refreshing

mine is on the right..yang ada nasi secoet..jadi la kannnn
 satu ja tips kalo nak makan kat korea ni... SILA JANGAN CONVERT HARGA MAKANAN KE DUIT MALAYSIA...kalo x kamu mesti rasa x berbaloi dan mesti x termakan..hahahahhahah... makanya, anggaplah kalau harga kebab tu 8000 Won = RM 8. **sila jangan darab 3**

sedap jugak kebab dia nih...ke aku yang lapar sangat??bole jadi la..irdina pon makan kebab jugak..tapi meratah isinya saja.isk2...aku suh makan roti or nasik dia xtmau..lagi prefer makan kambing slice tu..jangan x tau haa, irdina ni peminat kambing tegar..suka beno makan kambing macam abah dia..hehe. nexttttt...da kenyang isi perut semua, kami p semayang kat masjid itaewon. selalu tengok dlm gambar kan, kali ni dah jejak kaki dan dapat bersolat kat sini...masjid yang kemas dan cantik nun di atas bukit...jenuh jugak la nak menapak ke sini..panjat bukit kemain tinggi...kompem malam ni kami flat lagi..hahaha. dah selesai semayang, masing2 memang betul2 dah x larat..kaki aku pun da rasa longgaq2 nak tecabut..bole gitew?? untuk diner, kami ada tapau lebihan kebab tadi..untuk irdina, kami tapau nasi goreng kat kedai indon. kedai ni terletak seblah kiri ya kalau otw nak ke masjid..nama kedai tu kedai sarah kut..x ingat da.huhuh..kesian jugak kat irdina sebab sebutir nasik pun x jamah lagi dari pg tadi..roti pun bukannya kenyang sangat..malam tu ngap ngap irdina makan nasi goreng..nasib baik sedap.hehehe
di depan masjid itaewon

sementara tunggu nasi gorengnya siap..

so, setel dah hari kedua..berangan jugak nak menikmati suasana malam di korea tapi kami terlalu penat untuk berjalan lagi..tunggu lain hari saja la..heehe..

2 comments:

  1. wehhhh da start tulis post koreaaa haha. aku blom start lg. post bandung x abis lg wuuwuww. kedai sarah itaewon tu la yg intan suro aku pegi ropenye ye haha kedai nasi goreng ghopenye. mlg nye aku x jejak itaewon langsung lool

    ReplyDelete
  2. haha...harus la..takot kalo peram lama2 lagi xde idea nak cerita.hahahah

    ReplyDelete

 
Images by Freepik